بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

درس:
بوم شناسی گیاهی
عنوان موضوع:
ویژگیهای جامعه گیاهی
(منبع: فصل ششم کتاب بوم شناسی مرتع)

اسلاید 3 :

ویژگیهای جامعه گیاهی:
ویژگیهای کیفی:
در بررسی جوامع گیاهی خصوصیات کمی و کیفی آنها ارزیابی می گردد. خصوصیاتی مانند ترکیب گیاهان، اشکوب بندی، دوران رشد، نیروی زیستی، فرم رویشی، تمایل گروهی شکل زندگی و فیزیونومی، سازمان و زنجیره غذایی ویژگی های کیفی جامعه گیاهی را شامل می شوند.
ویژگیهای کمی:
خصوصیاتی از قبیل تراکم پوشش گیاهی، درصد پوشش گیاهی، بیوماس، وفور (بسامد)، فراوانی، وزن و حجم ویژگیهای کمی جامعه گیاهی را تشکیل می دهند.
ویژگیهای ترکیبی:
خصوصیاتی مانند تنوع، تعلق پذیری، و غالبیت جزو ویژگیهای ترکیبی جامعه گیاهی می باشند.

معرفی موضوع درس

اسلاید 4 :

نیروی زیستی یا توش و توان:

میزا ن باروری و قدرت به پایان رساندن دوره رشد یک گونه گیاهی در زمان معین، نیروی زیستی آن گونه نامیده می شود. برای تعیین نیروی زیستی میزان نمو بویژه نمو طولی، سرعت نمو بهاری، مقدار یا سطح برگها، رنگ و شادابی برگ و شاخه، میزان خسارت حشرات، زمان پیدایش و تعداد و طول ساقه های گلدار، میزان گسترش ریشه، پیدایش و توسعه شاخه ها و برگهای جدید و در مورد گونه های ریزوم دار میزان گسترش اشکوب های موجود در خاک مطالعه می گردد.

نیروی زیستی-ویژگی کیفی جامعه گیاهی

اسلاید 5 :

تقسیم بندی گیاهان بر اساس نیروی زیستی :

رده اول: گیاهان بی توش و توان:
وجود این گیاهان در جامعه جایی ندارد و اگر بذرشان هم به جامعه وارد شود، یا نمی روید یا فقط جوانه می زند.
رده دوم: گیاهان ناتوشمند:
اگر بذر این گیاهان اتفاقی به جامعه وارد شوند، به زحمت می رویند، ولی تکثیر نمی شوند.
رده سوم: گیاهان کم توش و توان:
این گیاهان هرگز دوره رشد و نمو را به پایان نمی رسانند ولی می توانند از راه رویشی تکثیر شوند.
رده چهارم: گیاهان توشمند:
این گیاهان به زحمت دوره رشد و نمو را به پایان می رسانند. همچنین از راه رویشی نیز تکثیر می شوند.
رده پنجم: گیاهان پرتوش و توان:
این گیاهان دوره رشد و نمو را تا تولید میوه و دانه بطور کامل به پایان می رسانند.

اسلاید 6 :

شکل زیستی پس از نیروی زیستی، مؤثرترین صفت در بروز سایر ویژگیهای جامعه گیاهی محسوب می شود. شکل زیستی در درجه اول تحت تأثیر اختصاصات وراثتی گیاه است. در درجه دوم تابعی از شرایط محیط زندگی گیاه می باشد.
بطوریکه برخی از گیاهان چندساله ممکن است در محیط هایی غیر از رویشگاه اصلی خود، یکساله شوند و یا طول عمرشان به یک فصل کاهش یابد. در حقیقت این شکل از زندگی در راستای سازگاری با محیط زندگی گیاه است.
شکل رویشی-ویژگی کیفی جامعه گیاهی

اسلاید 7 :

کلاس بندی گیاهان بر اساس شکل رویشی:

تقسیم بندی گیاهان بر اساس شکل رویشی به روشهای مختلفی صورت می گیرد. بطور مثال در یکی از این طبقه بندی های معمول: گیاهان به سه گروه زیر تقسیم می شوند:
هیدروفیت ها(آب رست ها):
شامل گیاهان غوطه ور و شناور در آب می باشد.
مزوفیت ها (میان رست ها):
شامل گیاهان آفتاب روی و سایه روی می باشد.
گزروفیت ها:
گیاهانی که بر اساس درجه بردباری در محیط های خشک رویش دارند.

اسلاید 8 :

کلاس بندی گیاهان بر اساس شکل رویشی:
در این زمینه یکی از جامع ترین روش های طبقه بندی گیاهان بر اساس شکل رویشی مبتنی بر نحوه گذراندن فصل سخت سال می باشد. به عبارت دیگر محل استقرار جوانه های مولد یا همان جوانه های زایشی مبنای تقسیم بندی گونه های گیاهی است. این تقسیم بندی به طبقه بندی رانکیائر (Rauniaer) مشهور است و به شرح زیر می باشد:

1- فانروفیت ها:
گیاهانی هستند که جوانه زایشی در ارتفاع بالاتر از 25 سانتیمتری سطح خاک قرار دارد. درختان و درختچه ها در این گره قرار می گیرند. مثلاً بلوط، راش، اکالیپتوس، ارژن، بادام کوهی و .

2- اپی فیت ها:
گیاهانی هستند که روی تنه و یا شاخه سایر گیاهان رشد می کنند ولی انگل نیستند. گیاهان پیچنده و بالاروند که فاقد ساقه قائم اند و با تکیه بر درختان دیگر ساقه های حامل جوانه های زایشی خود را به ارتفاع بالا می رسانند نیز جزو این گروه می باشند.

اسلاید 9 :

ادامه طبقه بندی رانکیائر:

3- کامیفیت ها:
گیاهانی هستند که جوانه زایشی آنها بین ارتفاع 25 سانتیمتری و سطح خاک قرار دارد. در این صورت در اثر سرمای شدید زمستان در زیر برف محفوظ می مانند. گیاهان بوته ای از قبیل گون، آویشن، چوبک و . در این طبقه قرار می گیرند.

4- همی کریپتوفیت ها:
گیاهانی هستند که جوانه های زایشی آنها در سطح خاک قرار می گیرند. بنابراین توسط لاشبرگ و برف محافظت می شوند. گیاهانی از قبیل گزنه (Urtica) و بسیاری از گیاهان خانواده گندمیان در این گروه قرار می گیرند.

اسلاید 10 :

5- کریپتوفیت ها:
گیاهانی هستند که با جوانه های مولد (زایشی) در زیر خاک (مثل پیازها، غده ها) قرار دارد که ژئوفیت ها نام دارند.
گروه دیگری از این نوع گیاهان، جوانه زایشی آنها یا درون آب یا غوطه ور در آب است مانند نیلوفر آبی گه هیدروفیت ها نام دارند.

6- تروفیت ها:
گیاهان یکساله ای که در آنها جوانه مولد نسل بعد از پایه مادری جدا شده و به صورت دانه در می آید. بنابراین این گروه از گیاهان فصل نامساعد را به صورت بذر می گذرانند و به محض مهیا شدن شرایط زندگی، پایه جدید از بذری شروع می شود که با پایه مادری هیچ گونه ارتباطی دیگر ندارد. به عبارت دیگر در فصل نامساعد سال، بذر تنها باقیمانده نسل قبل این گروه از گیاهان است. گیاهان علی یکساله جزو این گروه می باشند. مثل Stipa capensis و سایر علفی های یکساله

اسلاید 11 :

طبقه بندی رانکیائر:

جمع بندی:
کاربرد طبقه بندی رانکیائر سادگی آن در زمینه طبقه بندی گونه های گیاهی حتی بدون دانستن نام علمی و لاتین آنهاست. اساس این طبقه بندی بذرها و جونه های زایشی می باشند چرا که در فصول سخت به دلیل وجود دماهای غیرعادی، و نوسانات رطوبتی تنها بذرها و جوانه های حفاظت شده می توانند بعنوان اندامهای تکثیر ادامه حیات را میسر سازند. بطور کلی در شرایط سختی که ذکر شد درصد غالب پوشش گیاهی را تروفیت ها، ژئوفیت ها و همی کریپتوفیت ها تشکیل می دهند. این مسئله خود مبین این امر است بین شکل رویشی گیاه و محیط دربرگیرنده آن رابطه مشخص و واضحی وجود دارد. بنابراین می توان گفت که در اساس این طبقه بندی در کویر ترفیت ها، در مناطق معتدل همی کریپتوفیت ها در مناطقه گرمسیری و مرطوب فانروفیت ها و در محیط های سرد و خشک کامیفیت ها گیاهان غالب می باشند.

اسلاید 12 :

فیزیونومی یا سیمیای جامعه گیاهی:
به سیمای ظاهری پوشش گیاهی فیزیونوی گفته می شود. فیزیونومی شامل ساختار عمودی و اشکال رویشی گونه های چیر (غالب) گیاهی است. شکل عمومی رستنیهای جامعه حاصل نمود کلی ویژگی های نهفته در آن است. عنوان هایی چون علفزار، بوته زار، درختچه زار، درختی و .، شکلهای عمومی مختلف جامعه را نشان می دهند. شکل عمومی جامعه ممکن است دقیق تر توصیف شود. بعنوان مثال شکل عمومی علفزارهای مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. برخی چمنی شکل اند، یعنی به دلیل وجود ساقه های زیرزمینی رونده و ساقه های هوایی خزنده، انشعابات فراگیر زیادی دارند که سطح رویشگاه را پوشش می دهند، در حالیکه برخی علفزارهای دیگر چمنی شکل نیستند و افراد گونه ها جدا از یکدیگر رویش دارند.

فیزیونومی-ویژگی کیفی جامعه گیاهی

اسلاید 13 :

فنولوژی (دوره زندگی)
ظهور منظم پدیده های زیستی در یک گیاه مثل قد برافراشتن، گلدهی، گرده افشانی، بذردهی، میوه دهی و همچنین آثار مربوط به این پدیده ها مانند جوانه زنی، تشکیل برگ و امثال این را دورگی می نامند. اگر پیدایش پدیده های زیستی مربوط به فصل معینی باشد (نه نوسانات محیطی) این پدیده ها فنولوژی نامیده می شوند.
یادداشت تاریخ وقوع پدیده های فنولوژیکی هر گونه گیاهی مانند تاریخ های مختلف رشد رویشی، گلدهی، بذردهی موجب تعیین دقیق مراحل رشد گونه گیاهی می شود و در اکولوژی انفرادی (اوت اکولوژی) کابرد زیادی دارد.
البته لازم به ذکر است که تغییر وضع اقلیمی و همچنین ارتفاع از سطح دریا از عوامل مهمی اند که می توانند

فنولوژی-ویژگی کیفی جامعه گیاهی

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید