بخشی از مقاله
چکیده
امنیت موضوعی است که در سیر جوامع بشری همواره جز مباحث اصلی امکان رشد و توسعه آنان بوده است. امروزه با افزایش تعداد جمعیت و توسعه روزافزون آنها شکل و نوع آن نیز تغیر یافته است. در جهان کنونی به هر جامعه ای که نگریسته میشود، بوضوح میتوان معنا و مفهوم امنیت را منبعث از شاخصههای سیاسی و ساختار بومی و سنتی بی ارتباط ندانست.
آسیب های اجتماعی ناشی از رفتارهای فردی میبایست تحت کنترل آیند اما آیا شکل و نحوه اقدام را می بایست از همان فرآیند اقدامات سنتی جویا شد و یا میتوان با رویکردی تازه و بهره گیری از فرهنگ بومی و سنتی راهکارهای تازهای را پیشنهاد نمود تا امنیت شهروندان تامین گردد
سئوال مزبور پرسش اصلی تحقیق بوده و تلاش گردیده که با توجه به وضعیت حال حاضر جامعه خود و بویژه بهعنوان تحقیق در شهر ارومیه و ساختار تقسیمات شهری آن، مورد بررسی و ارزیابی قرار داد. این تحقیق عمدتا کتابخانه ای است. فرض تحقیق بر آن است که اساسا" میتوان از هنجارهای فر هنگی جامعه شهری ارومیه در کاهش آسیب های اجتماعی با ارئه راهکارهای اجرایی بهره مند گردید. پژوهش پیش روی همانند تمامی مطالعات تحقیقی، در کل از سه محور برداشت وضع موجود، تجزیه و تحلیل و استنتاج تشکیل یافته است.
مقدمه
مطالعه سیر جوامع بشری گویای آن است که انسان از زمان ورود به این کره خاکی همواره در صدد شناخت پیرامون خود بوده است. بر اساس مطالعات انجام یافته، هرچند که غارها، نقاط مرتفع و یا استراتژیک از اولویتهای ترجیحی برای انتخاب سکونت وی بوده، اما با هم زیستی در زندگی جمعی، امنیت را میسرتر می ساخته است. قوائد بازی آنگونه بوده که در نهایت توجه به هم نوع و دستگیری از او، می بایست حافظ منافع و مال و جان او باشد. نکته ای که به صورت قانون نانوشته جاری بوده است، عنوان می نمود که نظارت بر یکدیگر نمی بایست مسبب آزار بر دیگری بوده و رفتار انسان تابعی از هنجارها و نفی ناهنجاریها باشد. وجود هنجارها و ناهنجاریها در یک جامعه که بیانی از نوع فرهنگ پهنه وقوع آن دارد، در شکل گیری ساختار اجتماع آن ناحیه، ریشه در اصول اساسی اندیشه ها و جهان بینی دارد.
ارومیه شهری است که از دیرباز موقعیت مکانی در نقطه خاصی از کشور قرارگرفته است بدین مفهوم که دو سمت غرب و شرقی آن محصور از عوامل جغرافیایی محدودکننده ای چون کوهها و بزرگترین دریاچه کشور هست و سمت شمال و جنوب آن است که ازنظر زمینی به شهرهای تابع استان راه دارد. از نکته نظر رده بندی شهرها نیز شهر مزبور بزرگترین شهر استان و مرکز آن هست. موضوعی که در این میان دارای اهمیت است، وضعیت بزرگ شهری آن است.
فرض این تحقیق آن است به نظر می رسد شهر مزبور به وضعیت کلان شهری نرسیده و هدف در نظر گرفتهشده وضعیت شهر به لحاظ بررسی آمار و داده های برگرفته از اسناد و مدارک و مراکز معتبر و مرجع می باشد. البته از آنجائی که موضوع نظریه کلان شهری از سوی اندیشمندان شهرسازی مطرح و ارائه گردیده است، سعی و تلاش شده است که مستند به دیدگاه های شهر سازان و متخصصان صاحب نام، این موضوع مورد ارزیابی قرارگرفته و تجزیه وتحلیل گردد که آیا به واقع شهر ارومیه در طی چه دوره شهرسازی بوده و در قالب کدامیک از تقسیم بندی های دورهای جای میگیرد. گفتنی است، فرآیند تحقیق مشتمل بر روش بررسی وضع موجود، تجزیه و تحلیل و استنتاج میباشد.