بخشی از مقاله
چكيده
مجموعه دگرگونی محمودآباد، در جنوبشرق شاهیندژ برونزد دارد و متعلق به پهنه ساختاری سنندج -سیرجان است. متاپلیتها، واحد سنگشناسی اصلی هستند و برونزدهایی از آمفیبولیت و آمفیبولیت کالکسیلیکاته نیز در این مجموعه دگرگونی وجود دارند. کانیهای سنگساز آمفیبولیتهای کالکسیلیکاته آمفیبول، پلاژیوکلاز، اپیدوت، کلینوپیروکسن و کلسیت میباشند.
میانگین دما و فشار که توسط ترموبارومترهای قراردادی و شیمی کانی آمفیبول محاسبه شده شامل: دمای 625 درجه سانتیگراد در فشار 8 کیلوبار میباشد که معادل گرادیان 22 درجه سانتیگراد در کیلومتر است. این چنین گرادیان زمینگرمایی در حاشیه فعال قارهای قابل پیشبینی میباشد. شواهد شیمی سنگ کل متاپلیتها و آمفیبولیتهای همجوار نیز با جایگاه حاشیه فعال قارهای همخوانی دارد.احتمالاً مجموعه دگرگونی محمودآباد معرف جایگاه قارهای بالای زون فرورانش نئوتتیس به زیر پهنه سنندج-سیرجان میباشد که متحمل دگرگونی حاشیه فعال قارهای شده است.
-1 مقدمه
در نوارهای کوهزایی سنگهای متفاوت از نظر پروتولیت همانند متابازیت، متاپلیت و آمفیبولیتهای کالکسیلیکاته یافت میشوند. جنبههای مختلف این گونه سنگها از جمله تحولات دگرگونی، شیمی سنگ کل، سنسنجی و برداشتهای ساختاری توجه پترولوژیستها را به خود معطوف داشته است. فهم تحولات دگرگونی مستلزم شناخت شیمی کانیها و متعاقب آن دما-فشارسنجی مراحل مختلف دگرگونی است. علاوه بر این انجام دما-فشارسنجی منجر به شناخت درجهی زمین گرمایی قدیمی و فهم جایگاه پالئوتکتونیک سنگهای دگرگونی خواهد شد. در این تحقیق سعی بر این است که با تعیین دما و فشار دگرگونی آمفیبولیتهای کالکسیلیکاته مجموعه دگرگونی محمودآباد، ضمن تخمین گرادیان زمین گرمایی، جایگاه پالئوتکتونیک آنها مورد ارزیابی قرار گیرد.
-2 روش تحقیق و بحث
در بین نمونههای جمعآوری شده از مجموعه دگرگونی محمودآباد، به منظور تعیین دما و فشار دگرگونی، یک نمونه آمفیبولیت کالکسیلیکاته نیز در مرکز فرآوری موادمعدنی ایران، آنالیز ربزپردازش نقطهای به کمک دستگاه مایکروپروب مدل Cameca SX100 به عمل آمده است. در طول انجام آنالیز ولتاژ، 15KV شدت جریان تابیده شده 15nA و قطر پرتو مورد استفاده 1 تا 5 میکرون بوده است. به کمک نتایج حاصل از آنالیز، فرمول ساختاری کانیها و دما و فشار دگرگونی محاسبه شده است.
-1-2 زمین شناسی عمومی
مجموعه دگرگونی محمودآباد - جنوبشرق شاهیندژ - بخشی از پهنه ماگمایی-دگرگونی سنندج-سیرجان محسوب می-شود.در این مجموعه سنگهای دگرگونی و ماگمایی که عمدتاً متشکل از متاپلیت، گنیس و مرمر، گرانیت و ندرتاً متابازیت و کالکسیلیکات است برونزد دارد - شکل . - 1 پروتولیت متاپلیتها عمدتاً متشکل از شیل و گریوک است. شاخصهای ژئوشیمیایی سنگ کل این متاپلیتها با جایگاه حاشیه فعال قارهای همخوانی دارد
متاپلیتها فراوانترین و مهمترین سنگهای دگرگونی ناحیهای منطقه محمودآباد هستند. این سنگها شامل انواع بیوتیت شیستها، سیلیمانیت شیستها، میکاشیستها، کردیریت فیلیتها میباشند - حاجیقربانی، . - 1395× در داخل میکاشیستهای مذبور کانیهای سنگساز بیوتیت، موسکویت، کوارتز، فلدسپار آلکالن و سیلیمانیت دیده میشود. علاوه بر متاپلیتهای مذکور، آمفیبولیتهای کالکسیلیکاته با برونزد محدود در این مجموعه دگرگونی یافت میشوند
شکل : - 1 - جایگاه زمینساختی و نقشه زمینشناسی ساده از مجموعه دگرگونی محمودآباد - با تغییرات از نقشه 1:100000
-3 بحث
-1-3 پتروگرافی
کانیهای سنگساز آمفیبولیت کالکسیلیکاته مجموعه دگرگونی محمودآباد شامل آمفیبول، کلسیت، پلاژیوکلاز، اپیدوت و پیروکسن است - شکل -2ب - . پیروکسن، اپیدوت و کلسیت بصورت رگهای در این سنگها وجود دارد. با توجه به فراوانی آمفیبول و پلاژیوکلاز و مقادیر کم کلسیت، اطلاق اصطلاح آمفیبولیت کالکسیلیکاته برای این سنگها مناسبتر است. ناهمگنی ترکیبی در نمونهها وجود دارد، بهطوری که باندهای غنی از آمفیبول از باندهای غنی از اپیدوت و پیروکسن متمایز میباشند.