بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
الگوی غذایی صحیح با تاکید بر پیشگیری از عوامل خطر تغذیه ای در بیماری های غیرواگیر در جوانان
اسلاید 3 :
از حول و حوش 18 سالگی نوجوانی پایان می گیرد و دوران شیرین جوانی آغاز می شود. در واقع 29سالگی پایان جوانی و ورود به سن میانسالی است. دوران پر از شور و هیجان جوانی و البته مهم ترین دوران عادت های بد غذایی. دوران درست غذا نخوردن، دوران نوشابه و نوشیدنی ها انرژی زا، دوران سر در موبایل یا بازی های کامپیوتری داشتن، دوران درس و کنکور و دانشگاه و هزاران بهانه برای صرف نظر کردن وعده های غذایی یا بد غذا خوردن.
اسلاید 4 :
تغذيه ناسالم عاملي براي بيماري جوانان
در حال حاضر بیماری های غیرواگیر از جمله دیابت ، فشار خون بالا ، چربی خون بالا ، بیماری های قلبی عروقی ، سکته های مغزی قلبی و انواع سرطان مهمترین علت مرگ ومیر در جهان و ایران بشمار می رود.
اسلاید 5 :
الگوی غذایی نامناسب به صورت مصرف زیاد قند ، نمک و چربی مهمترین دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر محسوب می شود. پیامد مصرف زیاد مواد قندی و چربی و روغن ،اضافه وزن و چاقی است که در حال حاضر مشکل عمده بهداشتی تغذیه ای در ایران است که متاسفانه این الگوی غذایی در میان بسیاری از جوانان وجود دارد.
اسلاید 6 :
افزايش مصرف روغن و چربي و مواد قندي وشیرین و مصرف زياد نمك، مصرف كم سبزي و ميوه از مهمترین دلایل بروز بیماری های غیر واگیر در کشور می باشد . سرانه مصرف قند و شکر در کشور 66 گرم در روز است که براساس سبد مطلوب غذایی باید به روزانه 40 گرم کاهش یابد.
اسلاید 7 :
مصرف سرانه روغن نیز روزانه 46 گرم است که باید به 35 گرم کاهش یابد. مردم روزانه بطور متوسط 10 تا 12 گرم نمک مصرف میکنند . مقدار توصیه شده نمک برای افراد زیر 50 سال کمتر از 5 گرم و برای افراد بالای 50 سال و کسانی که مشکل فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی دارند کمتر از 3 گرم در روز است.
اسلاید 8 :
چاقی، مهم ترین عارضه تغذیه نادرست
نتایج بررسی ها نشان می دهند که از هر 5 جوان یک نفر دچار اضافه وزن یا چاقی مفرط است. این در حالی است که اکثر جوانان دوست دارند لاغرو خوش اندام باشند و یا حداقل وزن نرمالی داشته باشند. به همین دلیل وزن جوانان از اهمیت بالایی برخوردار است چون به طور مستقیم روی اعتماد به نفس آن ها نیز تأثیر می گذارد.
اسلاید 9 :
جوان ها اعتقادی به ساعت مشخص غذایی ندارند
بر حسب آمارهای جهانی 54 درصد جوانان از هر دو وعده غذایی حداقل یک وعده را به طور نامرتب می خورند و اهمیتی به ساعت مشخص غذایی نمی دهند.
در این دوره میزان کلسیم دریافتی باید افزایش یابد تا استخوان هامحکم شود. بنابراین روزانه بین 1200 تا 1500 میلی گرم کلسیم می بایست دریافت شود. برای این میزان باید سراغ محصولات لبنی، سبزیجات سبز، نان کامل و آجیل ها رفت.
باید گفت که در سنین مثلاً 18 تا 20 سالگی هنوز رشد یک جوان به پایان نرسیده و بدن وی نیاز به مصرف مواد غذایی بیشتری دارد.
اسلاید 10 :
در واقع هر دختر 16 تا 20 ساله باید روزانه بین 2400 کیلوکالری انرژی دریافت کند و این نیاز برای پسری با همین رده سنی بیش از 3000 کیلوکالری است. بنابراین لازم است که جوان در حال رشد این میزان کالری را تأمین کند و سر ساعات مشخصی نیز این کار را انجام دهد تا نیازهای بدنش به خوبی برآورده شود. البته به عقیده متخصصان زمانی که جوانان به سن 25 سالگی می رسند و قدم به زندگی جمعی می گذارند میل بیشتری به داشتن نظم زندگی و البته نظم غذایی پیدا می کنند.
اسلاید 11 :
غالباً در سنین نوجوانی و جوانی دختران توجه زیادی به وضعیت ظاهری و حفظ تناسب اندام خود دارند و از احساس چاقی در اندامهای خود رنج میبرند.
تشدید این حالات روحی و فشارهای فردی و اجتماعی برای ایجاد اندامی مورد پسند، منجر به بروز بیماریهای عصبی به نام پرخوری عصبی یا بولیمیا و کم خوری عصبی یا آنوركسیا میگردد.
چنانچه این اختلالات به موقع تشخیص داده نشوند و درمان مناسب اتخاد نگردد، سلامت فرد در معرض خطر جدی قرار میگیرد.
اسلاید 12 :
اختلالات خوردن سومین بیماری مزمن رایج در دختران با میزان شیوع 5 تا 15 درصد می باشد. این اختلال شامل بی اشتهایی عصبی و پرخوری عصبی است.
بی اشتهایی عصبی
در بی اشتهایی عصبی یا Anorexia Nervosa ) )افراد از تصویر ذهنیِ فرم بدن خود رضایت ندارد و در نتیجه می خواهد به وزن کمتری دست یابد . پس دریافت انرژی را کاهش می دهد و دفع خود را از طریق ورزش اضافی و همزمان استفراغ عمدی و یا استفاده از مسهل ها و دیورتیک ها افزایش می دهد . آشفتگی های فکری و روانی وضعیتی را ایجاد میکند که فرد توانایی مراقبت از خود را ندارد . خودنمایی بالینی این بیماریها به طور معمول با پوشش برای از دست دادن وزن آغاز شده سپس با سرعت به ترس از چاقی و شیفتگی لاغری تبدیل می شود .
اسلاید 13 :
یک یافته به تقریب همیشگی بی اشتهایی عصبی، لذت بیمار در رسیدن به وزن کم به دلایل شخصی و هیجانی است . هر گونه افزایش وزن موجب دلهره و اضطراب شدید برای از دست دادن وزن می شود.
ریزش مو شایع است و موهای شبیه کرک در صورت و تنه می روید . پوست خشن، پوسته پوسته و دارای خونریزیهای سکه مانند زیر پوست می شود.
اسلاید 14 :
معیارهای تشخیص بی اشتهایی عصبی
- امتناع از نگه داشتن حداقل وزن طبیعی برای سن و قد
- کاهش وزن به مقدار 15 % نسبت به وزن مورد انتظار
- تصور غلط از بد ن: احساس چاقی با وجود لاغری
- ترس شدیدی از چاق شدن یا وجود کاهش پیش رونده وزن
- حداقل قطع سه عادت ماهیانه متوالی
- عدم وجود بیماری جسمی که کاهش وزن را توجیه کند .
اسلاید 15 :
درمان
اهداف درمان عبارتند از بازگردان وزن و اعمال بدن به حدود طبیعی و برقراری یک الگوی طبیعی تغذیه .
تغذیه کافی در بیماران حادی که به شدت کم وزن هستند اهمیت حیاتی دارد . اما ترمیم وزن و دادن غدا برای اینکه با موفقیت همراه باشد نیاز به همکاری بیمار دارد . اولین گام در جهت ترمیم وزن بدن رسیدن وزن بیمار به بیش از 12 % وزن طبیعی ضرورت می یابد . درمان با داروهای ضد افسردگی ممکن است برای بیماران افسرده می باشد . داروهای محرک اشتها مانند سیپروهپتادین ممکن است مفید باشد.
اسلاید 16 :
پرخوری عصبی:
پر خوری عصبی یا بولیمیا حالتی است که بیشتر در نوجوانان و جوانان مشاهده می شود و به طور معمول به کاهش جدی مواد مغذی مانند آنچه در بی اشتهایی عصبی دیده می شود منجر نمی گردد.در این بیماری شخص به طور مکرر مقادیر زیادی از غذا را در زمانی محدود مصرف می کند که قطعا بیشتر از میزانی است که اکثر مردم در مدت مشابه و تحت شرایط مشابه مصرف می کنند .
افراد مبتلا به این اختلال در بیشتر مواردوزن خود را نزدیک به حد مطلوب نگه می دارند و در دورهایی به پرخوری و استفراغ می پردازند . آنها عقاید غیر منطقی نسبت به غذا و آنچه که برای حیات بدن ضروری است؛ دارند . با این وجود اندازه بدن در افراد مبتلا کمتر از آنچه که در افراد بی اشتهایی عصبی دیده می شود تحت تاثیر قرار می گیرد ( اندازه بدن در مقایسه با افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی کمترتغییر می کند )
اسلاید 17 :
معیارهای تشخیص پرخوری عصبی:
توجه افراطی به شکل بدن و وزن
مصرف غذای پر انرژی و به آسانی قابل بلع در موقع پرخوری
مصرف مخفیانه غذا در موقع پرخوری
ختم پرخوری در حضور دیگران یا با شروع درد شکم، ایجاد استفراغ ارادی ، خواب
کوشش های مکرر برای کاهش وزن با رژیم های سخت ، داروهای ملین، مدر و استفراغ عمدی ( ارادی )
نوسانات فراوان وزن به مقدار بیش از 5 / 4 کیلو گرم در دوره های پرخوری و امتناع از غذا
افسردگی یا احساس گناه پس از پرخوری
اسلاید 18 :
در این دوره های پر خوری، فرد از مواد شیرین ، پرکالری و نرم مثل کیک یا کلوچه استفاده می کند.بعضی بیماران بدون توجه به مزه غذا علاقه به غذاهای پر حجم دارند . غذاها مخفیانه و سریع خورده می شوند و گاهی خوب جویده نمی شوند.
پرخوری عصبی بیشتر در زنان جوانی که وزن طبیعی و یا کمی اضافه وزن دارند اتفاق می افتد . نسبت دختر به پسر 12 به 1 است و شیوع آن در دختران دانشجو حتی به 50% هم می رسد .پرخوری و رفتار جبرانی نا متناسب هر دو به طور متوسط حداقل هفته ای دو بار و به مدت 3 ماه روی می دهد . همچنین میزان اختلالات خلقی و اضطرابی درآنها بالا می باشد.
فرد برای جلوگیری از افزایش وزن ، به رفتارهای جبرانی عودکننده ای نظیر استفراغ عمدی ، استفاده مکرر از مسهل یا مدر(80 درصد) ، روزه گرفتن یا ورزش مفرط یا رژیمهای سخت ( 20 در صد ) می پردازند .این استفراغ های بیش از حد منجر به بهم خوردن الکترولیت های خون همچون هیپوناترمی و هیپو کالمی می شود
اسلاید 19 :
درمان
تلفیقی از روشهای تغذیه ای آموزشی و کنترل شخصی (Self- monitoring ) برای افزایش آگاهی از ناسازگاری رفتار به کار گرفته می شود و پس از آن در جهت تغییر در رفتار و عادات خوردن همت گماشته می شود . باید توجه داشت داروهای ضد افسردگی هم
برای این بیماران جایگاه خاصی دارد.
اسلاید 20 :
از آنجا كه این بیماری منشاء روانی و روحی دارد، در درمان مبتلایان باید به وضعیت روحی و روانی آنان توجه بیشتری داشت و استفاده از رژیمهای چاق كننده برای بازگرداندن وزن به حد طبیعی به تنهایی نمیتواند اقدام موفق و موثری باشد.
علیرغم آنکه این اختلالات بیشتر در بین دختران جوان دیده میشود، در سالهای اخیر ابتلا به این بیماری به دنبال استرس و فشارهای روحی در میان پسران نیز افزایش یافته است.
از دست دادن شدید وزن، کمبود رشد، بیاشتهایی، اجتناب از غذا خوردن، گرایش به مصرف غذاهایی با تركیبات غیرمعمول از علائم هشدار دهنده این اختلالات هستند.