بخشی از مقاله
چکیده
برون سپاری تمرکز بر قابلیت های سازمان، شکل دهی مجدد منابع داخلی سازمان، نوآوری، هم افزایی و در نتیجه بهره وری در سازمان تاکید دارد؛ بر این اساس هدف از ارائه این پژوهش شناسایی رابطه بین برون سپاری منابع در توانمندسازی و کاهش ارتباط گریزی در کارکنان است. این پژوهش مدلی را در نظر می گیرد که شامل متغیرهای مستقل: برون سپاری منابع فیزیکی، برون سپاری منابع انسانی، برون سپاری منابع مالی بر متغیر وابسته توانمندی و کاهش ارتباط گریزی کارکنان میباشد
جامعه آماری شامل کارکنان شرکت گاز استان کرمانشاه با حجم 300 نفر می باشند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان برابر 169 نفر و نمونه ها به روش تصادفی دو مرحلهای جمع آوری می شوند. برای آزمون فرضیهها، از پرسشنامهی محقق ساخته با ارزش گذاری طیف لیکرت و به تعداد 24 سوال طراحی و بین کارکنان توزیع وجمع آوری میگردد.
روش بکار رفته دراین پژوهش، روش توصیفی- پیمایشی میباشد. برای آزمون فرضیات از روش تحلیل مسیر بهره گرفته و از نرم افزار AMOS برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها استفاده شدهاست. نتایج حاصل از تحقیق تاثیر مثبت و معنادار متغیرها را بر توانمندسازی و کاهش ارتباط گریزی کارکنان نشان میدهد که از این بین برون سپاری منابع انسانی بیشترین تاثیر را داشته است.
.1 مقدمه
از دیدگاه کانگر 1وکاننگو2، توانمندسازی فر ایندی است که باعث ارتقای احساسات خودکامیابی 3در میان کارکنان سازمان می-شود. در این فر ایند شرایطی که توانمندی افراد را پرورش میدهد و اطلاعات ثمربخشی را با استفاده از عملیات سازمانی و فنون غیر رسمی در اختیار آنها قرار میدهد، مورد شناسایی قرار میگیرد.[1] توانمندسازی کارکنان یکی از تکنیکهای مؤثر برای ارتقای بهرهوری کارکنان و استفاده بهینه از ظرفیتها و تواناییهای آنان در زمینه اهداف سازمانی است
ازآنجا که برون سپاری اثرات کوتاه و بلند مدت مهمی بر سازمان خواهد داشت، لذا به منظور تصمیم گیری برای انجام این اقدام، به معیارها و ملاک هایی نیاز است. برون سپاری بر دو عامل اصلی "قابلیت و توانمندی سازمان" و "میزان اهمیت" تاکید دارد.
برون سپاری ساختدهی مجدد قابلیت های اصلی و روابط خارجی سازمان است.[4] کوهن و یانگ4 نیز در کتاب معروف خود تحت عنوان "چابکی"5 یا چالاکی سازمانی نیز برون سپاری را به عنوان استراتژی ضروری و اثربخشی حفظ و توسعه حیات سازمانی از طریق یافتن عوامل اجرایی ذیصلاح و توانمند برون سازمانی و واگذار نمودن وظایف غیراصلی به آنها تعریف نموده و شرط اصلی موفقیت برون سپاری را هماهنگی آن با سایر استراتژیهای سازمان ومخصوصاً استراتژی های توسعه منابع انسانی به شمار آوردهاند.
اندیشمندان برون سپاری را، درجه موفقیت را برحسب میزان تحقق اهداف مرتبط با برون سپاری می-دانند. مهمترین اهداف سازمانها از برون سپاری عبارتنداز: - 1 کسب مزیت رقابتی؛ - 2 دسترسی به فناوری کلیدی؛ - 3 کاهش هزینههای عملیاتی؛ - 4 کاهش مخاطره و تسهیم ریسک؛ - 5 دسترسی به منابع سرمایه ای؛ و - 6 تمرکز بر اهداف اصل.
با توجه بر اهمیت برون سپاری که قسمت بالا به آن پرداخته شد، این سوال مطرح می شود که تاچه اندازه برون سپاری می تواند موجب توانمند سازی و کاهش ارتباط گریزی کارکنان شود؟ چه عواملی در برون سپاری می تواند این ارتباط را میسر سازد؟ برای پاسخ به این سوالها، این پژوهش به شناسایی رابطه بین برون سپاری منابع درتوانمندسازی و کاهش ارتباط گریزی کارکنان شرکت گاز استان کرمانشاه در سال 1393 می پردازد.
برون سپاری:6 واژه برونسپاری زمینههای متعددی شامل برون سپاری ساخت وتولید و نیز خدمات را پوشش میدهد. از واژه-های برون سپاری بیشتر در رابطه با انتقال فعالیتهای تامین محصول یا خدمت به تامین کنندگان بیرونی استفاده میشود
دیدگاه مبتنی بر منابع: دیدگاه مبتنی بر منابع، منابع ایجاد مزیت رقابتی باید ناهمگون و ثابت باشد و مهمتر آنکه به مزیت رقابتی شرکت در صورتی میتواند پایدار باشد که شرکت راهبردی را اتخاذ نماید که تقلید رقبا از آن به سادگی امکان پذیر نباشد.
منابع انسانی: منابع انسانی سازمانها به معنای مجموعه دانش، نگرش، رفتار، قابلیتها و تجارب کارکنان است.[9] مدیریت منابع انسانی با ارزشترین دارایی شرکت است یعنی کارکنان در جای خود به کار گمارده میشوند و در رسیدن به اهداف سازمان تلاش میکنند
منابع مالی: شرکتها برای اجرای پروژههای سرمایه گذاری سودآوردر دسترس، تسویه بدهیهای موعد رسیده، افزایش سرمایه در گردش و پرداخت سود به سهامداران به منابع مالی متعددی دسترسی دارند. این منابع، وجوه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی و فروش داراییها - به عنوان منابع درون سازمانی تأمین مالی - ، استقراض وام بانکی، انتشار اوراق مشارکت و انتشار سهام جدید - به عنوان منابع برون سازمانی تأمین مالی - را شامل میشوند.
توانایی شرکتها در تعیین منابع مالی مناسب و تصمیمگیری صحیح در این خصوص از عوامل اصلی موفقیت شرکت به شمار میرود. مهمترین هدفی که مدیریت در زمان انتخاب روش تأمین مالی باید توجه کند، افزایش ثروت سهامداران میباشد.
منابع فیزیکی: تجهیزات سازمان مجموعه از وسایل محیط کار اعم از مواد اولیه، تکنولوژی، ماشین آلات وغیره میباشد.
توانمندسازی:توانمند سازی به معنای طراحی ساختار سازمان است، به نحوی که در آن افراد ضمن کنترل خود آمادگی پذیرش مسئولیت های بیشتر را نیز داشته باشند.
ارتباط گریزی: نظام ارتباط بین افراد را می توان ارتباط یک انسان با تمام پیچیدگی هایش در ارتباط با دیگران و پیوستگی-هایش با آنان دانست که در ابعاد جسمی و روانی صورت میگیرد. بنابراین ارتباطات را می توان تعاملهایی دانست که در آن انسان ها پیام هایی را با یکدیگر رد و بدل می سازند که می تواند هر یک از طرفین ارتباطی را دگرگون سازد.
.2 مدل مفهومی:
نمودار:1 مطالعه تاثیر برونسپاری درتوانمندسازی سازمان بادیدگاه مبتنی برمنابع، منبع 5] و [15
.3 اهداف پژوهش
هدف اصلی: شناسایی رابطه بین برون سپاری منابع در توانمندسازی و کاهش ارتباط گریزی کارکنان.
اهداف فرعی:
- شناسایی تاثیر برون سپاری از دیدگاه منابع فیزیکی بر توانمند سازی کارکنان.
- شناسایی تاثیر برون سپاری از دیدگاه منابع انسانی بر توانمند سازی کارکنان.
- شناسایی تاثیر برون سپاری از دیدگاه منابع مالی بر توانمند سازی کارکنان.
- شناسایی تاثیر توانمند سازی کارکنان در کاهش ارتباط گریزی.
.4فرضیههای پژوهش
فرضیه اصلی: برون سپاری با رویکرد مبتنی بر منابع در توانمندسازی و کاهش ارتباط گریزی کارکنان تاثیری مثبت و معناداری دارد.
فرضیه های فرعی:
- برون سپاری از دیدگاه منابع فیزیکی بر توانمندی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد.
- برون سپاری از دیدگاه منابع انسانی بر توانمندی کارکنان تاثیرمثبت و معناداری دارد.
- برون سپاری از دیدگاه منابع مالی بر توانمندی کارکنان تاثیرمثبت و معناداری دارد.
- توانمندی کارکنان بر کاهش ارتباط گریزی تاثیر مثبت و معناداری دارد.
5. روش پژوهش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده ها از نوع توصیفی B پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان و مدیران شرکت گاز استان کرمانشاه است. روش نمونهگیری تصادفی دو مرحلهای و محاسبهی حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان صورت گرفته است. حجم جامعه آماری برابر 300 است و حجم نمونه آن برابر 169 می باشد.