بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
نگاهی به تاریخ کهن
اسلاید 3 :
شهر سوخته در ايران درشهر سيستان بلوچستان
اسلاید 4 :
شهر سوخته در 56 کیلومتری زابل در استان سیستان و بلوچستان و در حاشیه جاده زابل - زاهدان واقع شده است. این شهر در 3200 سال قبل از میلاد پایه گذاری شده و مردم این شهر در چهار دوره بین سالهای 3200 تا 1800 قبل از میلاد در آن سکونت داشته اند. تاریخچه این شهر به چهار قرن قبل از میلاد مسیح باز می گردد.
كاخ شهر سوخته نخستین بخش از تمدن كهن این محوطه منحصر به فرد است كه در زوایای مختلف هر رهگذری را بیگمان به سوی خود میكشاند.
باستان شناسان و محققان داخلی و خارجی با دستان پرتوان و اندیشه خود تاكنون توانستهاند اسرار و رازهای نهفتهای را از نحوه سكونت مردمان پنج هزار سال قبل در محوطهای كه معلوم نیست آن زمان چه نام داشت كشف كنند.
اسلاید 5 :
شهرباستانی سوخته متعلق به 3200 قبل ازمیلاد ابتدا توسط باستان شناسان و محققانی ازایران و ایتالیا در سال 1346 شمسی به سرپرستی "موریسیو توزی" مورد كاوش و تحقیق قرار گرفته است.
شهرسوخته در همجواری یكی از دلتاهای رود هیرمند قرار دارد و از مهمترین مراكز دوران مفرغ در شرق ایران بشمار میرفت. این شهر با150 هكتار وسعت پس از 900 سال رونق و شور و نشاط به یكباره و به صورت ناگهانی از بین رفته است.
براساس آثار موجود و مكشوفه باستانی، سرزمین سیستان و بخصوص شهر سوخته از گذشتههای دور دارای تمدن و فرهنگ بسیار شكوفا بودهاست.
اسلاید 6 :
این منطقه به لحاظ موقعیت خاص اقلیمی، سیاسی و فرهنگی مركز ارتباطات تمدنهای بزرگ ماوراالنهرین، بین النهرین و هند و چین به شمار میرفته است.
اندك شهرهای باستانی شامل شوش ، تپه ملیان در ایران و موهنجارو در پاكستان تنها از لحاظ قدمت با شهر شهرسوخته زابل برابری دارند.
بر اساس كاوشهای انجام شده تاكنون شهرسوخته زابل از پنج بخش شامل گورستان، منطقه مسكونی، بناهای یادمانی ، صنعتی و بخش مركزی تشكیل شده است.
اسلاید 7 :
گورستان شهر سو خته
اسلاید 8 :
اسكلتهاي كشف شده
اسلاید 9 :
آثار كشف شده
اسلاید 10 :
وسيله بازي
اسلاید 11 :
شهرسوخته و تمدن هوشمند و خلاق آن به عنوان بزرگترین استقرار شهرنشینی درنیمه شرقی فلات ایران نمونهای منحصر به فرد و حكایت گر واقعی علم، صنعت و فرهنگ گذشتههای دور سیستان است.
پس از پیروزی شكوهمند انقلاب، كاوشهای جدی این محوطه بینظیر توسط هیات ایرانی به سرپرستی دكتر "سیدمنصور سید سجادی " آغاز شد تا اسرار پنهان شده در كویر سیستان به جهانیان معرفی شود.
شهرسوخته تاكنون با فعالیت باستان شناسان و محققان با انجام 9 فصل كاوش به جهانیان معرفی شده است.
البته كارشناسان معتقدند كه تاكنون با انجام این 9 فصل تنها چهار درصد از شهر سوخته مورد حفاری و تحقیق قرار گرفته است.
آثار بدست آمده از فصول مختلف كاوش در شهر سوخته وجود علوم و صنایع مختلف را در این مكان برای مردم دنیا به اثبات رسانده است.
اسلاید 12 :
«درخت آسوریک» و نخستین پویا نمایی جهان در شهر سوخته
درخت آسوریک منظومه مفاخره آمیزی است میان بز و نخل که به زبان پارتی سروده شده ولی اکنون به خط پهلوی در دست است .
كشف سفال منقوش به بز شهر سوخته و پژوهشهای علمی "سید منصور سید سجادی"، سرپرست كاوشهای باستانشناسی شهر سوخته تا كنون بازتابهای علمی فراوانی داشته است.
بز شهر سوخته به عنوان یكی از آثار مكشوفه مهم در این سایت باستانی همچنان مورد توجه پژوهشگران است.
به اعتقاد سجادی، این سفال نشانگر نخستین انیمیشن جهان است و این موضوع نشان میدهد در نخستین دوران شهر نشینی به چنین نقشهایی اهمیت میدادند.
اسلاید 13 :
- ایرانی بودن اثر مکشوفه
2- قدمت بالغ بر 5000 ساله منظومه «درخت آسوریک» را رقم می زند
اسلاید 14 :
در سرزمین سورستان درختی بلند رسته بود .
برگهایی سبز داشت و میوه هایی شیرین می آورد . روزی آن درخت بلند با بز نبرد کرد که : من بر پایه داشته های بسیاری که دارم از تو برترم ، از جمله آن هنگامی که میوه نو بر میآورم ، شاه از میوه های من می خورد ، از چوب من کشتی می سازند ، از برگهایم جاروب می سازند ، از من طناب می سازند تا تورا ببندند ، سایه ام در تابستان سایبان شهریاران است و آشیان پرندگان هستم و اگرمردم مرا نیازارند تا روز رستاخیز جاوید وسبز بر جا میمانم .
اسلاید 15 :
بز در پاسخ به او گفت : هر چند که مرا مایه ننگ است که به سخنان بیهودهات پاسخ دهم اما ناچار از سخن گفتنم . برگهای تو در درازی به مو های دیوان می ماند که در آغاز دوران جمشید بنده مردمان بودند. ( من آنم که در دین مزدیسنی و در پرستش ایزدان از شیر من بهره می سازند. ) کمربندی را که مروارید در آن می نشانند از من میسازند و نیز از پوستم مشک می سازند . سفره های سور را با گوشت من می آرایند . پیش بند شهریاران را ازمن می سازند . پیمان نامه هارا بر پوست من می نویسند. زه کمان را از من می سازند . من میتوانم از کوه به کوه در کشورهای بزرگ سفر کنم و مردمانی از نژادهای دیگر را ببینم. از شیر من پنیر / حلوا و ماست می سازند و دوغم را کشک میکنند . حتی بهای من در بازار بیش از بهای خرمای توست . هر چند که سخنانم دری است که در پیش گراز انداخته باشند اما بدان که من در کوهستان های خوشبو چرا می کنم و از گیا هان تازه می خورم و از چشمه های پاک می نوشم . در حالی که تو همچون میخی بر زمین کوبیده شدهای و توان رفتن نداری. بدین ترتیب بز پیروز و سربلند از آنجا رفت و درخت خرما سر افکنده بر جای ماند.
اسلاید 16 :
یاد آوری این نکات در متن فوق الذکر و شباهت تصاویر منقوش بر سفالینه شهر سوخته ضروری است که « آسوریک» درختی بلند با برگهای دراز است و اینکه بز می تواند برگ گیاهان را بخورد و پیروز از مناظره خارج شود (میجهد و برگ درخت آسوریک را که چون میخی بر زمین ثابت است میخورد.)
بر جستگی سه نظریه نسبت به سایر نظریه های رایج درباره منظومه آسوریک:
1- نخستین نمونه از کاربرد شیوه مناظره یا سوال و جواب را در ادبیات که سابقه ای طولانی دارد، در ادبیات پیش از اسلام می توان دید .
2- درخت آسوری (آسوریک ) منظومه مفاخره آمیزی است میان بز و نخل که به زبان پارتی ( پهلوی اشکانی ) سروده شده ولی اکنون به خط پهلوی در دست است .
3- این منظومه سروده ای فولکلور و مردمی است که از روزگاران کهن در میان عامه مردم رواج داشته است .
اسلاید 18 :
جام جم آنلاين: چشم مصنوعي شهر سوخته براي نخستين بار در نمايشگاهي با عنوان نمادهاي سرزمين مابه نمايش گذاشته ميشود.
محمدرضا مهرانديش، رئيس موزه ملي ايران باستان با اعلام اين خبر گفت: نمايشگاهي با عنوان نمادهاي سرزمين ما در 28 ارديبهشتماه مصادف با اولين روز هفته ميراث فرهنگي و روز جهاني موزه در موزه ملي ايران باستان برگزار ميشود كه چشم مصنوعي يكي از اشياء شاخص آن است.به گزارش ميراث خبر، وي در ادامه گفت: در اين نمايشگاه 600 شيء شاخص كه در 4 سال اخير در كاوشهاي باستانشناسي بدست آمده يا از حفاران غيرمجاز گرفته شده است، به نمايش گذاشته ميشود.چشم مصنوعي در سال 1385 كشف شد و به عنوان يكي از منحصربهفردترين آثار جهاني در محوطه 5 هزار ساله شهر سوخته كشف و پس از آن به دنيا معرفي شد. اين اثر منحصربهفرد تاكنون در هيچ موزهاي به نمايش گذاشته نشده است.
اسلاید 19 :
مربوط به صفحه قبل
اسلاید 20 :
آثار جراحی مغز در منطقه شهر سوخته سیستان و بلوچستان كشف شد
از جمله اقدامات اداره كل میراث فرهنگی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان برای حفظ آثار ملی و تاریخی یك منطقه ، شناسایی اثر, ثبت اثر و مرمت بناهای تاریخی و ایجاد محوطهای مشخص برای آثار به منظور حفظ آنها در برابر عوامل طبیعی یا قاچاق آنها از سوی افراد سودجو است.
حسنعلی شهركی , مدیركل میراث فرهنگی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان , در گفتوگو با خبرنگار ایلنا , با بیان این مطلب ، گفت: از جمله مهمترین آثار تاریخی استان ، میتوان به اشیا شهر سوخته اشاره كرد كه مربوط به 6 هزار سال قبل از میلاد هستند. ضمن این كه آثار انیمیشن و جراحی مغز , نیز در این منطقه كشف شده است. وی، افزود: تا پایان سال 84 , 317 اثر در خصوص آثار تاریخی كشور از این استان ثبت شده ، در حالی كه تعداد این آثار بیش از هزار اثر ثبت شده است. شهركی ، ادامه داد: حوزه بزرگ شرق ایران در زاهدان احداث شده و در نیمه اول سال 86 به بهره برداری میرسد. ضمن این كه كار احداث موزه مردم شناسی زابل به اتمام رسیده و كار دكورسازی آن در تهران رو به پایان است.
مدیركل میراث فرهنگی و گردشگری سیستان و بلوچستان, در پایان, كمبود نیروی انسانی متخصص و با تجربه, ساختار تشكیلاتی ثابت در شهرستانها و كمبود اعتبارات جاری را از جمله مشكلات این سازمان برشمرد.