بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
قال رسول الله صلى الله علیه وآله وسلّم :مَن طَلَبَ العِلمَ فهُوَ کالصّائمِ نَهارَهُ ، القائمِ لَیلَةُ ؛ وإنَّ باباً مِنَ العِلمِ یَتَعَلَّمُهُ الرَّجُلُ خَیرٌ لَهُ مِن أن یَکونَ أبوقُبَیسٍ ذَهَباً فأنفَقَهُ فیسَبیلِاللّه ؛منیه المرید : ص۱۰۰؛ منتخب میزان الحکمة : ص ۳۹۸
موضوع مورد بحث: هنرهای اسلامی و ایرانی و تأثیر آن بر تمدن غربی
اسلاید 3 :
چگونگی رشد هنر در تمدن اسلامی و تأثیر آن بر تمدن غربی
جامع قرطبه
تاج محل
اسلاید 4 :
سخن اول: هنرمعماری که نسبت بهدیگر رشتههای هنری از اهمیّت و جایگاه والاتری برخوردار است، متأثر از علل و عوامل جغرافیایی، فرهنگی و تاریخی جوامع انسانی است.
هنرهایاسلامی و ایرانی
و تأثیر آن بر تمدن غربی
اسلاید 5 :
هنر در تمدن اسلامی
هنرعربستان پیشاز اسلام از درونمایه چندانی برخوردار نبود.
شعر و سروده بیشترین هنر عرب بود.
فتوحات مسلمانان موجب شد تا دیده بر کاخهای باشکوه ایرانیان و کلیساها و پرستشگاههای یونانیان و رومیان بگشایند.
پیوند هنرصنعتگرانایرانی، یونانی، مصری و سوری باهم در دوره اسلامی، بهشیوههایی مبدل شد که امروزه هنراسلامی نامیده میشود.
در زمینه معماری از پایان سدهاول هجری فرمانروایان مسلمان، در نواحی فتحشده، ساخت مساجد و کاخهای باشکوه را آغاز کرده و کوشیدند تا آثار بزرگتر و باشکوهتر از بناهای دوران پیش از اسلام به وجودآورند.
اسلاید 6 :
هنر معماری در تمدن اسلامی
مسجد جامع الازهر مصر دوره فاطمیان
حرم شریف امام رضا(ع)
اسلاید 7 :
کاخهشامبنعبدالملک(125-105ق) که مَشَتّی (سرای زمستانی) خوانده میشد و در بیابانی در نزدیکی اریحا(کرانه باختری رود اردن در مناطق خودگردان فلسطین) قرار دارد. وجود شیرهای بالدار و برخی دیگر از جـانوران افسانهای نشانهای از تـأثیر هنر ایرانی
در آنکاخ باشکوه است.(بقایای کاخ هم اکنون نیز باقی است)
اسلاید 8 :
مسجد جامع قرطبه با منارههای بلند و ستونهای متعددش یکی دیگر از نمونههای هنراسلامی در اسپانیا و در جهان اسلام است.
اینمسجد بعداز سقوط اندلس بهکلیسا تبدیل شده است.
محراب مسجد
محراب مسجد
مسجد جامع
اسلاید 9 :
بهسال 69ق، در بیتُالمَقدِس بهامر عبدالملکبنمروان در بخششمالی مسجدالاقصی و برفراز صخره، گنبدی باشکوه ساختهشد که با گنبد کلیسای مزار عیسی برابری میکرد و صلیبیان مهاجم را بهحیرت میافکند. دستهای از صلیبیان که بهسرزمینهای خود بازگشتند، گنجینههایی از هنر با خود بردند و این آثار الهامبخش هنرمندان و صنعتگران اروپا شد.
قبةالصخره
مسجد أمَوی دِمَشق
قبةالصخره
بیتُالمَقدِس(قدس)
اسلاید 10 :
هنر دینی، هنری است مکاشفهای از صور گوناگون هستی در روند تجربه، یا مهارتیعرفانی، که در غالب کلام، موسیقی، تصویرتجسمی، نمایشی و یا معماری در دسترس همگان قرار میگیرد.
عمارت کلاه فرنگی قزوین
محراب مسجد سلطان حسن - قاهره - قرن 8ق
اسلاید 11 :
تشکیل دولت سلجوقی در(ایران وبینالنهرین وآسیایصغیر وقفقاز) نقطه عطفی در بازگشت دوباره ایرانیان به فعالیتهای هنری شد. نخستین بنای اصیلی که بهدست معماران ایرانی در اوایل سدهچهارم ساخته شد، بنای آرامگاه شاهاسماعیل سامانی در بخارا بود که سرمشق برای ساخت دیگر آرامگاههای باشکوه قرارگرفت.
اسماعیل سامانی ۲۳۴ - ۲۹۵ هـ.ق. بنیانگذار سلسله سامانیان
آرامگاه اسماعیل سامانی در بخارا(ازبکستان)
تندیس شاهاسماعیل سامانی
شهر دوشنبه تاجیکستان
اسلاید 12 :
ایرانیان ابتدا از شیوه مسجدسازی با ستونسنگی پیروی کردند اما چندی نگذشت که پایههای آجری را جانشین ستونهای سنگی ساختند و طاقهای قوسدار گوناگونی ابداعکردند که با آجر بسته میشد.
اکنون نیز بنای مسجدجامع سلجوقی اصفهان(پس از 9 قرن) همچنان پابرجاست.
اسلاید 13 :
ساختن ظروفسفالین زیبا، بخشدیگری از هنر دورة سلجوقی بهشمار میآید.
در عهدسلجوقی کار روی طلا چندان معمول نبود اما کندهکاریهای زیبایی برروی برنج، مس و نقره از آنعصر برجای مانده است.
فلزکاری دوره سلجوقی.
ترصیع مس قرمز رنگ و دادن نقره بر روی آن
فلزکاری دوره تیموری
اسلاید 14 :
در ایران عهد تیموریان نیز، با وجود غارت و مردمکشی تیمور، هنر راه بالندگی را در پیشگرفت. فرزندتیمورشاهرخ، پایتخترا از سمرقند بههرات برد و بهترمیم ویرانیهایی که بهدستپدرش پدید آمدهبود، پرداخت. همسرشاهرخ، گوهرشاد خاتون، در کنار آرامگاه امامرضا(ع) مسجدی بهنام خودش بنا کرد.
اسلاید 15 :
دوره صفوی، هنر ظریف و زیبای دیگری آغازشد
و آن آراستن نسخههایخطی بهمینیاتورهای زیبا
و مجالس دلربا بود که اندکاندک رونقگرفت.
خطاطی باید دنباله فن قرآننویسی در صدراسلام باشد.
بسیاری از برگزیدهترین خطاطان، ایرانی بودند ودرمیان انواع شیوههای خطاطی دو شکل عمده آن، یعنی نستعلیق و شکسته، از نوآوریهای ایرانیان بود.
اسلاید 16 :
هجوممغولان به ایران باعث متواریساختن هنرمندانایرانی بهآسیایصغیر و راهیافتن سنتهنری بهآن سرزمین گردیدند. همچنین با هجوم وحشیانه مغول به ایران، در مصر سلطان بیبرس از هنرمندان و جنگاوران حمایتکرد.
مسجدجامع(دوره ایلخانی) و چنار 2000 ساله نطنز
اسلاید 17 :
غازانخان، هفتمین ایلخانمغول(703تا694ق) پایتخت خود، تبریز را بهکانون دانش و هنراسلامی مبدل ساخت. او که رسماً مسلمان شدهبود، در جنوبتبریز شهری نو بناکرد در آنجا مدرسههای دینی، کتابخانه، بیمارستان و یک کاخ ساخت.
آرامگاه غازانخان
بازار تبریز
اسلاید 18 :
وزیرغازانخان، رشیدالدینفضلالله همدانی هم که از فرهیختگان زمان خود بود، درجانب شرقی تبریز مجموعهای بهنام رَبعرشیدی، مشتمل بربناهای فرهنگی و خانههای متعدد برای طالبان علوم، نقاشان، خطاطان و مینیاتورسازان بنا کرد. خود او کتاب جامعالتواریخ را تألیف کرد که امروزه بخشهایی از آن، با تصویرهای اصیل پرداختهشده در عهد مؤلف در دست است.
دانشگاه رشیدالدین فضل الله-تبریز
بقایای ربع رشیدی
اسلاید 19 :
ابنیهاسلامی درشام، مصر، هند، اندلس، عراق و ایران همهجا قدرت و جمالی افسانهآمیز دارد. چنانشکوه و جلالی در قصرالحمراء (در غرناطهاسپانیا) است که ویکتورهوگو، شاعر فرانسوی، آنرا «مانند یکرؤیا زراندود، و آکنده از آهنگ» تعبیر میکند.
اسلاید 20 :
بنای تاجمحل در شهر آگرههند چنان ظریف و بیمانند است که ویلدورانت مورخ مشهور در وصف آن گفته که اگر زمانه عقل و هوش داشت شاید هرچه جز تاجمحل بود را منهدم میکرد و برای تیمار دل آدمی، ایننشان گرانمایه شرافت انسانی را برجای مینهاد. (شروع بنا 1042شمسی و اتمام 1057شمسی)