بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
سلیاک
اسلاید 2 :
سلیاک (آنتروپاتی حساس به گلوتن یا اسپروی غیر حاره ای)
پاتوفیزیولوژی بیماری: گلوتن بخش پپتیدی خاصی است که در پروتئین گندم(گلوتنین یا گلیادین)، چاوداریا گندم سیاه(سکالین) و جو(هوردنین) وجود دارد. این پپتیدها به هضم کامل توسط آنزیمهای گوارشی مقاوم هستند و ممکن است به همان شکل وارد سلولهای اپیتلیال روده برخی افراد شده و سبب ایجاد واکنشهای التهابی شوند.
زمانی که سلیاک درمان نشود پاسخ های التهابی و ایمنی منجر به از بین رفتن ویلی (پرزهای روده ای) می شود. بیماری عمدتا بر قسمتهای ابتدایی و میانی روده باریک اثر می گذارد و ترشح نرمال دی ساکاریدازها و پپتیدازها و هضم و جذب را تحت تاثیر قرار می دهد.
اسلاید 3 :
در هر دو جنس و در تمام سنین مشاهده می شود.
برآورد شده 1% جمعیت ایرانی مبتلا به سلیاک هستند.
در بیماران دیابت نوع یک (10-3%) و در سندروم روده تحریک پذیر (3/7% ) دیده شده است.
سرانه مصرف گندم 160 کیلوگرم می باشد.
اسلاید 4 :
ارزیابی بیمار مبتلا به سلیاک (توصیه شده در بسته ارائه خدمت)
الف) ارزیابی آنتروپومتری (وزن ، قد و نمایه توده بدن)
ب) ارزیابی بالینی
ت) ارزیابی و تنظیم دریافت های غذایی
اسلاید 5 :
علائم سلیاک:
علائم در کودکان شبیه علائم کلاسیک گوارشی از جمله اسهال، استئاتوره، مدفوع بدبو، نفخ شکمی، بی حالی، خستگی و کاهش وزن است. بهرحال 50% افراد فاقد این علائم هستند یا شدت این علائم در آنها کم است.
افرادی که در کودکی بیماریشان تشخیص داده می شود و به آنها گفته می شود با گذشت زمان بهبود می یابند یا کسانیکه رژیم فاقد گلوتن را رعایت نمی کنند در معرض خطر بالای عوارض بلند مدت سلیاک هستند.
اسلاید 6 :
درمان تغذیه ای سلیاک:
حذف پپتیدهای گلوتن تنها راه درمان سلیاک است.منابع آن شامل گندم، چاودار و جو از رژیم غذایی حذف شود. جو دوسر فقط در صورتیکه عدم تحمل به آن وجود داشت حذف شود (جودوسر تجاری معمولا با گندم و چاودار مخلوط است).
پاستا، ماکارانی، سس ها، شیرینی، ویفر، کلوچه، انواع نان، فرنی، بعضی چاشنی ها، ماالشعیر، بیشتر داروها، سس سویا، کنسرو گوشت، شنسل مرغ مجاز نیستند.
به برچسب های غذایی، افزودنی های مجاز، فراوریهای غذایی توجه شود و غذاهای رستوران ممکن است خطرناک باشند. اگر در برچسب غذایی نداشتن گلوتن مشخص نیست مصرف نشود.
سوسیس، کالباس، پیتزا، سس، سوپ، نوشابه های حاوی عصاره مالت حذف شوند.
اسلاید 7 :
از آرد تهیه شده از ذرت، سیب زمینی، برنج، سبوس برنج، حبوبات، ارزن، سویا، آرد سویا، سبوس سویا، دانه کتان، گندم سیاه (در ایران نداریم) میتوانند استفاده کنند.
شیر بدون افزودنی، ماست و پنیر خانگی، شیرسویا، خامه، کره، مارگارین، چیپس سیب زمینی، کیک برنجی، ژله، پودینگ، پاپ کورن، آجیل، کره بادام زمینی، بستنی، شکر سفید و قهوه ای، مربا، مارمالاد، ادویه، سرکه تقطیر شده، زیتون، تخم مرغ مجاز هستند.
اسلاید 8 :
امکان عدم تحمل لاکتوز و فروکتوز وجود دارد.
امکان کم خونی وجود دارد که بسته به نوع آن با مکمل آهن، اسیدفولیک و ویتامین B12 درمان شود.
امکان استئوپنی و استئوپروز وجود دارد که نیازبه مکمل کلسیم و ویتامین D وجود دارد.
اسلاید 9 :
بهبود علائم سلیاک:
هفته بعد از شروع رژیم علایم بالینی اصلی از بین می رود و6-3 ماه بعد آنتی بادی ها طبیعی می شوند و علائم هیستولوژی بعد از 2 سال طبیعی می شوند.
کسانی که رژیم فاقد گلوتن را بیشتر رعایت می کنند پاسخ بهتری نشان می دهند.