بخشی از مقاله
چکیده
نیروی انسانی به عنوان یک منبع استراتژیک جزء سرمایه های اصلی سازمان محسوب می شود که عامل مهم در تولید و ارائه خدمات به جامعه می باشد.به عبارتی بهبود بهره وری نیروی انسانی علت اصلی بهبود بهره وری کل سازمان است. مدیریت توسعه منابع انسانی به جهت ارتقاء بهره وری نیروی کار، مدل ها و تکنیک های کمی سنجش بهره وری را تحقیق می کند. هدف و مساله اصلی درخصوص تعیین شاخص های مشترک و تمایزپذیر بهره وری نیروی انسانی در دو سطح کارکنان - فردی - و سازمان - مدیریت - است تا با شناخت این عوامل نقاط هم افزایی در بهره وری کل سازمان مدیریت شهری شناسایی و تقویت شوند.
در این پژوهش، معیاری برای اندازه گیری عدد بهره وری کارکنان سازمان شهرداری تعریف شده و متغیرهایی برای انداز ه گیری مولفه های موثر بر بهر ه وری نیروهای انسانی شامل عوامل محیطی، سازمانی و فردی در یک پرسشنامه طراحی شده است. بررسی تغییرات متغیرها بر عدد بهر ه وری در کنار مسئله تحقیق از نوآور ی های این پژوهش می باشد. پس از بررسی روایی و پایایی متغیرها، عدد بهره وری و سطح متغیرهای مربوط به عوامل بالقوه موثر بر بهره وری به ازای 100 کارمند شهرداری شرق تهران انداز ه گیری شده است از روش توصیفی - همبستگی برای بررسی فرضیه های تحقیق - تاثیر عوامل فردی، سازمانی و محیطی بر بهر ه وری - استفاده شده است.
واژگان کلیدی : بهره وری ، کارکنان ، سازمان ، شهرداری
مقدمه
سازمان ها ارزش پایدار خود را از طریق به کارگیری دارایی های نامشهود نظیر سرمایه های انسانی،پایگاه داده ها و سرمایه سازمانی - فرایندهای تولیدی و خدماتی با کیفیت بالا ، قابلیت پاسخگویی به نیازها، نام تجاری سازمان ، روابط با مشتری و در نهایت توانایی های نوآورانه و فرهنگ سازمانی - خلق و حفظ می کنند - وکیلی،. - 1382 افزایش یا کاهش بهره وری نیروی انسانی معادل افزایش یا کاهش بهره وری سازمانی است چراکه نیروی انسانی جزء سرمایه های اصلی سازمان محسوب می شود که عامل اصلی در تولید و ارائه خدمات سازمان به جامعه است. سرمایه گذاری کارکنان از طریق توانمندسازی نیروی انسانی و بهسازی فرایندهای مدیریت یکی از زمینه ها و راه های اصلی ارتقای بهره وری و تسریع رشد و توسعه سازمان هاست که در این راستا برنامه ریزی منابع انسانی براساس شاخص های بهره وری نیروی کار یکی از اصول مدیریتی نوین بحساب می آید به عبارت دیگر نگاه به سرمایه انسانی در سبک های مدیریت های پیشرفته از کارکرد کارکنان به سمت درک و توسعه منابع انسانی جهش یافته است، البته این خود زمینه را برای پویایی و توسعه هرچه بیشتر منابع انسانی فراهم میسازد و مستلزم بکارگیری نگرش دانش در مدل ها و تکنیک های کمی در مدیریت و روش شناختی خلاق می باشد - وکیلی،. - 1382
بهره وری لازمه رشد و پیشرفت سازمان بوده و به نهادی شدن امر بهبود در نظامهای مختلف سازمانی منجر خواهد شد. بهره وری بهترین وسیله سنجش عملکرد هر سازمان است، به طوری که سازمان را در کلیه ابعاد فعالیت هایش، واحدهای تحت پوشش آن و از جنبه های گوناگون مورد ارزیابی قرار می دهد. افزایش و بهبود بهره وری درگرو کار هوشمندانه و آگاهانه است نه در استفاده بیشتر از عوامل تولید - طاهری،. - 1378 این فرایند شامل چندین مرحله می باشد که اولین مرحله آن تعیین شاخص های بهره وری است.