بخشی از مقاله
چکیده
پلیمرها بهعنوان ماده سازنده کامپوزیت دارای قابلیت وارد نمودن مواد افزودنی مختلف میباشند. اخیرا عوامل ضد باکتری متشکل از ترکیبات نقره مورد استفاده زیادی قرار گرفتهاند .در این مقاله ساختارهای ترکیبات نقره و مکانیسم عملکرد آنها بهعنوان یک افزودنی در محملهای پلیمری در مورد بررسی قرار گرفتهاند، و اثر آنها بر روی باکتریهای مختلف آورده شده و در این راستا افقی از کارهای تحقیقاتی قابل انجام در آینده ارایه گردیده است.
.1 مقدمه
ترکیبات نقره، مانند نیترات نقره به عنوان ترکیباتی برای مهار رشد باکتریها در آب آشامیدنی، و مراقبتهای پزشکی و سوختگیها استفاده میشوند. استفاده از نقره بهعنوان ترکیب ضدباکتری در ترکیب با پلیمرها، به صورت کامپوزیتها مقرون به صرفه میباشد. همچنین باعث بهبود خواص و کیفیت کامپوزیت میشود1]و2و3و.[4 سیستمهای نانوذرات نقره، به واسطه چندین مزیتی که دارد برای استفاده به عنوان عامل ضدمیکربی پیشنهاد میشود.
آن دارای فعالیت بسیار بالا در برابر طیف گستردهای از میکروبها و انگلها حتی زمانی که در دوزهای پایین استفاده میشود. در این دوز، نقره موجود سمیت بسیار کمی برای انسان دارد و نسبتا ارزان و قابل دسترس میباشد. نقره در طیف گستردهای از مواد تحت اشکال مختلف - نمک، یون و یا نانوذرات فلزی - گنجانیده شده است5]و6و.[7 چندین مقاله نیز به توضیح ویژگی مکانیسم عمل نانوذرات نقره پرداخته است.
نانونقره می تواند به دیواره ی سلولی و همچنین غشای پلاسمایی باکتری متصل شده و به درون سلول باکتری و یا میکروب نفوذ کند و تغییرات ساختاری، تخریب و در نهایت مرگ سلول را موجب شود13]و.[14 شکل1، تاثیر بازدارندگی نانو ذرات نقره بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی به طور مشخص در نتایج میکرسکوپ الکترونی روبشی نیز مشخص است.
.2 نانو کامپوزیتهای پلیمری
نانو کامپوزیتهای پلیمری در سالهای اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده و تبدیل به موادی کلید در نانوتکنولوژی مدرن شده اند. این توجه ناشی از کارایی بی نظیر، ویژگیهای بهبود یافته در مقایسه با بخشهای تشکیل دهنده، طراحی انعطافپذیر، هزینههای کمتر، و کاربردهای منحصر به فرد و گسترده نانوکامپوزیتها در زمینه های صنعتی مختلف است.[16]
نانوکامپوزیتهای پلیمری موادکاربردی پیشرفتهای هستند که از نانو ذرات پراکنده شده درون یک ماتریس پلیمری و/یا پوشش داده شده توسط پلیمر تشکیل شدهاند. در نتیجه، مواد تولید شده ویژگیهای مناسبی از هر دو بخش را ترکیب می کنند. از بین نانو ذرات متعددی که برای عامل دار کردن پلیمرها مورد استفاده قرار گرفتهاند، نانو ذرات نقره یکی از - نانو - مواد بسیار پر استفاده است. این مساله به طور عمده ناشی از ویژگیهای منحصر به فرد الکتریکی، نوری،کاتالیزوری و به ویژه خواص ضد میکروبی است.[16]
با این وجود، کاربردهای عملی متعددی برای نانوذرات نقره وجود دارد که نیازمند به دام انداختن این نانو ذرات در بسترها و ماتریسهای متفاوت هستند. از این دیدگاه، پلیمرها به دلیل ماهیت مورفولوژی، شیمیایی و ساختاری خاص این ترکیبات با زنجیره های بلند پلیمری که اجازه اختلاط و پراکندگی خوب نانو ذرات را میدهد، نخستین بستر انتخابی هستند. افزون بر این، گروه های عاملی مناسبی از پلیمرها می توانند بهعنوان سایتهای واکنش پذیر هدف برای سنتز نانوذرات مورد استفاده قرار بگیرند.