بخشی از مقاله

چکیده

در ایران مقیاس پریشانی روانشناختی متناسب با هنجار ایرانی وجود ندارد از این رو، این پژوهش با هدف بررسی ساختار عاملی، روایی و پایایی مقیاس پریشانی روانشناختی در دانش آموزان طراحی و اجرا گردید. مطالعه ی حاضر از نوع مطالعات اعتباریابی و روان سنجی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ی دانش آموزان مدرسه ناحیه 2 قم بودند که از بین آن ها 225 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شد و از آنان خواسته شد تا مقیاس پریشانی روانشناختی تکمیل کنند.

ضرایب اعتبار مقیاس پریشانی روانشناختی از طریق آلفای کرونباخ و روش تصنیف محاسبه شد. برای بررسی روایی سازه و ساختار عاملی مقیاس پریشانی روانشناختی ، از روش تحلیل عامل های اصلی با چرخش واریماکس، و به منظور تایید عامل های استخراج شده، از مدل تحلیل عامل تاییدی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که مقیاس پریشانی روانشناختی دارای یک عامل است.

برای بررسی پایای از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب تصنیف استفاده شد. همه این شاخص ها روایی و پایایی مقیاس پریشانی روانشناختی را تایید کردند. نتایج حاکی از این است که مقیاس پریشانی روانشناختی کسلر در جامعه ایرانی روایی و پایایی کافی برخوردار است و می توان در مطالعات روانشناسی مورد استفاده قرار داد.

مقدمه

مقیاس پریشانی روانشناختی اغلب برای تشخیص وشناسایی بیماری یا نقیصه شناخته نشده به کار می ورد - کسلر، بیکر، کاپل، اپستین، گفرورر، هیرپی، هووز، نورمند، موندرشید، والترز و زاسلوفسکیٌ، - 2003، این ابزار به وفور در ایالات متحده و استرالیا استفاده شده است - توباچینک و فیدلٍ، - 2001 همچنین این ابزار در جمعیت عمومی مردم استرالیا توسط اندروز و اسلیرَ - 2001 - تایید شده است.

مطالعات نشان داده است که بین عواطف منفی و سلامت روان رابطه وجود دارد همچنین در پژوهشی نشان داده شد که دانشجویانی که اهداف خودبرتری دارند. نسبت به سایر دانشجویان است - آقا بابائی، تبیک و حاتمی، . - 1393 پژوهش ها نشان داده که بیمارهای های خلقی و اضطرابی با پریشانی روانشناختی رابطه دارند. همچنین با اختلالات روانی دیگر نیز ارتباط کمتری دارد

بنابراین، پرسشنامه پریشانی روانشناختی کسلر به عنوان یک ابزار کلیدی که می تواند به سادگی پریشانی روانشناختی را بسنجد و پیشرفت بعد از درمان را تعیین کند، از جانب متخصصان پیشنهاد شده است

ضمن پژوهشی به هنجاریابی مقیاس پریشانی روانشناختی بر روی نمونه ای از دانشجویان پرداخت که نتایج نشان داد این مقیاس دارای روایی و پایایی قابل قبول در دانشجویان ایرانی است. پرسشنامه مقیاس پریشانی روانشناختی کسلر سوالات کمی دارد از این رو اجرا آن آسان است و آزمودنی کمتر خسته می شود. به همین دلیل، وجود این ابزار در کشور ما و بررسی سودمندی استفاده از آن در جامعه ایرانی ضروری به نظر می سد. با توجه به این که این ابزار برای اولین بار در کشور ما بر روی دانشجویان بوده و بر روی دانش آموزان صورت نگرفته تا آنان از لحاظ پریشانی روانشناختی غربال گردد، از این رو پژوهش حاضر درصدد بررسی ساختار عاملی و اعتبار یابی این مقیاس در نمونه ای از دانش اموزان ایرانی است.

روش کار

نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 225 نفر از دانش آموزان پسر ناحیه 2 بودند که در مقطع متوسطه دوره ی دوم در سال تحصیلی 1396-95 مشغول به تحصیل بودند. این افراد بر اساس نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به دانش آموزان گفته شد که کلیه مادههای آزمونها را بهدقت بخوانند، مناسبترین گزینه را انتخاب کنند و هیچ پرسشی را بدون پاسخ نگذارند.

همچنین قبل از اجرای پژوهش، به دانش آموزان گفته شد که انتخاب آنها جهت انجام پژوهش دانشگاهی است و لذا از نوشتن نام خود بر روی پرسشنامه خودداری نمایند. سپس برای اینکه شرایط مطلوب اجرای پرسشنامهها فراهم آید، از آنها خواسته شد که طوری بنشینند که پاسخگویی به پرسشنامهها بهتر و صحت اجرای آن حفظ گردد. درنهایت، بعدازاینکه پرسشنامهها به دانش آموزان داده شد راهنمای هریک از آنها برای ایشان قرائت گردید.

مقیاس پریشانی روانشناختی کسلر : - 2003 - این مقیاس را کسلر در سال 2003 ساخته است. این مقیاس دارای 10 گویه است که آزمون شوندگان به صورت خودگزاش دهی میزان موافقت خود را بر روی یک لیکرت 50 درجه از ":1همیشه" تا ":5هیچ وقت" مشخص می کنند. در مطالعه ای که یعقوبی - 1387 - به منظور بررسی ساختار عاملی انجام داد نشان داد، ضریب آلفای کرونباخ را برابر با 0/93 و ضریب پایایی تصنیف و اسپیرمن-براون 0/91 محاسبه گردید.

یافته ها

میانگین و انحراف معیاری پریشانی روانشناختی در نمونه ی 225 نفری این پژوهش به ترتیب 53/18 و 25/76 به دست آمد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید