بخشی از مقاله

چکیده

در این تحقیق تلاش شده است که علاوه بر ارائه الگوهای کالبدی برای سکونت گاه های زیستی،فضایی انسانی و به دور از نابه سامانی ها و اغتشاشات شهری ایجاد شود.این مقاله به روش تحلیلی-توصیفی در سطح کشور ایران و در بازه زمانی حال صورت گرفته است.مجتمع های مسکونی در این پژوهش به صورت تصادفی به عنوان جامعه آماری هدف قرار داده شده اند و در نتیجه به این نکته پی میبریم که رضایت از فضاهای باز هم تابع عوامل مختلفی هم چون عوامل محیطی و معماری،عوامل اجتماعی وفرهنگی وعوامل شخصی است که هر کدام از آن ها می توانند در میزان رضایت افراد تاثیرگذار باشند.

.1مقدمه

امروزه پروژههای مسکونی حتی در شهرهای دنیای امروز که دارای کاربردهای عمومی بیشتری هستند، بیشتر از نیمی از ساختوسازهای شهری را عامل میشوند.خصوصاً هر پروژهی شهری جدید ساخت که به مثابه فضایی که برای زندگی افراد در محلی بایر، دایر میشود، در ابتدا با پروژههای مسکونی که فلسفه وجودی هر کاربری عمومی دیگری نیز هستند شروع میشود. فضای مسکونی به عنوان فضای بیشتر درگیر با انسان در مقابل فضاهای اداری، خدماتی، آموزشی، تفریحی و سایر مکان های دیگرکه معمولاً در ساعات محدودی دایر و مورد استفاده هستند، به خودی خود و ذاتاً ارزش تدفیق و تحقیق مضاعفی دارد.

نمودار: 1 حیطه بندی عرصه های زندگی انسان ها

فارغ از ارزش فضای مسکونی که در بالا به عنوان خاصیتی برآمده از کیفیت این فضا عنوان شد یک اصل مهندسی اولیهای برای این نظریه است که محصول سری ساخت به همان میزان که بر تعداد سری ساخت افزوده میشود از پتانسیل بیشتری برای تدفیق و تحقیق در مورد پیرامون ابعاد مختلف آن برخوردار میشود. تمام تبیین و تدلیلهایی که در بالا آمده است، در واقع سعی بر این دارد تا لاًاو توجیهکننده بحث دوبارهی پروژههای مسکونی باشد و ثانیا اینکه میخواهد به وجود آورنده جسارتی برای محقق بعدی باشد تا بر روی چنین مبحث مهم و کالبدی تحقیقات چند باره صورت پذیرد.

.2اهمیت تحقیق

بار مباحثی که در این پروژه مطرح میشود از دو جنبهی تأسیسی نسبت به تحقیقهای معمول در این ساحت برخوردا است. اول آنکه محقق موضوع مسکن، حداقل ضرورت امروزی آن، شاخص ها و خصوصیات آن و سرانجام طراحی یک پروژه و مدل واقعی را مورد مطالعه و تحلیل قرار داده است که شاید بتواند هم به توصیههای پایهای در مورد این نوع مسکن بپردازد و همین این که پروژهای را بر اساس این یافتهها تعریف و طراحی کند تا در ضمن به ارائه الگویی کالبدی از مسکن حداقلی، به بیان بهتر مجتمعهای زیستی با محوریت مسکن حداقل نیز پرداخته باشد.

جنبه تاسیسی دیگر که مختص این پروژه است، گریزی میباشد که به سیستم دیوانی اداری، مرتبط با امر مسکن زده شده است. تا بر مبحثی که به عنوان نرمافزار محرکه و جهتدهندههای پروژههای مسکونی مطرح است، بازخوانی باشد و در ضمن سعی در تشخیص، تبیین و تحلیل این مشکلات دارد گرچه با توجه به تهدید حجمی مرتب بر این تحقیق نمیتوانستیم بطور آنی بر این مبحث بپردازیم ولی با توجه به پیوستگی ذاتی این مبحث با موضوع مسکن سعی شد تحقیقات لازم نیز در این باب صورت گیرد.

.3هدف تحقیق

آنچه ما را بر آن داشت که به موضوع مسکن به عنوان تحقیق بپردازیم کمبود الگوهای کالبدی از مجتمعهای مسکونی که به صورت عملی و رابطه مهندسی از شرایط مسئله - مجتمع مسکونی - بوده و با حفظ جامعیت در طرح سؤال اقدام به تجویز کالبدهای بهینه و مطابق با مسئله - مجموعهای از مسائل اقتصادی، کالبدی، اجتماعی، اقلیمی روایت های ساخت و مسائل دیگر - نماییم و تلاشی در جهت ایجاد فضای انسانی در پروژههایی با محوریت انسان - مجتمعهای زیستی - که به عنوان مرجع طراحی یا التزامکننده برای طراحیهای نو در جهت ممانعت از تولید مجتمعهای زیستی نابسامان و بیهویت که چهره شهری را به عنوان یک منظر شهری، در شهر خود و سایر شهرهای ایران را زیر سؤال برده است.

در ادامه سعی میشود با درک صحیح از مجتمعهای زیستی و رابطهمندی آن با فضای شهری و تدفیق در مسائل نظری این حیطه به الگوهای عملی در جهت مسکن پاسخده و بهینه دست یابیم. آنچه در این پروژه به عنوان مفهوم و مفروظ مطرح است این است که در بیشتر مجتمعهای مسکونی موجود، مسائل بنیادی واحدهای مسکونی در جهت تولید مسکن پاسخده رعایت نمیشود و امکانبندی تولید مسکن مطلوب، رابطه مستقیم با شناخت درست متغیرهای شکلدهنده طرح مجموعه و استراتژیهای منطقی در جهت بکار بستن این فاکتورها دارد.

.4سوال تحقیق

در ابتدای امر برای مسکنی که قرار است در داخل شهرها ساخته شود، سوالاتی مطرح می شود که قابل تامل است :

-معماری بنا با هویت و فرهنگ آن مکان مطابقت دارد ؟

-رابطه بین انسان هایی که قرار است داخل ساختمان ها زندگی کنند، و معماری آن ساختمان چگونه معنا می پذیرد؟

-مشکلات و معضلات بخش مسکن چگونه تقسیم بندی می شوند ؟ و راه حل رفع مشکلات در چه نکته ای خلاصه می گردد ؟

- انسان ها چگونه با یک محیط خو می گیرند؟ و فضاهای باز چه نقشی در این امر بازی می کنند؟

.5پیشینه تحقیق

-    محمد جلیلی و دوستان در نشریه هنرهای زیبا - معماری و شهرسازی دوره 18 شماره4 زمستان 1392 در مقاله ای به عنوان فضای باز مجموعه های مسکونی و پاسخدهی محیطی :مطالعه تطبیقی سه مجموعه مسکونی در شهر همدان بیان می دارد که :

هدف این تحقیق گونه شناسی مجموعه های مسکونی، بر اساس معیار همنشینی فضاهای باز و بسته ضروری است .گونه شناسی یا به عبارتی دیگر - دسته بندی اشیاء به کمک هندسه و نظم معین و بر پایه طبقه بندی ویژ گی های مشترک آنها - در حوزه نظریه معماری قدمت طولانی دارد.

-    حسین صفری و هاجر خمیرانی در کنفرانس بین المللی عمران معماری،توسعه شهری،هنر و محیط زیست 1395 در مقاله ای به نام تاثیر فضاهای باز بر رضایتمندی ساکنین از فضای زندگی در مجتمع های مسکونی.نمونه موردی: مجتمع مسکونی پردیسان در رشت می گویند :

فضاهای باز پیوند دهنده ساکنان با طبیعت است و هنگامی می تواند موفق باشد که طیف وسیعی از افراد از کودکان گرفته تا سالمندان را به خود جذب کند، برای همه در دسترس باشد، امکان بروز گونه های متعددی از فعالیت ها را فراهم سازد، امکان برقراری ارتباط ساکنین با یکدیگر را به وجود آورد .فرصت هایی برای یادگیری و تفریح آنان ایجاد کند، به افراد این امکان را بدهد که در استفاده از محیط، احساس ایمنی و امنیت کنند.

.6فرضیات تحقیق

به نظر می رسد که :

-درصد انسان هایی که در خانه های ویلایی زندگی می کنند نسبت به افرادی که در آپارتمان ها زندگی می کنند بسیار بیشتر است.

-در فرهنگ ما زندگی در خانه های حیاط دار نمادینه شده است.    

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید