بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
آبگرمکنهای خورشیدی و حمام خورشیدی
از انرژی خورشیدی میتوان برای تولید آب گرم تهیه آب گرم بهداشتی در منازل و اماکن عمومی به خصوص در مکانهایی که مشکل سوخت رسانی وجود دارد استفاده کرد. چنانچه ظرفیت این سیستمها افزایش یابد میتوان از آنها در حمامهای خورشیدی نیز استفاده نمود.
اسلاید 3 :
بود.
اجاقهای خورشیدی
دستگاههای خوراکپز خورشیدی اولین بار به وسیلهٔ شخصی بنام نیکلاس ساخته شدند. اجاق او شامل یک جعبه عایقبندی شده با صفحه سیاه رنگی بود که قطعات شیشهای درپوش آن را تشکیل میداد. پرتو خورشید با عبور از میان این شیشهها وارد جعبه شده و به وسیلهٔ سطح سیاه جذب میشد سپس درجه حرارت داخل جعبه را به ۸۸ درجه افزایش میداد. اصول کار اجاق خورشیدی جمعآوری پرتوهای مستقیم خورشید در یک نقطه کانونی و افزایش دما در آن نقطه است. امروزه طرحهای متنوعی از این سیستمها وجود دارد که این طرحها در مکانهای مختلفی از جمله آفریقای جنوبی آزمایش شده و به نتایج خوبی نیز رسیدهاند. استفاده از این اجاقها به ویژه در مناطق شرقی ایران که با مشکل کمبود سوخت مواجه میباشند بسیار مفید خواهد بود.
اسلاید 4 :
نیروگاه حرارتی-خورشیدی
تأسیساتی که با استفاده از آنها انرژی جذب شده حرارتی خورشید به الکتریسیته تبدیل میشود، نیروگاه حرارتی خورشیدی نامیده میشود. در نیروگاههای حرارتی خورشیدی وظیفه اصلی بخشهای خورشیدی تولید بخار مورد نیاز برای تغذیه توربینها است یا به عبارت دیگر میتوان گفت که این نوع نیروگاهها شامل دو قسمت هستند:
سیستم خورشیدی که پرتوهای خورشید را جذب کرده و با استفاده از حرارت جذب شده تولید بخار مینماید.
سیستمی موسوم به سیستم سنتی که همانند دیگر نیروگاههای حرارتی بخار تولید شده را توسط توربین و ژنراتور به الکتریسیته تبدیل میکند.
این تأسیسات بر اساس انواع متمرکز کنندههای موجود و بر حسب اشکال هندسی متمرکز کنندهها به چند دسته تقسیم میشوند:
1-نیروگاههایی که گیرنده آنها آینههای سهموی ناودانی هستند.
2-نیروگاههایی که گیرنده آنها در یک برج قرار دارد و نور خورشید توسط آینههای بزرگی به نام هلیوستات به آن منعکس میشود. (دریافتکننده مرکزی)
3-نیروگاههایی که گیرنده آنها بشقابی سهموی (دیش) است.
4-دودکش خورشیدی
اسلاید 6 :
انرژی باد تقریبا در همهجای زمین در دسترس است؛ اما پیرامون میزان سازگاری و نیروی باد، تفاوتهای وجود دارد. یک برآورد نشان میدهد که ۱ میلیون گیگاوات انرژی بادی در کل زمین وجود دارد و اگر فقط ۱ درصد از این زمینها از نیروی باد بهرهبرداری کنند، میتوان تمامی تقاضای جهانی برق را تامین کرد. اگرچه اکثر انرژی باد در حال حاضر در خشکیها به دست میآید، اما به محبوبیت مزارع بادی دریایی بهعنوان یک منبع بزرگ با اثرات زیستمحیطی کمتری (به ویژه با توجه به آلودگی صوتی و بصری) افزوده میشوظرفیت تولیدانرژی بادی جهان در اواخر سال ۲۰۱۵ به ۴۳۵ گیگاوات رسید، حدود ۷ درصد کل ظرفیت تولید برق جهان.
سه کشور از بزرگترین تولیدکنندگان برق از انرژی بادی، کشورهای چین ایالات متحده آمریکا و آلمان هستند. چین با ظرفیت نصبشدهی بیش از ۱۵۶٫۷ گیگاوات برق در سال ۲۰۱۶، بیشترین تولید برق از انرژی بادی در جهان را داشته است. این کشور سرمایهگذاریهای عظیمی در بخش انرژی تجدیدپذیر و بهخصوص انرژی بادی انجام داده است. بر اساس گزارش انجمن انرژي بادي جهان، بازار انرژي بادي چين بزرگترين بازار جهاني است كه ۵۲ از سهم بازار جهاني را در برمیگیرد. چین قصد دارد، قبل از پایان سال ۲۰۲۰ ظرفیت ۱۰ گیگاوات برق از توربینهای دریایی به شبکه برق خود اضافه کند. چین بر اساس گزارش شورای جهانی انرژی باد، از این لحاظ در رتبه سوم قرار داشت.
اسلاید 8 :
.
انرژی در دریا و اقیانوسها بر اثر وزش باد روی سطح آب، موج تولید میشود. مکانیکی باد که در اثر جذب نابرابر گرمای پرتوهای فروسرخ و نور مریی خورشید به وجود میآید، به شکل انرژی پتانسیل گرانشی در آب دریا ذخیره شده که پس از مدت کوتاهی آب دریا آن را به شکل انرژی جنبشی (موج) پس میدهد. کل انرژی موجِ توزیع شده در زمین در حدود ۲۵۰۰ گیگاوات تخمین زده میشود که در حدود توزیع کلی انرژی جزر و مد است. انرژی موج منبع تجدیدپذیر است (انرژی برگشتپذیر) و معمولاً نسبت به انرژی باد بیشتر قابل تولید است.
انرژیی که از امواج استخراج میشود دوباره به سرعت توسط برهمکنش با دو سطح اقیانوس پر میشود. انرژی موج نامنظم، نوسانی و دارای فرکانس پائین است که قبل از اضافه شدن به شبکه باید یه فرکانس ۶۰ هرتز تبدیل شود و همچنین انرژی که از امواج استخراج میشود دوباره به سرعت توسط برهمکنش با دو سطح اقیانوس پر میشود. انرژی امواج عمدتاً ناشی از تأثیر باد روی سطح دریا است و باد، خود حالت خاصی از انرژی خورشیدی است که به عنوان منبع انرژی پاک و تجدیدپذیر میتواند نقش مهمی در تأمین نیازهای روزافزون انرژی جهان ایفا نماید.
اسلاید 9 :
مزایای انرژی امواج
انرژی امواج دریا از نوع انرژی تجدیدپذیر است. چنین منابعی نیازی به میلیونها سال زمان برای به وجود آمدن ندارند و بی پایان میباشند. تولید انرژی به این روش آلودگی در برندارد. این نیروگاهها در طول زمستان میتوانند بیشترین میزان انرژی را تولید کنند و خوشبختانه در چنین زمانهایی به انرژی بیشتری نیازمند هستیم. مولدهای کوچک موجی میتوانند در نواحی دور دست که انتقال برق مقرون به صرفه نیست، به کار روند.
از آنجایی که آب حدود ۸۰۰ برابر چگالتر از هواست، تراکم انرژی موج بیش از انرژی باد و انرژی خورشیدی است و مقدار انرژی موجود برای برداشت را افزایش میدهد. امواج قابل پیشبینی هستند و از اینرو پیشبینی آن برای عرضه و تقاضا آسانتر است.
اسلاید 10 :
معایب انرژی امواج
توان تولید شده در نیروگاههای موج ثابت نبوده و بستگی به شرایط موج دریا دارد. هزینه ساخت ژنراتورهای موج زیاد و ساخت آنها دشوار است. کابل زیردریایی که به وسیله آن مولدهای موج به هم متصل میشوند برای قایقها و کشتیها مشکلآفرین میباشد. در ضمن انتقال برق از طریق کابل نیز خطرناک است. زیرا ممکن است کابل لخت شده و جریان برق وارد آب شود و موجودات دریایی را به خطر اندازد. در ضمن این نیروگاهها باید طوری ساخته شوند که در شرایط بد و طوفان صدمه نبیند.[۱]
اسلاید 11 :
روشهای استفاده از انرژی امواج
1-استفاده از استوانههای شناور
2-استفاده از بادامکهای شناور
3-استفاده از جزایر طبلک
اسلاید 12 :
استفاده از بادامکهای شناور
وقتی موج میآید بادامکها را میچرخاند و این حرکت چرخشی را به ژنراتور وصل میکنند. در واقع تعداد زیادی از این بادامکها را توسط میلهای بهم وصل میکنند و مجموعه را در نزدیکی ساحل روی امواج میگذارند، این سیستمها برای امواج سنگین کاربرد دارد.
استفاده از جزایر طبلک
سیستم طبلکی چیزی شبیه تیوپ اتومبیل است که دیوارههای آن قابل ارتجاع میباشد. قسمتهای داخلی تقسیمبندی، توربین جاگذاری کردهاند. این سیستم را به صورت شناور روی آب میاندازند و موج به آنها ضربه وارد میکند. این ضربه به بدنه تیوپ وارد میشود و موجب فرورفتگی آن میشود. فرورفتگی باعث فشرده شدن هوای داخل آن شده در نتیجه هوای فشرده از یک محفظه وارد محفظه دیگر میشود و باعث چرخش توربینها میشود.
اسلاید 13 :
دستگاه CETO
مبدل انرژی موج از نوع نقطه جذب و ژنراتور خطی (طراحی آلمان) در کرت یونان (اوت ۲۰۱۶).
اسلاید 14 :
نیروگاه آب تلمبهای،
نوعی دیگر از نیروگاه آبی است. وظیفهٔ یک نیروگاه آب تلمبهای پشتیبانی شبکه الکتریکی در ساعات اوج مصرف (ساعات پیک) است. این نیروگاه تنها آب را در ساعات مختلف بین دو سطح جابجا میکند. در ساعاتی که تقاضا برای انرژی الکتریکی پایین است با پمپ کردن آب به یک منبع مرتفع انرژی الکتریکی را به انرژی پتانسیل گرانشی تبدیل میکند. در زمان اوج مصرف، آب دوباره از مخزن به سمت پایین جاری میشود و با چرخاندن توربین آبی موجب تولید برق و رفع نیاز شبکه میشود. این نیروگاهها با ایجاد تعادل در ساعات مختلف موجب بهبود ضریب بار شبکه و کاهش هزینههای تولید انرژی الکتریکی میشوند.
از دیگر انواع نیروگاههای آبی میتوان به نیروگاههای جزر و مدی اشاره کرد. همانطور، که از نام این نیروگاههای مشخص است این نیروگاهها نیروی مورد نیاز خود را از اختلاف ارتفاع آب در بین شبانه روز تأمین میکنند. منابع در این دسته از نیروگاهها نسبت به بقیه کاملاً قابل پیشبینی هستند. این نیروگاهها همچنین میتوانند در مواقع اوج مصرف به عنوان پشتیبان شبکه عمل کنند.
برخی نیروگاههای آبی که تعداد آنها زیاد هم نیست از انرژی جنبشی آب جاری استفاده میکنند. در این دسته از نیروگاهها نیازی به احداث سد نیست توربین این نیروگاهها شبیه یک چرخ آبی عمل میکند. این نوع استفاده از انرژی شاخه نسبتاً جدیدی از علم جنبش مایعات است.
اسلاید 15 :
معایب انرژی برق آبی
1-آسیب به محیط زیست
2-انتشار گازهای گلخانهای
3-جابجایی جمعیت
4-شکست سد
اسلاید 16 :
شکست سد
شکسته شدن سدها گرچه به ندرت اتفاق میافتد اما خطری جدی و خطرناک . برای نمونه میتوان به شکسته شدن سد بانکیاو . در جنوب چین اشاره کرد که موجب کشته شدن ۱۷۱۰۰۰ تن و بیخانمان شدن حدود نیم میلیون نفر شد. همچنین سدها میتوانند هدف خوبی برای دشمن در طول جنگ یا اقدامات خرابکارانه تروریستها باشند. سدهای کوچک در این حملات کمتر آسیبرسان هستند.
انتخاب محلی نامناسب برای احداث سد میتواند به فاجعه منجر شود، برای مثال میتوان به سد واجنت
در ایتالیا اشاره کرد که در سال ۱۹۶۳ موجب مرگ حدوداً ۲۰۰۰ نفر شد.