بخشی از مقاله
چکیده -
هر فضایی که با هدف شکل گیری و تسریع و تسهیل رشد شبکه های اجتماعی به وجود بیاید، یک سرویس شبکه اجتماعی یا SNS خواهد بود. به نظر میرسد که بیشترین تاثیر شبکه های اجتماعی بر نسل شبکه ای و یا همان متولدین دهه 90 به بعد می باشد که از زمانی که پا بر عرصه هستی نهاده اند دنیا را به صورت کامپیوتری دیده اند.
شبکه های اجتماعی باعث به وجود آمدن و تسریع فرهنگ جهانی و برخوردهای بین فر هنگی و پیدایش مقوله چند فرهنگی هستند. در این مقاله به بررسی نقش شبکه های اجتماعی در کارایی شغلی کارمندان خواهیم پرداخت.
-1 مقدمه
شبکه های اجتماعی، هنگامی به وجود میآیند که ساختاری از گرههای مرتبط به هم شکل میگیرند. هر گره، یک فرد یا یک گروه یا یک سازمان است. شبکه اجتماعی، به معنای نمایش و مطالعهی ارتباط بین این گره ها و جریان دانش و اطلاعات بین آنهاست. با توجه به تعریف عمومی ارائه شده از شبکه های اجتماعی، هر فضایی که با هدف شکل گیری و تسریع و تسهیل رشد شبکه های اجتماعی به وجود بیاید، یک سرویس شبکه اجتماعی یا SNS خواهد بود
شبکه های اجتماعی که انواع پرکاربرد آن به شرح ذیل میباشد
- 1 فیس بوک - Facebook.com -
امروزه دیگر اکثریت جامعه با این شبکه اجتماعی آشنا می باشند و در میان دیگر شبکه های اجتماعی از رتبه بالاتری برخوردار می باشد. این شبکه اجتماعی بعنوان پررونق ترین شبکه در میان میلیونها کاربر خود می باشد. شرکت ها و سازمان ها می توانند صفحات تجاری در آن ایجاد نموده و محتواسازی نمایند.
- 2 توییتر - twitter.com -
همانند فیس بوک، شبکه اجتماعی توییتر نیز در طی سالیان اخیر به محبوبیت زیادی دست پیدا نموده است و بعنوان منبعی که به روزترین اخبار در آن قابل مشاهده می باشد، تبدیل شده است. توییتر بعنوان یک میکرووبلاگینگ محسوب می شود این بدان معناست که این وبسایت به کاربران اجازه می دهد پیام های کوتاهی را ایجاد نموده و بر روی پروفایل خود قرار دهند. توییتر همچنین اجازه می دهد این پیام بر روی شماره موبایل های افراد نیز ارسال شود.
- 3 لینکداین - Linkedin.com -
هر شخصی می داند اگر به دنبال شبکه ای از متخصصین می باشد بایستی در لینکداین حضور پیدا کند. بعنوان شبکه ای اجتماعی برای شغل ها شناخته می شود. که افراد می توانند در این شبکه میزان تحصیلات، سابقه شغلی خود، تجارب کاری را ارائه دهند و به دیگر متخصصین متصل شوند و با یکدیگر در گروه ها تعامل داشته باشند.
- 4 پینترست - Pinterest.com -
این روزها شبکه اجتماعی پینترست با سرعت زیادی در حال رشد می باشد. این شبکه اهمیت محتوای بصری چه میزان در شبکه های اجتماعی را اثبات نموده است. این شبکه اجتماعی بعنوان سایتی مستقل توانسته ده میلیون کاربر را به صورت روزانه بعنوان بازدیدکننده داشته باشد. از طرفی با پلاگینی به اشتراک گذاری محتوا در این شبکه ، بسیار ساده شده است.
- 5 گوگل پلاس - +Google -
شبکه اجتماعی گوگل پلاس در تابستان سال 2011 توسط تیم گوگل ایجاد شد که بعنوان سریعترین شبکه اجتماعی از نظر رشد در دنیای وب شناخته شد. کاربری گوگل پلاس بسیار شبیه فیس بوک می باشد اما دو مزیت نسبت به فیس بوک را دارا می باشد. گوگل پلاس ساختاری رسمی تر از شبکه اجتماعی فیس بوک دارد و از طرفی محتوای درج شده در آن در فهرست موتورهای جستجو تاثیرگذار می باشد.
- 6 یوتیوب - youtube.com -
هر فردی جهت مشاهده و یا به اشتراک گذاری محتوای ویدئویی به یوتیوب مراجعه می نماید. بعد از موتور جستجو گوکل، یوتیوب بعنوان دومین موتور جستجو محسوب می گردد. یوتیوب توسط تیم گوگل پیاده سازی شده است که در حال حاضر با شبکه اجتماعی گوگل پلاس گره خورده است. یوتیوب به عنوان شبکه اجتماعی جدا جهت به اشتراک گذاری فیلم، موسیقی و ساخت فیلم محسوب می گردد.
- 7 تامبلر - tumblr.com -
تامبلر نیز همانند پینترست جهت به اشتراک گذاری محتوای بصری مورد استفاده قرار می گیرد که در میان نوجوانان و جوانان جایگاه ویژه ای دارد. شما قادر خواهید بود تم پروفایل خود را به سلیقه خود تغییر دهید.
- 8 اینستاگرام - Instagram -
شبکه اجتماعی اینستاگرام بعنوان محبوب ترین شبکه اجتماعی برای به اشتراک گذاری عکس محسوب می شود که وب موبایل قبل از آن چنین پیشرفتی را بر خود ندیده است. اینستاگرام فضای نامحدودی را برای به اشتراک گذاری عکس و فیلم های کوتاه ایجاد نموده است. ابتدا این برنامه بر روی پلت فرم سیستم های عامل نوشته شده و سپس تبدیل به اپلیکیشن اندروید گردید.
- 9 واین - Vine -
این شبکه اجتماعی یک اپلیکیشن موبایل می باشد که جهت به اشتراک گذاری فیلم استفاده می شود که توسط توییتر پیاده سازی شده است. مدت زمان ویدئوها شش ثانیه بوده و قابلیت به اشتراک گذاری منطقه منطقه آن در توییتر و دیگر وبسایت ها وجود دارد.
- 10 اسنپ چت - Snapchat -
شبکه اجتماعی جهت ارسال پیام های فوری می باشد که ساختار آن بر مبنای موبایل پیاده سازی شده است. این شبکه محبوبیت خود را بواسطه ایده ای بدست آورده است که شما عکس ها و یا ویدئو کوچکی را در چت با دوستان خود به اشتراک می گذارید قبل از اینکه آنها به صورت اتوماتیک بعد از مشاهده، آن را پاک نمایند. اسنپ چت، شبکه اجتماعی برای کودکان محسوب می شود.
- 11 فیلکر - Flickr -
فیلکر، یک شبکه اجتماعی است که به جهت مدیریت عکس ها به صورت آنلاین و برنامه ای کاربردی جهت به اشتراک گذاری، شهرت پیدا کرده است. فیلکر دو هدف اصلی را دنبال می نماید. هدف اول در دسترس قرار دادن عکس هایی که برای دیگران اهمیت دارد. هدف دوم ارائه روش جدید در سازمان دهی عکس ها و ویدئوها را بیان نموده اند.
- 12 ویکی - VK -
و یکی شبکه ای بسیار شبیه به فیس بوک می باشد که در میان کشورهای اروپایی شهرت پیدا کرده است. این سایت قریب به صد میلیون عضو دارد. بسیاری از برندهای مطرح همچون کوکاکولا و سامسونگ در برنامه های بازاریابی خود از آن بهره می برند.
- 13 میت اپ - Meetup -
به عنوان شبکه ای بسیار بزرگ از گروه های محلی شناخته شده است. این شبکه این قابلیت را به کاربران خود می دهد تا شبکه های محلی را مدیریت نمایند و یا گروهی را که تا به حال از نزدیک ملاقات ننمودند، تشکیل دهند. بیش از 9000 گروه به صورت روزانه در جوامع محلی دور هم جمع می شوند که با هدف پیشرفت خود و یا شبکه خود ایجاد شده است.
- 14 تگد - Tagged -
شبکه اجتماعی تگد همانند فیس بوک و مای اسپیس می باشد. که توسط دو دانشجوی هارواردی در سال 2004 ایجاد گردیده و نیت آنها استفاده از موفقیت شبکه اجتماعی فیس بوک در ایجاد شبکه اجتماعی خودشان بوده است.
از میان وب سایت ایرانی نیز می توان به شبکه های اجتماعی زیر اشاره نمود
- 15 آپارات
شبکه اجتماعی آپارات، شبکه ای ایرانی می باشد که همانند یوتیوب قابلیت به اشتراک گذاری محتوای ویدئویی را ایجاد می نماید. این شبکه اجتماعی از موتور جستجو قوی برخوردار می باشد که می توانید جهت محتوای ویدئویی خود از آن بهره ببرید.
- 16 کلوب:
سایتی برای ارتباط ایرانیان و فارسی زبانان جهان بتواند بستری جهت تبادل اطلاعات ، نیازها ، کالا و خدمات ، آشنا شدن با همکاران ، دوستان قدیمی و ... بوجود آمده است.
- 17 فیس نما
در حال حاضر نقش بسیار مهمی در زندگی ما انسان ها ایفا می کنند، همه روزه چندین ساعت از وقت ما در اینترنت و بخصوص در شبکه های اجتماعی صرف می شود، مطالعات زیادی در زمینه نقش اینترنت و شبکه های اجتماعی در زندگی اجتماعی، سلامت روانی، سیاسی و اقتصادی ما انسانها در کشورهای مختلف انجام گرفته است.
در زمینه تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر جوانان ؛ به نظر میرسد که بیشترین تاثیر شبکه های اجتماعی بر نسل ایکس و یا همان متولدین دهه 90 به بعد می باشد که از زمانی که پا بر عرصه هستی نهاده اند دنیا را به صورت کامپیوتری دیده اند و به همین جهت نیز می باشد که این گروه را نسل شبکه ای نامگذاری کرده اند.ا ینان اقتصاد را, دین را ؛فرهنگ را ,جامعه را و هم چنین تاریخ را بر صفحه نمایشگر دیده اند. تاثیری که اما آنچه که به نظر مضر می آید استفاده نا به جا و زیاد از حد از این شبکه ها و جایگزینی انها به جای کنش متقابل است و جهان را از این پنجره دیدن است. و این میتواند در جامعه رو به رشد ایران که با سرعتی زیاد رو به مدرنیته شدن می رود و شاید فرهنگ آن یارای مقابله با این هجوم را نداشته باشد، به شدت مخرب باشد. در این مقاله بر آن هستیم تا نقش شبکه های اجتماعی را در کارایی شغلی کارمندان مورد بررسی قرار دهیم.
این مقاله در 4 بخش تنظیم شده است. در بخش دوم در مورد داده کاوی و بکاوی و برخی از کاربردهای آنها بحث می کنیم. در بخش سوم به بررسی تحقیقات انجام شده در زمینه استفاده از تکنیکهای وبکاوی جهت بررسی نقش اینترنت و شبکه های اجتماعی در زندگی انسانها خواهیم پرداخت و در بخش چهارم نتیجه گیری و بیان چالشهای موجود در این زمینه بیان خواهد گردید.
-2 داده کاوی
اینترنت به طور عام و شبکه های اجتماعی مجازی به صورت خاص میتوانند بر روی این نسل ها بگذارند میتواند آن باشد که این ذهنیت را در آنها به وجود آورد که - و هم چنین آنها را عادت دهد - تا جامعه را از منظر مانیتور خود و کنش متقابل اجتماعی را از پشت پنجره ای از کلمات انجام دهد. پنجره ای که بستن آن فقط نیازمند زدن دکمه close است و شاید در هیچ یک از کنش های متقابل خاتمه دادن به کنشی بدین راحتی نباشد. خدماتی که شبکه های اجتماعی برای بشریت عرضه داشته اند غیر قابل فراموشی و نادیده گرفتن است.این شبکه برای کاربران خود، بعد مکان و زمان را از بین برده اند و امکان کنش بین کسانی که هرگز بایکدیگر نمی توانستند کنشی انجام دهند رابطه برقرار کرده است. شبکه های اجتماعی باعث به وجود آمدن و تسریع فرهنگ جهانی و برخوردهای بین فر هنگی و پیدایش مقوله چند فرهنگی هستند.
داده کاوی عبارتست از استفاده از الگوریتمهایی برای استخراج الگوها یا اطلاعات کشف نشده از مجموعه انبوهی از داده ها. رفتارکاوی استفاده از تکنیکهای داده کاوی برای استخراج الگوهای رفتاری افراد می باشد
برای این کار بایستی مراحلی را به طور پشت سر هم انجام دهیم همچنین تکنیکهای مختلفی برای کشف الگوی رفتاری موجود است که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره می کنیم.
-1-2 مراحل داده کاوی
مراحل داده کاوی عبارتند از :
. جمع آوری داده های خام
. اعمال تکنیکهایی برای پاکسازی داده ها و انتخاب خصلتهای مهم و قابل استفاده برای کشف الگو
. آماده سازی داده ها و یا تغییر شکل داده ها که در این مرحله داده ها به فرمت مخصوصی که برای پردازش آنها نیاز است برده می شوند.