بخشی از مقاله
چکیده
در سال های اخیر نیاز به مسکن درکشور ساخت ساختمان های مسکونی را از روش های سنتی به جهتی دیگرسوق داده است جهتی که درآن صنعتی سازی ساختمان ها با شیوه های نوین و تکنولوژی جدید همراه بارعایت آخرین استاندارد های فنی می باشد. یکی از این روش ها که هم اکنون در کشورمان مورد استفاده قرار می گیرد استفاده از سیستم کوبیاکس در اجرای سقف سلختمان ها می باشد این سیستم علاوه بر ویژگی های سازه ای که عملکردی همانند دال دو طرفه دارد، از نظرعایق حرارتی و صوتی نیز مناسب می باشد و افزایش سرعت اجرا و کاهش مصالح و هزینه ها را به دنبال دارد. در این مقاله پیشرفت ساخت و ساز و کاهش هزینه با بهره گیری از سیستم کوبیاکس بررسی می گردد.
- 1 مقدمه
امروزه اجرای ساختمان های با انواع سقف ها رایج انجام می گردد که استفاده از روش های نوین در اجرا به جای روش های سنتی باعث افزایش مقاومت در برابر زلزله و باد و کاهش مصالح و انرژی، زمان و هزینه می گردد در این روش ها سعی می شود تا از قطعات پیش ساخته در کارخانه استفاده گردد تا ضمن افزایش سرعت اجرا و کاهش زمان ساخت، خطای اجرایی نیز تا حدی کاهش یابد.
سقف کوبیاکس در پیروی ازاین روش در اجرای ساختمان ها به کار می رود کل سقف از چند قطعه پیش ساخته تشکیل می شود که شامل شبکه میلگرد بالا و پایین که بین آنها توپ قرار می گیرد، دو شبکه را با اتصالات قایم کوچکی جوش می دهند که به این سیستم، ساندویچ توپ میلگردی گویند. اساس طراحی تکنولوژی کوبیاکس مبنی است بر سقف سازه ای با ویژگی سقف دال 2 طرفه مشابه سقف های بتنی دال 2 طرفه مرسوم با این تفاوت که هسته بتن مرکزی در محل هایی که کاربرد سازه ای ندارد با گوی های توخالی جایگزین می گردداین سیستمعملاً مثل دال دوطرفه عمل می کند و با کم کردن بار مرده سقف و اینکه معمولا قطر سقف در این سیستم بیشتراست، با افزایش ارتفاع، ممان اینرسی با توان 3 افزایش پیدا می کند و می توان دهانه های بزرگتری را ایجاد کرد.
دراین مقاله ابتدا به معرفی و نحوه بکارگیری سقف کوبیاکس پرداخته می شود سپس با الزامات طراحی و الزامات و مزایای تغییر روش های سنتی به صنعتی، مزایای و محدودیت های سیستم کوبیاکس، مقایسه هزینه ودر نهایت با جمع بندی، این بحث خاتمه می یابد.
-2 معرفی سیستم
مطالعات در زمینه سبک سازی و حذف بتن ناکارآمد از سال 1985 در دانشگاه های آلمان و مجموعه شرکت های گروه فناوری های کوبیاکس درسال 1997 با همراهی مهندسین و متخصصینی از سوئیس و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا پایه ریزی و تاسیس شده است و اکنون تبدیل به یک مجموعه متخصص در مورد اسلب های تخت سبک با بتن مسلح شده است.این دانش از سال 1387 به صورت انحصاری در ایران و تعدادی از کشورهای منطقه در اختیار کوبیاکس ایران است.
اساس طراحی تکنولوژی کوبیاکس مبنی است بر سقف سازه ای با ویژگی - سقف دال 2 طرفه - مشابه سقف های بتنی دال 2طرفه مرسوم با این تفاوت که هسته بتن مرکزی درمحل هایی که کاربرد سازه ای ندارد با گوی های توخالی جایگزین می گردد. - جنس این گوی ها پلی اتیلن بازیافتی یا پلی پروپیلن می باشد - بدین صورت که این گوی ها در حد فاصل مش های میلگردی بالا و پایین قرار می گیرند.
با توجه به اینکه در دال های بتنی2 طرفه مشکل تحمل نیروی برشی وجود ندارد، مشکل طراحی این نوع سقف بر مبنای حذف قسمتی از بتن میانی و ایفای عملکرد دال 2 طرفه می باشد. در فناوری کوبیاکس با حذف بار مرده غیرسازه ای خاصیت باربری2 محوره همچنان حفظ می گردد. همچنین با شکل گیری غشای بتنی مستحکم در قسمت فوقانی و تحتانی دال به همراه شکل گیری شبکه تیرچه های داخلی در 2 امتداد در اثر قراردهی گوی ها در سرتا سر فضای میانی دال بتنی میتوان باربری مناسبی را برای این دال متصور شد.
این سیستمعملاً مثل دال دوطرفه عمل می کند و با کم کردن بار مرده سقف و اینکه معمولا قطر سقف در این سیستم بیشتراست، با افزایش ارتفاع، ممان اینرسی با توان 3 افزایش پیدا می کند و می توان دهانه های بزرگتری را ایجاد کرد، عملا سقف مثل خرپاهای دوطرفه عمل می کند. این حباب ها همان یونولیت هایی هستند که درسقف تیرچه استفاده می شود با این فرق که علاوه بر این که خیلی سبک تر هست - که باعث افزایش دهانه می گردد - به جای آرماتور حرارتی، مش آرماتور روی سطح بالایی می کشند.
-3اجزا سقف کوبیاکس
-3-1مدول قفسه ای - گوی های پالستیکی به همراه خرپای فولادی - -3-2دال بتن آرمه
شکل :1نحوه قرار گیری گوی های پلاستیکی در خرپای فولادی[2]
-4 روش بکارگیری سقف کوبیاکس
نحوه اجرای سقف کوبیاکس به این ترتیب آغاز می گردد که ابتدا جک های فلزی به تعدادلازم از قبل پیش بینی شده در تراز تعیین شده قرار می گیرند سپس قالب های بروی جک های قرار می گیرند تا سطحی صاف برای شبکه مش پایین آماده گردد مش پایین با استفاده از اسپیسر بر روی قالب ها قرار می گیرد تا کاور بتن نیز رعایت گردد لازم به ذکر است که قالب ها قبلا می بایست بوسیله به روغن قالب آغشته شوند تا به آسانی از بتن جدا شوند.
شکل -2 نحوه قالب بندی سقف کوبیاکس
شکل-3 آرماتور بندی شبکه تحتانی