بخشی از مقاله
خلاصه
در چند دهه اخیر استفاده از ژئوسنتتیک ها جهت افزایش ارتفاع خاکریزها همراه با پایداری آن بطور قابل توجهی رواج یافته است. اثر تعداد لایه های ژئوسنتتیک ،شیب شیروانی با زوایای مختلف، طول ها وسختی های متفاوت از ژئوسنتتیک ها و مشخصات خاکریز مدل شده اعم از ارتفاع و خصوصیات مقاومتی - - C , Ø در رفتار خاک مسلح با استفاده از نرم افزار پلکسیس مورد بررسی قرار گرفته است.
نتایج مقایسه وضعیت های مختلف ابزارهای مذکور فوق تحت نرم افزار حاکی از آن است که استفاده از ژئوسنتتیک در خاکریزها می تواند منجر به کاهش تغییر مکان ها و افزایش پایداری آن گردد و علاوه بر آن کاهش زاویه شیب و ارتفاع خاکریز و افزایش مدول ژئوسنتتیک نیز منجر به کاهش تغییر مکانها می گردد، همچنین اگر ژئوسنتتیک ها در قسمت انتهایی خاکریز قرار گیرند تغییر مکان ها و نشستهای خاکریز تقلیل می یابند.
1مقدمه
تکنیک استفاده از خاک مسلح شده به طور گسترده در ساخت دیوارهای حائل استفاده می شود [1] از المان های تقویت کننده متفاوتی که از مواد پلی مری - ژئوسنتتیک - تولید می شوند، برای پایدار سازی این گونه سازه ها استفاده می گردد، که مهمترین آنها عبارتند از: ژئوتکستایل ها، زئوگریدها، ژئوممبرانها و غیره. [2] خاک دارای مقاومت خوبی در برابر فشار و برش است اما در کشش ضعیف است، برای غلبه بر ضعف کشش در خاک تلاش های متعددی در حال انجام است [3] ،استفاده از ژئوسنتتیک ها باعث تقلیل ضعف کشش خاک می گردد.
همچنین نشست ها را کاهش داده و خاکریزها را پایدار می نماید که امروزه دیوارهای خاک مسلح ژئوسنتتیکی یکی از مهمترین گزینه های موجود در طراحی دیوارهای حائل شناخته شدهاند [4] .طی سالهای اخیر موضوع تثبیت و پایداری خاکریزهای شیروانی - شیبها - به یکی از مسائل مهم در مهندسی ژئوتکنیک تبدیل شده است و تکنیک های متعددی برای افزایش پایداری این گونه سازه ها ارائه شده است . [5]
.2مواد و روش ها:
در این تحقیق مشخصات خاک، تعداد و طول لایه های ژئوسنتتیک، اثر سختی ژئوسنتتیک و تاثیر شیب های مختلف با استفاده از نرم افزار پلکسیس مورد بررسی قرار گرفت.
.2.2بررسی اثر لایه های ژئوسنتتیک :
برای ارزیابی اثر تعداد لایه های ژئوسنتتیک، در ابتدا سه نوع خاکریز مدل شده است. در مرحله ی اول، خاکریز بدون ژئوسنتتیک مدل شده است - شکل. - 2 در مرحله دوم، یک لایه ژئوسنتتیک بین خاکریزی و بستر معرفی شده است - شکل. - 3 در آخرین مرحله از تحلیل، سه لایه ژئوسنتتیک در نظر گرفته که یک لایه بین خاکریزی و بستر و دو لایه ی باقیمانده در ارتفاع 2 و 4 متری از کف خاکریز در نظر گرفته شده اند - شکل. - 4 در نرم افزار پلکسیس،ژئوسنتتیک به عنوان یک المان کششی معرفی شده است که معرف این المان در نرم افزار "EA" است.
.3.2بررسی تاثیر شیب خاکریز:
چهار مدل مختلف با شیب های1به1، 1 به 1.5، 1 به 2، 1 به3 مدل شده است .
.4.2بررسی اثر سختی ژئوسنتتیک:
با توجه به در دسترس بودن محصولات مختلف از ژئوسنتتیک در بازار، ارزیابی با در نظر گرفتن مقادیر مختلف "EA"انجام شده است. برای این بخش از ارزیابی، در ابتدا سختی EA = 2450kN/m انتخاب و تحلیل انجام شده است. در بخش دوم از تحلیل، سختی EA = 1300kN/mنظر گرفته شده و در نهایت سختی EA =4800kN/mانتخاب شده است.
.5.2اثر طول ژئوسنتتیک :
خاکریز با طول های مختلف ژئوسنتتیک مورد بررسی قرار گرفته است. خاکریز با طول پیوسته از ژئوسنتتیک، 4 و 8 متر ژئوسنتتیک که از پایه ی خاکریز شروع می شود در نظر گرفته شده است.