بخشی از مقاله
چکیده:
در هر سازمان ،مدیریت مسئولیت سیستم کنترل داخلی را به عهده دارد. چرا که: پاسخگویی که خواستگاه آن احترام به حقوق انسان هاست در زمینه ها و سطوح مختلف مطرح است. و یکی از مهم ترین کنترل های داخلی که امروزه در اکثر کشورهای پیشرفته و شرکت های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد حسابرسی داخلی است که می تواند تاثیرات قابل ملاحضه ای بر برآوردن نیازهای استفاده کنندگان از نتایج حاصل از عملیاتش بگذرد.
یکی از مهمترین استفاده کنندگان از نتایج کار حسابرسی داخلی ،حسابرسان مستقل می باشند که در صورت کسب شناخت کافی و تصمیم به اتکا بر نتایج حاصل از کار آنان ،جنبه های مختلفی از عملیات حسابرسی مستقل تحت تاثیر قرار می گیرد. اتکا بر کار حسابرسان داخلی باعث صرفه جویی در هزینه و ارایه ی خدمات بیشتر به صاحبکار با همان هزینه می شود. استفاده بهینه از کار حسابرس داخلی می تواند کارایی و اثر بخشی حسابرس مستقل را بهبود بخشد و ارزش حسابرس داخلی را برای صاحبکار افزایش دهد..هدف این مقاله، شناسایی عوامل موثر در اتکای حسابرسان مستقل بر کار حسابرسان داخلی می باشد.
مقدمه:
پیشرفت و گسترش حیطه ی حسابرسی داخلی، حسابرسان مستقل را قادر کرده تا به طور فزاینده ای بر کار حسابرسان داخلی تکیه کنند. به علاوه، در نتیجه ی افزایش سرمایه گذاری شرکت ها در حسابرسی داخلی، شرکت ها به دنبال راه هایی برای کاهش حق الزحمه ی حسابرسی مستقل با جانشین کردن حسابرسی داخلی بوده اند. با تکیه بر حسابرسی داخلی می توان از روش های غیر ضروری و تکراری حسابرسی اجتناب کرد.
این کار همچنین می تواند برای حسابرسان مستقل مفید باشد، چون حسابرسان داخلی مزایای خاصی دارند. آن ها عموما در مورد روش ها، سیاست ها، و شرایط تجاری شرکت نسبت به حسابرسان مستقل آگاهی بیش تری دارند. با این حال ، حسابرسان مستقل باید مزایای اتکا بر حسابرسی داخلی را با التزام به حفظ ظاهر و واقعیت استقلال که برای حسابرسان مستقل تعریف شده، مطابقت دهند. حسابرسان مستقل اصولا ممکن است به یکی از سه روش زیر به حسابرسی داخلی اتکا کنند:
-1به حسابرسی داخلی به عنوان بخشی از کل سیستم کنترل داخلی شرکت تکیه کنند.
-2به کارهای از قبل انجام شده ی حسابرسی داخلی مربوط به آزمون کنترل داخلی یا آزمون حساب ها یا معاملات تکیه کنند.
-3از حسابرسی داخلی به طور مستقیم در فرآیند حسابرسی استفاده کنند. استاندار شماره ی61 سازمان حسابرسی به ارزیابی واحد حسابرسی داخلی و ارتباط بین حسابرسان مستقل و داخلی اختصاص دارد. اگرچه، نقش و وظایف حسابرسی مستقل متفاوت از حسابرسی داخلی است، اما نقاط اشتراک زیادی بین این دو مسئولیت وجود دارد. ابعاد مشترک این دو نقش، فضای قابل ملاحضه ای را برای همکاری با منافع دو طرفه بوجود می آورد. متداول ترین اقدامات مشترک هر دو گروه حسابرسان، ارزیابی سیستم کنترل و بررسی عملکرد گزارشگری مالی شرکت است. اگرچه اهداف و نقش های خاص آنها، متفاوت است، اما ماهیت آزمون های بکار گرفته شده، بسیار مشابه است.
حسابرسان مستقل در دو زمینه عمومی می توانند بر کار حسابرسان داخلی اتکا کنند. اول، مشارکت حسابرسان داخلی در ارزیابی کنترل های داخلی حسابداری سیستم صاحبکار و دوم، عملکرد حسابرسان داخلی در روش های حسابرسی مهم تحت نظارت و بررسی دوباره توسط حسابرسان مستقل . اتکا به دلیل نقش حسابرسی داخلی در ارزیابی سیستم کنترل داخلی حسابداری مورد تایید همگان است، اما دیدگاه های متفاوتی در مورد زمینه دوم اتکا وجود دارد..
ماهیت حسابرس مستقل
حسابرسی فرآیندی است منظم و با قاعده - سیستماتیک - جهت جمع آوری و ارزیابی بی طرفانه شواهد درباره ادعاهای مربوط به فعالیتها و وقایع اقتصادی به منظور تعیین درجه انطباق این ادعاها - اظهارات - با معیارهای از پیش تعیین شده و گزارش نتایج به افراد ذینفع . عبارت فرآیند منظم و قاعده ، دلالت بر آن دارد که فعالیت حسابرسی بر اساس برنامه ریزی مناسب انجام می شود .
جمع آوری و ارزیابی بی طرفانه ، شواهد شالوده حسابرسی است . موضوع مورد رسیدگی از مجموعه ای از ادعا ها - اظهارات - مربوط به فعالیتها و وقایع اقتصادی تشکیل شده است . این ادعاها اطلاعات اقتصادی نامیده می شود . هدف حسابرسی در چارچوب یک فرآیند آزمون ، با تکیه بر تئوریهای مربوط همانند تئوری شواهد زدودن آلودگیهای اطلاعات است . تا از طریق افزایش قابلیت اتکای آن ، بستری مساعد برای استفاده از اطلاعات در راستای تصمیم گیریهای اقتصادی فراهم سازد .
فرآیند حسابرسی به طور کلی از دو مرحله تشکیل می شود مرحله رسیدگی و آزمون که مربوط به جمع آوری و ارزیابی شواهد است و مبنای اظهارنظر را فراهم می کند و دیگری مرحله گزارشگری که طی آن نظر و ارزیابی به دست آمده به افراد ذینفع گزارش می شود . اعتباردهی وظیفه اصلی حرفه حسابرسی می باشد . اعتبار دادن به صورتهای مالی به معنای ایجاد اطمینان از مطلوبیت ارائه و قابلیت اتکای آنها است .
ماهیت حسابرسی داخلی :
بررسی و ارزیابی فعالیتهای یک واحد تجاری در چارچوب ضوابطی معین، توسط تعدادی از کارکنان واحد مزبور ، حسابرسی داخلی نامیده می شود . حسابرسی داخلی یک عمل ارزیابی مستقل است و هدف آن کمک به اداره کنندگان واحد تجاری و ایجاد ارتباط اصولی بین تصمیم گیرندگان و سطوح مختلف اجراء کننده تصمیمات اتخاذ شده ، از طریق ارزیابی میزان موثر بودن دستورالعملها ،کارایی روشها و کنترلها و انعکاس نتایج در قالب گزارشگری مدون می باشد .
واحد حسابرسی داخلی تشکیلات مستقلی است که در چارچوب ساختار سازمانی واحد تجاری ، به منظور بررسی و ارزیابی فعالیتهای آن تحت ضوابط و دستورالعملهای مشخصی توسط کمیته حسابرسی - در صورت وجود - هیات مدیره با مدیر عامل تصویب شده است ، تشکیل می گردد. موقعیت سازمانی واحد حسابرسی داخلی باید به گونه ای باشد که واحد مزبور بتواند وظایف محوله را به نحو مطلوب انجام دهد . حدود اختیارات و مسئولیت های واحد حسابرسی داخلی باید از طریق نمودار سازمانی ، شرح وظایف و دستورالعمل ها مشخص شود واحد حسابرسی داخلی باید در موارد ضروری از نظرات و خدمات کارکنان و مشاوران با صلاحیت ، در زمینه های مختلف امور مالی ، اقتصاد ،آمار و حقوق مهندسی استفاده کند.
پیشرفت حسابرسی داخلی
وقایعی که از نیمه ی دهی 1970 به این سو رخ داد در پیشرفت حسابرسی داخلی موثر بوده است. قوانین وضع شده در سال 1977 شرکت های سهامی را موظف کرد که کنترل داخلی موثری ایجاد کنند تا در مورد امنیت دارایی ها و تصویب و ثبت معاملات، اطمینان قابل قبولی پدید آید. بدین منظور، بسیاری از شرکت ها سیستم حسابرسی ایجاد کردند، کارمندان حسابرسی داخلی را افزایش دادند و استقلال حسابرسی داخلی را تقویت کردند. بیزلی - 2000 - نشان داد که این سرمایه گذاری در حسابرسی داخلی موثر بوده است و شرکت های با سیستم حسابرسی داخلی نسبت به شرکت های بدون این سیستم، با کلاهبرداری های مالی کم تری مواجه بوده اند.
همچنین کورام و همکاران - - 2008 نشان دادند در سازمان های با سیستم حسابرسی داخلی نسبت به سازمان های بدون حسابرسی داخلی احتمال شناسایی و گزارش وقوع تقلب توسط خود آن شرکت ها بیش تر است. درسال 1987، در گزارش کمیسیون تردوی توصیه شده است که شرکت های سهامی عام سیستم حسابرسی داخلی ایجاد کنند که به طور کامل مدیران رده بالا از آن حمایت کنند، به نحوی که دارای ارتباطات گزارشگری موثر و کارآمد باشند. به این معنی که صلاحیت حسابرسان داخلی ،تعداد کارمندان، وضعیت درونی شرکت، مسیر گزارشگری و ارتباط آن ها با کمیته ی حسابرسی باید به گونه ای باشد تا در مورد اثر بخشی و عملکرد حسابرسان داخلی اطمینان لازم را ایجاد کند.
این گزارش همچنین تاکید می کند که حسابرسی داخلی باید به دست شماری کافی از اشخاص مجرب و متناسب با اندازه و ماهیت شرکت انجام شود. بورس اوراق بهادار نیویورک در سال 2003 قانونی را مطرح کرد که تمامی شرکت های عضو باید سیستم حسابرسی داخلی داشته باشند. ای الزام بعدا در آن سال توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار تصویب شد. قانون ساربینز -آکسلی - 2002 - نیز به پیشرفت حسابرسی داخلی کمک کرد. حسابرسان داخلی به خاطر نقشی که می توانند در سازماندهی مناسب تشکیلات ایفا کنند از امتیازات زیاد، دستمزد مناسب و وجهه ی اجتماعی بالایی برخوردارند.
هرمانسون . - 2006 - به طور خاص شرکت ها از حسابرسان داخلی استفاده می کنند تا سیستم کنترل های داخلی خود را برای تحقق مفاد کنترل داخلی قانون ساربینز- آکسلی تقویت و ارزیابی کنند. بررسی انجمن حسابرسان داخلی امریکا از 1000 شرکت معتبر در سال 2003 مشخص کرد که %20 شرکت های عضو هنوز سیستم حسابرسی داخلی ندارند، از طرفی %50 این شرکت ها به منظور تحقق قانون ساربینز- آکسلی، برای افزایش کارمندان حسابرسان داخلی برنامه ریزی کرده اند وظایف حسابرس داخلی و جایگاه واحد حسابرسی در سازمان:
جایگاه:
از آنجاییکه نظام راهبری بنگاه یا سازمان مکانیزمی است که وظیفه هدایت و کنترل سازمان را به سمت هدف های خود یا هدف اصلیش که خلق ارزش برای سهامدارانش است به عهده دارد و از طرفی خود بخشی از سیستم کنترل داخلی شمرده می شود و اگر قرار است حسابرس داخلی به معنای واقعی آن یعنی با حسابرسان ورزیده فعالیت کند، باید خواسته باطنی و قلبی مدیریت ارشد بنگاه نیز بوده و از حمایت مستقیم و غیر مستقیم وی برخوردار باشد، آنگاه متوجه می شویم که حسابرس داخلی بخش جدایی ناپذیر از نظام راهبری سازمان شناخته می شود.
به نظر می رسد این جایگاه می تواند زیر مجموعه ای از هیئت مدیره یا تحت نظارت کمیته حسابرسی قرار گیرد. در اینصورت امکان دسترسی به تمام واحدهای سازمان را داشته باشد و در هر زمانی احساس خطر یا انحراف در هر یک از موضوعات جزو وظایفش پیدا کرد باید بتواند به سرعت به جایگاه بالا دسترسی پیدا کند و گزارش و اطلاعاتش را به بالاترین مقام بنگاه ارائه کند تا اثر بخش باشد.
وظایف:
-نظارت بر صحت ارئه گزارش های مالی.