بخشی از مقاله

چکیده

با افزایش روزافزون جمعیت و عدم استفاده از طراحی شهری مناسب و برنامه ریزی نکردن دقیق کارکردهای شهر، در کلان شهرها با مشکلات زیادی از جمله هرج و مرج ، عدم توازن در کارکردهای شهری و شاید بتوان گفت از همه مهم تر استفاده بیش از حد از منابع طبیعی و منابع تجدید ناپذیر روبه رو هستیم که با گذشت زمان نه تنها هیچ کدام از مشکلات شهرنشینی امروز را حل نمیکند بلکه مشکلات زیادتری را به شهر می افزاید به طور مثال میتوان گفت در آینده نه چندان دور با شهرهایی روبه رو هستیم که به دلیل انفجار جمعیت فضاهای سبز جای خود را به ساختمان های عمودی مدرن داده اند که به جای دید شهر دید ابدی به آلودگی هوا را خواهیم داشت.

در راستای مقابله با مشکلات شهر یکی از مهم ترین رویکردها ،طراحی شهری پایدار می باشد که علاوه بر اینکه قطب جهانی جدیدی برای توسعه فناوری انرژیهای تجدیدپذیر محسوب می شود از استانداردهای جدید در زمینه زندگی پایدار پیروی می کند .هدف از این تحقیق شناخت واقعی تر از طراحی شهری پایدار برای کلان شهرها می باشد و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است .

.1مقدمه

پیدایش دانش طراحی شهری حاصل نگاه عمیق متخصصین بر این دانش است مبنی بر اینکه، کیفیت فضا امری تصادفی نیست بلکه نتیجه اقداماتی آگاهانه است. این امر ناشی از عدم موفقیت طراحان شهری در ایجاد فضاهای مطلوب انسانی و نزول کیفیت زندگی در شهرهای امروزی می باشد این وضعیت در حالی اتفاق افتاده است که با صنعتی شدن زندگی مردم در شهر ها،ضرورت مناسب سازی و طراحی این فضاها ملموس تر به نظر آمد.ارتقا کیفی محیط شهر ها، ایجاد فضاهای تعامل اجتماعی،بازآفرینی فضاهای خاطرانگیز و با هویت که اصول دانش طراحی شهری را شامل می شوند.

همزمان با این مسئله، اندیشه توسعه پایدار در بین تصمیم گیران و متفکرین یک موضوعی ریشه ای و بسیار مهم بود.تحقق این اندیشه در زندگی انسان تغییر زیرساختهای سیاسی، اجتماعی،کالبدی و اقتصادی را طلب می نمود. تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی تفسیری در - جهت بررسی مفاهیم طراحی شهری پایدار و ارتباط آن با نظریه شهر پایدار با اتخاذ مطالعات کتابخانه ای به تفسیر و ارتباط بین دو مقوله می پردازد و در پی آن ابعاد تاثیر گذار نظریه توسعه پایدار شهری را بر دانش طراحی شهری پایدار بیان میکنیم .

در این تحقیق تلاش می شود پس از تعریف و تشریح هر یک از موضوعات طراحی شهری پایدار و پایدار شهری به دسته بندی اهداف هر یک پرداخته شود. سپس با توجه به نیازهای شهرنشینی امروز در کلان شهرها و آرمان های زندگی او در شهر این گونه به نظر می رسد که با طراحی شهری پایدار میتوانیم هم گامی در جهت کیفیت شهرنشینی برداریم و هم در کنار زندگی ماشینی امروز بدون صدمه زدن به محیط زیست ، استفاده از منابع تجدید پذیر را به جای منابع تجدید ناپذیر که امری بسیار مهم است داشته باشیم.

.2روش تحقیق

همان گونه که بیان شد این تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی بر مبنای مطالعات  کتابخانه ای می باشد.

.3مبانی نظری

.3-1طراحی شهری

طراحی شهری تعاریف متعدد و متفاوتی از حرفه و علم طراحی شهری توسط متخصصین و یا سازمان های تخصصی مختلف ارائه شده است .راپاپورت طراحی شهری را سازماندهی فضایی،زمانی،معانی و ارتباطات تعریف کرده است. - . - 1977, Rapoport تونی گارنیه نیز سازماندهی به روابط بین عناصر شهری را تعریف دانش طراحی شهری می داند. - . - 1961, Giedion از میان معماران ایرانی نیز، پاکزاد نظریات و تعاریف بسیاری را در وصف این موضوع بیان کرده است.

وی در پاسخ به این پرسش که " طراحی شهری چیست؟" می نویسد: "طراحی شهری فعالیتی است آگاهانه برای ارتقاء کیفی شهر های ما، با رشد آگاهی محیطی شهروندان .طراحی شهری تبدیل به یک وظیفه سیاسی و اجتماعی می شود.انجام این وظیفه زمانی به موفقیت می انجامد که هر گونه تصمیم گیری درباره شهر با هدف، ابزار و روش های آن هماهنگ شود". - پاکزاد - 29:1386

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید