بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خدا
اسلاید 2 :
فهرست مطالب
اسلاید 3 :
آنچه دانش آموزان دراین فصل می خوانند
اسلاید 4 :
آنچه دانش آموزان از سالهای قبل در مورد «موجودات زنده» می دانند:
سال اول : جانوران گوناگون اند. اندام های اصلی گیاه، ریشه، ساقه و برگ است. گیاهان از نظر ریشه، ساقه و برگ با یکدیگر تفاوت دارند.
سال دوم : پوشش بدن جانداران متفاوت است. گل به میوه تبدیل می شود. میوه محل نگهداری دانه است. دانه از قسمت های مختلف تشکیل شده است. با کاشتن دانه، گیاه جدیدی مشابه گیاه اولیه می روید.
سال سوم : جانوران به دو گروه مهره دار و بی مهره تقسیم می شوند. مهره داران خود به پنج گروه اصلی تقسیم می شوند.
اسلاید 5 :
اهداف
دانش آموز :
به مطالعه ی ساختمان بدن موجودات زنده علاقه مند می شود.
درباره ی خاصه های مشترک موجودات زنده و غیر زنده اطلاعات جمع آوری کند.
از طریق مطالعه و مقایسه، با «سلول» یا واحد ساختمانی بدن موجود زنده آشنا شود.
با استفاده از میکروسکوپ یک سلول گیاهی را مشاهده کند.
درباره ی شکل و ساختمان سلول های اطلاعات جمع آوری کند.
با مشاهده و مطالعه، به تفاوت های سلول های گیاهی پی ببرد.
درباره ی چگونگی رشد و تقسیم سلول ها اطلاعات جمع آوری کند.
اسلاید 6 :
پرسش و پاسخ
بحث و گفتگو
کار گروهی
سلول
پوسته
هسته
سیتوپلاسم
موجود زنده و غیر زنده
میکروسکوپ
روش تدریس
واژگان
اسلاید 7 :
دانش آموزان با تشکیل گروه های دو یا سه نفره ضمن اینکه چند موجود زنده و غیر زنده را نام میبرند و علت دسته بندی را میگویند(اینکه تمام موجودات زنده چها ویزگی را باید با هم داشته باشند).پس از پایان گفت گوها نظرات درست را روجدول مینویسیم.در زمینه تصویر کتاب دانش آموزان به دانه لوبیا در حال رشد اشاره کرده آن را موجود زنده و خاک ولیوان و پارچه راموجود غیرزنده میشناسند .
اسلاید 8 :
ازدانش آموزان سوالاتی میپرسیم مانند اینکه دیوار کلاس از چه ساخته شده ؟حدس بزنند برای ساختن یک دیوار چند تا اجر لازم است؟
سپس توجه آنها را به تصویر لانه زنبورجلب
میکنیم و انها را مقایسه میکنیم
پس از تکمیل جدول و طرح سوال به وجود آمده، سلول را به عنوان واحد ساختمانی بدن موجود زنده معرفی میکنیم و توضیح میدهیم که گیاه هم چون خصوصیات موجود زنده را دارد پس یکی از این موجودات است واز سلول تشکیل شده است.
اسلاید 9 :
میکروسکوپ
پوست درونی پیاز
تخم مرغ خام
یک ظرف
شکل یک سلول گیاهی
مواد و وسایل لازم:
قبل از معرفی میکروسکوپ ذره بین را نشان دانش آموزان داده و از آنها میخواهیم یک دستمال کاغذی را با آن ببینند و آنچه را مشاهده میکنند بگویند سپس همان دستمال را زیر میکروسکوپ گذاشته و حالا مشاهدات خود را بیان کنند(میزان بزرگ نمایی هر کدام را میبینند)حالا میتوانند سلول های (گیاه) پوست پیاز را ببینندو تصویر آن را نقاشی کنند.
اسلاید 10 :
پس از دیدن یک تخم مرغ خام و سپس شکستن آن در ظرفی از دانش آموزان میخواهیم مشاهدات خود را وبگویند.سپس شکل سلول پوست پیاز را با تخم مرغ مقایسه کنند.چون از قبل شکل سلول پیاز را زیر میکروسکوپ دیده و نقاشی آن را کشیده اند به راحتی نتیجه گیری میکنند که زرده تخم مرغ شبیه هسته ،سفیده شبیه سیتوپلاسم و پوست آن شبیه دیواره یا پوسته سلول است . از دانش آموزان میپرسیم در بدن شما چه کارهایی انجام میشود؟با توجه به آنچه در سال های قبل خوانده اند به نقش استخوان در استحکام،ماهیچه در حرکت،دستگاه گوارش در هضم غذا)اشاراتی میکنند..سوال:آیا فکر میکنید شکل سلول های قسمت هایی که نام بردید مثل هم هستند؟ دانش آموزان به این نتیجه میرسند که کار سلول ها با هم متفاوت است.از دانش آموزان میخواهیم تصویر کتاب را نگاه کنند وبا توجه به توضیحات داده شده کار سلول های کشیده شده را بگویندو تفاوت ها را بیان کنند.(کار،شکل ،اندازه)
اسلاید 11 :
سوال:برای اینکه دست شما مثل دست من بزرگ شود سلول ها باید چه تغییری بکنند؟پاسخ احتمالی:
اندازه سلول بزرگ تر شود
تعدا سلول ها بیشتر شود
سوال :اگر خانه شما یک طبقه دیگر بالای آن ساخته شود پس باید آجرهای بزرگتر
استفاده شودیا تعداد آجر ها رابیشتر کنیم؟پاسخ :تعدا د آجرها را بیشتر کنیم.
پس بدن شما هم برای بزرگتر شدن نیاز به تعداد سلول بیشتری دارد که این کار توسط سلولها انجام میشود که به عملیات آنها تقسیم سلولی میگویند. سلول پس از این که به اندازه کافی رشد کرد شروع به دوتا شدن میکند که تا وقتی انسان زنده است ادامه دارد.
اسلاید 12 :
دانش آموزان میتوانند لباس های موقع نوزادی یا یک عکس از خودشان در کودکی به کلاس آورده و مشاهدات خود را بگویند .یا از یکی از والدین میخواهیم تا نوزاد خود را به کلاس بیاورد.
فعالیت های پیشنهادی
اسلاید 13 :
انچه دانش اموزان در این فصل می اموزند:
دانش اموزان با عمل غذا سازی در گیاه اشنا میشوند
از طریق مشاهده و انجام فعالیت های عملی ،محل غذا سازی،عوامل موثر برآن و کار آوند را شناسایی میکنند.
اسلاید 14 :
آموخته های قبلی دانش آموزان
سال اول :همه ی گیاهان ریشه ،ساقه و برگ دارند.
سال دوم :گل میوه و دانه را بوجود می آورد ومیوه دانه را در خود نگه میدارد.
سال سوم:گیاهان دانه دار به دو گروه مخروط دار و گلدار تقسیم میشوند.
اسلاید 15 :
گیاهان میتوانند با استفاده از موادی که از زمین و هوا میگیرند غذا بسازند.
گیاه برای غذا سازی به سبزینه ،دی اکسید کربن ،آب و نور وخاک نیاز دارد.
وجود نور برای رشد و غذا سازی لازم است.
برگ محل غذا سازی گیاه است.آب از راه آوند ها از ریشه به برگ میرسد.
مفاهیم
دانش آموز از طریق گفت گو و تبادل نظر با مفهوم غذا سازی در گیاهان آشنا شود .
تاثیر مقدار املاح موجود در آب را بر رشد گیاهان پیش بینی کند و با انجام آزمایش در عمل آن موارد را تایید کند.
با ازمایش تاثیر نور خورشید را بر غذا سازی و رشد گیاه مشاهده و نتیجه گیری کند
جهت بررسی تاثیر نور چراغ بر غذا سازی گیاه ، آزمایشی طراحی کند
باانجام آزمایش بانقش اوند در گیاه آشنا شود.
اهداف
اسلاید 16 :
اوند
کربن دی اکسید
سبزینه
غذاسازان بزرگ
بحث و گفتکو
پرسش و پاسخ
نمایش علمی
وازگان
روش تدریس
اسلاید 17 :
چون دانش آموز از سال های قبل با گیاه و قسمت های مختلف آن آشنا شده انداز آنها میخواهیم از قبل شکل گیاه و قسمتهای آن را بکشند و وظیفه هر قسمت را هم کنار آن یادداشت کنند.
سوال :برگ در گیاه چه وظیفه ای دارد؟پس از ارائه نظرات آنها را راهنمایی میکنیم که وظیفه برگ غذا ساری است و آشپز خانه گیاه است.هر برگ مقداری سبزینه دارد که باعث میشود رنگ برگ سبز باشد.
گیاه چون موجود زنده است نفس میکشد (آزمایش ساده:برگی که تازه از درخت کنده شده را از طرف پشت برگ داخل ظرف آبی قرار میدهیم و کمی صبر میکنیم .حباب های ریزی روی برگ دیده میشوندکه همان تنفس گیاه را نشان میدهد)حالا با اشلره به این موضوع که هوا از گازهای مختلفی تشکیل شده که گیاه فقط یکی از آنه را که کربن دی اکسید نام دارد استفاده میکند.
سوال:اگربرگ گیاه آشپزخانه گیاه است پس چرا آب را به خاک میدهیم؟توضیح:ریشه ها آب را از طریق ریشه میگیرندو سپس به ساقه و برگ میبرند .سوال:ایا هر نوع ابی برای گیاه مناسب است؟برای یافتن پاسخ آزمایش کتاب را در کلاس انجام میدهند(راهنمایی میکنیم برای تهیه آب مقطر میتوانند برفک یخچال را ذوب کنند)این فعالیت نیاز به زمان دارد.گیاه داخل آب نمک زود پژمرده میشود ولی گیاه داخل آب لوله کشی و آب مقطر زمان بر هستند.
اسلاید 18 :
در مورد خاک گیاه هم این نکته را متذکر میشویم که هر نوع خاکی برای کاشت گیاه مناسب نیست.
(فکر کنید):هدف از این سوال توجه به غذا سازی گیاه و فعال بودن آن است .و غذای ساخته شده در دانه و میوه ذخیره میشود.هرچه تعدادمیوه ها ودانه های یک گیاه.
بیشتر باشد آن گیاه از لحاظ غذا سازی فعال تر است .معمولا گیاهان بوته ای از این لحاظ از درختان فعال تر هستند.
اسلاید 19 :
یک کار گروهی دیگر :دانش آموزان این قسمت را مطالعه وبا کمک هم مراحل را انجام میدهند. از آنها میخواهیم مشاهدات خود را در طول یک هفته یادداشت کنند و جواب آزمایش را آماده نمایند.(دانه های زیر درپوش ،زرد رنگ و فاقد سبزینه هستند و کامل رشد نکرده اند)
نتیجه گیری :گیاه به نور برای غذا سازی و رشد نیاز دارد.
تحقیق کنید:از دانش آموزان میخواهیم به روش علمی نتیجه بگیرند یعنی:فرضیه بسازند.معلم فقط نقش راهنما را دارد و(یاد اوری این نکته که تنها عاملی که در دو گیاه با هم باید فرق داشته باشد نوع نور تابشی است.باید دو گلدان مثل هم باشندحتی نوع خاک ،آب .یک گلدان در اتاقی که فقط چراغ روشن است و دیگری نور خورشید.)نتیجه :گیاه با نور چراغ هم رشد میکند.
اسلاید 20 :
دانش آموزان از قبل آموخته اند که آب و مواد غذایی از طریق ریشه به ساقه و برگ میرسد.با برش دم برگ کرفس و گذاشتن آن در یک مایع رنگی مثل جوهر نقطه های ریزی را میبینند که آنهارا اوند و انتقال آب و موادغذایی از ریشه به برگ کار آوند معرفی میکنیم. از یک برگ پهن و نشان دادن رگبرگها هم میتوان استفاده کرد.