بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
محافظه کاری حسابداری
اسلاید 2 :
بیان مساله:
1- محافظه کاري واکنشی است احتیاطی که در شرایط نبود اطمینان به کار گرفته می شود.
2-باعث کاربرد احتیاط در تشخیص و سنجش درآمدها و دارایی ها می گردد .
3 -منجر به کمتر نشان دادن سود و یا بیشتر نشان دادن هزینه ها و در نهایت کمترگزراش کردن داراییها و بیشتر نشان دادن بدهیها خواهد بود.
4- محافظه کاري به عوامل متعدد از جمله؛ وجود قرارداد بين واحد تجاري و ساير ذينفعان، احتمال شکل گيري دعاوي حقوقي، تلاش براي کاهش يا به تعويق انداختن ماليات، حفظ منافع عموم جامعه، افزايش کيفيت اطلاعات مالي، کاهش هزينه هاي سياسي، کاهش عدم تقارن اطلاعاتي و سطح رقابت بستگي دارد.
اسلاید 3 :
سوال ؟؟؟
با توجه به اينکه هدف مديريت مالي حداکثر کردن ثروت سهامداران ميباشد اين سوال اساسي مطرح ميشود که ثروت ذينفعان با گزارشگري مالي محافظه کارانه حداکثر ميشود يا گزارشگري متهورانه؟
اسلاید 4 :
مفهوم :
محافظه كاری یكی از ویژگیهای برجسته ی گزارشگری مالی است كه در سال های اخیر به خاطر رسوایی های مالی توجه بیش تری را به خود جلب کرده است، هرچند بسیاری از حسابداران بر وجود محافظه كاری در تنظیم صورت های مالی توافق دارنداماتعریفی جامع و کامل ازآن ارائه نشده است.
مفهوم محافظه کاري زماني ايجاد شد که ترازنامه مهم ترين و اغلب تنها صورت
مالي بود و اجزاي سود يا ساير نتايج عمليات به ندرت در خارج از شرکتها ارائه مي شد.
اسلاید 5 :
با وجود این، در متون حسابداری دو خصوصیت عمده ی محافظه کاری مورد بررسی قرار گرفته است:
1- جانب داری رو به پایین ارزش دفتری سرمایه نسبت به ارزش بازار آن است 2- گرایش به تسریع در شناسایی هزینه ها و تعویقِ شناخت درآمدها.
اسلاید 6 :
محافظه کاری به طور سنتی با ضر ب المثل هیچ سودی را پیش بینی نكنید، اما همه ی زیا ن ها را پیش بینی كنید تعریف شده است . در ادبیات حسابداری این ضرب المثل به صورت «گرایش حسابداری به الزام درجه ی بالاتری از تاییدپذیری برای شناسایی اخبار خوب، یعنی سود نسبت به شناسایی اخبار بد یعنی زیان تفسیر شده است. در بیانیه مفاهیم حسابداری برای تشریح محافظه كاری چنین آمده است:
اگر دو برآورد از یك مبلغ دریافتنی یا پرداختنی آتی وجود داشته باشد و احتمال وقوع هر دو یكسان باشد؛ محافظه كاری استفاده از برآوردی را دیكته می كند كه كم تر خو شبینانه است
اسلاید 7 :
مفاهیم نظری گزارشگری مالی، محافظه كاری را به عنوان یكی از مولفه های خصوصیت كیفی قابل اتكا بودن درنظر گرفته، اما واژه ی محافظه کاری را به كار نبرده است ، بلكه از واژه ی احتیاط به جای آن استفاده کرده است. در مفاهیم نظری گزارشگری مالی پیوست استانداردهای حسابداری ایران درباره ی احتیاط چنین آمده است: « تهیه كنندگان صورتهای مالی درعین حال باید با ابهاماتی كه به گونه ای اجتناب ناپذیر بر بسیاری از رویدادها و شرایط برخورد كنند. نمونه ی این ابهامات عبارت است از قابلیت وصول مطالبات، عمر مفید احتمالی داراییهای ثابت مشهود و تعداد و میزان ادعاها ی احتمالی مربوط به ضمانت كالای فروش رفته .
اسلاید 8 :
از دیدگاه تهیه کنندگان صورتهای مالی، محافظه كاری به عنوان كوششی برای انتخاب روشی از روش های پذیرفته شده ی حسابداری است كه به یكی از نتایج زیر منتج میشود:
شناخت كندتر درآمد فروش
شناخت سریعتر هزینه
ارزشیابی كم تر دارایی ها
ارز شیابی بیشتر بدهی ها
به طور کلی، هدف محافظه کاري جلوگیري از تصمیم گیريهاي نادرست از سوي سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان از صورتهاي مالی است.
اسلاید 9 :
انواع محافظه کاري:
1 - محافظه کاري نامشروط:
(پیش رویدادي - مستقل از اخبار )
ترازنامه
جانبداري در ارائه کمتر از واقع ارزش دفتري سهام نسبت به ارزش بازار سهام معرف محافظه کاري از ديدگاه ترازنامه اي است و معيار نسبت ارزش بازار به ارزش دفتري سهام نيز برگرفته از همين تعريف است که بر پايه مباني منطقي و ساده اي بنا نهاده شده است .
انگیزه اصلی براي محافظه کاري نامشروط، سختی ارزیابی داراییها و بدهیهاست.
مثال : شناسايي بدون درنگ مخارج تحقيق و توسعه به عنوان هزينه، حتي در صورتي که جريانهاي نقدي مورد انتظار آنها مثبت باشد، از اين نوع است
اسلاید 10 :
2 - محافظه کاري مشروط:
(پس رویدادي -وابسته به اخبار-عدم تقارن زمانی سود)
صورت سود و زیان
تمایل به تسریع بخشیدن درشناسایی زیانها وبه تعویق انداختن شناسایی سودها معرف محافظه کاري از دیدگاه سود و زیانی است و بر همین اساس باسو در سال 1997 میلادي معیار عدم تقارن زمانی سود را مطرح کرد.
در اثر اخبار ناخوشایند ارزش دفتري دارایی ها کاهش پیدا میکند در
حالی براي افزایش ارزش داراییها به اخبار خوشایندي با قابلیت تایید بسیار بیشتر نیاز است.
انگیزه ي اصلی براي محافظه کاري مشروط، خنثی کردن انگیزه هاي مدیران براي گزارشگري اطلاعات حسابداري جِانبدارانه می باشد .
مثال : قاعده ي اقل بهايش تمام شده یا خالص ارزش فروش، شناسایی نامتقارن زیانهاي احتمالی در مقابل سودهاي احتمالی
اسلاید 11 :
تفاسیر :
واتز ريشه محافظه کاري را در گزارشگري مالي را دلايل اقتصادي مي داند.
1.قرارداد بين شرکت و اشخاصي که در استخدام آن هستند ، مانند مديران و همچنين قراردادهايي که بين -شرکت و طرفهاي خارج از شرکت وجود دارد ، بدهي به سهامداران و ساير اعتبار دهنده گان (تفسير قراردادي محافظه کاري )
2. افزايش در هزينه هاي دعاوي قضايي (تفسير دعاوي قضايي محافظه کاري )
.3ديدگاه قانونگذاران و تعديل کننده گان حسابداي) مانند - SEC و FASB (تفسير قانون گذاري محافظه کاري)
.4 ارتباط بين سود گزارش شده و ماليات (تفسير مالياتي محافظه کاري)
اسلاید 12 :
پیشینه تحقیق :
1-باسو(1997 )در تخمين شاخص محافظه كاري، رابطه بين عايدات و بازده سهام را ازطريق رگرسيون بررسي نمود. او دريافت در شركتهايي كه بازده سـهام آنهـا منفـي اسـت ، بـازده سـهام همبـستگي بيـشتري بـا عايـدات دارد تـا در شركتهايي كه بازده سهام آنها مثبت است. باسو دريافت در دوره هايي كـه دعـاوي قـضايي در آمريكـا افـزايش يافتـه ،محافظه كاري نيـز افـزايش يافتـه اسـت. گيـولي و هـين (2000 )طي تحقيقي نشان دادند، سودآوري در طي چهار دهه گذشته، درآمريكا كاهش يافته است. اما ايـن كـاهش، موجب كاهش جريانات نقدي نشده است. همچنين توزيـع سود خيلي پراكنده شده است و نسبت به جريانـات نقـدي چولگي به چپ دارد. نتايج تحقيق آنها به اين موضوع اشاره دارد كه شناخت اخبار بد نسبت به اخبار خوب زودتر انجام مي شود و ميـزان محافظـه كـاري در گزارشـگري مـالي آمريكا افزايش يافته است.
اسلاید 13 :
2-(بيور و ريان2000 )رابطه بين معيـار محافظـه كـاري ، بـا هزينـه اسـتهلاك، تحقيـق و توسـعه و هزينـه تبليغـات و ذخيــره كــاهش ارزش موجــودي تحــت روش LIFO را بررسي كردند. آنهـا در ايـن بررسـي دريافتنـد كـه هزينـه استهلاك به روش نزولي، هزينه تحقيق و توسـعه و هزينـه تبليغات بر محافظه كاري اثر منفـي و معكـوس دارنـد. امـا شاخص ذخيره كاهش ارزش موجودي تحت روش LIFO اثر مثبت دارد. آنها توضيح مي دهندكه ذخـاير LIFO در دوره 1981 تا 1993 يعني دوره اي كـه شـركتها در دوره رشد قرار داشتند ، زياد است.
-3نتايج تحقيق پنمن و ژانـگ(2002 (نـشان مـي دهـد كـه رويه هاي محافظه كارانه حسابداري به هزينه بردن مخارج سرمايه اي را تسريع مي بخـشد، ايـن موضـوع مـي توانـد موجب كاهش سود و ايجاد ذخاير مخفي شـود. در نتيجـه كيفيت سود بواسطه محافظه كاري كاهش مي يابد.
اسلاید 14 :
4 -واتـز و زيمــرمن (1978 (معتقدنــد كــه شــركت هــايي كــه بــا هزينه هاي سياسي بالا مواجه هـستند، تمايـل زيـادي بـه استفاده از رويه هاي محافظه كارانـه حـسابداري دارنـد . در تائيد عقيده آنها احمد و همكاران (2002 (نشان دادند كـه شركتهاي بزرگ، از روشهاي حـسابداري محافظـه كارانـه بيـشتري نـسبت بـه سـاير شـركتها اسـتفاده مـي كننـد. همچنين نتايج تحقيق احمد و همكاران(2002 (بيـانگر آن است كه اگر تضاد منافع ميان وام دهنـدگان و سـهامداران در تقسيم سود وجود داشته باشد ، در آن صورت مـديران شـركت هـاي وام گيرنـده، احتمـالاً اشـتياق بيـشتري بـه استفاده از رويه هاي محافظه كارانه حسابداري دارند.
5- احمــد در تحقيــق ديگــري(2008 )نتيجــه مــي گيــرد ، محافظه كاري حسابداري مانع سرمايه گـذاري مـديران در پروژهايي با بازده منفي مي شود. همچنين او در مـي يابـد كه رابطه مستقيمي بين درصـد سـهام متعلـق بـه اعـضاي هيئت مديره و محافظه كاري وجود دارد.
اسلاید 15 :
مدل های اندازه گیری محافظه کاری
از سال 1997 تاکنون، محققان مدلهای مختلفی برای محاسبه ی محافظه کاری پیشنهاد کرده اند. مهمترین این مدلها :
1-مبتنی بر اقلام تعهدی
2-مبتنی بر اقلام تعهدی غیرعملیاتی
3-مبتنی بر ارزش بازار
4- مبتنی بر رابطه ی بازده سود و سهام
5- معیار عدم تقارن زمانی در شناسایی سود و زیان
6- معیار چولگی منفی توزیع سود و جریانهاي نقدي
7- محافظه کاری تابعی از میزان اهرم مالی
8-مدل بسط یافته باسو
اسلاید 16 :
سنجش محافظه کاری بر مبنای معیار مبتنی بر اقلام تعهدی
براساس تعریف محافظه کاری انتخاب رویه ای از بین گزینه های موجود که از طریق شناسایی کندتر درآمدها، سریعتر هزینه ها و ارزیابی پایین تر داراییها و ارزیابی بالاتر بدهیها منجر به حداقل سود انباشته ی گزارش شده ی شرکت شود". می توان چندین معیار تجربی برای اندازه گیری محافظه گیری درنظر گرفت. یکی از این معیارها، علامت ومقدار اقلام تعهدی تجمعی طی زمان است.
اسلاید 17 :
در ایران بنی مهد و باغبانی(1388) برای سنجش محافظه کاری از تعریف مبتنی بر اقلام تعهدی استفاده کردند. بر مبنای این مدل، محافظه کاری از تقسیم اقلام تعهدی عملیاتی بر جمع دارایی ها در اول دوره در ضرب منفی یک به دست می آید. اقلام تعهدی عملیاتی از تفاوت سود خالص و جریان نقدی عملیاتی به علاوه ی هزینه ی استهلاک به دست می آید.
( جمع داراییها درا ول دوره/ اقلام تعهدی عملیاتی)* 1- = شاخص
یا
( جمع دارایی ها در اول دوره) / (جریان نقدی عملیاتی- هزینه استهلاک + خالص سود )) * 1- = شاخص
اسلاید 18 :
سنجش محافظه کاری بر مبنای معیار مبتنی بر اقلامتعهدی غیرعملیاتی
به منظور سنجش محافظه کاری بر مبنای اقلام تعهدی غیرعملیاتی از مدل گیولی و هاین ( 2000 )که در ایران توسط مشایخی و همکاران ( 1388) مورد استفاده قرار گرفته است استفاده شد. این محققان به این دلیل در تحقیق خود از اقلام تعهدی غیرعملیاتی به جای کل اقلام تعهدی استفاده کردند که اعتقاد داشتند از یک سو حسابداری تعهدی مجرایی برای اعمال محافظه کاری فراهم می کند و از سوی دیگر اعمال اختیار از جانب مدیران در شرایط عدم اطمینان بیشتر مرتبط با اقلام غیرعملیاتی است تا اقلام عملیاتی، به همین دلیل آنها اقلام تعهدی عملیاتی را از صورت مدل حذف کردند.
اسلاید 19 :
در این حالت محافظه کاری مشابه مدل قبل به دست می آید با این تفاوت که جمع اقلام تعهدی عملیاتی از جمع اقلام تعهدی کسر می شود تا جمع اقلام تعهدی غیرعملیاتی به دست آید.
جمع اقلام تعدی = تغییر در موجودی کالا + تغییر در پیش پرداخت ها + تغییر در حسابهای دریافتنی – تغییر در حساب های پرداختنی – تغییر در مالیات پرداختنی – تغییر در پیش دریافت ها
اسلاید 20 :
مدل گیولی و هاین
1) ACC it = (NI it + DEP it ) - CFO it
2)oACC it= (AR it +I it +PE it )- (AP it +TP it) NO ACC it = ACC it - OACC it (3
جمع اقلام تعدی = ACC
هزینه استهلاک = DEP
اقلام تعهدی عملیاتی = OACC
موجودی مواد و کالا = I
حسابهای پرداختنی = AP
اقلام تعدی غیر عملیاتی = NOACC
سود خالص قبل از اقلام غیر مترقبه = NI
جریان نقدی عملیاتی = CFO
حسابهای دریافتنی= AR
پیش پرداخت هزینه ها = PE
مالیات پرداختنی = TP