بخشی از مقاله
چکیده
توربوفیدپمپ یک پمپ با محرک توربینی ۲۱ مگاواتی می باشد که برای تغذیه آب گردشی به بویلر نیروگاه رامین طراحی شده است . توقف توربوفیدپمپ باعث بالا رفتن مصرف داخلی به سبب جایگزینی دو عدد الکتروفیدپمپ ۸ مگاواتی شده و از طرفی ساختار الکتروفیدپمپ به گونه ای است که برای کارکرد طولانی مدت طراحی نشده، لذا با توجه به مقرون به صرفه نبودن توقف توربوفیدپمپ در فرآیند تولید برق و همچنین پیشگیری از آسیب جدی به قطعات مهم تجهیز نیاز است تا هر گونه اشکال در آن شناسایی و مرتفع گردد. این مقاله بیانگر عامل ریشه ایی خرابی چند باره یاتاقان های اول و دوم تجهیز، عیب یابی و رفع اشکال از آن می باشد.
مقدمه
توربوفیدپمپ 1 نیروگاه رامین با مشخصات جداول ۱، ۲ و ۳ برای چرخش آب تغذیه به بویلر طراحی شده است؛ خرابی و توقف توربوفیدپمپ باعث بالا رفتن مصرف داخلی به سبب جایگزینی الکتروفیدپمپ های ۸ مگاواتی شده، که این مسئله علاوه بر افزایش مصرف داخلی، در صورت اشکال در یکی از فیدپمپ الکتریکی، با کاهش تولید و همچنین کاهش راندمان مواجه خواهیم شد. از طرفی ساختار الکتروفیدپمپ به گونه ای است که برای کارکرد طولانی مدت طراحی نشده، از این رو نظر به مقرون به صرفه نبودن توقف توربوفیدپمپ در فرآیند تولید برق نیاز است تا هر گونه اشکال در آن شناسایی و مرتفع گردد.
در خلال کارکرد متوجه افزایش ارتعاش در قسمت توربین تجهیز شده که با رشد ارتعاش از محدوده آلارم - هشدار - به تریپ - خطر - افزایش می یافت. با بررسی طیف های اسپکترام فرکانسی، طیف غالب2 در یک برابر دور قرار داشت. تجهیز چندین نوبت دچار اشکال شده و هر بار شرایط و آثار خرابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این خصوص اشکالات مختلفی که میتوانست عامل ارتعاش باشند، ارزیابی و به شکل بررسی احتمالات بیشتر در هر نوع خرابی بر اساس داده برداری و تحلیل ها انجام گردید. این مقاله بیانگر چگونگی یافتن عامل خرابی چند باره یاتاقان های اول و دوم تجهیز می باشد.
جدول-1 مشخصات فنی توربین
شرح عیب بر اساس نتایج و تحلیل ارتعاش سنجی توربوفیدپمپ واحد 3
روتور توربین توربو فیدپمپ روی دو یاتاقان ﮊورنال قرار دارد - شکل۲ - . اشکال ابتدایی با افزایش ارتعاش در یاتاقان اول ﮊورنال توربوفیدپمپ شروع شد، بررسی نشان می داد ارتعاش بر اساس مولفه غالب در یک برابر دور است.
شکل– 2 یاتاقان اول توربوفیدپمپ
با افزایش میزان کلی ارتعاش، طیف نیم برابر دور بروز کرد. احتمال اشکال و خرابی در یاتاقان داده شد لذا با توقف تجهیز و بازدید مشخص شد یاتاقان اول دچار خرابی به صورت سایش و کندگی بابیت1 شده و همچنین رینگ نگهدارنده یاتاقان تراست2 شکسته شده است
شکل -3 تصاویر شکسته شدن نگهدارنده تراست یاتاقان اول سمت راست و نیمه پایین یاتاقان اول سمت چپ.
با تعمیر و راه اندازی مقادیر ارتعاشی در بازه نرمال قرار داشت ولی بعد از مدتی رشد مجدد ارتعاش با بروز طیف نیم برابر دور منجر به خرابی در یاتاقان های توربین گردید - جدول ۴ - . احتمال ضعیف بودن و یا اشکال در مواد و نحوه بابیت ریزی داده شد و لذا انجام نظارت بر چگونگی ریخته گری بابیت صورت گرفت.