بخشی از مقاله

چکیده
منطقه رامند در زون ساختاری ایران مرکزی بوده که در غرب شهرستان بوئین زهرا و جنوب بخش دانسفهان قرار دارد. منطقه عمدتاً شامل سنگ های آذرین ریولیتی و داسیتی می باشد که برای شناسایی دگرسانی آن توسط پردازش تصاویر ماهواره ای، از روش های ترکیب رنگی و جهت تشخیص هاله های رسی، اکسید آهن و سیلیسی از روش کروستا و نسبت باندی استفاده گردید. که بر اساس نتایج آن تحلیل ماهواره ای، علاوه بر هاله دگرسانی آرژیلیکی، سریسیتی مشاهده شده در منطقه، سیلیسی شدن سنگ میزبان نیز حادث شده است.

بعد از شناسایی مناطق دارای هاله های دگرسانی و نمونه برداری از آنها، نمونه ها مورد مطالعه پتروگرافی قرار گرفتند که نتیجه مطالعات نشان دهنده وجود کانی سیلیس در نمونه ها بوده که جهت مطالعات میانبارهای سیال مناسب می باشند. در ادامه با انجام آزمایش های میانبارهای سیال، مشخص گردید هاله دگرسانی عمدتاً دارای میانباردوفازی غنی از مایع - مایع + بخار - ، بوده که بیشتر حجم این سیال ها را مایع تشکیل می دهد، به گونه ای که درصد فاز مایع موجود در آن ها بین 60 تا 90درصد است. دمای همگن شدن آنها تقریباً میان 400 تا 550درجه سانتیگراد و شوری تقریباً بین 15 تا 30درصد وزنی معادل کلرو سدیم، چگالی تقریباً از 0/5 تا 0/8 گرم برسانتی متر مکعب و فشار تقریباً مابین 300 تا 600 بار متغیر محاسبه گردیده است.

کلید واژه: ترکیب رنگی، کروستا، نسبت های باندی، میانبارهای سیال، دمای همگن شدن  

مقدمه
کوه های رامند با وسعت تقریبی 76 کیلومتر مربع در جنوب شهرستان دانسفهان قرار دارد. توده های نفوذی منطقه،عموماً در ائوسن -الیگوسن تشکیل شده است. جهت گسلهای منطقه شمالغرب- جنوب شرق بوده و همان روند کلی گسلها در طول کمربند آتشفشانی ارومیه - دختر است. برای بررسی آثار دگرسانی و شناسایی آن ها از داده های ماهواره لندست استفاده شده است، سپس با استفاده از نرم افزار های مربوطه نقشه مناطق دگرسانی و مناطق نمونه برداری تهیه و مورد بررسی قرار می گیرد. در گام بعدی نمونه برداری جهت مطالعات پتروگرافی میانبارهای سیال و میکروترمومتری، از رخنمون های سنگی در دامنه ها، پرتگاه ها، در داخل و اطراف معادن موجود در منطقه صورت گرفت. مطالعه میانبارهای سیال منطقه نیز بر روی نمونه ها ی کوارتز انجام گرفت. این مطالعات به منظور تعیین شرایط فیزیکو شیمیایی سیالات عامل کانه سازی و دگرسانی، مثل شوری ، فشار و دما استفاده گردید.

- 2 شناسایی مناطق دگرسانی گرمابی منطقه رامند

-1-2 زمین شناسی
محدوده ی رامند در زون ایران مرکزی قرار دارد و از نظر زمین ساختی در زون تکتونیکی ارومیه-دختر واقع شده است. گسل اصلی منطقه گسل حسن آباد می باشد که کوه های رامند در شمال آن قرار گرفته اند. محدوده کوه های رامند در مرکز نقشه زمین شناسی 1/100000 دانسفهان قرار گرفته اند - اقلیمی.. - 1378 در این محدوده واحدهای لیتولوژیکی مربوط به دوران ائون-الیگوسن هستند و واحدهای سنگی شامل سنگهای آذرین ریولیتی و داسیتی و ریوداسیتی و توف میباشد.

-3-2 شناسایی مناطق دگرسانی گرمابی رامند
لایه های اطلاعاتی منطقه دگرسانی گرمابی توسط روش ترکیب رنگی و در ادامه توسط روش کروستا بدست آمد. به این ترتیب پس از پردازش بر روی تصاویر ماهواره لندست ابتدا از ترکیب رنگی تصاویر استفاده گردید و سپس جهت تفکیک دقیق تر مناطق دگرسانی از روش های کروستا نیز استفاده شد.

-1-3-2 روش ترکیب رنگی

ترکیب رنگی کاذب :741 برای شناسایی واحدهای آذرین و تفکیک آنها از رخنمون های رسوبی بکار میروند.در این ترکیب رنگی مناطق قرمز آجری معرف رخساره ماگمایی هستند و هرجا که زرد یا نارنجی مایل به سفید باشد، معرف واحد آذرین دگرسان شده است که می تواند منشاً هیدروترمال یا هوازدگی داشته باشد. - شکل - 3در ترکیب رنگی کاذب RGB=751، رنگ نارنجی به طور ضمنی نشان دهنده افزایش کانی های آذرین به ویژه اکسیدها و هیدروکسیدها است و هر چه رنگ زرد بیشتر شود، احتمال حضور کانی های رسی بیشتر می شود. - شکل - 4

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید