بخشی از مقاله

چکیده

دیابت بیماری  متابولیکی است که  به سرعت در جهان در  حال گسترش می باشد . اگر قندخون در طول این مدت به  طور مداوم بالا باشد ، میتواند بر قلب ، چشم ها ، کلیه ها ، اعصاب وسایر قسمت های بدن تاثیر بگذارد .در درمان دیابت هدف این است که به افراد کمک شود تاهمزمان با کنترل میزان قند  خون خطر ابتلا به عوارض جانبی آن در آینده به حداقل برسد

تحقیقات انجام  شده بر روی   گیاهان ، نشان داده است گیاهانی مانند " بامیه ، بوقناق ، هندوانه ابو جهل " که در گذشته برای درمان دیابت استفاده میشده است ، دارای خاصیت ضد دیابتی میباشد ؛ بنابراین در این پژوهش اثر سه نوع گیاه بر درمان  دیابت مورد بررسی قرار گرفته است.

مقدمه

دیابت شیرین یک اختلال متابولیک میباشد . در این بیماری ، توانایی تولید انسولین در بدن از بین می رود و یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد . نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط مکانیسم های مختلفی است. اختلال در عملکرد انسولین باعث ازدیاد قند خون به صورت مزمن همراه با بی نظمی در متابولیسم کربوهیدرات ، چربی و پروتئین میشود.

در بیماران دیابتی فرآیند سوخت و ساز مواد قندی به خوبی انجام نمیشود . زیرا این فرآیند تنها با کمک انسولین به خوبی پیش میرود . انسولین که در سلولهای ویژه های از لوزالمعده به نام جزایر النگرهاس ساخته میشود ، راه یافتن گلوکز را به سلولهای بدن ، به ویژه سلولهای ماهیچه های، سلولهای کبد و سلولهای بافت چربی، آسان میکند . گلوکز در ماهیچه ها و کبد بصورت مولکول های گلیکوژن اندوخته میشود و در بافت چربی نخست به اسیدهای چرب تبدیل و سپس بصورت قطره های ریز چربی ساخته میشود. انسولین این فرآیند را نیز جلو میبرد.در بیمار دیابتی انسولین به خوبی پاسخ نمیدهند .

در نتیجه، مولکول های گلوکز بجای اندوخته شدن در بافتها همچنان در خون می مانند و به بافتهای بدن آسیب میرسانند. دیابت و افزایش قند خون سبب استرس اکسیداتیو و تولید رادیکالهای آزاد اکسیژن و در نتیجه، تخریب رگ ها میشود . دیابت به دلیل عدم توان بدن در تولید انسولین و یا در نتیجه مقاومت به انسولین مشخص می شود. امروزه، درد و رنج انسان نه تنها در مورد این بیماری بخودی خود، بلکه شامل عوارض مرتبط با آن است .

روش بررسی

این مقاله با استفاده از جستجوی الکترونیکی ومقاالت انتشار یافته از سال2222 تا 2122 میلادی دررابطه با موضوع حاضر وکتب مرجع مورد بررسی قرارگرفت.

نتایج

مطالعه تحقیقات انجام شده نشان دادکه ،گیاهان " بامیه , هندوانه ابوجهل , بوقناق " در سال 2005 دانشمندان میریستین موجود در بامیه رابه موشهای صحرایی مبتلا به دیابت تزریق کردند، این درمان سبب افزایش جذب قند توسط ماهیچه های موش ها و کاهش قند خون آنها گردید. همچنین بر اساس مطالعات اخیر، بامیه علایم انواع دیابت که شامل دیابت نوع 1، نوع 2 و دیابت بارداری است، را کاهش می دهد. و می تواند در درمان دیابت موثر واقع شود.

تجویز مقدار 100 میلی گرم 3 بار در روز ماده موثر هندوانه ابوجهل به مدت 2 ماه در بیماران دیابتی نوع دوم، موجب کاهش مختصر میزان هموگلوبین ای . وان . سی و قندخون ناشتا می شود . تجویز این مقدار به مدت 2 ماه در این بیماران بدون هیچ گونه عوارض جانبی گوارشی ، کبدی و کلیوی است .

عرق بوقناق و عرق زول بر فعال کردن و پاکسازی کبد و غدد فوقکلیه اثر داشته و موجب تحریک ترشح انسولین از لوزالمعده میگردد . در طی 17 سال بررسی و پژوهشهای بالینی ، اثر قطعی این دارو بر درمان دیابت مشخص شد و به عطاریهای معتبر و همکاران پزشک فعال در زمینهی طب سنتی و طب مکمل توصیه گردید تا عرق بوقناق را برای بیماران دیابتی مورد استفاده قرار دهند که نتایج درخشان آن امروزه فراگیر شده است .

نشانه های بیماری

در دیابت نوع 1 و2 نشانه ها شبیه به یکدیگر میباشد وتفاوتعمدتاً در شدت بروز نشانه ها میباشد. در دیابت نوع 1 نشانه های بیماری به سرعت بروز میکند. این نشانه ها شامل تکرر و ازدیاد ادرار، عطش، اشتهای زیاد، کاهش وزن و خستگی میباشد در بیشتر موارد تشخیص بیماری به صورت اتفاقی و یا به واسطه بروز عوارض جانبی می باشد. دیابت شیرین نوع2غالباً منجربه انواع بیماریهای عروقی وابسته به افزایش فشار خون، لیپید و چاقی میشود.

پیشگیری دیابت نوع2 ،یک بیماری قابل پیشگیری میباشد . مطالعات انجام شده در استرالیا، نشان میدهند در بیماران مبتلا به دیابت نوع2 که شیوه زندگی خود را به حالت سنتی تغییر دادهاند، متابولیسم لیپید و کربوهیدرات بهبود یافته است. همچنین نتایج مطالعات دیگر در چین نشان میدهند، رژیم غذایی و ورزش به تنهایی و یا توأم، روند پیشرفت بیماری را بعد از 6 سال تا 40 درصد کاهش میدهد . مطالعات مشابه در سوئد نشان میدهند تغییر شیوه زندگی در مهار بیماری دیابت مؤثراست. تحقیقات نشان می دهند قدیمی ترین نحوه درمان دیابت شیرین، استفاده از گیاهان بوده است.

گیاهان داروئی

پیشینیان بیشتر با عوارض دیابت و نه با کلیتی با نام دیابت آشنا بودند. از همین رو برای برطرف کردن بسیاری از عوارض دیابت از گیاهان دارویی گوناگون استفاده میکردند. پژوهش های جدید نشان میدهند که توجه مجدد به داروهای قدیمی و درمان های طبیعی باعث تحریک موج جدیدی از تحقیقات درزمینه شیوه های سنتی درمان دیابت شده است.

 همچنین سازمان بهداشت جهانی هم بر روی روش های سنتی درمان دیابت تأکید میکند. گیاهان ضد قند سنتی می توانند یک منبع مفیداز ترکیبات خوراکی کاهش دهنده قند خون باشند که میتوانند به صورت دارو و یا مکمل های غذایی مورد استفاده قرارگیرند. مواد مؤثر گیاهان مشهور به ضد دیابت تأثیر تحریک ترشح انسولین یا اثر تقویتی در میزان تأثیر انسولین را دارند و خود قادر نیستند در غیاب انسولین از افزایش قند خون جلوگیری کنند. هرچند آن دسته هم که اثرات شبه انسولینی دارند ماده مؤثرشان ناشناخته مانده است.

ترکیباتی که از گیاهان دارویی مشهور به ضد دیابت استخراج میشود، بیشتر کارکردی کمکی برای انسولین دارند و هنوز ماده گیاهی به دست نیامده است که نقش کامل انسولین را بازی کند و بیشتر آنها برای دیابت نوع دو - دیابت غیر وابسته به انسولین - مؤثراند.

بامیه

بامیه گیاهیست دارای گل های بزرگی که در نهایت به گیاه سبزغلاف مانند پر از دانه ای تبدیل می شود . طعم آن ملایم است و غلاف و دانه های آن خوراکی می باشند . در سال 2005 دانشمندان میریستین موجود در بامیه رابه موش های صحرایی مبتلا به دیابت تزریق کردند ، این درمان سبب افزایش جذب قند توسط ماهیچه های موش ها و کاهش قند خون آنها گردید .

همچنین بر اساس مطالعات اخیر، بامیه علایم انواع دیابت که شامل دیابت نوع 1، نوع 2 و دیابت بارداری است، را کاهش می دهد و می تواند در درمان دیابت موثر واقع شود . فیبر موجود در بامیه به حفظ قندخون کمک میکند . همچنین سرعت جذب قند را کاهش میدهد، پس می تواند برای درمان دیابت بسیار مفید باشد . این سبزی سرشار از مواد مغذی با ارزشی مانند ویتامینهای A ، C و گروه B ازجمله اسیدفولیک ، B5 ، B2 ، B6 و عناصری ازقبیل منگنز ، کبالت ، کلسیم ، فسفر ، پتاسیم ، فیبر غذایی و ماده لزج است و همینطور بامیه فاقد چربی های اشباع یا کلسترول است و غنی از آنتی اکسیدان می باشد؛

بنابراین اثرات مثبت فراوانی بر سلامت انسان می گذارد . بامیه را می توان به صورت مربا ، ترشی ، شور و کنسرو مصرف کرد . همچنین افرادی که دیابت دارند ، میتوانند هرشب یک بامیه الی دو بامیه را از وسط دو نیم کرده و داخل لیوان آب قرار دهند و صبح مایع ژله ای درون لیوان مانند را ناشتا ، نیم ساعت قبل از صبحانه با شکم خالی میل نمایند .

بر اساس نتایج به دست آمده از مصرف خوراکی میوه بامیه ، پس از هضم گوارشی و تاثیر آنزیم های مختلف بر این میوه ، ترکیبات موثر آن نظیر کته چین، کوئرستین و... آزاد شده و از طریق مکانیسم های مختلفی که ذکر آن ها رفت اثرات خود را بر سطح انسولین و گلوکز اعمال می کنند. مصرف میوه این گیاه می تواند به عنوان غذا برای درمان کمکی دیابت مفید باشد. موش های دیابتی با پودر بامیه موجب کاهش سطح قند خون در انها گردید که این کاهش می تواند به دلیل میزان بالای فیبر محتویات , موسیلاژ و مواد مغذی دیگر موجود در میوه بامیه باشد که فیبر بالا به واسطه مهار سرعت جذب گلوکز از مسیر روده ای و در نتیجه کاهش قند خون میگردد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید