بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

ککها
Siphonaptera

اسلاید 2 :

دوره زندگي
كك هاي نر وماده از خون تغذيه مي نمايند و به عنوان ناقل بيماري داراي اهيمت مشابهي مي باشند. آنها بالهای خود را در چرخه تکامل از دست میدهند در عوض به کمک پاهای نیرومند و محکم خود میتوانند حدود 35 سانتیمتر به طور طولی و18 سانتیمتر به صورت عمودي پرش نمایند. پاهای کک پوشیده از مو است و از سه بند کوتاه تشکیل شده است. کک ها حشرات نسبتا کوچکی هستند(5/8-1ميليمتر) کم و بیش بیضی شکل ،فاقد بال ولی دارای قدرت جهش بسیار بالا می باشند . ککها ی ماده12-6 ماه و یا بیش از 2 سال عمر کرده و در این مدت 300 الی 1000 تخم میگذارند تخمها پوشش نازكي از يك ماده چسبنده دارند كه در نتيجه سطح خارجي آنها با خاك وخاشاك پوشيده ميشود.

تخم ها پس از14-2 روز در پناهگاههای حاوی خاشاک منازل یا لانه پرندگان و جوندگان باز شده ويك لارو ريز بدون پا از آن خارج ميشودلارو داراي سري كوچك عموما تيره و يك جفت شاخك كوچك است لارو ككها خيلي فعال بوده واز روشنايي دوري مي كنند . به دنبال پناهگاهي در شكاف ويا درز زمين و بين خاشاك كف منازل يا لانه پرندگاه و جوندگان مي گردند. لاروها غالبا از هر گونه ماده آلي شامل مدفوع ميزبان و خوني كه بخشي از آن هضم شده و از مجراي گوارشي كك بالغ دفع شده تغذيه مي كنند. و بعضي ديگر از حشران كوچك مرده و يا كك هاي بالغ مرده تغذيه مي كنند

اسلاید 3 :

معمولا سه مرحله لاروي و در بعضي از گونه ها دو مرحله وجود دارد. دوره لاروي ممكن است كوتاه وحدود 12-10 روز باشد ولي اين دوره برحسب گونه تغيرات زيادي مي كند و ممكن است به علت شرايط نامناسب مثل پايين بودن درجه حرارت و محدود بودن مواد غذايي اين مدت تا 200 روز طول بكشد لاروها بر عكس بالغين نمي توانند تغييرات زياد رطوبت نسبي را تحمل كنند و در صورتي كه رطوبت خيلي زياد ويا خيلي كم باشد لاروها از بين خواهند رفت.

در پايان دوره لاروي لارو با ابريشمي كه از غدد بزاقي ترشح ميكند يك پيله سفيد رنگ مي تند. پيله به علت داشتن خاصيت چسبندگي بزودي از ذرات كرد و خاك و خاشاك پوشيده و تشخيص آن از محيط اطراف مشكل ميگردد. حدود 2 تا3 روز بعد لارو در درون پيله تبديل به شفيره شده و حشره بالغ بعد از 14 تا17 روز بعد از شفيره خارج ميگردد.درو مذكور ارتباط مستقيم با درجه حرارت محيط دارد .كك بالغ براي خروج از شفيره نياز به يك محرك خارجي مانند لرزشي كه از حركت يك ميزبان در خانه يا لانه اش ايجاد مي شود دارد.در برخي از گونه ها دي اكسيد كربن دفع شده از ميزبان و يا افزايش فصلي ميزان رطوبت نسبي هوا باعث خروج بالغين از شفيره ميشود.كك بالغ ممكن است تا يك سال در پيله خود زنده يماند.

دوره زندگي از تخم تا بالغ ذر بعضي گونه ها تحت شرايط كاملا مطلوب ممكن است 2 تا3 هفته باشد ولي اين دوره غالبا به طور قابل ملاحظه اي طولاني است. كك بالغ از روشنایی دوری می کنند و بنابر این در بین موها یا پر حیوانات زیر لباس،داخل رختخواب یافت میشود . ککها در طول روز و یا شب چندین بار از میز بان خود خونخواری می کنند و در موقع خونخواري مدفوع دفع ميكنند اين مدفوع شامل خون نيمه هضم شده غذاي قبلي است و پس از ان خون اضافي كه هنگام خونخواري مكيده ميشود دفع ميگردد.

اسلاید 4 :

هرچند كه اغلب گونه هاي كك يك يا دو ميزبان برگزيده مطلوب دارند ولي كاملا وابسته به ميزبان خود نمي باشند مثلا كك گربه و سگ (Ctenocephalidse) و كك رات (Xenopsylla) براحتي از انسان نيز خونخواري مي نمايند. كك ميزبان مرده را بسرعت ترك نموده و به دنبال ميزبان زنده مي رود و اين موضوع در ايجاد اپيدمي ها حائز اهميت است.

اسلاید 6 :

Anterior end.

اسلاید 7 :

fleaCycle

اسلاید 8 :

Second instar

اسلاید 9 :

Third instar

اسلاید 10 :

pupae

اسلاید 12 :

Adult flea removed from the cocoon

اسلاید 13 :

طاعون
بیماری های طاعون به سه فر م غده ای (سپتی سمیک )،خیارکی (لنفاوی )و ریوی در انسان دیده می شود که فرم ریوی ایجاد اپیدمی وحشتناکی می کندو از طریق ذرات باکتری معلق شده در هوای تنفسی می تواند دیگران را آلوده نماید .
از مجوعه گونه هاي شناخته شده كك ، حدود 30 نوع آن قادر به انتقال طاعون، ميباشند و ضمنا حداقل 220 نوع جونده مختلف، نسبت به طاعون، حساس بوده و ممكن است آلوده شوند.از آنجا كه کک جزو موجودات خونسرد ميباشد قادر به تنظيم درجه حرارت بدن خود نبوده ولذا در مناطقي كه درجه حرارت و رطوبت هوا مناسب نباشد به سرعت، مايعات بدن خود را از دست، ميدهد و قادر به ادامه حيات نمي باشد.

ثبوت كانونهاي طاعون، درگرو تعادل بين عادات كك و جوندگان مخزن و شرايط  محيطي و آب و هوا ميباشد. از طرفي مري كك  (Proventriculus) طوري ساخته شده است كه به طور منظم باز و بسته ميشود و مواد مصرفي را به داخل معده، هدايت مينمايد و در صورتي كه كك، از خون آلوده به يرسينيا پستيسYersinia Pestis ، تغذيه نموده باشد ابتدا مقداري خون وارد معده آن ميگردد ولي از آنجا كه اين ارگانيسم ها كلني هائي در مري تشكيل داده و با ايجاد لخته باعث انسداد آن ميشوند راه ورود خون، به معده، كاملا مسدود ميشود و باعث بالا اوردن مكرري در كك ميگردد و از طرفي اين حشره به منظور رفع تشنگي و گرسنگي خود با حرص و ولع بيشتري به تغذيه، مي پردازد و با استفراغ مواد آلوده و تلقيح آنها به ميزبانهائي كه از خون آنها تغذيه مينمايند يرسينياپستيس را به بدن آنان منتقل ميكند و سرانجام در اثر كم آبي، تلف ميگردد.در شرايط  اقليمي گرمتر، كك ها در موشهاي مزارع و آنهائيكه داخل ساختمان ها ساكن هستند فراوانترند و در آب و هواي سردتر، آلودگي آنها به موشهاي بناهاي مسكوني انسان يا ديگر ساختمانها محدود ميگردد. ضمنا گزنوپسيلا كئوپيس، ارتباط  نزديكي با موشها و اماكن مسكوني انسان دارد و در غياب ميزبان اصلي به گزش انسان ميپردازد.

اسلاید 14 :

ككهاي جوندگان وحشي در كانون طبيعي طاعون ايران
تاكنون 13 نوع كك، بر روي جوندگان وحشي كانون طبيعي طاعون ايران شناخته شده است اين ككها در جريان همه گيري طاعون حيوانات، (اپي زوسي) آلوده شده و باسيل طاعون را منتقل مينمايند.گزنوپسيلا  كئوپيس Xenopsylla Cheopis  يكي از ككهاي جوندگان وحشي است و حدود 80% ككهاي موجود در كانون طبيعي طاعون ايران را تشكيل ميدهد و بر روي همه انواع جوندگان، يافت مي گردد.ولي تعداد آن بر روي مريون پرسيكوس، بيشتر از ساير جوندگان است. اين كك به علت نقشي كه در انتشار پاندميك و اپيدميك طاعون انساني ايفاء ميكند به عنوان ناقل كلاسيك، در نظر گرفته شده است كه گزنوپسيلا كئوپيس، نسبت به ساير ككها بسيار پرخور و حريص است و لذا ناقل موثرتري محسوب ميگردد.

اسلاید 15 :

راه انتقال
انسان وقتی به بیماری مبتلا میشود که وارد منطقه جوندگان وحشی در کانون های طاعون شود و یا وارد شدن جوندگان وحشی و یا کک هاآلوده انها به محیط زیست انسان باعث انتقال بیماری توسط گزش های الوده میشود .حیوانات اهلی بخصوص گربه ها ممکن است الودگی طاعون را توسط ککها انتقال دهند و ممکن است از طریق گاز گرفتن و یا چنگ انداختن به انسان بیماری را منتقل کنند .تماس جوندگان وحشی و کک انها بخصوص گزنوپیسیلا کئوپیس(X.cheopis ) می تواند جوندگان اهلی را نیز آلوده نماید و یک اپیدمی ایجاد نماید .

اسلاید 16 :

xenopsylla

اسلاید 17 :

بيماري هاي منتقله توسط ككها

اسلاید 18 :

Pulex irritans

اسلاید 19 :

rashes-caused-by-fleas

اسلاید 20 :

تونگا پنترانس Tunga penetrans
اين ككها در مناطق حاره ونيمه حاره يافت ميشوند و از آمركاي مركزي و جنوبي تا سراسر آفريقاانتشار دارد اين گونه بومي آسيا و هندوستان نيست. هر دو جنس نر و ماده بسيار كوچك و حدود يك ميليمتر اندازه دارند. تخم اين كك ها بر روي زمين خانه و يا خارج از خانه گذاشته شده و پس از 4-3 روز لارو سن يك از آنها خارج مي شود در شرايط مناسب رشد لاروي طي 14-10 روز كامل شده و دوره شفيرگي حدود 5-14 روز بطول مي انجامد. ككهايي كه تازه از پيله خارج شده اند خيلي چابك بوده و روي زمين جست وخيز نموده تا روي ميزبان مناسبي مثل انسان يا خوك قرار بگيرند . هر دو جنس خونخوارند ولي پس از تغذيه جنس نر ميزبان را ترك مي كند در صورتيكه ماده پس از بارو شدن در نقاط نرم پوست مثل لاي انگشتان پا يا زير ناخن انگشت پا وارد پوست مي شوندديگر نقاط همچنين كف پا نيز ممكن است مورد حمله كك قرار گيرد باسن كساني كه روي زمين مي نشينند نيز ممكن است موردحمله قرار گيرد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید