بخشی از مقاله

مقدمه

دیابت نوع دو در کاهش عملکرد حافظه و نارسایی شناختی و نیز در بروز بیماری آلزایمر و دمانس نقش مهمی را ایفا می کند.مطالعات پیشین نشان داده اندکه بیماری دیابت نوع دو برای بروز بیماری آلزایمر و دمانس عامل تهدید کننده است. - پلاستینو و همکاران2010 - .در یک مطالعه دیگر دیابت نوع دو با کاهش شناختی در حافظه کلامی،سرعت پردازش اطلاعات و کارکردهای -اجرایی همراه بود

این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای می باشدکه با هدف مقایسه عملکرد حافظه و نارسایی شناختی در بیماران دیابتی نوع دو ،بیماران پیش دیابتی و افراد سالم و نیز دادن بینش به کاهش عملکرد حافظه و نارسایی شناختی درافراد بیماردر مراحل اولیه شروع این بیماری - پیش دیابتی - می باشد.لزوم کنترل این بیماری و بازبینی عملکردهای شناختی این بیماران و شروع مداخلات درمانی ویژه و زود هنگام در این بیماران - حتی در مرحله پیش دیابتی - رابیش از پیش ضروری می نماید.

روش:شرکت کنندگان و طرح پژوهش:

جامعه آماری شامل کلیه بیماران دیابتی مراجعه کننده به کلینیک غدددکتر اسداله حبیب می باشد.در سال 92 در شهر شیراز می باشد. نمونه این پژوهش شامل 30 بیمار زن مبتلا به دیابت نوع دو و 30 بیمارزن پیش دیابتی و 30 زن سالم می باشد که بصورت در دسترس انتخاب شدند.کلیه شرکت کننده ها با میل خود مورد آزمون قرار گرفتند.موازین اخلاقی کاملا در قبال شرکت کننده ها رعایت شد.داشتن تشخیص دیابت نوع دو و پیش دیابت ،دامنه سنی 30 تا 60 سال و دارا بودن تحصیلات حداقل لیسانس به بالا و جنسیت مونث از ویژگی های شرکت کنندگان در پژوهش می باشد.شرکت کنندگان براساس ملاک های فوق همتا شدند.

ابزار : عملکرد حافظه با آزمون تصویر پیچیده اندره ری و نارسایی شناختی با پرسشنامه نارسایی شناختی برادبنت ارزیابی شد.-1پرسش نامه نارسایی های شناختی :

این پرسشنامه درسال - - 1982 توسط برادبنت،کوپر،فیتزجرالدوپاکز ساخته شده است.این مقیاس 25 ماده دارد وآزمودنی به این آیتم ها به صورت یک مقیاس پنج درجه ای - ازهرگزتاهمیشه - پاسخ می دهد.

این پرسش نامه چهارمولفه دارد که عبارت انداز: حواس پرتی ، نارسایی های مربوط به حافظه ،اشتباهات سهوی وعدم یادآوری اسامی.دربررسی والاس - 2004 - همسانی درونی ازمون با روش ضریب آلفای کرونباخ این پرسش نامه 0/96وضریب اعتبارآن 0/51گزارش شده است.

ابوالقاسمی - - 1388 همسانی درونی این ازمون را باضریب آلفای کرونباخ این پرسش نامه را0/92به دست آورده است.ضریب همبستگی بین این پرسش نامه وپرسش نامه سلامت روانی -0/41 به دست آمده است. -2 آزمون تصویر پیچیده آندره ری: : - RCFT - این آزمون در سال 1941 توسط اندره ریدر سویس ساخته شده است و برای ارزیابی سازمان بندی ادراکی و حافظهء بینایی در ضایعات مغزی طراحی شد.این ازمون شامل دو کارت است کارت A برای سنین 4 تا 7 سال است و کارت B برای سنین 4 سال به بالا استفاده میشود.

این ازمون در دو نوبت اجرا می شود.ابتدا تصویر جلوی ازمودنی به شکلی که لوزی به طرف پایین باشدقرار می گیردو ازمودنی یکباراز روی تصویرودر اجرای بعدی بدون وجود تصویرو از حفظ تصویر ارائه شده رارسم میکند.این تصویر جمعااز 18 جزءمختلف تشکیل شده است.اگر جزءرسم شده کامل و سرجایش باشد دو نمره ،اگر جزء رسم شده کامل ولی سر جایش نباشدیک نمره،اگر جزء رسم شده کامل نباشد ولی قابل تشخیص باشد و سر جای خود هم نباشدنیم نمره داده می شود.در صورتی که جزء رسم شده قابل تشخیص نباشد یا اصلا رسم نشده باشد نمره ای به ازمودنی تعلق نمیگیرد.بنا بر گزارش پناهی ، روایی ملاکی این ازمون%50 و ضریب اعتبارباز ازمایی در سطح%1 معنادار بود - پناهی، - 1383 .ناظری - 1383 - نیز روایی ملاکی را %51وضریب اعتبار باز ازمایی را %60گزارش کرده است.

مراحل اجرای آزمایش:شرکت کنندگان ابتدا مورد آزمون آندره ری و سپس موردارزیابی با پرسشنامه نارسایی شناختی قرار گرفتند.                    

جهت بررسی فرضیه های پژوهش از تحلیل واریانس چند متغیره وآزمون تعقیبی توکی استفاده شد و با توجه به میانگین خرده مقیاس ها در هر گروه به تفسیر نتایج آزمون ها پرداخته ایم.                

جدول:1 آزمون لوین جهت همسانی واریانس ها        

جدول :2 میانگین،انحراف استاندارد و سطح معنی داری مرتبط با آزمون تحلیل واریانس چند متغیره

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید