بخشی از مقاله
چکیده
با توجه به تعریف شبه فشار روشی جدید برای طراحی آزمون تک پالس برای مخازن گازی وقتی که خواص مخزنحدوداً شناخته شده باشد ارائهشده است. این روش از حل انتگرال توانی معادله نفوذ و قاعده بر هم نهی استفاده میکند. مفروضات این روش مخزن همگن و ضریب پوسته و اثر ذخیره چاه صفر در اطراف چاه فعال و چاه مشاهدهای است. معادله شبه فشار متناظر با نقطه بیشینه بر مبنای قاعده بر هم نهی بدست میآید.
با مشتق گرفتن از این معادله دوره زمانی پالس بدون بعد به شکل صریح از کسر تأخیر زمانی بدست میآید. بنابراین دامنه پاسخ شبه فشاری بدون بعد به شکل صریح از کسر زمانی محاسبه میشود. بر همین اساس نمودارهای تجربی برای تحلیل تصویری نتایج آزمون تک پالس ارائهشده است. این روش طراحی آزمون منجر به حداقل زمان آزمون پالس میشود و بنابراین هر دو چاه فعال و مشاهدهای حداقل زمان بسته بودن ممکن را تجربه میکنند که منجر به کاهش هزینههای آزمون پالس میشود.
.1 مقدمه
آزمون پالس فشار یکی از انواع آزمونهای تداخل1 - بین چاههای چندگانه - است که یک چاه فعال و یک یا چند چاه مشاهدهای دارد. دبی در چاه فعال کنترل میشود و واکنش فشاری در چاههای مشاهدهای ضبط میشود. این آزمونها برای اعتبارسنجی رابطه بین چاهها و تخمین خواص بین چاهی استفاده میشود. در صورت استفاده از چند چاه مشاهدهای با آزمون تداخل، ناهمسان گردی2 و همچنین ناهمگنی مخزن قابلتشخیص است. در کار ارائهشده توسط Johnson و همکاران، تأخیر زمانی3 و همچنین دامنه فشار برای سیکلهای پالسی مختلف از رسم نمودار فشار بر حسب زمان به دست میآید که این پارامترها با گذردهی و ذخیره پذیری مرتبط میشوند .[1]
این تحلیل بر پایه حل انتگرال توانی4 معادله نفوذ برای یک مخزن بینهایت و همگن نوشتهشده و از قاعده بر هم نهی برای حالت دبیهای مختلف استفاده میکند .[2] همچنین نمودارهای تجربی که خواص مخزن را با توجه به تأخیر زمانی و دامنه واکنش فشاری به دست میدهد برای پالس های برابر و غیر برابر ارائهشده است. در این کار روابط حاکم بر آزمون پالس برای مخازن نفتی به مخازن گازی تعمیم دادهشده - با استفاده از تعریف شبه فشار - و بعلاوه با فرض تنها یک چاه سعی در بهبود خطای روشهای قبلی کرده است. روشهای ارائهشده در ادبیات برای طراحی آزمون پالس برای مخازن نفتی میباشند .[3] روش ارائهشده در این پژوهش برای مخازن گازی بوده و اگر با تغییر پارامترها به مخازن نفتی تعمیم داده شود از دقت بالاتری نسبت به پژوهشهای پیشین برخوردار است .
.2 مبانی نظری
یک آزمون تک پالس از یک تک چرخه WF WS + WV شکلگرفته است. زمان پالس تولیدی - هر جای مقاله از واژه تولید استفادهشده منظور تولید یا تزریق است که برای اختصار فقط به ذکر تولید اکتفا شده است - ، WS ، بازهای است که چاه فعال تولید یا تزریق دارد و در پالس قطع جریان، WV چاه برای مدت مشخصی که در ادامه حداقل آن ذکر میشود بسته میشود. دبی چاه فعال طی دو دوره ثابت است. زمانی که در آن واکنش فشاری در چاه مشاهدهای بیشینه میشود با W∗ نشان داده میشود، تأخیر زمانی طبق رابطه - 1 - تعریف میشود.