بخشی از مقاله

چکیده        

هدف: در این مقاله سعی شده به ضرورت و اهمیت شادی و نشاط از دیدگاه قرآن و احادیث معصومین پرداخته و مصداق عملی آن در هشت سال دفاع مقدس مورد بررسی قرار گیرد.

روش: روش تحقیق تحلیل اسنادی و کتابخوانه ای است.

یافته ها:

.1 چون دین از منبع لایزال سرچمه میگیرد بیان آن هم حیات واقعی است و تمام هستی از منظر دین در جنبش و بالندگی است و این کاملا با شادابی و نشاط نوع بشر سازگار است، این مهم در آیات و روایات به روشنی قابل دریافت است.

.2 شادابی انسان را از خمودی و تنبلی نجات داده و همچنین شادی یکی از نشانههای پیروزی های موحدین بر مشرکین است، بر این اساس شهدای هشت سال دفاع مقدس در سیره خود حرکت کرده و به درجه قرب الی االله رسیدهاند.

نتیجهگیری:

. 1 اسلام به هیچ وجه باشادی و نشاط مخالفتی ندارد. بدون نشاط نه امور دنیایی انسان و نه امور اخروی او به نتیجه می رسد.

.2 به تجربه ثابت شده شادی و نشاط ماده اولیه تغییر جامعه و تحول و تکامل درونی انسان ها می باشد. در جامعه خوشحال و خرسند، تولید بهتر، اقتصاد سالم تر و فرهنگ بالیده تر خواهد شد.

.3 باید با توجه به الگوی هشت سال دفاع مقدس برای جامعه امروز راهکار های عملی بروز شادی و نشاط را تبیین کرد.

مقدمه

شادی و نشاط ضرورتی است که به زندگی معنا می دهد و اصولا آفرینش هستی و انسان به گونه ای است که خود به خود شادی و نشاط را برای آدمی فراهم می آورد و عواطف منفی مانند ناکامی، ترس و نگرانی را بی اثر می سازد.می توان از شادی و نشاط به عنوان محرکی برای نیاز های اساس انسان در زندگی یاد کرد و آن را عامل رشد موفقیت و ابزاری برای کار و فعالیت بیشتر و افزایش توانایی انسان ها دانست.

انسان در زندگی روزمره بر اثر کار و فعالیت های روزانه و حرکت در پیچ و خم های دشوار زندگی دچار خستگی و ملال خاطر می شود.برای رهایی ازاین وضعیت لازم است بخشی از اوقات فرد به شادی و نشاط اختصاص داده شود.تا روح انسان صفا و طراوت یابد.امروزه روانشناسان،شادی وانبساط خاطر را برای سلامتی انسان مهم و موثر می دانند.

مساله ای که در این مجال مورد بررسی قرار می دهیم این است که آیا اسلام به عنوان یگانه دین پیروان خود را به شادی های مثبت و سازنده دعوت می کند؟ آیا اسلام با شادی مخالف است؟آیا شهدای هشت سال دفاع مقدس می توانند الگویی بر این مدعا باشند؟

لذا این مقاله برآن است ابتدا ضرورت اهمیت شادی و نشاط با رویکردی اسلامی مورد بررسی قرار داده و سپس مصداق عینی آن را در سیره شهدا و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس بررسی کند.

در اینجاجادارداز برادر ارجمندم آقای عظیم هاشم زاده و همیاری دوستان بزرگوار آقایان: صالح کاهانی، رضامالکی، مهدی کیانی و همکاری خانم سولماز تاری،که در تهیه این اثر نقش داشتند کمال تشکر را داشته باشم.

اسلام،دین طبیعت و فطرت انسان است و در نگاهی فراگیر همه نیازهای طبیعی انسان را درنظر گرفته وبرپایه مصالح و سود و زیان انسان به آنها پاسخ مناسب می دهد.اسلام تنها مکتبی است که منحصربه زمان،مکان خاصی نیست و قوانین و مقررات آن برای یک دوره خاص نیامده بلکه دین جاودانه ای است که برای همه ی نسل ها درسراسر جهان برنامه ی زندگی سعادتمندانه ارائه می دهدواز چنان جامعیت و غنایی برخوردار است که به همه ی نیازهای روحی و جسمی و همه ی دغدغه های انسان توجه کرده است پیشوایان دینی با داشتن پشتوانه عظیم وحی قرآن کریم در طول حیات پربرکت خود گنجینه گران بهایی از معارف برجای گذاشته اند که پاسخگوی تمام موضوعاتی که در زندگی انسان رخ می نماید می باشد.

اصولا شادی و نشاط یکی از نیازهای زندگی بشر است و یک نظام اجتماعی و مکتب زندگی باید برای ارضای این خواسته طبیعی فکرکند.دین اسلام که به همه شئون حیاتی انسان ژرف نگریسته ومتناسب بانیازهای واقعی او و برای تعالی هرچه بیشتر او برنامه هایی ارائه کرده است،شادی و نشاط و عوامل نشاط انگیز را که لازمه ی یک زندگی موفق است به انسان معرفی و توصیه می کند

واژه شناسی شادی و نشاط

شادی درلغت به معنی: شادمانی، خوشحالی، بهج، بهجت، استبهاج، بشاشت، مسرت، نشاط، طرب، ارتیاح، وجد، انبساط، سرور، فرح و سراء آمده است.

شادی حالت مثبتی است که در انسان به وجود می آید و در مقابل غم و اندوه قرار دارد.شادی حالتی است که در مقابل سوگ قرار دارد و معمولا منجربه رفتاری می شودکه به آن حالت شادی کنان گفته می شود یعنی فرد در حال شادی کردن است.

نشاط در لغت به معنی:خوشی ، خرمی ، سرور ، شادی ، طرب ، خرسندی ، سرزندگی ، زنده دلی ، خوشدلی - مقابل کسلی - آمده است.

این پدیده هر چند از زوایای گوناگونی تعریف و تشریح شده است ولی به اتفاق اندیشمندان یک ضرورت و نیاز اساسی انسان به شمار می اید.چه کسی را می توان یافت که مدعی باشد نیازمند شادی نیست؟اصلا اساس جهان هستی و پدیده های آن به گونه ای طراحی شده اند که در آدمی شادی ایجاد کنند.

بهارباطراوت،صبح پرلطافت،طبیعت باظرافت،آبشارهای زیبا،گلهای رنگارنگ،دیداردوستان،و...همه شادی آور ومسرت بخش است.ازآنجاکه شادی،ناکامی،ناامیدی،ترس و نگرانی را از آدمی دور می سازد،محققان به ایجاد و تثبیت آن در انسان دستور اکید داده اند و تاکید به این حقیقت است که شادی،نیازاساسی وضروری می باشد.

شادی و نشاط و نسبت آن با دین:

برای بررسی نسبت رابطه دین و شادی به دوروش می توان عمل کرد:

.1 می توان جامعه دینداران را مورد مطالعه قرار داد و خصلت ها و رویه های آنان را بازشناسی نمود

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید