بخشی از مقاله
چکیده
در روند اجراي هر پروژه، انتخاب مجريِ واجد شرایط از اهمیت بسزایی برخوردار است. این انتخاب نیز مستلزم آگاهی هرچه بیشتر مجري از چارچوب و شرایط تعیینشده است. پروژههاي صنعت برق بخصوص نیروگاه هاي فتوولتائیک نیز، نیازمند به ارائه چارچوب و استاندارد درخواست پیشنهاد - RFP - میباشند تا پیشنهادات مناسب - از لحاظ فنی و اقتصادي - شناسایی گردد. با توجه به نو ظهور بودن صنعت نیروگاههاي فتوولتائیک در کشور ایران، درخواست پیشنهادي که تمام ابعاد کار را بطور مجزا و یا ترکیبی از آن ببیند، وجود ندارد.
لذا نبود درخواست پیشنهاد نیروگاه مگاواتی متناسب با شرایط داخلی کشور و عدم شناخت از جزئیات و محتویات درخواست پیشنهادهاي نیروگاههاي فتوولتائیک، نیاز به تعیین معیارهاي لازم را ضروري میسازد. این مقاله براي اولین بار، به ارائه چارچوب و استاندارد درخواست پیشنهاد در نیروگاههاي فتوولتائیک میپردازد. در این مقاله، محدودیت ها، شرایط پیشنهاددهندگان، محتواي پیشنهاد و معیارهاي ارزیابی پیشنهادات بیان میشود. معیارهاي مورد نظر در نیروگاههاي فتوولتائیک، با استفاده از روش فرآیند سلسله مراتبی - AHP - ، بطور مناسب وزندهی میشوند. در پایان درخواست پیشنهاد نیروگاه 3مگاواتی فتوولتائیک همراه با معیارهاي ارزیابی و وزن آن معیار ارائه شده است.
-1 مقدمه
در روند اجراي یک پروژه،مسلماً انتخاب مجري واجد شرایط براي انجام آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. این انتخاب نیز مستلزم آگاهی هرچه بیشتر مجري از چارچوب و شرایط تعیینشده براي پروژه و یا موضوع کار توسط کارفرما است. به منظور ارائه اطلاعات و شرایط موردنیاز در ارتباط با انجام یک پروژه، اسنادي تحت عنوان درخواست براي پیشنهاد یا درخواست پیشنهاد 2 - RFP - ، توسط کارفرما ارائه میگردد. مندرجات RFP به بیان اهداف، داشتهها، خواستهها، محدودیتها و شرایط مرتبط با پروژه میپردازد
درخواست پیشنهاد - RFP - ، سندي استاندارد است که بهطور رسمی توسط سازمان تهیه میشود و به ارائهدهندگان خدمات مورد نظر ارائه میشود تا سازمان پیشنهادها و راه حلهاي مختلفی را براي یک موضوع واحد در اختیار داشته باشد و با دقت بیشتري به بررسی آن بپردازد. تدوین RFP به کارفرما کمک میکند. جزئیات مورد نظر و نیاز خود را از اجراي یک طرح در قالب اسناد تشریح و از این طریق بتوانند بهترین پیمانکار را شناسایی نمایند.
در مرجع[3]، ساختار RFP شامل اطلاعات کلی، دستورالعملها، محدودیتها، ساختار پیشنهاد، ارزیابی کردن پیشنهاد و ضمیمه است. مرجع [4] RFP، ساختار شامل اهداف و ابعاد طرح، محتویات پیشنهاد و دستورالعملهاي مربوط به آن، زمان بندي، ارزشیابی و ضمیمه است. مرجع [5]، اطلاعات کلی، اهداف احداث نیروگاه، شرح خدمات درخواستی، الزامات پیشنهاد، ارزیابی کردن پیشنهاد، زمانبندي و ضمیمه را در بردارد.
در مرجع [6]، شرح پروژه، ملزومات پیشنهاد دهنده، قراداد خرید توان، ابعاد و استانداردهاي پروژه، محتویات پیشنهاد، معرفی کمیته انتخاب، ارزیابی پیشنهاد، مسئولیتهاي کارفرما، زمان بندي و ضمیمه بیان شده است.
مطابق با ضوابط اجرایی روش طرح و ساخت، معاونت امور فنی سازمان مدیریت و برنامه ریزي کشور، دستورالعمل تهیه درخواست پیشنهاد را ارائه داده است که شامل سه بخش کلیات و موارد حقوقی، خواستههاي کارفرما و جدولها است
شکل 1 فرآیند تهیه پیشنهاد و واگذاري طرح به پیمانکار طرح نشان داده شده است.
شکل :1 فرآیند تهیه پیشنهاد و واگذاري طرح به پیمانکار طرح
با توجه به نو ظهور بودن صنعت نیروگاههاي فتوولتائیک در ایران، RFP که تمام ابعاد کار را بطور مجزا ویا ترکیبی از آنها - طراحی و مهندسی، ساخت، تهیه - خرید - ، نصب، تست و راهاندازي، بهرهبرداري و تعمیر و نگهداري - دیده شده باشد، موجود نیست. لذا نبود RFP نیروگاه مگاواتی مرتبط و عدم شناخت از جزئیات و محتویات RFPهاي نیروگاه هاي فتوولتائیک، باعث شده است که شرکتها و سازمانها، نتوانند در این زمینه وارد عمل شوند. بنابراین تهیهي RFP براي پوشش کلیهي مراحل احداث تا بهرهبرداري در RFPهاي مختلف، ابعاد مختلفی از مراحل تأسیس تا تخریب نیروگاه فتولتائیک نیاز مبرم، براي صنعت فتوولتائیک است.
این مقاله شامل پنج بخش است. بخش دوم این مقاله به ساختار تدوین RFP در نیروگاه فتوولتائیک پرداخته است. بخش سوم روش مورد استفاده در وزن دهی معیارهاي ارزیابی نیروگاه ارائه شده است. بخش چهارم این مقاله، RFP نمونه نیروگاه فتوولتائیک 3مگاواتی بیان شده است و درخاتمه بخش پنجم نیز به بیان نتیجهگیري پرداخته است.
-2 ساختار تدوین RFP در نیروگاه فتوولتائیک
هدف از تدوین RFP در نیروگاههاي فتوولتائیک، شناسایی پیشنهاداتی است که مقرون به صرفهترین طرح فتولتائیک را - از لحاظ فنی و اقتصادي - در مدت بهرهبرداري نمایان سازد.[3] در این مقاله پیش رو، به ارائه چهارچوب و استاندارد RFP در نیروگاههاي فتوولتائیک میپردازد. در مراجع ساختاري بیان شده است که علت تفاوت اندك، بخاطر مقیاس نیروگاه، کاربرد و منطقه احداث است. با مطالعات صورت گرفته شده دیده میشود جملگی داراي ساختار RFP که در زیر ارائه شده است، میباشند.
-1-2 عنوان و معرفی سازمان
در تمامی مراجع به معرفی سازمان خود، ویژگیهاي سازمان، موضوع پیشنهادي سازمان و مواردي از این دست میپردازد. براي نمونه، در مرجع[3]، به معرفی فرودگاه و شهر نیروگاه فتوولتائیک ایندیاناپلیس پرداخته است. در نمونه دیگر [5]، به معرفی شهر ساندیگو میپردازد که همیشه در زمینه مدیریت انرژي پیشگام بوده و بعد از بحران انرژي در سال 2001، تلاش مضاعف خود را در جهت کاهش انرژيهاي فسیلی و افزایش انرژيهاي تجدیدپذیر کرده است.
-2-2اعلام درخواست - علت – شرح طرح درخواستی -
در تمامی اعلام درخواست پیشنهاد، هدف و انگیزه طرح بیان میگردد. در هدف طرح و انگیزه، به بیان تأمین برق با استفاده از منابع انرژيهاي تجدیدپذیر - براي نمونه تامین توان الکتریکی 10مگاواتی ، تامین توان الکتریکی از 5 تا50 مگاواتی ، تامین توان الکتریکی 5 مگاواتی - کاهش گازهاي گلخانهاي - اثرات زیست محیطی - با ایجاد نیروگاه فتوولتائیک ، کاهش استفاده از سوختهاي فسیلی ، توسعه و کاربرد فناوري انرژيهاي خورشیدي - فتوولتائیک - در کشور و مواردي از این قبیل بیان شده است. همچنین موارد دیگري از جمله توان الکتریکی - ظرفیت - نیروگاه فتوولتائیک ، محل احداث - ابعاد و مکان زمین نیروگاه - ، زمانبندي درخواست پیشنهاد بیان میگردد.