بخشی از مقاله

چکیده

پژوهش حاضر به شناسایی نقش استرسورهای روانی اجتماعی با تعلل ورزی می پردازد. روش تحقیق توصیفی و از نوع همسبتگی می باشد. جامعه مورد بررسی کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور تبریز در سال تحصیلی 95-96 بودند. برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری طبقه ای با لحاظ طبقات جنسیت و رشته تحصیلی دانشجویان استفاده شد.

حجم نمونه برآورد شده طبق پیشنهاد کرجسی و مورگان - 1970 - از 370 دانشجو می باشد. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از دو ابزار اندازه گیری پرسشنامه ادراک حوادث استرس آور بختیار پور و بنی جمالی و آزمون تعلل ورزی سواری - 1390 - استفاده شد.

نتایج نشان داد که از بین مولفه های استرسورهای روانی اجتماعی، استرس مرتبط با انطباق مجدد نسبت به سایر مولفه ها همبستگی بیشتری با تعلل ورزی عمدی دارد. بین تعلل ورزی عمدی با استرس مرتبط با مسائل خوشایند رابطه مثبت اما ضعیفی مشاهده می شود. همچنین مشخص شد که تنها دو متغیر تعلل ورزی عمدی و تعلل ورزی ناشی از خستگی بر اساس مولفه های استروسورها به طور معنادار قابل پیش بینی هستند.

همچنین دختران در انواع استرسورهای روانی اجتماعی میانگین های بالاتر دارند اما از لحاظ تعلل ورزی بین دو جنس تفاوت های چشم گیری وجود ندارد. همچنین میانگین های مولفه های استرسورهای روانی-اجتماعی و تعلل ورزی تحصیلی در بین گروه های دانشجویان رشته های مختلف اختلاف های بسیار کوچکی باهم دارند. دانشجویان درتعلل ورزی عمدی بیشترین میانگین را دارا می باشند و تعلل ورزی ناشی از بی برنامگی هم کمترین میانگین را در بین دانشجویان دارد.

مقدمه

موفقیت تحصیلی فراگیران در سطوح مختلف تحصیلی تابع عوامل درونی فراگیران و عوامل محیطی است. یکی از مشخصه های روانشناختی که بر پیشرفت تحصیلی فراگیران مؤثر است و در سال های اخیر مورد توجه پژوهش گران و نظریه پردازان حوزه روانشناسی تربیتی قرار گرفته است تعللورزی1 است. تعلل ورزی یعنی به آینده محولکردن کاری که تصمیم به اجرای آن گرفتهشده است. به طور کلی به تعویق انداختن کار، رفتاری ناپسند و ناراحت کننده است که پیامدهای ناخوشایندی در بر دارد و هرگز نمیتوان از تأخیر در انجام کارها، به تصور وگمان بهتر ارائه کردن آن ها دفاع کرد.

تعلل ورزی به هر نحوی که باشد رفتاری نامطلوب و نکوهیده است که به تدریج در وجود انسان به صورت عادت درمیآید. پیامدهای تأخیر درکار، برایخود فرد رنج آور است و احساسی که از این تأخیر در او ایجاد میشود، شرمساری و بیزاری از خود را در بردارد. این عادت نزد بیشتر مردم متداول است و نظیر بسیاری از عادتهای دیگر مثل پرخوری وسیگار کشیدن جنبه فراگیر دارد علیرغم این که مردم از زیان آنها آگاه هستند، با این وجود، از کنار آن بیتوجه میگذرند. تعللورزی در بیشتر موارد از طریق به تعویق انداختن کارها و عدم دستیابی به هدف موردنظر، میتواند پیامدهای نامطلوب وجبرانناپذیری به دنبال داشته باشد

تعلل ورزی یا اهمال کاری تحصیلی فرآیندی ضد انگیزشی است که ناشی از فقدان میل و رضایت برای انجام کاری میباشد - ریان و دسی3، . - 2000 به عبارت دیگر تأخیر عامدانه یا تأخیر در انجام تکلیفی است که باید انجام شود - شراو، وادکینس و اولافسون4، . - 2007 تعللورزی علاوه بر این که مشکل کنترل زمانی است فرایند پیچیدهای است که شامل مؤلفههای هیجانی، شناختی و رفتاری می باشد - فی و تانگنی5،. - 2000 همچنین تعللورزی نوعی نقص در خود تنظیمی میباشد

تعللورزی رفتاری فراگیر است که بین افراد جامعه در سطوح مختلف از افراد عامی گرفته تا دانشمند فرهیخته، مصادیق مختلف آن دیده می شود. استیل - - 2007 گزارش میدهد که بیش از 75 درصد دانشآموزان به این پدیده مبتلا هستند. در پژوهشی اوزر اوزن، دمیر و فراری - 2009 - 7 نشان دادند که 52 درصد از دانشآموزان تعلل ورزی تحصیلی بالایی داشتند و دانشآموزان دختر به خاطر ترس از شکست و تنبلی، اهمالکاری بیشتری را نسبت به دانشآموزان پسرگزارش کردند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید