بخشی از مقاله

خلاصه

در این مقاله تاثیرات غلظت سورفکتانت در سه شوری متفاوت آب بررسی شده است. به همین منظور شوری های 1000، 5000 و ppm 10000 انتخاب گردید و دو غلظت سه و چهار درصد وزنی سورفکتانت در هر حالت در نظر گرفته شد که بیانگر تزریق محلول سورفکتانت و آب با شوری کم می باشد. نتایج حاصله شامل تولید نفت بر حسب زمان، برش آب و میزان بازیافت با مقادیر بدست امده از تزریق آب مقایسه گردید. که با افزایش شوری در محلول سورفکتانت میزان بازیافت نفت کاهش می یابد که این پدیده بیانگر این است که شوری نقش بسزایی را در فرایند تزریق سورفکتانت ایفا میکند

.1 مقدمه

روشهای ازدیاد برداشت ثالثیه به روش هایی اطلاق می شود که پس از روش های بازیافت اولیه و ثانویه اعمال می شود. روشهای بازیافت ثالثیه بسته به موقعیت و ویژگی های مخزن و پس از امکان سنجی اقتصادی، جهت برداشت نفت باقیمانده از مراحل اولیه و ثانویه، به کار بسته می شوند. روشهای ازدیاد برداشت ثالثیه شامل تزریق گازهای امتزاج پذیر و غیر امتزاج پذیر، تزریق مواد شیمیایی، استفاده از روشهای گرمایی ، تزریق تناوبی آب و گاز و روشهای میکروبی می باشد. “ می باشد .

در تعریف ساده سورفکتانت ماده ای است که Surface Active Agentسورفکتانت مخفف کلمات “ ها هنگامی که به مقدار بسیار ناچیز استفاده می شود کشش سطحی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. سورفکتانت که نقش دم و دنباله را معمولا ترکیباتی آلی هستند که در واقع آمفیفیلیک هستند یعنی دارای گروههای هیدروفوبیک داشته و می توانند بصورت مستقیم یا شاخه دار باشند و تمایل به حل شدن در جز غیر قطبی را دارد و گروههای هیروفیلیک* که نقش سر را داشته و تمایل به حل شدن در جز قطبی را دارد، می باشند بنابراین معمولا به طور ناچیز در ها کشش سطحی آب و حلالهای آلی حل می شوند.

به هر یک مولکول سورفکتانت یک مونومر می گویند. سورفکتانت آب را بوسیله جذب سطحی فصل مشترک هوا - آب کاهش می دهند همچنین باعث کاهش کشش فصل مشترک آب و و از این طریق موجب افزایش راندمان جابجایی روغن بوسیله جذب سطحی فصل مشترک مایع- مایع می شوند.میکروسکوپی می گردند. نیرو محرکه برای جذب سورفکتانت، کاهش انرژی مرز فاز ها می باشد.

2.    انواع سورفکتانت:

همانگونه که از شکل 1 پیداست سورفکتانت ها بر اساس سر یونی خود به چهار دسته تقسیم می شوند. 1.    آنیونی:* این دسته از سورفکتانت ها دارای سر یونی با بار منفی هستند و این سر یونی با بار منفی می تواند با یک فلز با بار مثبت واکنش دهد و چنانچه این نوع از سورفکتانت در یک محلول آبی حل شود به دو جز بصورت زیر تقسیم می شود.

·    مونومری با بار منفی

·    کاتیون  آزاد

ساختار دو سورفکتانت آنیونی در زیر آورده شده است: به دلیل برابر بودن تعداد بار های مثبت و منفی در محلول آبی، کل محلول از نظر بار خنثی می باشد . این نوع از سورفکتانت ها بیشترین استفاده را در روش های ازدیاد برداشت دارد و دلیل این امر نیز پایداری بالا و نیز قیمت پایین تهیه آن نسبت به انواع دیگر سورفکتانت هاست.

همچنین از این نوع سورفکتانت ها در صنایع شویندگی و پاک کنندگی نیز استفاده می شود. معمولا برای تولید یک صابون با قدرت پاک کنندگی خوب باید زنجیره غیر قطبی سورفکتانت - دم - باید دارای 12 تا 16 اتم کربن باشد. از سر قطبی سورفکتانت آنیونی نیز در تهیه سولفات ها، سولفونات ها، کربوکسیلات ها و فسفات ها استفاده می شود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید