دانلود مقاله ایمنی در ساختمانها
ایمنی در ساختمانها
منابع و مآخذ:
تحقیق مستقیم خود دانشجو
ایمنی در ساختمانها
مقدمه: ساختمان و بناهای تاریخی و مسائل در مورد ساخت و ساز ار آن است که هر چقدر بخواهیم درباره آن صحبت کنیم جامدای سخن زیاد است چون ساختمان یک سر پناه امن برای همه ما میباشد که برای استراحت بعد از کار و درباره کار خودمان در آنجا امنیت داشته باشیم. و امنیت از همه چیز برای ما که در یک مکان می خواهیم راحت باشیم حرف اول را می زند.
ساختمان و مسائل مربوط به ساخت و ساز زمانی دراز و قدمتی طولانی دارد. که همه این مسائل بعد از قرنها و اطلاعات و کشفهای جدید و مهندسی و کاربر کامپیوتر است به دست هم دادهاند تا الان ساختمانها به قول معروف مهندسی ساز بشوند.
۱) امنیت قبل از ساخت
۲) امنیت مربوط به مهندسان
۳) مصالح ساختمانی
– جوشکاری
– اسکلت سازی
– آجر و مصالح دیگر
– قبول ریزی
۴- امنیت کارگران
منبع و مآخذ
ایمنی به طور کل در هر زمینهای باعث آرامش خاطر و بوجود نیامدن حوادث ناگوار و جلوگیری از خسارتهای احتمالی بسیار مهم است.
ایمنی به طور کل در هر زمینهای باعث آرامش خاطر و بوجود نیامدن حوادث ناگوار و جلوگیری از خسارتهای احتمالی بسیار مهم است و یکی از موارد ایمنی امنیت. در ساختمان است. مطلب را از ابتدای پایهگذاری یک ساختمان مطلوب و امن شروع می کنیم.
یک مهندس معمار برای طرح و نقشه یک ساختمان به مسائل بسیار زیادی باید توجه کند.
برای اولین مرتبه وقتی زمین یا ملک مورد نظر را می پسندد که مهیا است برای ساختن باید به خاک و شرایط آب و هوائی و جغرافیایی منطقه به خوبی آگاه بود.
یعنی باید خاک آن منطقه را مورد آزمایش و تحلیل قرار داد. که خاک از نظر مقاومت و استحکام و تنشهائی که بر روی آن که اغلب تنش عمودی است اعمال میشود در چه رتبهای قرار دارد. و یکی از مسائلی که به آن توجه نمی شود همین مطلب است. مهندسی خاک که به طور کامل جا نیفتاده است و میتوان گفت این عمل بر دوش مهندس معمار میباشد. و از نظر آب و هوائی که رطوبت در منطقه مورد نظر در چه حدی میباشد
و با توجه به نوع شرایط جوی اسکلت ساختمان که قرار است در آن منطقه احداث شود. آیا آبرفتهای زیر زمینی و چاههای آب که خیلی سالهای دور به صورت قناعت کاربرد داشته از آن منطقه چگونه عبور می کردند که باعث سستی خاک و نرمی خاک شده است یا نه.
از لحاظ گسلهای زیرزمینی روی چه درجه گسلی و در چه محدود گسلی (خطرناک- غیرخطرناک) قرار گرفته است. و یکسری از این مسائل مربوط میشود به شهرداریهای آن منطقه که در این رابطه باید اطلاعات جامع و کاملی داشته باشد.
مهندس هم با مراجعه به این شهرداریها میتواند اطلاعات کاملی به دست آورد. و همین مسائل ریز و بسیار گمشده در صنعت ساخت و ساز بسیار پراهمیت میباشد. و همه این عوامل باعث میشود که مهندس ساختمان را بر پایه های اطمینان فلز یا پایه های بتون طراحی کند.
و اگر از این مسائل بگذریم یک مهندس معمار برای اینکه بتواند یک ساختمان امن و مطمئن سازد احتیاج به مهندس محاسبات و مهندس ناظر هم دارد که وظیفه آنها و چگونگی دخیل بودن در امنیت ساختمان را توضیح خواهم داد.
طراحی یک ساختمان و مسائل امنیتی آن همه بستگی دارد به نوع اسکلت که طراحی میشود. در مورد اسکلتهای فلزی باید مسائل مهمی را دقت کرد. اولاً نوع تیرهای فلزی و ورقهای (plats) آهنی و نوع الکترود مورد مصرف و نوع دستگاه جوش که از اهمیت بالایی برخوردار است. مهندس معمار یک ساختمان را طراحی کرده و همه مسائل اعم از اتاق خواب و سرویس بهداشتی و پارکینگ و مسائل دیگر را مدنظر قرار میدهد.
ولی امنیت و نوع فلزها و ستونها که از نوع (۱n-20-24) باشند به عهده مهندس معمار است و مسائلی دیگر مانند طاق ضربی یا از نوع تیرچه یا از نوع اسکلتهای لانه زنبوری باشد و یا مسائلی دیگر مانند بادبندها و دیگر مسائل اینچنینی به عهده مهندس محاسبات است. و در زمان اجرا و پیاده کردن طرح های مهندس معمار و مهندس محاسبات باید یک مهندس دیگر باشد که این طور موارد را نظارت کند و تائید بکند که همه این موارد همه به عهده مهندس ناظر میباشد.
و مهندسین برای اینکه کارهای امنیت را به عمل بیاورند باید از همان ابتدای کار دقت کنند یعنی وقتی میلگردها را برای شنازبندی می خوابانند نوع و کیفیت میلگرد بسیار مهم است چون همه فشار افقی مربوط به همین میلگردها میباشد چون خود بتون تنش عمودی را مهار میکند اما در برابر فشارها و تنشهای افقی آسیب پذیر است که دقت در استفاده میلگرد ضریب اطمینان را بالا می برد. و خود بتون استفاده شده اهمیت زیادی دارد
چون نوع سیمان به کار برده شده که از نوع پزولانی یا معمولی باشد کیفیت و عمل آوری بتون را بالا می برد و در مورد ریختن بتون باید از افرادی که صلاحیت لازم را دارند استفاده کرد. چون هر گونه سهل انگاری باعث میشود کیفیت کار پایین بیاید. و شاید بپرسید چطور؟
به این طریق که اگر میلگردها به طور کامل و منظم و از نوع و کیفیت عالی برخوردار باشند اما وقتی بتونی که ریخته میشود نامطلوب باشد همه آن میل گردها به هدر می رود. وقتی سیمان که عامل مهمی در بتون ریزی میباشد با توجه به تیپهایی که دارد و با توجه به نوع کاربری مناسب استفاده شود.
در کشور ما تا سال ۱۳۸۴ فقط سه شرکت معتبر گواهینامه کنترل کیفیت و استاندارد دریافت کرده اند و طی همایش صورت گرفته در همایش بتون که برگزار شد نوع بتونهای ایران حداکثر کارکرد مفید ۴۰ سال و نوع بتونهای استفاده شده در آمریکا حداکثر ۱۵۰ سال بوده است
و اگر از همه این مسائل بگذریم طریقه ریختن بتون اهمیت بسزائی دارد. به طوریکه وقتی بتون از داخل بتونیر درون دستگاه پمپاژ کننده و ویبراتور ریخته میشود از قبل همه مواد با یکدیگر میکس شده اند. و همه چیز به اندازه کافی است و در حین ریختن برای اینکه راحت تر پمپاژ بشود به آن آب اضافه میکنند
که رقیقتر شود و راحت تر در داخل دستگاه به چرخش دربیاید. و اگر هم مقدار سیمان را در حال پمپاژ کردن به آن اضافه کنند برای اینکه چسبندگی لازم و بیشتری پیدا کند باعث میشود کیفیت کار به اندازه ۴۰% پایین بیاید چون زیادی خود سیمان باعث به وجود آمدن گازها میشود
و حبابهایی در بتون به وجود می آید که هم عمل هواگیری را سخت میکند و هم باعث میشود مولکولها که باید به یکدیگر همانند یک شبکه کریستال بچسبد باعث جدایی این مولکولها از یکدیگر شود. و این شبکه را به هم می ریزد.
و اگر از این موضوع بگذریم می رسیم به اسکلت ساختمان که در جای خود اهمیت بسیار زیادی دارد چون کل بار و وزن ساختمان از همین ستونها به پی یا بتون زیرین انتقال پیدا می کند، که اگر دقت لازم در آن به وجود نیاید باعث بوجود آمدن تنش و خستگی میشود.
آهن را از سنگ آهن و با اضافه کردن مقداری کربن به آن که تبدیل به فولاد و آهن های مختلف می شود، تهیه میکنند که همین کربن باعث بالا و پائین رفتن کیفیت آهن میشود. معمولاً فولاد یا آلیاژهای آن از کارآیی بالائی برخوردارند که به خاطر گرانی و هزینه ها کمتر استفاده میشود.
نوع تیرها که از نوع بالا پهن یا از نوع قوطی باشد بسته به نظر مهندس محاسبات دارد که نوع بارگذاری و قرار دادن ستونها را به چه صورت تنظیم میکند. ستونها را معمولاً از نوع دوبل استفاده میکنند و اطرافی که به یکدیگر متصل میشوند را صفحه گذاری میکند که استحکام آهن چند برابر بکند.
و روی قسمت بالهای نازک آن plats را جوش می دهند که تنشهایی را که بعدها ایجاد میشود را دو برابر و یا چند برابر بکند. و نوع پلیتها و محل قرارگیری آنها هم مهم میباشد که ورقها ازm.m 6 یاm.m 8 یاm.m 4 یا … باشد. و همیشه بالاتر از ضریب اطمینان آهنها و ورقها را انتخاب میکنند که در بعضی مواقع به خاطر اینکه هزینه ها را کمتر کنند در قسمت پلها معمولاً از لانه زنبوریها استفاده میکنند که هم سبکتر شود و هم هزینه را پائینتر بیاورد.
و نوع جوش و دستگاه جوش و استادکار جوش همه تأثیر بسزایی دارند. چون اولاً دستگاه جوش باید از ولتاژ خوبی برخودار باشد یعنی جوش رابه صورت کرمو درنیاورد چون اگر نوسانات در دستگاه زیاد باشد باعث میشود جوش یک دست و کامل درنیاید. و حفره هایی در داخل آن به وجود آید که باعث به وجود آمدن ترک در جوش میشود. و نوع الکترود هم اهمیت دارد
و چون بسته به کاربری ما الکترودها هم متفاوت میباشد مثلاً برای جوشهای سربالا و اشکی از الکترود ۶۰۱۱ یا ۶۰۱۳ استفاده باید کرد چون عددهای آخر این ارقام همه تأثیر کربن در آهن میباشد. و خود استادکار بسیار اهمیت دارد یعنی خود استادکار باید بدانند جوشها را با چه زاویه ای بزند و چطور کار کند که استحکام ستون و پلها را بالا ببرد.
و اگر از تیرها و ورقها و الکترودها بگذریم می رسیم به نبشی ها که قسمت اعظم نیروی پل را که بر روی ستون انتقال پیدا میکند از طریق همین نبشیها میباشد. نبشینها باید از قطر مناسب و لبههای پهن برخوردار باشند. و مورد دیگر که قابل بحث میباشد. بادبندها میباشد. طریقه قرار گرفتن بادبندها و گوینا کردن آن و همچنین شاقول بودن آن بسیار اهمیت دارد.
چون در زلزله نیروی که باعث حرکت زیاد میشود و باعث پرت شدن مصالح و آجرهائی که در دیوارهای ما بکار رفته است باعث دمپینگ آنها میشود و یکجورهائی خنثی میکند. و حتماً از نظر زاویه و اینکه ناودانیهای جفت را به هم خوب جوش بدهند و ما بین آنها که به صورت ضربدر میباشد plat قرار دهند. اهمیت بسزائی دارد.