بخشی از مقاله
چکیده
در این مقاله به بررسی ستونهای پیشتنیده - PC - با استفاده از نرمافزار ABAQUSمیپردازیم . این مدل دارای عناصر غیرخطی - ترکخوردگی بتن و میلگرد - و همچنین هندسهی غیرخطی نیز هست. مدل نرمافزاری با استفاده از تکنیک مدل خسارت بتن - Concrte Damage Plasticity - که قابلیت نشان دادن رفتار غیرخطی و خصوصیات خرابی مواد شبه بتن را دارد استفادهشده است. نتایج بهدستآمده با نتایج آزمایشگاهی این مدل بعلاوه نتایج عددی که با نرمافزار ADINA انجامگرفته که نتایج حاصل از آن موردقبول است.
-1مقدمه
اخراًی بتن پیشتنیده - PC - در ستونها و تیرهای پیشساخته به دلیل ویژگیهای مکانیکی منحصربهفرد و مزایای اجرایی در ساختوسازها بیشتر از پیش موردمطالعه قرارگرفته است. در طراحی اینگونه سازهها جهت افزایش ضریب ایمنی سازه پیشبینی حداکثر مقاومت سازه و عملکرد تغییر شکل آنها بسیار حائز اهمیت است. ترکخوردگی بتن، انعطافپذیری کابل های پیش تنیدگی، رابطه تماس میلگردهای ستون و بتن و همچنین کابلهای پیشتنیده با بتن و نیروی پیش تنیدگی کابل ها ازجمله موارد حائز اهمیت و تأثیرگذار در عملکرد این سیستمها است.
با تو جه به موارد فوق جهت آنالیز و تحلیل ستون پیشتنیده از روش المان محدود، در این تحقیق از نرمافزار آباکوس نسخه 6-13 استفادهشده است.
-2مدلسازی
-1-2 تاریخچه
در سال 1928 نخستین فردی که در حقیقت توانست از بتن پیشتنیده به صورتی که امروزه آن را میشناسیم استفاده کند، یک نفر فرانسوی به نام فریسینه - Freyssinet - بود. پس از آن کاربرد این مصالح - بتن پیش تنیده - در اروپا و امریکا رواج یافت تا حدی که تا زمان اولین کنفرانس بتن پیشتنیده در امریکا در حدود 175 پل پیشتنیده، 50 قاب پیش تنیده در اروپا و 700 مخزن آب در امریکای شمالی ساختهشده بود. سرانجام Ikeda و همکارانش در سال 1972 پیش تنیدگی را در ستون مورد آزمایش قراردادند و نتایج مطلوبی نیز گرفتند. پس از او Kawakami و همکارانش در سال 2003 به ساخت مدل ستون با استفاده از نرمافزار ADINA پرداختند.
-2-2 مدل اصلی
همانگونه که در شکل مشخص است، مدل موردبحث ستونی با مقطع 30*30 سانتی متر که میلگردهای طولی آن 12 10 و میلگردهای برشی 6 که در بخش پایین ستون بافاصلهی 7.5 سانتیمتری و در بالای ستون بافاصلهی 10 سانتیمتری لحاظ شده است. دو عدد کابل پیش تنیدگی 17 که در پلان ستون نمایش داده شده جانمایی گردیده است
شکل :1 نمونه مورد تست
شکل :2 مدل المان محدود
-3-2 مشخصات مصالح
مشخصات مصالح شبیه سازی شده در جدول 1 و 2 و نمودار تنش و کرنش بتن در شکل 3 نشان داده شده است.
جدول :1 مشخصات بتن مصرفی