بخشی از مقاله

چکیده

صنعت برق براي توسعه آتی و مسیر پیشرفت خود نیازمند هدف گذاري صحیح می باشد . تعیین اهداف صنعت برق مبتنی بر اهداف یکپارچه این صنعت جهانی می باشد. اهداف مشترك این صنعت را در بخش هاي ابتدایی مقاله توضیح داده ایم و جزئیاتی مختصر از هر کدام را بیان کرده ایم. سپس بعد از تعریف مدیران صنعت برق پارامترهاي تاثیر گذار بر تصمیم مدیران صنعت برق را بررسی کرده ایم. در ادامه عوامل موثر بر تصمیم گیري هاي مدیران صنعت برق از منظر تاثیري که تصمیمات مذکور بر مدیریت انرژي دارند را بررسی می نماییم.

 مقدمه

در مجموعه مباحث مرتبط با انرژي و از جمله انرژي الکتریکی به مجموعه اقداماتی که در سامانه هاي مختلف در جهت نیل به مصرف درست انرژي و بیشینه نمودن منافع یا در سمت دیگر کمینه نمودن هزینه ها بدون کاهش کیفیت یا سرویس ها می شود مدیریت انرژي اطلاق می شود.

صنعت برق به عنوان صنعت زیربنایی و مادر، نقش مهمی در توسعه اقتصادي و رفاه جوامع دارد. اهمیت برق از آن جهت است که به دلیل امکان بهکارگیري تکنولوژيهاي مدرنتر و نیز ملاحظات زیست محیطی، در تمامی زمینهها میتواند به عنوان انرژي مناسب انتخاب شود.

با پیشرفت و توسعه تکنولوژي، کوچکسازي و افزایش بهره وري سیستمها و تجهیزات، با برقی شدن تجهیزات همراه است به این معنی که بسیاري از فناوريهایی که از انرژي دیگري در آنها استفاده میشده، برقی میشوند و این خود دلیل محکمی است که باید به این انرژي مهم توجه جدي بشود. با توجه به اهمیت بیشتر برق در سطح جهان و در کشورهاي پیشرفته نسبت به کشورهاي درحالتوسعه، پشتیبانی مناسبی از صنعت برق و رفع چالشهاي آن به عمل میآید.

به همین منظور مطالعات گستردهاي به منظور تعیین چالشها و چگونگی رفع آنها انجام شده و یا در حال انجام است. در این پژوهش تاثیر پارامترهاي گوناگون را بر تصمیم سازي مدیران صنعت برق بررسی خواهیم کرد. اگر الزامات اساسی توسعه صنعت برق را تدبیر، فناوري و سرمایهگذاري تلقی کنیم در هر سه این موارد، ضرورت توجه جدي به حل چالشهاي موجود به چشم میخورد.

مدیران صنعت برق:

مجموعه اي که آنرا با عنوان مدیریان صنعت برق یاد می کنیم از 12 نفر از مدیران ارشد سازمان ها یا شرکت هاي مرتبط با صنعت برق تشکیل شده اند که شامل وزیر و قائم مقام وزیر نیرو و معاون برق وزارت نیرو و معاونت حقوقی و مجلس وزارت نیرو و مدیرعامل شرکت هایی نظیر مدیریت شبکه برق ایران یا مدیرعامل سازمان توسه برق یا مدیر عامل شرکت هایی نظیر ساتکاب یا فراب می باشد.

آیندة صنعت برق ایران در گرو اتخاذ استراتژي و برنامهریزي لازم به منظور تأمین منابع مالی، رفع مشکلات زیرساختی صنعت، استفاده از ابزارها و وسایل مدرن براي کنترل مناسبتر آن، و همچنین توجه به محیط زیست و کاهش اثرات آلایندگی نیروگاهها، توانمندسازيِ نیروي انسانی درتوسعه و بهرهبرداري از صنعت برق و نیز پایش یک برنامه جدي براي اصلاح تدریجی نابسامانیهاي موجود میباشد. تحدید قیمتگذاري واقعی انرژي الکتریکی میتواند موجبات رکود بیشتر این صنعت را فراهم آورد.

استفاده از سایر منابع انرژي براي تولید برق نظیر هستهاي و انرژيهاي تجدیدپذیر به همراه جلوگیري از تلفات در انتقال و توزیع برق و یا فرایندهاي مصرفکنندة الکتریکی میتواند شرایط بهینهاي را براي کارکرد صنعت برق در جهت توسعه پایدار فراهم آورد.

از آنجاکه تداوم بحران در صنعت برق منجر به رخدادهاي نامطلوب در سطح جامعه و نارضایتی ملی میشود لذا جا دارد دولت و سایر قواي کشور با توجه و تأمل لازم،زمینه رفع چالشهاي حال و آیندة صنعت برق را فراهم کنند تا ضمن رفع خطرهاي پیش رو،شرایط کارکرد بهینه صنعت برق تا حد مطلوب فراهم شود.از میان صنایع گوناگون موجود در کشور صنعت برق به دلیل ماهیت راهبردي و گستردگی شاخه کار مهمترین صنعت مرتبط با انرژي هر کشور محسوب می شود چرا که :

•    دایره استفاده کنندگان از خدمات صنعت برق از منازل کوچک روستاهاي دور افتاده تا عظیم ترین کارخانجات و صنایع سنگین گسترده است.

•    زیر ساخت هاي تولید توزیع و انتقال شبکه برق با صرف هزینه هاي فوق العاده زیاد ایجاد شده اند.

•    انرژي الکتریکی بر خلاف اغلب صورت هاي انرژي قابلیت ذخیره سازي ندارد، علی رغم پیشرفت هاي فناوري هاي مرتبط با ذخیره سازي نظیر نیروگاههاي ذخیره ساز تلنبه اي هنوز هم باید انرژي الکتریکی تولید شده را به مصرف رساند و امکان ذخیره سازي آن براي مدتی بعد وجود ندارد.

•    با توجه به اینکه انتقال و توزیع انرژي الکتریکی با تلفات ذاتی خطوط انتقال یا توزیع همراه می باشد هر اقدامی که منجر به کاهش تلفات یا نگهداشت انرژي گردد فوائد مستقیم اقتصادي به همراه خواهد داشت.

اهداف اصلی صنعت برق

صنعت برق هم به دلیل پویایی مصرف و لزوم پاسخگویی به نیاز متقاضایان می بایست با هدف گذاري دقیق مسیر توسعه خود را طی کند. در این راستا هدف گذاري مناسب، شرط اصلی تشخیص راه رسیدن به اهداف می باشد به طور کلی اهداف صنعت جهانی برق را در موارد زیر خلاصه کرده اند:

•    تقویت زیر ساخت هاي لازم براي تحویل مطلوب انرژي الکتریکی

•    ایجاد شبکه هاي مشتري مدار

•    افزایش بهره وري و توان مندي اقتصادي

•    رفع مشکل انرژي – کربن

•    مدیریت چالش توسعه پایدار

تقویت زیر ساخت هاي لازم براي تحویل مطلوب انرژي الکتریکی

به دلیل اتکاي چرخ صنعت بر مبناي انرژي الکتریکی از یک سو و تفکیک ناپذیري انرژي الکتریکی از سوي دیگر، عمده ترین تعهد صنعت برق تحویل مطلوب انرژي الکتریکی می باشد که این امر تقویت زیر ساخت هاي لازم را به دنبال خواهد داشت. این موضوع امري طولانی مدت و هزینه بر است. همچین پیش بینی تقاضاي بار نیز نقش پررنگی در تصمیم گیري در این خصوص دارد. به عنوان مثال آمار عملکرد تحویل انرژي صنعت برق ایران را در جدول1 مشاهده می کنید.

جدول.1 عملکرد توزیع انرژي الکتریکی بر اساس نیاز مصرف همزمان در کشور            

این آمار نمایانگر اقدامات پیشین صورت گرفته براي توسعه صنعت برق و میزان رسیدن به اهداف می باشد. در سمت مقال برآورد نیاز تا سال 1400 هم در جدول 2 نمایش داده شده است

جدول.2 جدول برآورد نیاز کشور به انرژي الکتریکی در سال هاي آتی

این برآورد راهنماي به کار گیري توان صنعت برق در عرصه توسعه خدمت رسانی به مشترکین می باشد. مقایسه این دو آمار نشان می دهد زیر ساخت هاي لازم براي توسعه شبکه انرژي چه اهمیتی داراست. برآورده سازي نیاز آتی به صنعت برق تصمین کارکرد صحیح سایر صنایع و متضمن رشد و توسعه اقتصادي جامعه است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید