بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
اگر قبول كنيم كه روشهاي توليد به كمك فناوري نانو به دوران طلايي خود رسيده است بايد نانولولههاي كربني را بچههاي طلايي اين دوران به شمار آوريم. خواص منحصر به فرد (مكانيكي- الكترونيكي- شيميايي- مغناطيسي- ) اين مواد رويايي موجب شده است كه قابليتهاي كاربردي زيادي براي آن ها به وجود آيد. پيشبيني يك بازار 12 ميليارد دلاري در مدت 5 سال ( 2002تا 2007) حاكي از آن است نانولولههاي كربني تأثير بيشتري از ترانزيستور در جامعه امروزي خواهند داشت. خبرنامه فناوري نانو در راستاي رسالت مشخص خود، مطالعات مختلف وگسترده اي را در زمينه نانو لوله ها صورت داده و آن ها را به صورت خبر يا مقاله (در ماه نامه و سايت ستاد) در دسترس علاقه مندان قرار داده است. در تحقيق حاضر با بررسي تمامي مقالات و خبرهاي منتشر شده در100 شماره پيشين خبرنامه، ضمن جمعبندي خلاصه ويژگيها و موانع توليد نانولولهها، روند حاكم بر اين محصول از سنتز تا كاربرد به طور اجمالي ارائه شده است.
اسلاید 2 :
اگر قبول كنيم كه روشهاي توليد به كمك فناوري نانو به دوران طلايي خود رسيده است بايد نانولولههاي كربني را بچههاي طلايي اين دوران به شمار آوريم. خواص منحصر به فرد (مكانيكي- الكترونيكي- شيميايي- مغناطيسي- ) اين مواد رويايي موجب شده است كه قابليتهاي كاربردي زيادي براي آن ها به وجود آيد.
پيشبيني يك بازار 12 ميليارد دلاري در مدت 5 سال ( 2002تا 2007) حاكي از آن است نانولولههاي كربني تأثير بيشتري از ترانزيستور در جامعه امروزي خواهند داشت.
خبرنامه فناوري نانو در راستاي رسالت مشخص خود، مطالعات مختلف وگسترده اي را در زمينه نانو لوله ها صورت داده و آن ها را به صورت خبر يا مقاله (در ماه نامه و سايت ستاد) در دسترس علاقه مندان قرار داده است. در تحقيق حاضر با بررسي تمامي مقالات و خبرهاي منتشر شده در100 شماره پيشين خبرنامه، ضمن جمعبندي خلاصه ويژگيها و موانع توليد نانولولهها، روند حاكم بر اين محصول از سنتز تا كاربرد به طور اجمالي ارائه شده است.
اسلاید 3 :
نانولوله هاي كربني كه از صفحات كربن به ضخامت يك اتم و به شكل استوانهاي توخالي ساخته شده است در سال 1991 توسط ساميو ايجيما (از شركت EC ژاپن) كشف شد. خواص ويژه و منحصر به فرد آن ازجمله مدول يانگ بالا و استحكام كششي خوب از يك طرف و طبيعت كربني بودن نانولولهها (به خاطر اين كه كربن مادهاي است كم وزن، بسيار پايدار و ساده جهت انجام فرايندها كه نسبت به فلزات براي توليد ارزانتر ميباشد) باعث شده که در دهه گذشته شاهد تحقيقات مهمي در كارايي و پرباري روشهاي رشد نانولولهها باشيم. كارهاي نظري و عملي زيادي نيز بر روي ساختار اتمي و ساختارهاي الكتروني نانولوله متمركز شده است. كوششهاي گستردهاي نيز براي رسيدگي به خواص مكانيكي شامل مدول يانگ و استحكام كششي و ساز وکار عيوب و اثر تغيير شكل نانولولهها بر خواص الكتريكي صورت گرفته است.
اسلاید 4 :
مي توان گفت اين علاقه ويژه به نانولولهها از ساختار و ويژگيهاي بينظير آن ها سرچشمه ميگيرد.
.1ويژگيهاي نانولوله هاي کربني
.2انواع نانولوله هاي کربني
.3روشهاي توليد نانو لوله هاي کربني
.4كاربردهاي نانولولههاي کربني
.5چالش هاي فراوري
اسلاید 5 :
همانطور كه اشاره شد بعد از ساخت اولين نانولوله ، دانشمندان بر روي روشهاي سنتز اين نانولوله فعاليت زيادي انجام داده و توانستند به روشهاي مختلفي كه بعضي از مهمترين آن ها در بالا اشاره شد دست يابند و سپس سعي كردند با ارائه روشهاي متنوع بر مشكلات موجود نيز فائق بيايند كه بعضي از مشكلات تا حدي مرتفع و بعضي نيز همچنان پابرجاست. با اين وجود امروزه سنتز نانولولهها يك مسأله كاملاً حل شده است لذا كمتر محققي به دنبال سنتز نانولوله با روشهاي خاص ميباشد. ميتوان گفت امروزه بعد از گذر از مرحله سنتز به مرحله تجاريسازي نانولولهها رسيدهايم، مرحلهاي كه ميتواند توان رقابتي بالاي شركتها را نمايان سازد.
اسلاید 6 :
بعضي اوقات تجارت به جهان دارويني شبيه ميشود، جهاني كه شركتها براي تسلط بر يكديگر در آن با هم به رقابت ميپردازند. در اين فرايند شركتهاي ضعيفتر مجبور به ترك صحنه سرمايهگذاري تجاري ميشوند. به نظر ميرسد اين ماجرا در مورد يكي از شاخههاي اصلي فناوري نانو يعني نانولولههاي كربني نيز صادق مي باشد.
شركتهايي از سراسر جهان، از جزيره كوچك قبرس گرفته تا جمهوري خلق چين، ادعاي ريسك و سرمايهگذاري بر روي نانولولههاي كربني را دارند. محصولاتي كه از فولاد سختتر، از آلومينيوم سبكتر و از مس ضريب هدايت بيشتري داشته و نيمههادي خوبي نيز هستند. توليد كنندگان در حال سرمايهگذاري جهت پيشبرد اين بخش و كاهش قيمتهاي اين فرآورده هستند. اما در واقع بقاي اين شركتها وابسته به نوع نانولولههايي است كه ارائه
مي دهند، چه از لحاظ كيفي و چه از لحاظ ثبت اختراعات در اين زمينه.
درست است كه هنوز سوددهي اقتصادي نانولولهها كاملاً روشن نيست، اما دانشمندان معتقدند چيزي قويتر از فولاد به خوبي ميتواند جاي خود را در بازار باز كند. لذا در آينده نه چندان دور شركتهايي كه از نانولوله جهت بهتر كردن كيفيت محصولات خود استفاده ميكنند بازار آينده را در اختيار خواهند گرفت.
اسلاید 7 :
نانو لوله هاي كربني كه از صفحات كربن به ضخامت يك اتم و به شكل استوانهاي توخالي ساخته شده است در سال 1991 توسط ساميو ايجيما (از شركت ec ژاپن) كشف شد. خواص ويژه و منحصر به فرد آن ازجمله مدول يانگ بالا و استحكام كششي خوب از يك طرف و طبيعت كربني بودن نانولولهها (به خاطر اين كه كربن مادهاي است كم وزن، بسيار پايدار و ساده جهت انجام فرايندها كه نسبت به فلزات براي توليد ارزانتر ميباشد) باعث شده که در دهه گذشته شاهد تحقيقات مهمي در كارايي و پرباري روشهاي رشد نانولولهها باشيم. كارهاي نظري و عملي زيادي نيز بر روي ساختار اتمي و ساختارهاي الكتروني نانولوله متمركز شده است. كوششهاي گستردهاي نيز براي رسيدگي به خواص مكانيكي شامل مدول يانگ و استحكام كششي و ساز وکار عيوب و اثر تغيير شكل نانولولهها بر خواص الكتريكي صورت گرفته است.مي توان گفت اين علاقه ويژه به نانولولهها از ساختار و ويژگيهاي بينظير آن ها سرچشمه ميگيرد.
اسلاید 8 :
- اندازه بسيار كوچك (قطر كوچكتر از 4/0 نانومتر
- حالت رسانا و نيمهرسانايي آن ها بر حسب شكل هندسيشان
نانولولهها بر حسب نحوه رول شدن صفحات گرافيتي سازندۀشان به صورت رسانا يا نيمهرسانا در ميآيند. به عبارت ديگر از آنجا كه نانولولهها در سطح مولكولي همچون يك باريكه سيمي در هم تنيده به نظر ميرسند اتمهاي كربن در قالب شش وجهي به يكديگر متصل ميشوند و اين الگوهاي شش وجهي ديوارههاي استوانهاي را تشكيل ميدهند كه اندازه آن تنها چند نانومتر ميباشد.
اسلاید 9 :
زاويه پيچش نوعي نانولوله، كه به صورت زاويه بين محور الگوي شش وجهي آن و محور لوله تعريف ميشود، رسانا يا نارسانا بودن را تعيين ميكند. تحقيقات دي گري نيز نشان دادهاند كه تغيير شعاع نيز امكان بستن طول باند و عايق نمودن نانولوله فلزي را فراهم ميكند. پس ميتوان گفت دوپارامتر اساسي که در اين بين نقش اساسي بازي ميكنند، يكي ساختار نانولوله و ديگري قطر و اندازه آن است. بررسيهاي ديگري نشان دادهاند که خصوصيات الكتريكي نانولولهها بسته به اينكه مولكول C60 در كجا قرار داده شود از يك هادي به يك نيمههادي و يا يك عايق قابل تغيير ميباشد. از آنجايي كه نانولولههاي كربني قادرند جريان الكتريسته را به وسيله انتقال بالستيك الكترون بدون اصطكاك از سطح خود عبور دهند- اين جريان صد برابر بيشتر از جرياني است كه از سيم مسي عبور ميكند- لذا نانولولهها انتخاب ايدهآلي براي بسياري از كاربردهاي ميكروالكترونيك ميباشند.
اسلاید 10 :
- برخورداري از خاصيت منحصر به فرد ترابري پرتابهاي
-قدرت رسانايي گرمايي خيلي بالا
- سطح جداره صاف يا قدرت تفكيك بالا
سطح جداره صاف نانولولهها باعث ميشود كه ميزان عبور گاز از درون آن ها به مراتب بيشتر از غشاهاي ميكروحفرهاي معمولي كه در جداسازي گازها مورد استفاده قرار ميگيرند باشد. لذا ميتوان گازهايي مانند هيدروژن و دياكسيد كربن را با هدايت در نانولوله از هم جدا كرد. اين كه آيا نانولولهها واقعاً ميتوانند در خارج از آزمايشگاه نيز گازها را به طور انتخابي از خود عبور دهند يا نه باعث شده كه اميدهاي زيادي به توليد هيدروژن و نيتروژن از هوا باشد.