بخشی از مقاله
چکیده
یکی از چالش های سال های آتی ایران، افزایش حضور زنان در بازار کار است. این مساله از یک طرف سبب می شود که جمعیت فعال در بازار کار به عنوان یک نهاده تولیدی افزایش یابد که یک فرصت به حساب می آید. اما از سوی دیگر، زمینه تغییر در ساختار جنسیتی بازار کار می تواند تبعات اجتماعی بسیاری به همراه داشته باشد.
از این رو، شناسایی عوامل موثر بر حضور زنان در بازار کار از اهمیت بسیاری برخوردار است. این مطالعه با استفاده از داده های هزینه و درآمد خانوار در سال ٍُ، به برآورد عوامل موثر بر انتخاب اشتغال زنان متاهل پرداخته است. برآوردمدل به صورت گسسته - لاجیت - است. نتایج نشان می دهد که میزان درآمد همسر، تحصیلات و سن از عوامل موثر بر انتخاب تصمیم اشتغال می باشد.
مقدمه
نقش زنان در بازار کار در طول زمان دستخوش تغییرات بسیاری شده است . در جوامع ما قبل از صنعتی و بسیاری از جوامع در حال توسعه، فعالیت های مولد از فعالیت های خانه داری جدا نبود و از این رو زنان نقش پررنگی در اقتصاد بازی می کردند . با توسعه صنعت مدرن، محل کار از خانه جدا شد و کارخانه ها جای تولید خانگی را گرفت . در این دوران، مردان به اشتغال در بیرون از خانه می پرداختند و زنان به حفظ حریم خانواده مامور شدند .
افزایش حضور زنان در بازار کار می تواند تبعات مثبت و منفی به همراه داشته باشد. با بالا رفتن نرخ مشارکت اقتصادی زنان، یکی از عوامل تولید یعنی نیروی کار افزایش پیدا می کند و این موضوع می تواند خود را در افزایش تولید ناخالص داخلی کشور نشان دهد - سولو،ٌُّْ - . با این حال، افزایش حضور زنان در بازار کار می تواند تبعات منفی بسیاری داشته باشد. یکی از این تبعات منفی اثر گذاری بر تربیت و پرورش کودکان است .
یافته های برخی تحقیقات نشان می دهد که کودکانی که مادرنشان شاغل بوده اند، در سن َ تا ًٌ سالگی از نظر مهارت های خواندن متون از سایر کودکان ضعیف تر بوده اند - جوشی و ورپولو ٌُُُ - . اگرچه نتایج این مطالعات مناقشه برانگیز است اما دلایل فراوانی در اثبات آن وجود دارد. تغییر ترکیب در بازار کار و جانشین شدن زنان به جای مردان نیز چالش دیگر افزایش نرخ مشارکت اقتصادی زنان عنوان شده است. این پدیده سبب خانه نشینی مردان می شود و می تواند آثار اجتماعی به سزایی بر جامعه بگذارد.
با وجود این نکات مثبت و منفی، حضور زنان در بازار کار یک تصمیم از طرف آن هاست . یعنی این زنان هستند که بسته به شرایط خود تصمیم می گیرند تا در بازار کار شرکت کنند یا خیر . طبیعتا شناسایی عوامل موثر بر تصمیم اشتغال زنان می تواند کمک به سز ایی در سیاست گذاری های اشتغال زنان داشته باشد . این مطالعه تلاش می کند تا عوامل موثر بر اشتغال زنان متاهل را شناسایی کند و اثر هر کدام از این متغیرها را اندازه گیری کند .
مطالعه حاضر با استفاده از مدل انتخاب گسسته - لاجیت - و با بهره گیری از داده های هزینه و درآمد خانوارهای شهری در سال ٌٍَُ، این عوامل را احصا می کند. نوآوری مقاله استفاده از داده های هزینه درآمد خ انوارهای شهری برای تحلیل اشتغال زنان و بهره گیری از مدل های انتخاب گسسته است. مقاله به این ترتیب سامان یافته است .
در بخش اول، مروری بر پیشنیه تحقیق صورت می گیرد . در بخش بعد مدل های انتخاب گسسته به صورت مختصر معرفی می شود . بخش سوم مقاله به معرفی داده ها و استخراج عوامل موثر بر انتخاب اشتغال زنان متاهل تخصیص یافته است . در این بخش تحلیلی توصیفی در مورد وضعیت اشتغال زنان با استفاده از داده های هزینه و درآمد خانوار شهری صورت می پذیرد و مقایسه ای با نتایج طرح آمارگیری نیروی کار صورت می پذیرد . در بخش بعدی مقاله، نتایج تجربی آورده شده است و استحکام 3 نتایج مورد ارزیابی قرار می گیرد . در بخش انتهایی نیز پیشنهاداتی مطرح شده است.