بخشی از مقاله
چکیده
حفاظت از محیط زیست یکی از موضوعات امروزی بشری است. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی مباحث مربوط به کشاورزی و محیط زیست را بررسی شده است. حفظ، احیاء و بهسازی منابع و ذخایر طبیعی کشور درراستای اهداف پدافند غیر عامل است.
مهم ترین اصول درپدافند غیرعامل در کشاورزی ومحیط زیست عبارتند از هدفمندی محیط زیست وکشاورزی،لزوم توازن در هر دو دستگاه، زیبایی شناختی درکشاورزی و محیط زیست، وجودتنوع زیستی وتسخیرمحیط زیست برای انسان.اهمیت اصول دادشده، مستند بر جامعیت، جاودانگی و فراهم سازی ضمانت اجرایی برای قوانین زیست محیطی وکشاورزی است.
مقدمه
پدافند درلغت به معنای دفاع، عملیاتی رزمیبه منظور جلوگیری از موفقیت دشمن است. مفهوم کلی، دفع، خنثی کردن و یا کاهش تاثیرات اقدامات دشمن و ممانعت از دستیابی به اهداف آنان است. درمفاهیم استراتژیک، پدافند به دو بخش عمده تقسیم میشود:
- 1 پدافند عامل
- 2 پدافند غیرعامل.
پدافند عامل:
عبارت از رویارویی و مقابله مستقیم با دشمن و به کارگیری جنگ افزارهای مناسب و موجود به منظور دفع حمله و خنثی کردن اقدامات دشمن است.
پدافند غیرعامل:
به مجموعه اقداماتی اطلاق میگردد که مستلزم به کارگیری جنگ افزار نبوده و با اجرای آن میتوان از وارد شدن خسارات مالی به تجهیزات و تأسیسات حیاتی و حساس نظامیو غیرنظامیو تلفات انسانی جلوگیری کرد یا میزان این خسارات و تلفات را به حداقل کاهش داد. پدافندبهینه ترکیب و تلفیقی از هر دو نوع است. پدافند عامل متکی بر نیروی انسانی متخصص و فعال و ابزار مناسب از جمله سلاح است.این درصورتی است که پدافند غیرعامل مجموعه تدابیری است که به کارگیری آنها در طراحی و ساخت تأسیسات و مجتمعهای زیستی توان دفاعی مجموعه را در زمان بحرانحتی المقدور بدون نیاز به نیروی انسانی و به صورت خود به خود افزایش داده،پیامدهای بحران را کاهش داده و امکان بازسازی مناطق آسیب دیده را با هزینه کمتر و در زمان کوتاهتر فراهم مینماید.
اهمیت پدافند غیرعامل
بهکارگیری تمهیدات و ملاحظات پدافند غیرعامل علاوه برکاهش شدید هزینهها، کارآیی دفاعی طرحها، اهداف و پروژهها را در زمان تهاجم دشمن بسیار افزایش خواهد داد. توجه به اصول ومبانی پدافند غیرعامل از قبیل: کوچک سازی و پراکندهسازی توجه بیشتری معطوف شدهاست.درحوزه محیط زیست سه قرارگاه پدافند زیستی، پرتویی و شیمیایی راه اندازی شده است. سازمان پدافند غیرعامل در ماموریتهای حوزه پدافند زیستی خود در حوزه انسان، دام و کشاورزی ورود پیدا کرده است.
به طورنمونه بحث مگس زیتون در رودبار با حضور پدافند غیرعامل خطر این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است..یکی از اهداف پدافند غیر عامل، حفظ مراکز حیاتی در زمان بروز حوادث مختلف است.حفظ محیط زیست و پیشگیری از تخریب منابع طبیعی از اهداف و برنامههای پدافند غیر عامل است که باید به آن توجه شود. حال این سوال مطرح میشود با توجه به مسائل متنوع در زیست محیط ومحیط زیست نقش پدافند غیر عامل در حفظ محیط زیست و منابع طبیعی وامر کشاورزی چگونه جایگاه پیدا کرده است؟نقش آموزش و فرهنگ سازی پدافند غیر عامل به منظور توانمندی بخش کشاورزی ومحیط زیست چه اثرات مثبت ومنفی داشته است ؟
اهمیت و ضرورت کشاورزی
اقتصاد اسلامیتوجه زیادی به کشت و زرع و کشاورزی دارد و مبنای قراردادهای کشاورزی بر این اساس است که موضوع کشاورزی توسعه بیشتری پیدا کند. به همین جهت جامعه را به بهرهبرداری از منابع طبیعی و معادن و آبادی زمینهای بایر فراخوانده است. دراین میان رشد بخش کشاورزی درهرکشوری بستری مناسب برای کسب اهداف توسعه در کشورهای در حال توسعه قلمداد میشود.
نمونههای بارز این اهداف: بهبود و تقویت رشد اقتصادی، بهبود امنیت غذایی و حفظ منابع طبیعی هستند.
کاهش فقر با رشد اقتصادی
در کشورهای کم درآمد، بخش کشاورزی به دلیل گستردگی و پیوندهای قوی با سایر بخشهای اقتصادی،محرک اولیه رشد اقتصادی عمل مینماید. کشاورزی در این کشورها بیشترین سهم نیروی کار را به خود اختصاص داده است. افزایش میزان بهره وری در بخش کشاورزی باعث ارزان تر شدن مواد غذایی شده وکمک قابل توجهی به اقتصاد خانوارهای فقیر میکند
. همچنین کشاورزی نوین با اشتغال بیشتر در واحدهای فرآوری همراه شده و عرضه ی خدمات و نهادههای بیشتری را در بازار به دنبال دارد. این روند به شکل غیر مستقیم عامل ایجاد اشتغال در مزارع خواهد شد. بخش سازمان یافته و یکپارچه ی کشاورزی میتواند به بهبود امنیت غذایی، کاهش قیمت محصولات غذایی، افزایش میزان اشتغال و درآمد، ایجاد پیوندهای اقتصادی مهم در زنجیره ی تولید، و ایجاد تاثیرات مثبت در محیط زیست کمک شایانی کند.
با وجود چالشهای موجود و روند سیاستهای تجارت کشاورزی در کشورهای صنعتی، شدت فقر روستایی و نقش مهم کشاورزی در رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه به ظهور نیازهای فوری و اضطراری برای تاکید مجدد به این بخش و نیز استفاده از مزیتهای نسبی در محصولات کشاورزی این کشورها منجر شده است .
با توجه به فقر گسترده در روستاها و فعالیتهای زیست محیطی زیان بار، باید یک چارچوب توسعه برای کشاورزی و با توجه باصول برابری و پایداری تدوین شود. این چارچوب حداقل شامل موارد زیر است :- سیاستهای اقتصادی در کشورهای در حال توسعه که در برابر تولیدات و صادرات عمده تبعیض آمیز و یک سو نگر نیستند. - سیاستهای تجاری در اقتصادی ثروتمند که در قبال کشورهای در حال توسعه تبعیض آمیز نیستند. - سرمایه گذاری خصوصی و دولتی در زیر ساختها، توسعه فنی که برای مدرن سازی تولید و بهبود رقابت ضروری هستند.
بهبود امنیت غذایی
گزارشهای انتشار یافته از سوی مؤسسه بین المللی پژوهش در سیاست غذایی دلالت بر لزوم بازبینی مجدد در سرمایه گذاریهای دولتی و خصوصی و تدوین برنامههای کلان در بلند مدت دارد. که اهمیت آن در زمان حال 1394 - ه.ش - با توجه به مباحث بیوتروریسم و اگروتروریسم موجود در محافل علمیو تحقیقاتی مطرح در سطح دنیا و ملی افزایش یافته است و میبایست توجه بیشتری به این مطلب داشت زیرا تامین امنیت غذایی یک کشور به شدت وابسته به میزان تحیقیق درمورد اگروتروریسم است.