بخشی از مقاله

چکیده

با عنایت به اینکه ایمنی زمینی و آتش نشانی فرودگاههای کشور یکی از مهمترین موارد تامین کننده سلامتی مسافرین و پروازها می باشد ضروری است نسبت به استاندارد سازی واحدهای ایمنی زمینی و آتش نشانی فرودگاههای کشور مطابق با استاندارد های جهانی اقدام گر دد و هر فرودگاه با توجه به CAT یاطبقه بندی ایمنی و زمینی و آتش نشانی آن فرودگاه می تواند پروازهای بخصوص و تایپهای مخصوصی از هواپیماها را بپذیردو سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری ایکائو تاکید نموده است که طبقه بندی هواپیماها با طبقه بندی فرودگاهها از لحاظ تامین ایمنی و سلامتی پروازها و توان فرودگاهها جهت این امر مهم همخوانی داشته باشند.

در این طرح سعی شده است که استانداردهای موجود در این زمینه ارائه و بر اساس آن فرودگاهها از واحدهای ایمنی زمینی و آتش نشانی استاندارد جهت تامین سلامتی پروازها و جان مسافران در هنگام بروز حادثه یا سانحه برخوردار باشند.

مقدمه

هدف اصلی از یک سرویس آتش نشانی ونجات حفظ جان انسانها می باشد به همین دلیل ترتیبی اتخاذ شده هنگامی که یک هواپیما دچار حادثه یا سانحه در فرودگاه یا نزدیکی آن می شود فوراﹲ به محل رسیده وسریعاﹲ واردعمل شوند این بخش باید آمادگی کامل را در تمام زمانها ودر حین عملیات نجات داشته باشد.

مهمترین عواملی که برای کمک به هواپیمای حادثه دیده موثر خواهد بود شامل ، آموزشهای دریافت شده ، کارآیی تجهیزات وسرعت عمل پرسنل وتجهیزات که برای اهداف آتش نشانی ونجات طراحی شده باشند.

سرویس امداد ونجات وتجهیزات آتش نشانی باید در یک فرودگاه ایجاد شده باشد وبخشهای دولتی یا غیر دولتی می توانند این سرویس را ارائه نمایند.

در مواردی که فرودگاهها در مکانها وشرایط اقلیمی خاص تاسیس شده باشند تجهیزات آتش نشانی ونجات مخصوص مورد نیاز می باشد که جهت ارائه سرویس مطلوب ضروری است این بخشها دارای استانداردهای لازم مطابق ANNEX 14 و DOC 9137 PART1 باشند.

اهداف طرح

۱.    فراهم آوردن شرایط استاندارد جهت ارائه سرویس آتس نشانی ونجات در فرودگاهها

۲.   بکار گیری تجهیزات مناسب واستاندارد در فرودگاهها

۳.   افزایش ضریب ا یمنی در فرودگاهها

۴.   بالا بردن توان عملیاتی پرسنل

۵.   یکسان سازی امکانات وتجهیزات در فرودگاهها

٦.   پوشش CAT مناسب واستاندارد هر فرودگاه

۷.   فراهم نمودن شرایط لازم جهت اخذ گواهینامه در بخش آتش نشانی ونجات

۸.   همکاری وهماهنگی با سایر واحدها

وضعیت موجود واستانداردها

با توجه به اطلاعات موجود اکثر فرودگاههای کشور از طبفه بندی آتش نشانی ونجات مناسب برخوردار نبوده وطبقه بندی فرودگاهها باید بر اساس جدول ۱-۹ انکس ۴۱ - جدول زیر - باشد.

جدول ۱- طبقهبندی فرودگاهها براساس جدول ۱-۹ انکس ۴۱        

اگر تعداد نشست وبر خاست هواپیما ها در ۳ماه متوالی کمتر از ۰۰۷ باشد طبقه بندی فرودگاه باید:

الف- تا ۱۳ دسامبر سال ۹۹۹۱ نباید کمتر از ۲ طبقه بندی پائین تر از طبقه بندی مشخص شده باشد

ب- از ۱ ﮊانویه سال ۰۰۰۲ نباید کمتراز یک طبقه بندی پائین تر از طبقه بندی مشخص شده باشد.

ج- از ۱ ﮊانویه سال ۵۰۰۲ طبقه بندی هر فرودگاه برای آتش نشانی ونجات باید برابر با طبقه بندی مشخص شده وبراساس جدول فوق الذکر باشد.

برای مشخص نمودن طبقه بندی فرودگاه از نظر آتش نشانی ونجات ابتدا طول هواپیما وبعد عرض آنرا مد نظر قرار می دهند.

جهت پوشش طبقه بندی مورد نظر در هر فرودگاه بایستی مقدار عوامل خاموش کننده متناسب با آن طبقه بندی فراهم گردد ومقدار آنها بر اساس جدول ۲-۹ انکس ۴۱ - جدول زیر - تعیین می شود.

جدول ۲- حداقل مقدار عوامل خاموش کننده در وسایل اطفائیه

تجهیزات امداد ونجات در اغلب فرودگاهها وجود ندارد ویا بصورت ناقص می باشد که مطابق طبقه بندی هر فرودگاه بایستی در داخل خودرهای آتش نشانی ونجات قرار گیرد زمان مسئولیت یا - Response time - بایستی ۲ دقیقه ونرسیده به۳ دقیقه باشد که بعلت استاندارد نبودن تجهیزات ووسایل اطفائیه این زمان به سختی در فرودگاهها تامین می شود.

در اغلب فرودگاهها راههای دسترسی اظطراری وجود نداشته ویا از کیفیت مطلوب برخوردار نبوده اند که برای بدست آوردن حداقل زمان مسئولیت ضروری است توجه خاص به آن شود ایستگاه آتش نشانی بعضی از فرودگاهها فاقد استاندارد های لازم واز موقعیت مناسب برخوردار نمی باشدوکلیه خودروهای آتش نشانی ونجات بایستی داخل ایستگاه بوده وایستگاه آتش نشانی ونجات باید به گونه ای باشند که خودروها ی اطفائیه بتوانند مستقیم وبا حداقل گردشها به باند دسترسی داشته باشند خودروهای کفساز - R.F.F - موجود در کلیه فرودگاههای کشور از شرایط استاندارد برخوردار نبوده وبر اساس قسمت اول ایکائو بایستی دارای حداقل ها مطابق جدول زیر باشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید