بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خدا
اسلاید 2 :
پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی
اسلاید 3 :
پدیده های شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع که با تغییرات وسیعی در سبک زندگی همراه است، درکنار بهبود شاخص های بهداشتی موجب افزایش میزان امید به زندگی شده است ولی همین تغییر سبک زندگی سبب افزایش شیوع بیماری های غیرواگیر یا غیرمسری شده است. بیماری هایی که عامل میکروبی در پیدایش و انتشار آنها دخالتی ندارد، حتی حوادث ترافیکی نیز در این گروه از بیماری ها طبقه بندی میشود.طبق آخرین آمار امروزه نزدیک به 90% مرگ و میر مردم کشورمان ناشی از ابتلا به این بیماری هاست که در واقع 76% ناشی از خود بیماری های غیرواگیر و 14% آن ناشی از حوادث و سوانح است.
بیماری های غیرواگیر
اسلاید 4 :
چهار بیماری دیابت، فشارخون بالا، سرطان و بیماری های مزمن تنفسی به همراه چهارعامل خطر شامل کم تحرکی، تغذیه ناسالم، مصرف الکل و دخانیات مهمترین علل مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر هستند که احتمال مرگ ناشی از این بیماری ها را افزایش میدهند. به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت کنترل این بیماری ها و عوامل زمینه ساز آنها را به عنوان هدف اصلی برای کاهش 25% مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر تا سال 2025 تعیین کرده است.
اسلاید 6 :
حال سوال های دیگری مطرح میشود مثل اینکه اصلا دلیل بروز و شیوع این بیماری ها چیست و برای پیشگیری از آن ها در کل جامعه چه برنامه هایی وجود دارد و نهایتا برای اینکه خودمان از خطر این بیماری ها مصون بمانیم چه باید بکنیم. در پاسخ باید گفت افزایش روزافزون بیماری های غیرواگیر فقط مشکل کشور ما نیست بلکه مشکل اغلب کشورهاست.
اسلاید 7 :
یکی از دلایل آن همانگونه که قبلا اشاره شد افزایش طول عمر مردم به سبب افزایش رفاه و امکانات و همچنین کنترل بیماری های واگیر است. طبیعی است که با بالا رفتن سن احتمال بروز بیماری های قلبی و سرطان افزایش می یابد. ثانیا تغییر سبک زندگی انسانها طی سالیان گذشته زمینه ساز بروز بیشتر این بیماری هاست. مردم کم تحرک شده اند مصرف غذاهای چرب و پرنمک و شیرین بیشتر شده است، تعداد زیادی سیگار و قلیان میکشند و .
اسلاید 8 :
معاونت بهداشتی وزارت بهداشت طبق این برنامه ها و دستورالعمل های جدید سازمان جهانی بهداشت و برپایه ی «سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر عوامل خطر مرتبط در بازه زمانی 1394 تا 1404» بسته خدمت پیشگیری و کنترل چهار بیماری و چهار عامل خطر آن را تهیه نموده و در بسته خدمات سطح یک مطابق با روند تحول سلامت در کشور اجرا می کند.
اسلاید 9 :
طبیعی است که یک جزء مهم این برنامه آموزش مردم برای خود مراقبتی است تا بدانند که چگونه از خود مراقبت کنند. چطور فعالیت بدنی مناسب داشته باشند، غذای سالم بخورند و از دخانیات دوری کنند. بخش مهمی از برنامه خود مراقبتی در زمینه بیماری های قلبی عروقی، خطرسنجی است که به همه مردم بالای 40 سال و حتی طبق برنامه کشوری همه افراد 40 -20 ساله ای که چاق هستند یا سیگار می کشند یا یکی از علائم خطر را دارند هم توصیه می شود که این کار را انجام دهند.
اسلاید 10 :
عوامل خطر ژنتیکی و محیطی در بروز سکته های قلبی و مغزی نقش دارند. برخی عوامل همچون سن و جنس غیر قابل تغییر هستند ولی سایر آنها با در پیش گرفتن شیوه های مناسب تغذیه ای و فعالیت های ورزشی و در صورت لزوم با مصرف داروهای کاهنده فشارخون و چربی خون قابل پیشگیری هستند. خطرسنجی یکی از راهکارهای مناسب در تخمین میزان احتمال بروزسکته های قلبی ومغزی طی 10 سال آینده بوده و به افراد کمک میکند تا با شناخت عوامل خطر، ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهند.
اسلاید 11 :
پزشک یا مراقبین سلامت راهکارهای لازم برای کاهش میزان این خطرات را به آنها ارائه میدهند. پیشگیری از بروز سکته های قلبی و مغزی از طریق کنترل دقیق بیماری دیابت، کنترل فشارخون بالا و اختلال چربی خون و ترک دخانیات و غلبه بر استرس امکان پذیر است.
اسلاید 12 :
قبل از هرچیز باید از میزان قند، چربی خون و فشارخون خود اطلاع داشته باشید. علاوه بر آن باید به این سوالات پاسخ دهید.
آیا در معرض خطر هستید؟
اسلاید 13 :
پاسخ مثبت به هریک از این پرسش ها به معنی احتمال خطر است و براساس نمودار نمره خطر باید میزان خطر وقوع سکته در 10 سال آینده محاسبه
شود.
1- آیا سابقه بیماری های قلبی عروقی زودرس نظیر سکته های قلبی یا مغزی در افراد درجه یک خانواده شما وجود دارد؟ (منظور بروز بیماری های قلبی و سکته قبل از 65 سالگی در زنان و قبل از 55 سالگی در مردان است و منظور از بستگان درجه یک پدر مادر خواهر و برادر است.)
2- آیا سابقه دیابت یا نارسایی کلیه در افراد درجه یک خانواده شما وجود دارد؟
3- آیا دخانیات مصرف می کنید؟
4- آیا به یکی از بیماری های فشارخون بالا، دیابت یا چربی خون مبتلا هستید؟
5- آیا چاقی شکمی دارید؟ یعنی دور کمر شما مساوی یا بیشتر از 90 است.
6- آیا سن شما 40 سال یا بیشتر است؟
اسلاید 15 :
نکات مهم:
_ قند خون مساوی یا بیشتر از 100 ، فشار خون بیش از 120 روی 80 میلی متر جیوه، کلسترول بیش از 200 نیازمند
توجه ویژه و مشورت با پزشک است
_ پی بردن به چاقی شکمی (دور کمر 90 سانتی متر یا بیشتر) آسان است و روش خوبی برای خطرسنجی بیماری های قلبی عروقی است، اما محاسبه اضافه وزن و چاقی با روش های دیگری انجام می شود و از شاخص نمایه توده بدنی برای این منظور استفاده می شود.
اسلاید 16 :
روش محاسبه این شاخص به این گونه است که:
میزان وزن به کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد به متر مثلا اگر فردی 50 کیلوگرم وزن و 160 سانتی متر قد داشته باشد :
1.6 متر = 100÷160
19.5= 2.56÷50 2.56= 1.6×1.6
شاخص توده بدنی این فرد 19.5 =
روش محاسبه شاخص توده بدنی
اسلاید 18 :
نمایه توده بدنی 24.9-18.5= وزن طبیعی
نمایه توده بدنی 29.9-25 = اضافه وزن
نمایه توده بدنی 34.9-30 = چاقی متوسط(درجه 1)
نمایه توده بدنی 39.9-35 = چاقی شدید(درجه 2)
نمایه توده بدنی 40 به بالا=چاقی خیلی شدید(درجه3)
* البته اندازه دور شکم (چاقی شکمی) شاخص بهتری نسبت به نمایه توده بدنی برای تعیین خطر سکته قلبی عروقی است.
اسلاید 20 :
سلامتی یعنی برخورداری از رفاه کامل جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی. پس انسان سالم انسانی است که از نظر جسمی سالم، از نظر فکری بی عیب، از لحاظ روانی شاد، از لحاظ اجتماعی فعال، از جنبه سیاسی آگاه، از نظر اقتصادی مولد و از نظر فرهنگی مسئول باشد. شیوه زندگی سالم یعنی تمرین عادت های خوب و سالم و به کار بستن آنها در تمام مراحل زندگی (مثل تغذیه سالم و ورزش) و همچنین دوری جستن از عادت های زیان بار و غیرسالم (مثل استعمال دخانیات و مصرف الکل و مواد مخدر)
شیوه ی زندگی سالم چیست؟