بخشی از مقاله
چکیده
به دلیل تجمع و تمرکز جمعیت فراوان و نیز تمرکز سرمایه ها و ذخایر در شهرها، فرایند شهرنشینی در همه نقاط جهان از جمله ایران، میزان آسیب پذیری را به سرعت افزایش داده است. در این مقاله که به روش اسنادی جمعآوری گردیده، بعد از ارائه تعاریفی از مفاهیم امنیت و شهرنشینی و ارائه نظریات موجود پیرامون رابطه بین این دومفهوم، رابطه واقعی بین امنیت و شهرنشینی مورد بررسی قرار گرفته است که بر این اساس، علیرغم دیدگاههای متعدد در مورد اثرات سوء شهرنشینی بر امنیت، شواهد نشان میدهند که هیچگونه رابطه مستقیم و آشکاری بین شهرنشینی و امنیت وجود ندارد.
این مقاله با استفاده از دیدگاه گیلبرت نشان میدهد که سرنوشت اکثر مهاجرین به شهر، بی-هنجاری اجتماعی نیست و اکثر مهاجرین به دلایل معقول نقل مکان میکنند و مجهز به زندگی شهری میگردند. همچنین در مورد امنیت سیاسی و مباحث مربوط به احتمال بروز جنبشهای اجتماعی در شهرها، شواهد نشان میدهد با اجرای مدیریت صحیح و برنامههای توسعه اقتصادی، میتوان جلوی ناآرامیها را گرفت.
در مورد علل وقوع و گسترش جرم و جنایت، به نظر میرسد این عوامل با مواد مخدر در ارتباط باشند. بهطور کلی شهرنشینی به صورت اتوماتیکوار باعث ایجاد ناامنی نمیگردد، بلکه متغیرهای مداخلهگری ازقبیل مدیریت شهری و توسعه اقتصادی میتوانند برمیزان امنیت در شهرها، تاثیر داشته باشند. در پایان پیشنهاداتی جهت بالا بردن امنیت در سطح ملی و بین المللی ارائه گردیده است.
مقدمه:
امنیت و میزان آن برای کلیه نظامهای سیاسی و شهروندان مهمترین و با اولویتترین مسأله به شمار میآید. در تحقیقی که توس بنداسمیت و راموردانگ - - 2002 صورت گرفته است، 87 درصد روستاییان و 89 درصد ساکنین شهر بیان میدارند که مهمترین اولویت مکان زندگیشان »امنیت در برابر جنایت«است - . - Siebel,wehrheim:2006 انسان به خاطر نیاز، تن به زندگی اجتماعی داد.
او چون احساس نیاز کرد، زندگی جمعی را انتخاب نمود. انسانی که احساس آزادی کامل میکرد، آزادی خود را برای رفع نیاز خود قربانی کرد تا آن را رفع کند. مهم ترین انگیزه و محرک انسان برای تن دادن به زندگی جمعی، نیاز به امنیت بود؛ نیازی که در هیچ زمانی و هیچ مکانی انسان از آن احساس بینیازی نکرده است. ابراهام مزلو در طبقهبندی نیازهای انسان امنیت را نیاز دوم ، بعد از نیازهای فیزیولوژیک قرارمیدهد که بدون آن پرورش سایر تواناییهای انسان غیرممکن است. بدون شک هیچ عنصری برای پیشرفت، توسعه و تکامل یک جامعه مهمتر از امنیت و آرامش نبوده و توسعه اجتماعی، خلاقیت و فعالیت ارزشمند بدون امنیت امکان پذیر نخواهد بود.
رشد جمعیت جهان که 96 درصد آن در کشورهای در حال توسعه رخ میدهد بعضی شهرها را از ابعاد مطلوب انسانی خارج کرده است. طبق پیشبینیهای سازمان ملل، تا سال 2010م. 511 شهر بزرگ، هر یک بیش از یک میلیون نفر جمعیت خواهد داشت و برای نخستین بار بیش از 50 درصد جمعیت جهان در شهرها سکنا خواهند گزید.
به علاوه، هر پنج سال، چهل شهر بزرگ به این تعداد افزوده خواهد شد به نحوی که تا سال 2035 م. تعداد شهرهای بزرگ بالغ بر 639 کلانشهر می -شود - کوارنتلی،. - 50 :1382 شهرها ممکن است زمینههای لازم را برای افزایش جرایم بوجود آورند. اما مکانیسم این عمل ساده و بیواسطه نمیباشد، این مقاله درصدد بررسی رابطه بین شهرنشینی وامنیت، یا شناسایی متغیرهای مؤثر بر ناامنی شهرها میباشد.
تعریف شهر نشینی
عامترین تعریفی که از شهر ارائه گردیده است، این است که آن را مکان اسکان گروهی انسانها و محل فعالیتهای آنها میدانند - مرلن، 1973:18به نقل ازربانی - . بر طبق نظراین عده شهر فق ساختمان نیست بلکه مکان انسانها، گروهها، سازمانهای اجتماعی، طبقات، خانوادهها و غیره میباشد. در اکثر تعاریف، مفهوم شهر با توجه به سه جنبه اساسی مطرح می گردد:
- گروهها و طبقاتی که در شهر زندگی می کنند.
- سابقه و قدمت شهر که معرف تمدن انسانی است.
- شیوه سکونت که برگرفته از فرهنگ شهروندان است - ربانی،. - 1 :1387
به نظر آلن گیلبرت لغات شهرنشینی و توسعه شهر اغلب با هم اشتباه گرفته می شوند توسعه یا رشد شهر به معنی افزایش تعداد مردمی است که در نواحی شهر زندگی میکنند، است. هر چند شهرنشینی معنی مشابهی را میدهد اما معنی پایدارتری دارد که بعضی موارد پیرامون تغییراقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را نیز تحت پوشش قرار میدهد .
شهرنشینی، قسمتی از فرایند مدرنیزاسیون - تغییر از اشکال کشاوری به اشکال کار شهری - تغییر در رواب اجتماعی و تغییر و اصلاحات مهم در زندگی خانواده را در برمیگیرد. هر کشوری شهر و شهر کوچک را به گونه متفاوتی تعریف میکند. اگر در تعاریف اشکال داشته باشیم، قاعدتاً در اندازه گیری سطح و میزان شهرنشینی مشکل خواهیم داشت. شهرنشینی یک فرآیند نامتجانسی است.
زندگی در شهر کوچک، از زندگی در شهر بزرگ بسیار متفاوت است. سبکهای زندگی در شهر فقیر خیلی متفاوت از شهرهای ثروتمند وغنی است. متأسفانه هنگام نوشتن در مورد تأثیرات شهر نشینی، به نظر می رسد خیلی از مردم تنها به شهرهای بزرگ فکر میکنند و در میان شهرهای بزرگ چشم بند فکری ، اغلب مقدار قابل توجهی از جمعیت را مستثنی می کند: فقرا در طرح های اکثر برنامه ریزان و طبقه متوس در طرح های اکثر دانشگاهیان. کیفیت نوشتن در مورد شهرنشینی بوسیله قضاوت های ارزشی و تفکر انتخابی معیوب شده است. - Gilbert,1999
تعریف امنیت
امنیت security از ریشه لاتین securus است که در لغت به معنای نداشتن دلهره و دغدغه میباشد - ساروخانی،نویدنیا:. - 1385 در ماده هشتم اعلامیه حقوق بشر و شهروند1793 فرانسه آمده است، امنیت عبارتست از حمایتی که جامعه به هر یک از افراد و اعضاء خود برای حفظ جان، حقوق و دارائی آنها اعطاء کرده است؛ در ماده چهارم اعلامیه حقوق سال هشتم انقلاب فرانسه آمده است:امنیت عبارتست از حمایت ومعاونت همه جامعه برای تأمین حقوق هر یک از اعضاء خود. این دوتعریف از امنیت بیانگر امنیت اجتماعی است، زیرا که تهیه کننده و فراهم سازنده آن جامعه می باشد و تأمین آن نیز به عهده جامعه است.