بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

استاندارد های طراحی موزه

اسلاید 2 :

تعریف موزه
موزه محل غیر انتفاعی است كه اهداف آموزشی داشته و بوسیله جمعی متخصص اداره میشود. از جمله وظایف اصلی هر موزه جمع آوری و نگهداری آثار است.

اسلاید 3 :

اهداف موزه
نگهداري آثار گذشتگان و نمايش و انتقال آنها به آيندگان
ارزيابي و قياس ميان پديدارهاي تاريخي ، عملي ، فني ، صنعتي و هنري ِ گذشته و حال.
ايجاد و تقويت تفاهم ميان ملل و اقوام.
شناخت و نمايش سهم اقوال و ملل در فرهنگ و تمدن جهاني .
اعتلاء  و بهبود ميزان دانش محصلان، دانشجويان، پژوهشگران و .  .
جلوگيري از انهدام فرهنگ بومي و ايجاد سدي در برابر فرهنگهاي نامأنوس.

اسلاید 4 :

در طراحی یک موزه مهم ترین نکته هدف و مقیاس موزه میباشد. طراحی موزه، با طراحی یک نمایشگاه یا آتلیۀ نمایشی تفاوتهای بارز دارد. یک نمایشگاه یا آتلیۀ هنری، فضایی است که برای نمایش موقت برخی از آثار مادی یا معنوی اختصاص می یابد؛ عموماً این آثار برای مدت زمان محدودی پتانسیل نمایش دارند و پس از طی دورۀ خود، جذابیت کمتری از خود بروز می-دهند. اصولاً نوع تفکر در یک نمایشگاه، موقتی است و هدف آن کاملاً بارز است:

اقتصاد! در صورتیکه برای یک موزه، اندیشه های درازمدتی وجود دارد احتمالاً علاوه بر اهداف اقتصادی غیر مستقیم، اهداف خاص فرهنگی، تاریخی، سیاسی آن را حمایت میکند. چه بسیار از موزه ها طراحی و راه اندازی می گردند تا نگرش جامعه به موضوعی خاص را تعدیل، تغییر یا تقویت نمایند و یا حتی باعث فراموشی باورهایی غیرمنصفانه در سطح عموم مردم و به خصوص اندیشمندان و روشنفکران گردند. فارغ از قضاوت های تاریخی و سیاسی، یکی از بارزترین نمونه ها برای این گونه عملکرد یک موزه، در نگاهی به موزه های جنگ در کشورهای کوچک اروپایی عیان است

اسلاید 5 :

در این موزه ها چنان از تاریخ انگشت شمار این کشورها و رشادت های سربازان نمایش داده می شود که بازدیدکننده خود را در سرزمینی ماورای فرض کرده و متجاوزان را به چشم گونه های بدوی از انسان و انسانیت پرداخته می شود. در صورتیکه عموماً این کشورها در تاریخ کوتاه پیدایش خود، جنگ های غیراعتقادی داشته و اصولاً متجاوز بوده اند تا مدافع. نکتۀ بحث در تعیین چگونگی تاریخ حماسی این کشورها نیست، بلکه تأثیر شدید نوع طراحی موزه ها بر نگرش بازدیدکنندگان است، تأثیری که کاملاً جهت دار به بازدیدکننده القا شده و بدون کمترین جدال با برداشت های قبلی مخاطب، به طریقی غیرمستقیم و غیرپرخاشگر، جایگزین باورهای دیگر میگردد. طراحی موزه می بایست به گونه یی صورت پذیرد که کلیۀ تغییرات آتی در آن دیده شده، استانداردهای لازم برای یک موزه در آن رعایت و اجرا شده، و با عنایت به اهداف درازمدت موزه، جذابیت های خاص معمارانه و بصری ویژه ای در آن خلق گردد.

اسلاید 6 :

عمده فعاليتهاي موزه
برپايي نمايشگاههاي هنري در سطوح استاني، ملي و بين المللي
برگزاري جلسات سخنراني و سمينارهاي تخصصي در ارتباط با رشته هاي مختلف هنري
گردآوري، حفظ، مرمت و نمايش آثار هنري نفيس
آشنا نمودن مردم و هنرمندان با هنرهاي معاصر
برقراري ارتباط با موزه هاي و مراكز فرهنگي، هنري داخلي و خارجي

اسلاید 7 :

انواع موزه
موزه هاي هنري  
موزه هاي تاريخي  
موزه هاي تخصصي
موزه هاي علمي  
 موزه هاي فني وصنعتي

اسلاید 8 :

ضوابط و معیارهای طراحی موزه
تالارورودي يا لابي
گالري ها يا تالار هاي نمايش آثار
کتابخانه
چايخانه يا کافه تريا
انبار آثار
بخش اداري
آمفي تئاتر
بخش آموزشي -تحقيقاتي
فضای سبز

اسلاید 9 :

تعریف وشرح عملکرد های موزه
تالار ورودی
درهاي ورودي موزه بايد طوری باشد كه محافظت و كنترل آنها براي نگهبانان آسان و ميسر باشد. وضع مطلوب آن است كه موزه فقط يك در ورودي عمومي اصلي و وسيع داشته باشد و توسط چراغ يا علامت هاي ديگر كاملاً مشخص باشد. اين در بايد به سرسرا و يا اتاق ورودي موزه منتهي شود. در اين اتاق يا سرسرا بخش فروش بليط، ميز اطلاعات و فروش انتشارات قرار دارد.

اسلاید 10 :

در و يا درهاي ورودي موزه بايد از نظر تزيينات ساده و با سبك معماري بومي و معمول در جامعه هماهنگ باشد، همچنين اندازه آنها بايد چنان باشد كه تعداد زيادي از افراد در يك لحظه بتوانند به آساني از آنها عبور كنند.اتاق ورودي موزه بايد به گونه اي ساخته و تزيين شود كه نظر مردم را جلب نمايد و معرف موزه نيز باشد؛ زيرا اين اتاق نخستين بخش موزه است كه بازديد كننده به آن وارد مي شود. محوطه ي ورودي نبايد آنقدر وسيع باشد كه آنقدر كه بازديد كننده در آنجا احساس غريبي و گم شدن نمايد و از سوي ديگر بايد آنقدر وسعت داشته باشد كه گروههاي بازديد كننده براحتي در آن گرد آمده، از آنجا به سوي تالار هاي نمايش حركت كنند. اين محوطه را نبايد از ميز و صندلي و ديگر وسايل انباشته كرد، فقط چند صندلي يا يكي، دو نيمكت كافي است. نقشه ديواري راهنماي موزه نيز بايد در اين قسمت نصب شود. جزوه هاي راهنماي موزه را نيز مي توان بر روي ميز هاي كوچك در اين محل قرار داد.

اسلاید 11 :

گردش و مسیر حرکت در نمایشگاه
مسئله مهم ديگر مسئله گردش و مسير حرکت است که بايد با دقت بررسي گردد. به طوريکه ترتيب و مسير نه تنها براي کسي که به نقشه نگاه مي کند بلکه براي بازديد کنندهاي که از فضا عبور مي کند کاملا روشن و بدون ابهام باشد. ، تالارهاي نمايش بايد به نحوي ساخته شوند كه بازديد كنندگان بتوانند در آنها براحتي گردش نمايند و اشياء را از تمام جوانب تماشا كنند، لذا ايجاد مسير يا راه يك طرفه در تالار نمايش صحيح نمي باشد. بهترين روش، ايجاد فضاهاي باز در تالارهاي نمايش است تا بازديد كننده از بين اين فضاها عبور كند و بتواند به دلخواه از هر قسمت تالار به قسمت ديگر رفته، پس از بازديد حتي از قسمتي از مجموعه آثار بدون ديدن كليه آنها از تالار موزه خارج شود.

اسلاید 12 :

حركت و دسترسي قسمتي از امر ارائه و نمايش اشياء و عامل مهمي در سازماندهي فضائي نمايشگاه است. زيرا بطور نظري هيچ فضائي در منطقه نمايش اشياء منحصرا به رفت و آمد اختصاص نداشته و هيچ راهرو يا راهپلهاي نبايد حركت سيال در اين منطقه را محدود كند. دستيابي به اين شرايط با اجتناب از مسائل روز امكانپذير است.
اجتناب از محدوديتهاي با وقفه
اجتناب از اختلاف سطوح زياد

اسلاید 13 :

ساختار عمومي گالريها
فضاي نمايشگاه بخش مهمي در اين مجموعه به شمار ميرود كه خصوصيات آن بر مجموعه تاثيرميگذارد. تجربه فرد از فضاي سه بعدي نمايشگاه نتيجه يك ادراك سريع است. اين ادراك در محيطي با ساختار روشن، آسانتر و با خستگي كمتر به دست ميآيد تا در فضائي كه تركيب ضعيف و ناخوانايي دارد. نمايشگاه نوع خاصي از فضا است كه در آن علاوه بر رابطه انسان – فضا يك رابطه پيچيده بين فضا و شيء وجود دارد. در قسمتهايي از نمايشگاه كه داراي مجموعههاي نمايشي ثابت است. معماري را مي توان تا حد امكان با اشياء تطبيق داد ولي در قسمتهاي قابل انعطاف، اين امر فقط از طريق تزئينات و تمهيدات فراوان عملي است.
ترتيب قرارگيري اشياء
ترتيب اشياء نمايشي به بازديدكنندگان و خصوصيات اشياء نمايش بستگي دارد.
رابطه بازديدكننده و شيء نمايشي به شرح زير است:

1- هرچه نسبت بازديدكنندگان به اشياء نمايشي كمتر باشد. امكان تمركز و اينكه هر بازديدكننده بتواند آزادانه با شي نمايشي ارتباط برقرار كند، بيشتر ميشود.

2-دريك بازديد گروهي تماس نزديك با شيء نمايشي بدون ايجاد زحمت براي ساير اعضا گروه ممكن نيست. بازديدكنندگان بايد به ترتيبي گرداگرد شيء نمايشي قرار بگيرند كه همگي فاصلهشان تا آن مساوي باشد.

اسلاید 14 :

نور پردازی گالری ها
نورپردازي طبيعي ( نور روز ):
به دلايل اقتصادي، فيزيولوژيكي و تنوع، اين نوع نورپردازي هنوز بهترين وسيله روشنايي است و اگر مسائل حفاظتي اشياء اجازه دهد ارجحيت، نور روز است. جهت نور ممكن است از بالا (عمودي) يا از پهلو (افقي) باشد. مدتهاست كه ارزش نورپردازي از بالا در طراحي موزههاي استفاده ميشود كه امتيازات آن عبارتند از:

نورپردازي از بالا روشي است راحتتر و ثابتتر در نورپردازي و كمتر در معرض موانع جنبي در داخل و خارج از بنا مانند ساختمانهاي ديگرو درختان قرار ميگيرد.

نوري كه از بالا به تصاوير يا ساير اشياء به نمايش گذارده ميتابد، قابل تنظيم است و تامين نور كافي و يكنواخت آن ديدي بسيار مناسب با حداقل بازتاب يا انحراف به وجود ميآورد.

اسلاید 15 :

امكان به نمايش گذاشتن اشياء بيشتري را در فضاي نمايشگاه امكانپذير ميسازد.
با توجه به حذف پنجرهها و كاهش راههاي ارتباطي، فضاي نمايشگاه از امنيت بيشتري برخوردار شده و تمهيدات امنيتي نيز كاهش مييابد.

اسلاید 16 :

نورپردازي جانبي( افقي )
اينگونه نورپردازي از طريق پنجرهها و نورگيرهاي معمولي به اشكال و ابعاد مختلف و در مكانهاي مناسب در ديوارها انجام ميشود. پنجرهها و نورگيرها معمولا يا در ارتفاعي كه بازديدكننده قادر به ديدن محوطه بيرون باشد و يا در ارتفاعي بالاتر نصب ميشود. ديوارهايي كه پنجرهها با ارتفاع معمولي بر روي آنها نصب شده، غالبا بدون استفاده هستند و علاوه بر آن اشياء نمايشي كه بر روي ديوار مقابل اين پنجرهها نصب شدهاند نيز به خاطر وجود نور از مقابل داراي انعكاس هستند كه مانع ديد كامل و روشن ميگردد. با اين وجود، اينگونه پنجرهها براي اشيايي كه روي ديگر ديوارها و در زاويهاي درست نسبت به منبع نور قرار دارند، نور مناسب و دلپذير به وجود ميآورند.

اسلاید 17 :

نورپردازي مصنوعي
ملاحظات تكنيكي و مشكلات نگهداري مربوط به استفاده از نور مصنوعي از جمله عوامل موثر بر كاهش كاربرد نور مصنوعي در فضاهاي نمايشگاهي بوده است. نور مصنوعي از منابع نقطهاي يا خطي تأمين ميگردد و از اين رو چون سطوح تعديل كننده شدت آن با نور فضا قابل مقايسه نيست، لذا دستيابي به شرايط مشابه نور روز نيز تا ميزان محدودي امكانپذير است.

اسلاید 18 :

انتخاب منبع نور
اولین منبع نوری که باید در نظر گرفته شود روشنایی روز است؛ رنگی با پوشش مطلوب اما از لحاظ کنترل اشعه ماورای بنفش دشوار و پر هزینه، موارد زیر باید در نظر گرفته شود:
استفاده از فیلتر u.v و جلوگیری از ماورای بنفش، البته در فضای تاریک و بدون پنجره چندان اهمیتی ندارد.

شرایط مهم نورپردازی:

- برگرداندن حرارت نور و روشنایی

- محاسبه منبع نور و دمای آن

- استفاده صحیح از رنک نور که باعث تشخیص رنگ اصلی شی است.

- زاویه تابش نور که توسط آن جلوگیری از خیرگی چشم می شود.

- دقت به طول نور صحیح

- صرفه جویی در هزینه برق

- در نظر گرفتن تعویض لامپ های مشکل

- برنامه ریزی نگهداری سیستم نورپردازی

اسلاید 19 :

کنترل نور به روی اشیای حساس:

- منبع نور را دور کنیم. وقتی نیم توانیم فاصله ایجاد کنیم از فیلتر نور استفاده شود.

- استفاده از سیستمی که روشنایی نور را به عقب راهنمایی کند.

-استفاده از بازتاب کننده هایی که حرارت رامنعکس می کنند.

- تنظیم نور جهت پیشگیری از خیرگی از منبع نور

- جلوگیری از رفلکس نور و کنترل شدت نور( در زمانی که نمی توان قسمتی از تابلو را دید)

- کشخص کردن مسیری که بازدیدکننده می تواند بایستد.

- منبع نور که هر چه به تابلو نزدیک باشد سطح  باید زاویه دار باشد تا جلو خیرگی را بگیرد.
کارهایی که برای جلوگیری خیرگی چشم بایستی انجام داد:

-مهم دیدن رنگ های واقعی چشم است.

- فرم شی را خوب تشخیص دادن

- بهترین منبع نوری که بهترین طیف ها را داشته باشد.معمولا طیف 80 درصد به بالا استفاده می شود.

- انتخاب دمای نور، رنگ های سرد و گرم است.

- استفاده از نور سفید گرم یا نور سفید سرد. در نمایش تابلوها، رنگ سرد وگرم را می توان مخلوط کرد اما باید هر دو داخل یک سیستم برق باشد.

اسلاید 20 :

کف :

انتخاب کفپوش برای یک موزه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.عمده تلاش فیزیکی یک بازدیدکننده دقیق در جلو و عقب رفتن و ایستادن می باشد.از این رو می توان گفت کیفیت کفپوش بر خستگی و درجه تمرکز بازدید کننده تاثیر دارد.
کف باید از دیوارها تیره تر باشد و قابلیت بازتابی آن به حدود30درصد برسد.این مورد از آن رو گفته شده که مثلا کف مرمر سفید قابلیت بازتابی 50 درصد را دارد و نور را در آثار منعکس ساخته و سبب خلل در دید می گردد.

مصالح و رنگ:

درطراحی یک موزه مصالح و رنگ نقش عمده ای را ایفا می کند،مشکل است پیشنهادی در این مورد ارایه داد و باید تاکید کرد که انتخاب آن ها به ذوق و سلیقه و صلاح دید طراح بستگی خواهد داشت.

رنگ سفید(سفید رنگ پریده)با رنگهای طبیعی برای دیوارها در شرف قدیمی شدن هستند.مردم پسندی این رنگها بر پایه این استدلال بود که رنگ سفید معادل بی رنگی است و همین امر سبب آشکار شدن کامل کیفیت مقایسه رنگها در نقاشی قدیم و جدید می باشد.در حقیقت هر رنگی بر روی زمینه سفید رنگ دیواری قرار گیرد تیره تر نشان داده می شود.

باید به خاطر داشت که در خانه های شخصی،رنگ مطلوب دیوار رنگی است که نور در آن بازتاب داشته باشد ولی در موزه رنگهایی را باید مورد استفاده قرار داد که برای تامین دید کامل اشیا نور را جذب نمایند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید