بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
اقتصاد کلان (فصل رشد)
اسلاید 2 :
فهرست مطالب
مقدمه
رشد اقتصادی یعنی چه ؟
تابع تولید رشد و عوامل موثر بررشد
جابجایی منحنی امکانات تولید به سمت داخل
در چه شرایطی منحنی امکانات تولید به سمت داخل حرکت می کند؟
اقتصاد کلان بلند مدت
حسابداری رشد
اسلاید 3 :
مقدمه :
نخستین معنایی که با شنیدن عبارت رشد اقتصادی به ذهن میرسد افزایش تولید کالا و خدمات و رونق بازار و بهبود وضغیت اقتصادی مردم است.ولی چه عواملی موجب رشد اقتصادی می شود و چگونه می توان به رشدی پایدار رسید؟
اسلاید 4 :
رشد اقتصادی یعنی چه ؟
در واقع رشد اقتصادی به دو معناست :
1.بر اساس نخستین و رایج ترین تعریف ،رشد اقتصادی یعنی افزایش بازدهی اقتصاد ، در طول دوره ای زمانی که حداقل 2 دوره ی سه ماهه ی متوالی است.
2. تعریف دوم رشد اقتصادی عبارت است از افزایش آنچه اقتصاد می تواند تولید کند ، در صورتی که از تمام منابع کمیاب استفاده کند ؛ همچنین به درصد تغییر تولید ناخالص داخلی در یک بازه زمانی، رشد اقتصادی گفته میشود؛ به شرط آن که این عدد مثبت باشد. در صورت منفی بودن این عدد، رشد اقتصادی منفی خواهد بود که نشان از کوچکتر شدن اقتصاد دارد.
اسلاید 5 :
افزایش پتانسیل تولیدی اقتصاد را می توان با استفاده از حرکت رو به بیرون منحنی امکانات تولید (ppf) آن اقتصاد نشان داد.
ساده ترین راه برای نشان دادن رشد اقتصادی ،تقسیم کردن تمام کالاها به دئ دسته ی اصلی «کالای مصرفی »و «کالای سرمایه ای »است.جابجایی رو به بیرون منحنی امکانات تولید به این معنی است که ظرفیت اقتصاد برای تولید ، افزایش یافته است.
اسلاید 6 :
تئوری رشد نئوکالسیکها:
به دنبال ایراداتی که بر الگوی هارود - دومار گرفته شد، زمینه برای ساخت الگوهایی که فاقد اشکالات وارده بر مدل هارود - دومار باشند،
فراهم آمد.
اشکالات گرفته شده بر الگوی هارود -دومار را می توان در دو ایراد کلی خالصه کرد:
1 -در این الگو غیراز عامل سرمایه، سایر عوامل تولید نقش تعیین کننده نداشته و باید با نرخ ثابتی با عامل سرمایه در تولید وارد شوند.
2 -عامل تکنولوژی در مدل نقشی ندارد.
اسلاید 7 :
تابع تولید رشد:
الگوی رشد سولو
رابرت سولو جزو اولین کسانی بود که به فکر رفع ایرادات وارده بر مدل هارود - دومار
برآمد. وی نشان داد که اگر قیمت عوامل تولید انعطاف پذیر باشند، با تغییر در نسبت
عوامل تولید مشکل عدم ثبات ناشی از الگوی هارود - دومار از بین خواهد رفت.
در الگوی سولو در صورتیکه نرخ رشد نیروی کار بیش از نرخ رشد سرمایه باشد، قیمت
نیروی کار (دستمزد ) نسبت به قیمت سرمایه (نرخ بهره) کاهش خواهد یافت و برعکس.
با تغییرات در قیمت نسبی عوامل تولید، عامل ارزانتر جانشین عامل گرانتر می شود و
امکان ثبات در الگوی هارود - دومار را بوجود می آورد.
اسلاید 8 :
سولو کلیه فروض مدل هارود _ دومار به جز تابع تولید آن را می پذیرد .تابع تولید به کار گرفته شده در مدل سولو ، تابع تولید کاب داگلاس با بازده ثابت نسبت به مقیاس تولید است:این تابع دارای خاصیت جانشینی عوامل تولید است.
اسلاید 9 :
چه عواملی موجب رشد اقتصادی می شود؟در منحنی امکانات تولید رشد به عنوان افزایش بازدهی بالقوه در طول زمان تعریف میشود و با تغییر مکان رو به بیرون منحنی ، نمایش داده می شود.
تغییر مکان رو به بیرون منحنی امکانات تولید به این معنی است که ظرفیت تولید تمام کالاها در اقتصاد ، افزایش یافته است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که اقتصاد، به بعضی از موارد زیر، یا تمام این موارد متعهد شده باشد :
1. به کارگیری فناوری های جدید سرمایه گذاری بر فناوری های جدید ، بازدهی بالقوه برای تمام کالاها و خدمات را افزایش می دهد ؛زیرا بدون شک فناوری های قدیمی هستند.
مکانیزاسیون گسترده در قرن های 18 و 19 به بریتانیا امکان داد تا مقادیر عظیمی از بازدهی را از منابع نسبتا اندکی به دست آورد و به نخستین کشور کاملا صنعتی جهان تبدیل شود.
اسلاید 10 :
در سال های اخیر ، نرخ رشد سریع چین ، تا حد زیادی مدیون به کارگیری فناوری های جدید در فرآیند تولید است.
اگر مقدار ناکافی از منابع ،به کالاهای سرمایه ای اختصاص داده شود، اقتصاد رشد نخواهد کرد.
در واقع به دلیل اینکه در طول زمان از ارزش سرمایه کاسته می شود ، بخشی از منابع باید به کالاهای سرمایه ای اختصاص داده شود تا اقتصاد در اندازه ی فعلی خود باقی بماند و کوچکتر نشود.
اسلاید 11 :
2. تقسیم کار و تخصصی شدن وظایف
تقسیم کار ( اختصاص دادن بخش های مختلف کار به افراد مختلف ) یعنی چگونه می توان تولید را به وظایف مختلفی تقسیم کرد و امکان توسعه ی ماشین آلات را برای کمک به تولید فراهم نمود و زمینه ای را فراهم کرد تا نیروی کار ، در محدوده ی کوچکی از کار ها تخصصس شدن وظایف میتواند موجب رشد قابل توجهی در ظرفیت تولیدی شود و منحنی امکانات تولید را به سمت بیرون حرکت دهد.
اسلاید 12 :
3.به کارگیری روشهای جدید تولید
روش های جدید تولید ، موجب افرایش بازدهی بالقوه می شود. برای مثال استفاده از کار گروهی در تولید وسایل نقلیه موتوری در دهه 1980 ،موجب کاهش ضایعات شد و بهره وری را تا حد قابل قبولی بهبود بخشید.استفاده های گسترده از روش های تولیدی که توسط رایانه کنترل می شود مانند رباتیک ، پتانسیل تولیدی بسیاری از شرکت های تولیدی را به طور چشمگیری افزایش داده است.
اسلاید 13 :
4. افزایش نیروی کار
افزایش نیروی کار به اقتصاد امکان می دهد تا بازدهی بالقوه ی خود را افزایش دهد. این افزایش می تواند از طریق رشد طبیعی جمعیت و در شرایطی ایجاد شود که نرخ تولد ، بیشتر از نرخ مرگ و میر است یا از طریق مهاجرت خالص و در شرایطی ایجاد شود که میزان مهاجرت به داخل کشور ، بیشتر از مهاجرت به خارج از آن است.
5.کشف مواد اولیه جدید
کشف منابع مهمی مانند نفت ، ظرفیت تولیدی اقتصاد را افزایش می دهد.
اسلاید 14 :
جابجایی منحنی امکانات تولید به سمت داخل
زمانی منحنی امکانات تولید ، به سمت داخل تغییر مکان می دهد که اقتصاد دچار زیان شده باشد ، یا بعضی از منابع کمیاب آن به پایان رسیده باشد. این مسئله موجب کاهش گتانسیل تولیدی اقتصاد می شود.
(مولفه ی y کالاهای مصرفی )
(مولفه ی x کالاهای سرمایه ای )
اسلاید 15 :
در چه شرایطی منحنی امکانات تولید به سمت داخل حرکت می کند
1.به پایان رسیدن منابع
اگر منابع مهم تجدید ناپذیر مانند نفت به پایان برسد، ظرفیت تولیدی اقتصاد کاهش می یابد.اگر روش های تولیدی فوق العاده کار آمدی به کار گرفته شود یا کشور ، در تولید کالا از منابع تجدید ناپدیر ، بیش از حد تخصص یافنه باشد ، این اتفاق با سرعت بیشتری رخ می دهد. در مقابل ، رشدپایدار یعنی نرخ رشد فعلی نباید به اندازه ای سریع باشد که نسل های آینده ، از مزایای منابع کمیاب مانند منابع تجدید ناپدیر و محیط زیستی پاک ، محروم شوند.
اسلاید 16 :
2.عدم سرمایه گذاری
عدم سرمایه گذاری در سرمایه ی انسانی و سرمایه واقعی ، برای جبران کاهش ارزش ، موجب کاهش ظرفیت اقتصادی میشود. سرمایه واقعی مانند ماشن آلات و تجهیزات ، در اثر استفاده ، کهنه و فرسوده می شود و بهره وری آن در طول زمان کاهش می یابد.
اسلاید 17 :
با کاهش بازدهی سرمایه ی واقعی ، بهره وری نیروی کار نیز کاهش می یابد. کیفیت بهره وری نیروی کارنیز به کسب مهارت های جدید بستگی دارد. بنابراین اگر اقتصادی بر روی نیروی انسانی و فناوری سرمایه گذاری نکند منحنی امکانات تولید آن به آرامی به سمت داخل حرکت خواهد کرد.
اسلاید 19 :
اقتصاد کلان بلند مدت
مدل رشد سولو یا مدل رشد سولو - سوان یک مدل رشد اقتصادی با ویژگیهای برونزا بودن، بلندمدت بودن و در چارچوب اقتصاد نئوکلاسیک است. مدل تلاش میکند رشد اقتصادی بلند مدت را با بررسی انباشت سرمایه، رشد جمعیت یا نیروی کار، و افزایش در بهرهوری که بهطور معمول پیشرفت فنی شناخته میشود توضیح دهد
اسلاید 20 :
حسابداری رشد
یک روش شناسی است که برای اولین بار توسط رابرت سالو اقتصاد دان آمریکایی معرفی شد. این روش شناسی معمولاتوسط اقتصاد دانان مورد استفاده قرار می گیرد تا عواملی که در رشد اقتصاد نقش بازی می کنند را اندازه گیری کنند. همچنین این روش شناسی برای تجزیه و تحلیل الگوهای رشد بلندمدت آتی بر مبنای تعداد تغییرات در محیط اقتصاد جهانی مورد استفاده قرار می گیرد؛ بنابراین، این روش شناسی یک ابزار مهم در تجزیه و تحلیل اقتصاد است و به شناخت استراتژی های تولید که به افزایش رشد اقتصادی کمک می کند، می پردازد. اساسا حسابداری رشد به سه متغیر خروجی اقتصاد تقسیم می شود: تغییرات در سرمایه، نیروی کار و بهره وری کل. دو مورد از این متغیرها یعنی سرمایه و نیروی کار، مستقیما عوامل قابل مشاهده رشد یا سقوط در اقتصاد هستند که تحت قوانین مدل حسابداری رشد کنترل می شوند.