بخشی از مقاله

چکیده

هدف از طراحی کارگاه مدرن سفال سازی در لالجین همدان تو سعه سطح اشتغال جوانان همراه با آموزش نحوه کار به صورتی که باعث افزایش تولید و ارتقاء کیفیت اشتغالزایی وبازاریابی وجاذبه توریستی شود.همچنین استفاده بهینه از اوقات فراغت جوانان و نیز آشنایی این قشر با هنر و فرهنگ ایرانی به طوری که سبب ارتقاء سطح باورها در زمینه خود باوری و احساس مسئولیت نسبت به خود و جامعه شود.

مقدمه

صنعت سفالگری و کاشی کاری ا یران به علت جنبههای گوناگون اقتصادی, فرهنگی, و تا حدودی مذهبی از گذشته بسیار دور مورد توجه قرار گرفته و در هر دوره با وضعیت سیاسی منطقه و کشور, تحول و توسعه یافته است. نمونههای سفالینی که از محوطه های باستانی ایران کشف شده, ارتباط این هنر را با فرهنگ, اق تصاد و مذهب از یک طرف و ابتکار, ذوق و سلیقه شخصی و قومی سفالگران از طرف دیگر نشان میدهد.

در هزاره پنجم ق.م اختراع چرخ سفالگری تحولی چشمگیر در این هنر همراه با تأثیر بسیاری در جنبه اقتصادی آن به وجود آورد. یکی از مهمترین ابعاد صنعت و هنر سفالگری را در آن زمان می توان بعد و جنبه فرهنگی و اجتماعی آن دانست . چه آشنایی ما از ارتباط موجود بین اقوام با یکدیگر در آن روزگاران بیشتر از دست ساختههای هنری مانند سفالگری و فلزکاری امکانپذیر میباشد.

هرچند در طی ادوار تاریخی اهمیت هنر فلزکاری, ساخت ظروف سفالین به اشکال گوناگون برای استفاده روزمره و طبقات کمدرآمد ادامه پیدا کرد. متأسفانه در قرن اخیر به علل مختلف مانند واردات زیاد محصولات سفالین خاور دور و اروپا و رواج آن در بازارهای مصرفی و عدم کوشش دراحیای این هنر, صنعت و هنر کاشیکاری ایران که سابقه چندینهزار سال ه در این سرزمین دارد کم کم به دست فراموشی سپرده شده است.

کارگاه های وضع موجود

هنر سفالگری یکی از هنرهایی است که بهتر می تواند این ودیعه را به انجام برساند بخاطر اینکه هنرمند آنچه درعالم ذهن خود دارد با کمک دستان خود و با استفاده از خاک که عنصری مقدس می باشد و از آنجایی که هنرمند فرهنگ و تاریخ و مذهب شخص و جامعه را با دستان هنرمند خود ایجاد می کند . نیاز به ابزار و لوازم کاربردی در زندگی روزمره و قابلیت خاک برای تبدیل شدن به یک مصالح مناسب در جهت برآورده نمودن نیازهای بشری در قالب ظروف سفالی و تندیسهای  و اعتقادات ، حضور اولیه سفال در زندگی انسان بوده است.

اما پس از گذراندن این مرحله و شناخت پتانسیلهای مناسب خاک ، انسان پا فراتر نهاده تا به منظور پاسخ دادن به نیازهای عالی تر خود یعنی شکوفا نمودن استعدادهای زیبایی شناسی خود و به ظهور رساندن آنچه در ذهنش می گذرد دامنه نگرش خود را نسبت به سفال و سفالگری گسترش داد تا بدانجا که اشکال مختلف تزئینی و غیره با آنها به این هنر به دید دیگری - صنعتی - نگاه کرد و از جنبه های مختلف قابل بیان می باشد . از آنجایی که استان همدان در این زمینه از نظر تاریخی و بستر و اقلیم ، مطرح می باشد مهد سفالگری ایران لاله جین برای این طرح در نظر گرفته شده است . لذا جهت تقویت و زنده نگه داشتن این هنر باستانی و به روز نمودن این هنر ، طراحی یک کارگاه مدرن سفال سازی در این مکان ضروری است .

ساخت سفال به صورت سنتی

وضع موجود کارگاه سفال در لالجین

در شش هزار سال پیش از میلاد اولین نشانه پیدایش کوره پخت، در صنعت سفال دیده می شود و در سه هزار و پانصد سال پیش از میلاد چرخ سفالگری ساده ای که با دست حرکت میکرد ساخته شد. پیدایش چرخ سفالگری تحول بزرگی را در ین صنعت بوجود آورد. از آغاز نیمه سده گذشته باستان شناسان تعداد زیادی ظروف سفالی و اشیا دیگر در منطقه ای از مشرق ایران تا عراق و از قفقاز با دره سند را از زیر خاک بیرون آوردند. سفالهای پیش از تاریخ که در این منطقه وسیع یافت شده در شیوه و سبک ساختن بطور تقریبی با مختصر تغییر یکنواخت و در سطح فنی بطرز اعجاب انگیزی پیشرفته است. نخستین نمونه های آن از شوش در ایلام که اولین سکونت گاه ایرانیان در پای فلات ایران بود بدست آمد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید