بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

انواع لاستیک

اسلاید 2 :

لاستیک ها
از ویژگی برجسته لاستیک ها مدول الاستیسیته پایین آنها است همچنین مقاومت شیمیایی و سایشی و خاصیت عایق بودن آنها باعث کاربردهای بسیار در زمینه خوردگی میگردد . مثلا لاستیک ها با اسید کلریدریک سازگارند و به همین دلیل لوله ها و تانکهای فولادی با روکش لاستیکی سالهاست مورد استفاده قرار میگیرند . نرمی لاستیک ها نیز یکی دیگر از دلایل کاربرد فراوان این مواد میباشد مانند شیلنگها، نوارها و تسمه ها ، تایر ماشین و …
لاستیک ها به دو دسته تقسیم میشوند :
۱ . لاستیک های طبیعی
۲ . لاستیک ها ی مصنوعی
بطور کلی لاستیک های طبیعی دارای خواص مکانیکی بهتری هستند مانند مدول الاستیسیته پایینتر ، مقاومت در برابر بریدگی ها و توسعه آنها . اما در مورد مقاومت خوردگی لاستیک های مصنوعی دارای شرایط بهتری هستند .

اسلاید 3 :

تاریخچه

به الاستومر، کائوچو (Caoutchouc) نیز گفته می شود. کلمه کائوچو به معنی درخت گریان است و از ریشه کائو به معنی اشک و چو به معنی درخت آمده است که توسط سرخپوستان آمریکای جنوبی در قرن 15 نامگذاری شده است. از نظر قدمت تاریخی برای صنایع لاستیک منشا دقیقی وجود ندارد، اما به نظر می رسد برای اولین بار اسپانیایی ها و پرتغالی ها مطلع شدند که سرخپوستان آمریکای جنوبی و ساکنین آسیای جنوب شرقی از درختانی به نام هوا (Hevea) شیرابه هایی استخراج کرده و از آن استفاده های گوناگونی مانند اندود کردن البسه، پاپوش و کوزه های گلی برای جلوگیری از نفوذ آب و همچنین برای ساخت توپ جهت بازی می کردند، این شیرابه که بعدها نام لاتکس (Latex) را نیز بخود گرفت جزو اولین مواد لاستیکی به حساب می آید. رابر (Rubber) نیز به معنی پاک کننده (پاک کن) یک کلمه انگلیسی است که در قرن 18 مورد استفاده قرار گرفت، انگلیسی ها به این دلیل این نام را بر آن نهادند چون نوشته های مادی را با آن پاک می کردند. در زبان فارسی نیز الاستومرها را با نام لاستیک می شناسند که این نامگذاری در قرن 20 برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت.

اسلاید 4 :

منابع تولید
برای این لاستیک بهتر است ابتدا منابع طبیعی آنرا معرفی کنیم. لاستیک طبیعی در بیش از 200 گونه گیاهی مختلف به وجود می آید اما فقط چند مورد از آنها مانند درخت هوا براسیلینسس (Hevea Brasiliensis) که در برزیل، هند، مالزی و مالایا، آسیای جنوبی و جنوب شرقی و آفریقای غربی و همچنین درخت گوتاپرچا (Gutta-Percha) که در تایلند و تایوان و شمال استرالیا رشد می کنند کاربرد تجاری دارند و بیش از 99% از لاستیک طبیعی جهان از این منابع تأمین می شود. از دیگر منابع گیاهی این لاستیک می توان به درخت لاستیک پاناما (Castilla Elastica)، لاستیک انجیر (Ficus Elastica) نیز اشاره کرد.

اسلاید 5 :

از دیگر منابع طبیعی پلی ایزوپرن می توان به گیاه گوتاپرچا (Gutta-Percha) نیز اشاره کرد و تفاوت پلی ایزوپرن تولیدی از گیاه گوتاپرچا با گیاه هوا در این است که پلی ایزوپرن آن دارای ساختار ترانس (Trans-1,4-Polyisoprene) است و در گیاه هوا این ساختار سیس (Cis-1,4-Polyisoprene) است که این تفاوت ساختار سبب تفاوت خواص این دو شده است.

اسلاید 6 :

دانه های گیاه هوا
گیاه هوا Hevea

اسلاید 7 :

روش تهیه لاستیک طبیعی

برای بدست آوردن لاتکس، پوست درخت را طوری بر میدارند که مایع در فنجان های کوچکی جمع شود، فنجان ها باید مرتبا جمع آوری شوند تا از گندیدگی یا آلودگی شیرابه جلوگیری شود. پس از آن شیرابه به محل جمع آوری برده میشود و در آنجا پس از صاف شدن با افزودن آمونیاک محافظت میشود. لاستیک از طریق فرآیندی موسوم به انعقاد جدا میشود. این کار با افزودن اسیدها یا نمک های مختلف انجام می گیرد. در طی این عمل، لاستیک به شکل یک توده سفید خمیری از مایع جدا می شود و سپس از آن با استفاده از غلتک به شکل ورقه ای در می آید و در نهایت خشک می گردد.

روش جدیدتر این است که با استفاده تیغه های دوار یا اعمال برش بین دو غلتکی که با سرعت متفاوت می چرخند، شیرابه منعقد شده را به دانه تبدیل می کنند. دانه ها سپس به مدت چند ساعت در خشک کن های مکانیکی خشک می شوند، این عمل در روش قدیمی که از هوا یا دود چوب برای خشک کردن استفاده می شد چندین روز به طول می انجامید. به هر صورت ورقه یا دانه خشک شده متراکم و از آن مدل هایی به وزن 33 کیلوگرم می سازند.

اسلاید 8 :

گرفتن شیرابه درخت هوا

اسلاید 9 :

جنگل هوا

اسلاید 11 :

از لحاظ نوع ساختار لاستیک طبیعی به دو دسته تقسیم می شوند:
 
ترانس 1و4 ـ ایزوپرن (Trans-1,4-Polyisoprene):
سیس 1و4 ـ ایزوپرن (Cis-1,4-Polyisoprene):

اسلاید 12 :

روش های پخت
هم به روش گوگردی و هم به روش پرکسیدی پخت می شود.

مزایا
ارزان بودن، مقاومت در برابر آب.

معایب
مقاومت ازونی بسیار ضعیف (به دلیل وجود پیوند دوگانه در هر واحد تکراری)، در برابر نور خورشید، مقاومت کم در برابر حلال های هیدروکربنی، مقاومت کم در برابر روغن و بنزین، مقاومت کم در برابر شعله و اشتعال.

اسلاید 13 :

خواص
 
لاستیک طبیعی نسبت به سایر لاستیکهای مصنوعی از یک سری مزایای بی نظیر برخوردار است. یکی از این مزایا چسبندگی ساختاری فوق العاده آن نسبت به سایر لاستیکهای مصنوعی می باشد. این کیفیت چسبندگی لاستیک طبیعی در ساخت محصولات لاستیکی مختلف از اجزاء لاستیکی پخت نشده ضروری می باشد. دومین مزیت آن است که لاستیک طبیعی یکی از چند الاستومری است که موقع کشیده شدن متبلور می گردد ( در هنگام رهایش مانند بسیاری از الاستومرها حالت آمورف زیادی دارد).

این خاصیت باعث می شود آمیزه های صمغی لاستیک،استحکام کششی خوبی را داشته باشد (آمیزه های بدون دوده و یا پر کننده). اکثر الاستومرها مثل– SBR- باید در آمیزه خود دوده داشته باشد تا استحکام کششی و ماجولس قابل قبولی پیدا کنند. سومین ویژگی مهم لاستیک طبیعی نسبت به الاستومرهای دیگر داشتن خواص دینامیکی فوق العاده است، چون در حالت پخت شده خاصیت ارتجاعی بسیار زیادی دارد. به خاطر داشتن خاصیت ارتجاعی بسیار زیاد، در سیکل تنشهای تغییر شکلی، انرژی جنبشی به صورت حرارتی کمتر هدر می رود. در نتیجه، محصولاتی که تحت سیکلهای تغییر شکل ثابت قرار می گیرند ( مانند تایرها ) حرارت کمتری ایجاد می کنند. و محصولاتی که تحت شرایط دینامیکی فوق از لاستیک طبیعی ساخته می شوند در مقایسه با محصولات ساخته شده از لاستیکهای مصنوعی احتمال کمتری برای شکسته شدن دارند.
رابرهای طبیعی از نظر شیمیایی در مقابل اسیدهای معدنی رقیق، قلیا و نمکها مقاوم هستند.

اسلاید 14 :

کاربرد

بیشترین مصرف این ماده (بیش از 60%) در ساخت انواع تایر است (رویه تایر و بدنه و دیواره تایر)، درزگیر ها و آبند های لاستیکی، لوله، ضربه گیر ها، اسفنج های لاستیکی برای مبل سازی و تشک سازی، ورق های لاستیکی، نوار های لاستیکی، تسمه و نقاله، شیلنگ، واشر، کفی کفش، کالاهای ورزشی، مهر، چسب، نوک پستان بطری و پستانک و کاربردهای فراوان پزشکی (دستکش و .)، کاربرد های مهندسی (اتصالات انعطاف پذیر بالشتک پل ها و ساختمان ها) و .

اسلاید 15 :

نمونه هایی از محصولات تولیدی با

اسلاید 16 :

تیوپ سرنگ و کتانی هایی از جنس

اسلاید 17 :

محصولاتی دیگر ساخته شده از
NR و IR

اسلاید 18 :

از به عنوان: لاستیک (Rubber) (الاستومر (Elastomer))، تایر (Tire) آن استفاده می شود.
نام های دیگر: پلی ایزوپرن (Polyisoprene)، پلی سیس 1و4 ـ ایزوپرن (Cis-1,4-Polyisoprene)، پلی ترانس 1و4 ـ ایزوپرن (Trans-1,4-Polyisoprene)، آمری پل (Ameripol)، ناتسین (Natsyn)، کاریفلکس (Cariflex)، ابنیت (Ebonite)

مونومر: ایزوپرن Isoprene

حلال: سقّز (Turpentine) و نفتا (بنزین سنگین) (Naphtha)

دانسیته: 0.913 _ 0.928 g/cm3

دمای ذوب (Tm): برابر 35 تا 36 درجه سانتی گراد

دمای انتقال شیشه ای (Tg): برابر 72- درجه سانتی گراد

سختی (Shore A): برابر 5 تا 90

وضعیت قطبی یا غیر قطبی بودن: غیر قطبی

اسلاید 19 :

ویژگی های اشتعال (روش شناسایی آسان):

در شعله می سوزد و بعد از حذف شعله همچنان به سوختن ادامه می دهد.
شعله نارنجی متمایل به زرد دارد و کمی سر و صدا می کند.
دود سیاه توأم با ذرات کربن دارد.
در شعله چکه نمی کند.
بوی لاستیک سوخته می دهد.

اسلاید 20 :

تاریخچه لاستیک مصنوعی
 
در جنگ جهانی دوم وقتی منابع اصلی لاستیک ها بدست دشمن افتاد نیاز شدیدی برای جایگزینی آن توسط یک ماده مصنوعی احساس می شد. در اوایل دهه ۱۹۳۰ نیوپرن توسط دوپنت بدست آمد ،این ماده پنجمین ماده استراتژیک در جنگ جهانی بود. امروزه لاستیک ها ی مصنوعی زیادی شامل ترکیباتی با پلاستیک ها وجود دارند
نگاه اجمالی
لاستیکهای سنتزی به دو گروه ولکانش پذیر و ولکانش ناپذیر دسته بندی شدهاند. این کار از طریق ترکیب شیمیایی زنجیر بسپار هم انجام میگیرد. پرمصرفترین لاستیک سنتزی SBR است. از دیگر کشپارهای معمولی میتوان پلی بوتادیان ، پلی اتیلن – پروپیلن ، لاستیک پوتیل ، نئوپرن ، لاستیکهای نیتریل و پلی ایزوپرن را نام برد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید