بخشی از مقاله
چکیده:
هدف این مقاله معرفی و آموزش رو شی جامع و گامبهگام در خ صوص کمک به ا ستقرار و پیاده سازی مدیریت معماری سازمانی ا ست. این روش در قالب سندی تحت عنوان »کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی« و با مجموعهای از نگرانیهای اصلی و معتبر شناساییشده در سازمانها درزمینه اطلاعات سازمانی و الگوهای استاندارد بر اساس تجارب برتر، معرفی شده است.
کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی، مجموعهای از اصطلاحات و سازماندهی اطلاعات سازگار را برای ساده نمودن انتخاب، انطباق و یکپارچگی الگوها، ایجاد مینماید. این مقاله چگونگی ارتباط الگوهای »دیدگاه« ها با الگوهای روش، اهداف مدیریت - نگرانیها - و مدلهای اطلاعاتی معرفیشده در کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی را توضیح داده و بستری برای توسعه تدریجی فرآیندهای مدیریت معماری سازمانی و مدلهای اطلاعاتی فراهم میآورد .
این مقاله همچنین به معرفی سازمان به وجود آورنده، اهداف، نحوه تألیف و مفاهیم این سند پرداخته و الگوها و ساختار و نحوه یکپارچه نمودن آنها را بهطور کامل تشریح مینماید و درنهایت با ارائه یک مثال کامل، کلیه گامهای لازم برای بهکارگیری الگوها را شرح میدهد.
مقدمه
تحقیقات بسیاری در خصوص مشکلات در زمینهها و ابعاد مختلف نیازهای اطلاعاتی و همچنین مشکلات در خصوص مدیریت معماری سازمانی برای پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی سازمانها، به عمل آمده است. برخی از این تحقیقات، مشکلات فنی و یا مدیریتی در لایهها و سطوح مختلف از اطلاعات سازمان را صرفنظر از موضوع معماری سازمانی و رویکردهای آنها، بررسی مینماید و راهکارهای فنی یا مدیریتی که مطرح مینمایندصرفاً در همان لایه و بدون در نظر گرفتن یکپارچگی و جامعیت اطلاعات موجود در سازمان است. برخی دیگر از پژوهشها که بهمنظور بررسی مشکلات مدیریت فناوری اطلاعات آغاز و درنهایت منجر به استفاده از چارچوبهای معماری سازمانی میشوند، دربرگیرنده مشکلاتی میباشند که سازمانها در مدیریت معماری سازمانی با آنها مواجه میشوند.
هدف این مقاله ت شریح رو شی جامع، عملی و گامبهگام برای ا ستقرار مدیریت معماری سازمانی در سازمانهای کوچک و بزرگ ا ست. در این روش علاوه بر شناسایی نگرانیهای اصلی ذینفعان سازمان، مجموعهای از الگوها بر اساس تجارب برتر، برای پاسخگویی به آن نگرانیها تدوین و مستند شدهاند. این سند که به نام »کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی[1 ] 1« شناخته می شود، در حقیقت م صداق عملی برای تحقق ا ستاندارد بینالمللی مهند سی سی ستمها و نرمافزار به شمار میآید. هدف این سند، تکمیل چارچوبهای مدیریت معماری سازمانی از طریق تهیه جزئیات بیشتر و ارائه راهنمایی موردنیاز برای ایجاد سی ستماتیک مدیریت معماری سازمانی به روش گامبهگام، ا ست. کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی، برترین تجارب را از طریق تمرکز بر روی نگرانیها و طراحی الگوهای خاصی، شناسایی مینماید.
درباره سبیس
سبیس تهیه کننده کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی ، یک کرسی مهندسی نرمافزار برای سیستمهای اطلاعاتی کسبوکار در موسسهای برای انفورماتیک دانشگاه صنعتی مونیخ آلمان است که توسط ارنست دنرت استیفونگ2، تأسیس و ریاست آن بر عهده پروفسور فلورین متس3 است. زمینههای اصلی تحقیقات سبیس عبارتاند از:
• نقشه نگاری نرمافزار:4 تولید مدلهای مر سوم و چندوجهی برای کمک به مدیریت - طراحی، ساخت، عملیاتی کردن، بهینه کردن - چ شمانداز برنامههای نرمافزاری کاربردی5 پیچیده شامل صدها یا هزاران سیستم اطلاعاتی.
• فناوریهای مبتکرانه و معماریهای نرمافزار6 برای مدیریت اطلاعات و دانش سازمان - راهحلهای سازمانی، گروهافزار7 و نرمافزار اجتماعی.
• زبانها و مدلهای محدوده خاص و انعکاسی9 برای مجموعه کاربردهای کسب و کار.
سبیس، روشهای مهندسی نرمافزار - ساخت و انتزاع مدل، تحلیل و طراحی، ساخت و ارزیابی - را بکار میگیرد و در ارتباط نزدیک با شرکای صنعتی و سازمانهای عمومی فعالیت مینماید.
اهداف کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی
هدف این سند تکمیل چارچوبهای مدیریت معماری سازمانی ا ست - رجوع شود به - [2] که دید عمومی و جامعی بر م سئله مدیریت معماری سازمانی فراهم میآورد، این موضوع از طریق تهیه جزئیات بیشتر و ارائه راهنمایی موردنیاز برای ایجاد سیستماتیک مدیریت معماری سازمانی به روش گامبهگام در یک سازمان موردنظر انجام میشود. کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی وابستگیهای میان موارد ذیل را شناسایی مینماید:
• نگرانیهای فردی مدیریت - کدام هدف برای کدام ذینفع باید به دست آید؟ -
• روشهای10 مدیریت - کدام فعالیتها برای مشخص کردن نگرانیهای ارائهشده موردنیاز میباشند؟ -
• پشتیبانی از »دیدگاه« ها11 - کدام دیاگرام، شکل، سند و غیره به ذینفعان کمک میکنند تا از طریق همکاری، فعالیتها انجام شوند؟ -
• مدلهای اطلاعاتی12 - کدام اطلاعات برای تولید یک »دیدگاه« خاص موردنیاز است؟ -
روشها، »دیدگاه« ها و مدلهای اطلاعاتی بهعنوان الگو ارائه میشوند و به همین دلیل به آنها کاتالوگ الگوی های مدیریت معماری سازمانی گفته میشود. این الگوها راهحلهای ممکن برای حل مشکلاتی را ارائه مینمایند که ممکن است در یک زمینه خاص سازمانی وجود داشته باشد.
کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی، برترین تجارب را از طریق تمرکز بر روی نگرانیها، الگوهای روشها، الگوهای »دید گاه« ها و الگوهای مدلهای اطلاعاتی، شناسایی مینماید. این تجارب ضمن حمایت از ادبیات موضوع، از سوی افراد خبره بهعنوان تجارب مفید و مرتبط شناخته میشوند.
تألیف1 کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی
در فاز اول - اکتبر 2006 الی جولای - 2007 ، کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی توسط گروه سبیس بر اساس منابع ورودی نظیر پروژه تحقیقاتی نقشهنگاری نرمافزار در دانشگاه صنعتی مونیخ، الگوهای پروژه تحقیقاتی نقشهنگاری نرمافزار و بررسی ابزار مدیریت معماری سازمانی 2005 ذیل آغاز گردید. در فاز دوم - جولای 2007 الی فوریه - 2008، کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی اولیه با استفاده از یک پرسشنامه آنلاین برای شناسایی روشها و »دیدگاه« هایی که از سوی خبرگان، مرتبط و سودمند شناختهشده بودند، ارزیابی گردید.
کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی سعی بر یافتن تعادلی میان رویکرد »ا ستفاده برای اولین بار2« و رویکرد از پیش تعریف شده دارد که تو سط برخی چارچوبهای مدیریت معماری سازمانی و ابزار مدیریت معماری سازمانی، بکار گرفته میشوند. نمایندگان شرکتهای3 زیادی در تکمیل پرسشنامههای آنلاین و اعتبارسنجی آنها شرکت کردهاند. بر اساس ارزیابی نتایج پرسشنامهها، کاتالوگ الگوی مدیریت معماری سازمانی در شکل کنونی خود موارد ذیل را تحت پوشش قرار میدهد:
• 43 نگرانی 48 - مورد از طریق ارزیابی پرسشنامهها استخراج شدهاند -
• 20 روش 10 - مورد از طریق ارزیابی پرسشنامهها استخراج شدهاند -
• » 53دیدگاه21 - « مورد از طریق ارزیابی پرسشنامهها استخراج شدهاند -
• 47 قطعه مدل اطلاعاتی 19 - مورد از طریق ارزیابی پرسشنامهها استخراج شدهاند -
بهمنظور پشتیبانی از بررسی و تحقیق انجامشده، برترین تجارب در خصوص نگرانیها و روشها، بر اساس عناوین مدیریت معماری سازمانی ذیل دستهبندی شدهاند
• همگنی و یکنواختی فناوری4، مجموعه:1 5 روشهای تحلیل و مدیریت چشمانداز برنامههای کاربردی6 را تشریح مینماید تا مشخص شود برنامههای کاربردی بر مجموعهای همگن و یکنواخت از فناوریها و معماریها متکی هستند.
• فرآیندهای کسبوکار7، مجموعه :2 مربوط میشود به تحلیل انتزاعی سطح بالا از تعامل برنامههای کاربردی کسبوکار، فرآیندهای کسب و کار و موجودیتهای مرتبط به کسب و کار.
• برنامهریزی چشمانداز برنامههای کاربردی8، مجموعه :3 مربوط میشود به برنامهریزی و تحلیل ساختار و ارزیابی چشمانداز برنامههای کاربردی با تمرکز بر چشمانداز برنامههای کاربردی کنونی، برنامهریزیشده و آتی.
• پشتیبانی از فرآیندهای کسبوکار9، مجموعه :4 مربوط میشود به روشهایی برای تحلیل چگونگی پشتیبانی فناوری اطلاعات از یک فرآیند کسبوکار.
• مدیریت سبد پروژه10، مجموعه :5 مربوط میشود به مدیریت سبد پروژههایی که سبب تغییر چشمانداز برنامههای کاربردی میشوند. بهطور مثال، مشخص نمودن جنبههای فنی، مالی و راهبردی در ترتیب انتخاب پروژههای موجود در سبد.
• مدیریت زیر ساخت11، مجموعه :6 تحلیل زیرساخت فنی که چشمانداز برنامههای کاربردی بر آن متکی بوده و آثار بالقوه این زیرساخت بر پشتیبانی برنامههای کاربردی کسب و کار.