بخشی از مقاله

چکیده

همواره کارآفرینان به دنبال فرصتهایی برای نوآوری بوده اند، ولی آن فرصت هایی که با ایده های دانشی و نوآورانهتر تحقق مییافتند به مرور زمان نیز تاریخی تر شده اند. ظهور فناوریهای نوین فرصتها را به سمت نوآوریهای فناورانه و ایجاد یک توسعه پایدار خواهد برد.

کارآفرینی، نوآوری و پایداری، مفاهیمی هستند که میتوانند کارآفرینی را بسمت کارآفرینی سبز و سازگار با محیط زیست هدایت کنند، ولی یک کارآفرینی فناورانه مستلزم سرمایه و منابع غیرقابل انکاری نیز هست، که این فناوری باید بگونه ای باشد که با اعتبار خود، سرمایه گذار را به این امر ترغیب کند و با تحقق آن چالش های پایداری که تاثیرگذار بر نسل آینده، کسب و کار آنها و محیط زیست آنها ست، با بهینه سازی مصرف منابع از تهدیدات آنها بکاهد، برای این منظور از روش توصیفی- کتابخانه ای برای تدوین این مقاله استفاده کردیم امید است که گامی هرچند کوچک در این راستا برداشته باشیم.

-1 مقدمه

از فرصتهایی که برای کارآفرینیهای متعدد از دیرباز تا کنون پیش آمده است، آنهایی موثر و تاریخی بودهاند و دارای ثمربخشی مداوم بوده و اثر توسعهای پایدار داشتهاند که به نوعی نوآورانه و دانشبنیان بودهاند و نتیجه آن خدمتی به طبیعت بوده است که از روشهای دیگر نه تنها طبیعت را در معرض خطر جدی قرار میدهد که بدون تجاوز به طبیعت یا امکانپذیر نبوده و یا اینکه هزینه بر بودن دوستی با طبیعت باعث عدم انجام آن شده است.

توسعه پایدار و چالشهای پایداری یکی از مفاهیم کلیدی در حوزه کارآفرینی میباشد. وقتی توسعه از طریق علوم و فناوریهای مدرن صورت گیرد، بستر این را فراهم خواهد کرد تا فناوری در اختیار طبیعت باشد و از این طریق بیشترین نتیجه و بازدهی با صرف کمترین منابع طبیعی به ویژه منابع طبیعی تجدیدناپذیر بدست آید و رفاه عمومی را به ارمغان آورد.

زمینه کارآفرینی فناورانه1، جدیدتر و نوظهورتر از دیگر شاخهها نظیر اقتصاد و مدیریت است. کارآفرینی فناورانه شامل سازمان، مدیریت و تحمل ریسک در کسبوکاری که بر پایه فناوریست، راهحلهایی برای جستجوی مشکلات، سرمایهگذاری در یک فناوری نوین و مدرن و ریسک آن، روشهایی که کارآفرینان منابع و ساختار را برای بهرهبرداری از فرصتهای فناورانه نوظهور پیدا کنند، تلاش برای روشن شدن دادههای مبهم، د رک مشترک برای حفظ تلاشهای فناورانه و تلاش هماهنگ برای تغییرات تکنولوژیک فراهم میکند و اینکه این فرآیند یک رابطهای ست که در سراسر انواع مختلف عوامل گوناگون توزیع شده است و هر کدام ار آنها درگیر و مستلزم فناوری، فرآیند و ایجاد ورودیهایی برای تحول در مسیر فناوریهای نوظهور مدرن هستند

توسعه پایدار، بستری مناسب برای بررسی رابطه طبیعت، رفاه اجتماعی و توسعه به شکل جامع و گسترده را فراهم میکند.

از این منظر یکی از راههای توسعه پایدار توجه به کارآفرینی در بستر فناوریهای نوین به خصوص فناوری نانو میباشد. فناوری نانو یک وسیله مهم برای پرداختن به چالشهای پایداری شهری اعم از تغییرات اقلیمی، آب و هوا و آلودگی آب برای دسترسی به موادغذایی سالم و امنیت عمومی است

سلسله فناوری نانو کموبیش تا به امروز برای اشتغال جامع نوآور بوده اند.

فناوری نانو یک افق علمی عمیق با پتانسیل بالادر تولید محصولات و پردازش تکنیکهای جدید است.

همراه با افزایش علاقه دانشمندان، دولتها و بخش خصوصی به سرمایه گذاری در شاخه فناوری نانو، روند کاربردی شدن و تجاری سازی آن از شتاب بیشتری برخوردار خواهد شد و دولتها و واحدهای تجاری که نتوانند نوآوری و یا استفاده از این فناوری را داشته باشند در آینده محکوم به شکست خواهند بود و به زودی از صحنه رقابت حذف خواهند شد

-2 بررسی اجمالی ادبیات تحقیق

-1-2 کارآفرینی

کارآفرینی به پیدایش کالاها، اقلام و روشهای جدید، تسریع حرکت رو به حلوی انسان یا کنار گذاشتن روشهای قدیمی، به شکلگیری شاخههای کاملا تازه و نو در صنایع و یا حتی ایجاد صنعت جدید منجر شده است. این کاربرد موجب شدهاست بسیاری از کالاهای امروزی نهتنها بهتر، بلکه ارزانتر از آنچه در چند دهه پیش به فروش میرفتهاست، باشند. ونکاتارامن و شین کارآفرینی را فرآیند شناسایی - کشف - ، ارزیابی و بهرهبرداری از از فرصتها به منظور معرفی محصولات و خدمات، روشهای سازماندهی، بازارها، فرآیندها و مواد اولیه جدید، از طریق تلاشهای سازمانیافته ای که قبلا صورت نگرفته است، مطرح کرده اند

هیسریچ و پیتریس کارآفرینی را فرآیند خلق هر چیز نو و با ارزش، با صرف وقت و تلاش با فرض همراه داشتن خطرات مالی، روحی و اجتماعی و به دست آوردن پاداشهای مالی و رضایت فردی و استقلالی که از آن ناشی میشود، تعریف کردهاند.

-2-2کارآفرینی فناورانه

کارآفرینی فناورانه به عنوان یک پدیده تولید مشترک متشکل از تیمی از افراد متخصص در زمینههای مختلف که در مسیر فناوری به شکل زمانواقعی کار میکنند.

شین و ونکاتارامن کارآفرینی فناورانه را به عنوان فرآیندی از اجتماع کارآفرینان با منابع سازمانی و سیستمهای فنی تعریف کردهاند.

کارآفرینی فناورانه برنامهای نوآورانه از علم فنی و دانش به صورت منفرد یا گروهی از افراد که کسبوکاری را ایجاد یا مدیریت میکند و ریسک مالی آنرا به منظور دستیابی به اهداف و چشمانداز خود متحمل میشوند. مهندسان دارای مهارتهای فنی بالایی وجود دارند که اغلب لذت کمی از قرار گرفتن در شرایط تفکر کارآفرینانه میبرند و این بین رشتهای بودن کارآفرینی فناورانه، که آنرا متمایز از هر رشته خاص میکند، میرساند.
عوامل مختلف موثر بر روند توسعه کارآفرینی فناورانه عبارتند از: بازاریابی - ترفیعات 2، بازاریابی شبکه3، همکاری و تنوع - مدیریت - موقعیت و محل کسب و کار، توانایی و استعداد - فناوری - سخت افزار، نرم افزار، محتوا، کیفیت و مالکیت معنوی - و کارآفرینی - مهارتهای کارآفرینی، دانش چگونگی کسبوکار، کمکهای دولتی و دسترسی به منابع -

از دیگر عوامل موثر بر کارآفرینی فناورانه دانشگاهها، سازمانها، شرکتها، سرمایه، بازار و مشتریان، دولت، مشاوران و در نهایت شرکتهای دانشبنیان را میتوان نام برد.

کارآفرینی فناورانه عبارت است از، سرمایهگذاری در یک پروژه که از جمعآوری و بسیج اعضای متخصص با داراییهای ناهمگن، بطوریکه مرتبط با پیشرفت و ترفیع علمی و دانش فناورانه به منظور ایجاد و به دستآوردن ارزش برای شرکت میباشد.

-3-2کارآفرینی سبز کارآفرینی سبز، یک نوع جدید از کارآفرینی است با تعهد بر سازگاری با محیط زیست و ترکیب حس کسبوکار مشتاقانه با شناخت پایداری و دیگر اصول جنبش محیطزیستی که سازگاری با محیطزیست در هر شرایطی از کارآفرینی باید مشخص و تعریف شده باشد.

-4-2 فناوری نانو

فناوری نانو را میتوان به عنوان یکی از فناوریهای نوظهور و در حال توسعه در جهان امروز معرفی کرد. اصطلاح » نانو « توسط » ناریو تانیگاچی 4 « استاد دانشگاه توکیو در سال 1974 معرفی شد. او این اصطلاح را برای توصیف ساخت برخی مواد و دستگاههای دقیق که در آنها تنوع سایز در ابعاد نانومتری هست، به کار برد.

فناوری نانو میتواند به عنوان علوم و مهندسی تعریف شود، بهطوریکه درگیر حوزههای طراحی، سنتز، شناسایی، و استفاده از مواد و دستگاه هایی که کوچکترین سازمان عملکردی تشکیلدهنده آنها یا حداقل یکی از ابعاد آن در مقیاس نانومتر است.

-5-2 توسعه پایدار

سازمان ملل متحد5 توسعه پایدار را توسعهای میداند که در آن با جایگزینی یا حفظ منافع اصلی ثروت یعنی حجم سرمایههای تولیدی، انسانی، اجتماعی و طبیعی، مسیر غیرکاهشی ثروت ملی سرانه 6 در طول زمان تضمین گردد. این تعریف که بر پایهی نگاه سرمایهای به توسعه اقتصادی استوار شده است میتواند مبنای مناسبی فراتر از نظریههای کلاسیک، علاوه بر سرمایهی مالی و فیزیکی، به سرمایههای دیگری نیز توجه داشته باشد.

-3 روش شناسی

در این پژوهش، از مطالعات کتابخانه ای ساختار یافته و مرور متون علمی معتبر به روز جهان برای پاسخ گویی به مسئله تحقیق که کارآفرینی در بستر فناوری های مدرن میباشد،استفاده شده است. همچنین از برقرای ارتباط بین علوم پایه و علوم انسانی بهره جسته شده است، و با توجه به اینکه در تحقیقات کتابخانه ای چه در شاخه علوم انسانی و چه در علوم پایه محقق به استناد منابع، در خصوص موضوعی خاص به مطالعه میپردازد، این نوع تحقیق غالبا بدون فرضیه میباشد، به عبارت دیگر مطالعه کتابخانهای، پژوهشی از نوع توصیفی به شمار میآید.

-4 یافتهها -1-4 نگاه اجمالی به کارآفرینی فناورانه در بستر فناوری نانو

فناوری های مدرن و نوظهور علیرغم اینکه شاخهای جدید و سبز بهسوی کارآفرینی میگشایند، ملزومات خود را نیاز دارند.

-1-1-4 تامینکنندگان و سرمایهگذاران دوگروه از مهمترین ذینفعان و بازیگران روند توسعه فناوری نانو هستند.

سهامداران در هسته نوآوری فناوری نانو هستند، که اشتغال و تعامل عمومی وابستگی زیادی به آنها دارد.

جذب منابع از تامینکنندگان خارجی برای بقا و رشد یک سرمایهگذاری کارآفرینی حیاتیست.

در تقویت صنایع با فناوری بالا که در حال تولد هستند، محصولات ممکن انقلابی عظیم بهوجود آورند، اما نیاز به سالها تحقیق و توسعه برای تحقق یافتن یا عدم تحقق آن وجود دارد. 

در شرایط وجود یک فناوری نوین و توسعه آن، ارزیابی توانایی موفقیت آمیز آوردن آن به بازار از ملاحضات کلیدی برای تامین کنندگان مابع مثل سرمایهگذاران میباشد

با مرور کارآفرینیهایی که به نوعی دانشبنیان بهویژه مرتبط با فناوریهای نوین بودهاند، در مییابیم که، نکات ظریف و دقیق قابلتوجهی برای فهم رابطه بین فناوری و ریسک سرمایهگذاری در راهاندازی شرکت ها وجود دارد.

هر شرکت باید تصمیماتی در مورد گسترش وسعت سبد محصولات بازار و تکنولوژی خود اتخاذ کند. این تصمیمات به ظاهر پیشپاافتاده، ممکن است پیامدهای عملکردی بسیار مهم و حیانی داشته باشند.

وجود حق امتیاز انحصاری به ویژه در اختراع میتواند شرکت را متفاوت و قدرتمندتر از بقیه کند و این حق امتیاز انحصاری میتواند مخاطبان را تحت تاثیر قرار دهد و در دید مخاطبان و سرمایهگذاران شرکت تاثیر و تغییر مثبت ایجاد کند.

وجود ابهام در مورد حقوق مالکیت معنوی، اوراق بهادار و سندهای حقوق انحصاری محصول و فناوری بویژه فناوریهای نوین، در میل باطنی سرمایهگذاران و تامین کنندگان تاثیر زیادی داشته و تا حد زیادی از احتمال سرمایهگذاری آنها خواهد کاست. بههمین دلیل تمرکز بر تکنولوژی برای جلب نظر سرمایهگذاران و تامینکنندگان بسیار مهم است و با شرکتهای با تکنولوژی عمومی و پراکنده و عدم مالکیت حقوق انحصاری، رغبت سرمایهگذارن را کم و یا گاها آنها را بیتفاوت و بیمیل خواهد کرد

-2-1-4 ایجاد و توسعه پارکهای علم و فناوری7 یکی از ملزومات رشد کارآفرینی فناورانه و رشد کسب و کارهای کوچک و متوسط

در محیط کارآفرینی بسیار رقابتی کنونی، که فرآیند کارآفرینی فناورانه که به عنوان عامل موثر در بازارهای جهانی نامیده میشود، پیچیدگی بازیگران در بازار رقابتی مدیران را شرکت ها را مجبور به درک و شناخت عوامل موثر بر روند کارآفرینی فناورانه کردهاست.

مفهوم و اصطلاح پارکهای علم و فناوری برای اولین بار در ایالات متحده آمریکا در اوایل سال 1950 در زمانی که پارک تحقیقاتی استنفورد تاسیس شد، مطرح گردید.

در حال حاضر مقرون به صرفهترین مدل کسب و کار که بر پایه دانش و تبادل اطلاعات میباشد و با توجه به اینکه پارکهای علم و فناوری در همه جای جهان وجود دارند، سرمایهگذاریهای کوچک را میتوان از طریق ایجاد سرمایهگذاری با توجه به اقلیم و منطقه میتوان خیلی سریع به کل کشور و حتی کل منطقه گسترش داد. هدف اصلی پارکهای علم و فناوری، به هم پیوستن منابع اقتصادی و فکری در منطقه به منظور بهبود و افزایش شرکت ها و کسبوکارهای موجود و تمرکز و جمعآوری دانش در یک مکان خاص برای بکار بستن آن به بهترین شکل میباشد.

هدف اصلی ایجاد پارک علم و فناوری، اطمینان حاصل از یک محیط متحد که تسریع تعامل و ارتباط بین منابع، ایدهها، مردم و امکانات را در پی داشته باشد، میباشد. این امر بین شرکتها و سازمانهای پژوهشی بزرگ به عنوان مثال دانشگاهها میتواند اتفاق بیفتد

پارکهای علم و فناوری یک روش مدرن از بدستآوردن دانش جدید کاربردی و وحدت موجود در اطلاعات در سطح محلی، سازمانی و ساختاری است. این یک راه حل کلی برای همکاری مراکز تکنولوژی و فناوری با تشکیل شرکتهای کوچک و متوسط است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید