بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
مبحث بیست ویکم
پدافند غیرعامل
اسلاید 3 :
تاکید بر اصل دائمی وثابت بودن پدافند غیر عامل
عدم توجه به کم یا زیاد شدن تهدیدات
تاکید بر همیشگی بودن پدافند غیر عامل
انجام کارها به بهترین وجه
بیانات مقام معظم رهبری با مسئولان پدافند غیر عامل کشورمورخه 91/08/07
اسلاید 4 :
مبحث بیست ویکم
(پدافند غیرعامل)
مقررات ملی ساختمان
ملاحظات معماری
اسلاید 5 :
ملاحظات معماری
اسلاید 6 :
سازمان پدافند غیرعامل کشور
هدف
هدف از تهیه و تدوین این مبحث تعیین حداقل ضوابط و مقررات ،جهت طرح و اجرای ساختمانها در برابر اثرات ناشی ازتهدیدات نظامی و پیامدهای انفجاری ناشی از تهدیدات طبیعی و صنعتی است به طوریکه با رعایت آن انتظار میرود:
ساختمانهای با درجه اهمیت مختلف در برابر تهدیدات مربوطه، ایستایی خود راحفظ نموده و خسارتهای سازهای و تلفات جانی به حداقل برسد.
(سطح عملکرد ایمنی جانی )
اسلاید 7 :
گروه بندی ساختمان هابرحسب اهمیت
در این مبحث ساختمان ها بر مبنای نوع کاربری آن ، تعداد ساکنین یا شاغلان درون ساختمان ، ارزش سرمایه های داخل آن و تعداد طبقات به پنج گروه اهمیتی تقسیم بندی می شوند .
ملاحظات معماری
اسلاید 8 :
سازمان پدافند غیرعامل کشور
گروه 1- ساختمان های « با اهمّیت ویژه»
این ساختمان ها محل استقرار افراد و یا انجام فعالیت های کلیدی و مرتبط با امنیت ملی و ارکان حاکمیتی کشور می باشند،
مانند: ساختمان های مربوط به مقام معظم رهبری، روسای قوای سه گانه، شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای عالی امنیت ملی، فرماندهی مدیریت بحران ملی، فرماندهی و ستاد کل نیروهای مسلح، فرماندهی و ستاد کل (سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ساختمان های اصلی وزارت خانه های اطلاعات، کشور، دفاع، امورخارجه، بانک مرکزی، ساختمان های مرکز و مراکز ضبط و پخش ویژه صدا و سیمای جمهوری اسلامی، برج های مخابراتی و ارتباطی، برج های مسکونی، تجاری، اداری بیش از بیست طبقه و بیمارستان های بیش از 500 تختخواب.
اسلاید 9 :
گروه 2- ساختمان های « با اهمّیت بسیار زیاد »
این ساختمان ها محل استقرار افراد و یا انجام مأموریت های اصلی کشور می باشند
مانند: ساختما ن های اصلی وزارتخانه ها، برج های مسکونی چهارده الی بیست طبقه، مخازن آب وتأسیسات وابسته، بیمارستان های صد الی پانصد تختخواب، مرکز فرماندهی و مدیریت بحران کشور، ساختمان فرماندهی و ستاد (سپاه و ارتش، نیروی انتظامی در استانها) مراکز تولید محصولات کشور مانند فولاد، نفت، پتروشیمی، گاز، سیمان، ورزشگاه ها با بیش از پنجاه هزار نفر ظرفیت، مراکز خرید و فروش تجاری یا عملکرد فراشهری ، مجتمع های مسکونی و صنعتی.
اسلاید 10 :
گروه 3- ساختمان های « با اهمّیت زیاد »
این ساختمان ها محل استقرار، مراجعه و انجام فعالیت های تولیدی، اداری، تجاری و سکونت می باشند.
مانند :ساختمان های مسکونی 9 الی 13 طبقه، مراکز فرماندهی و مدیریت بحران استان، بیمارستان ها 50 الی 100 تختخواب، ورزشگاه های پانزده الی پنجاه هزار نفر، مرکز خرید و فروش با عملکرد منطقه ای شهری برای ساختمان های اداری و دولتی و خصوصی در سطح استان، زندان های مرکزی.
اسلاید 11 :
گروه 4- ساختمان های « با اهمّیت متوسط »
این ساختمان ها محل استقرار، مراجعه و فعالیت مسکونی ، اداری، تجاری و تولیدی می باشند.
مانند : ساختمان های مسکونی 4 الی 8 طبقه ، مراکز فرماندهی و مدیریت بحران شهرستان ها ، ورزشگاه ها با ظرفیت پانزده هزار نفر ،
مراکزنگه داری اسناد ، سینما، تئاتر، آمار واطلاعات ، مدارس، مساجد، با ظرفیت بیش از یکصد نفر، بیمارستان و کلینیک های تا ظزفیت 50 تخت، مراکز خرید و فروش با عملکرد ناحیه ای شهری برای ساختمان های اداری، دولتی، خصوصی در سطح شهرستان
اسلاید 12 :
گروه 5- ساختمان های « با اهمّیت کم »
این ساختمان ها محل استقرار، مراجعه و فعالیت مسکونی ، اداری، تجاری و تولیدی می باشند.
مانند :ساختمان های یک الی سه طبقه مسکونی،اداری ، تجاری، مراکز خرید و فروش و عملکرد محله ای شهری ، درمانگاه ها
توجه :
ساختمان ها ی گروه 1 و گروه 5 مشمول مقررات مبحث 21 نمی باشند
اسلاید 13 :
رابطه معماری و پدافند غیرعامل - لزوم رعایت ملاحظات
رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل در طراحی معماری به عنوان یک روش و ابزار ،باعث افزایش قدرت دفاعی است.
اثرات موج انفجار ناشی از بمباران هوایی نه تنها باید در برنامه ریزی کلان و طراحی مجتمع های زیستی (ساختگاه، ساختمان ها و محوطه)، منظور گردد، بلکه باید در جزئی ترین حوزه مهندسی مانند جزئیات اجرایی و انتخاب جنس مصالح ساختمان مانند روابط اجزا و اجزای نما نیز به صورت همه جانبه و متعادل بررسی شده و مورد ملاحظه قرار گیرد تا مجموعه پایدار و مقاوم در شرایط بحران حاصل گردد.
اسلاید 14 :
ملاحظات طراحی محوطه
طراحی محوطه براساس اصول پدافند غیرعامل، هدایت سریع و مطمئن افراد به پناه گاه های داخل و خارج ساختمان و اتخاذ تمهیداتی جهت کاهش خطرات ناشی از ریزش آوار بر سر افراد خارج از ساختمان، تسهیل اقدامات امداد و نجات برای کاهش خطرپذیری ساختمان ها می باشد.
بدین منظور بر اساس ارزیابی جامع از خطرات و تهدیدات غیرطبیعی ضروری است که طراحی محوطه در جهت کاهش خطر پذیری و آسیب پذیری، انجام گیرد.
اسلاید 15 :
ملاحظات معماری
جانمایی ساختمان
اسلاید 16 :
در مجتمع های مسکونی و ساختمان های مسکونی گروه 2 و 3، ضروری است از تمرکز افراد، سرمایه ها و فعالیت ها در یک محدوده فضایی و کالبدی خودداری گردد.
اسلاید 17 :
به منظور کاهش خطر ریزش آوار در مسیر امداد رسانی، پهنای مسیرهای دسترسی به ساختمان (معبر) می بایستی حداقل برابر یک سوم ارتفاع ساختمان باشد.
اسلاید 18 :
ملاحظات معماری
فرم معماری
اسلاید 19 :
معماری یعنی خلق و ساماندهی فضاها ، فضای معماری، فضایی کالبدی است که به صورت بصری قابل درک می باشد. آفرینش معماری همواره با دو مقوله اساسی سر وکار داشته است:
فرم و مفهوم .
این دو مقوله به ترتیب جنبه های صوری و معنایی معماری را تشکیل می دهند.
فرم صورت یا شکل خارجی شئ که به وسیله اشکال و نحوه ارتباط سطوحی که حدود حجم را تعریف می کند معین می شود .
شهرسازی و معماری به ابعاد کالبدی انسانی فضا میپردازد.
فضا اصلیترین عامل در طراحی معماری است، و ارتباط تنگاتنگ فضا و معماری چنان است که معماری را در تعریف، علم و هنر شکلدهی به فضای زیست انسان میدانند.
فرم معماری و پدافند غیرعامل
اسلاید 20 :
شاید در نظر اولیه از دیدگاه معماران بهترین فرم، فرمی است که در نگاه نخستعملکرد و کارآیی خود را به ظهوروثبوت برساند،
اما ازنظر پدافندغیرعامل فرمی مطلوبیت داردکه علاوه بر رعایت وانطباق با شرایط اقلیمی و فرهنگی وفنی دربرابرحوادث وخطراتی مانند انفجاردرمحیط پیرامون نیز بتواندازخود پایداری ومقاومت نشان دهد، بصورتی که اگر در خارج از ساختمان انفجاری رخ دهد تاثیر موج فشاری به سطوح خارجی ساختمان باعث شکست عناصر باربر ، دیوارها، عناصر نما و شیشهها نشده وهمچنین چنانکه موج تابشی در جهت باز شوها ادامه یابد، داخل ساختمان نشده و باعث تخریب سقفها و طبقات نگردد .