بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

آشنایی با دستورالعمل تشکیل
گروه های خودیار

اسلاید 3 :

آيا وقت آن نرسيده است .؟
به جاي جدال ناتمام براي آن كه چه كسي هزينه هاي بيماري را بپردازد(دولت يا مردم)، براي تامين منابع لازم به منظور توانمندسازي مردم براي سالم بودن، سالم ماندن و ارتقاي سلامت بجنگيم؟

اسلاید 4 :

آيا وقت آن نرسيده است .؟
باور كنيم كه مردم خالقان اصلي سلامت اند تا آنها را براي تامين،حفظ و ارتقاي سلامت خود، خانواده، همسالان، جامعه و جهان توانمند سازيم؟

اسلاید 5 :

برنامه ملی خود مراقبتی

اسلاید 6 :

خودمراقبتی و برنامه تحول سلامت
در برنامه تحول نظام سلامت، برنامه ملي خودمراقبتي به عنوان پنجمين برنامه ملي طراحي و بسته خودمراقبتي در تاريخ 1394/7/18، طي نامه شماره 11036/300د معاونت محترم بهداشت براي اجرا، ابلاغ گرديده است.

اسلاید 7 :

منظور از خودمراقبتی چیست ؟؟؟
«خودمراقبتي» شامل اعمالي است اکتسابی، آگاهانه و هدفدار كه مردم براي خود، فرزندان و خانواده شان انجام ميدهند تا ..

تندرست بمانند.
از سلامت جسمي، روانی و اجتماعی خود حفاظت كنند.
نيازهاي جسمی، رواني و اجتماعی خود را برآورده سازند.
از بيماري ها يا حوادث پيشگيري كنند.
بیماریهای مزمن خود را مدیریت كنند
و از سلامت خود بعد از بيماري حاد يا ترخيص از بيمارستان، حفاظت كنند.

اسلاید 8 :

برنامه ملي خودمراقبتي
تعريف خودمراقبتي:
در عصر حاضر، روند تغيير ساختار جمعيتي، الگوي بيماريها و فشار مالي بيسابقهاي كه بر سيستم ارائه خدمات عمومي تحميل شده، ما را نيازمند ارائه رويكردي جدید و متفاوت براي مراقبت بهتر و متناسب با نیازهای مردم حال و آینده ميسازد.
مردم در اين رويكرد مردم به عنوان خالقان سلامت، كنترل بيشتري بر سلامت خود خواهند داشت و مراقبتهاي جامع بهجاي مراقبتهاي پراكنده و نامنسجم توسعه مييابد و منابع موجود در جامعه كه ميتوانند حامي تغييرات مورد نياز براي ارتقاي سلامت باشند، بيش از پيش مورد توجه قرار ميگيرند.

اسلاید 9 :

خودمراقبتي، عملكردي آگاهانه، آموختني و تنظيمي است كه براي تأمين و تداوم شرايط و منابع لازم براي ادامه حيات و حفظ عملكرد جسمي، رواني، اجتماعي و معنوي و رشد فرد در محدوده طبيعي و متناسب براي حيات و جامعيت عملكرد فرد اعمال ميگردد
و به خودمراقبتي براي سالم زيستن، مديريت ناخوشي جزيي، خودمراقبتي در بيماريهاي مزمن و حاد تقسيم ميشود و فرايندي مادامالعمر و در تمامي دورانها و موقعيتهاي زندگي است. شواهد متقن، حاكي از آن است كه با ترويج و حمايت از خودمراقبتي، ميتوان صرفه جويي 7 درصدي را در هزينههاي بهداشتي شاهد بود.
خودمراقبتي، هزينه مراقبتهاي سطوح پايه و تخصصي و همچنين پذيرش ضروري و غيرضروري سرپايي را كاهش ميدهد.

اسلاید 10 :

خود یاری

اسلاید 11 :

خودياري
هدف در اين رويكرد، توسعه روابط بين فردي مثبت، همدلي و حمایت عاطفی از طریق به اشتراک گذاشتن تجربیات، اطلاعات و راههای مقابله با مشکل مشترک با ساير افراد عضو گروه خوديار است. به همين منظور سفيران سلامت به صورت داوطلبانه ميتوانند براساس نياز خود يا اعضاي خانواده، عضو گروه خوديار شوند.
در اين برنامه دانشگاهها/ دانشكدههاي علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني موظف هستند حداقل براي 4 بيماري از جمله سرطان، ديابت، قلبي عروقي و بيماري تنفسي يا ريسك فاكتورهاي مربوطه ( مانند ترك دخانيات، كاهش وزن،.) براي هر شهرستان گروههاي خوديار تشكيل دهند.

به همين منظور اقداماتي شامل اطلاع رساني به سفيران سلامت براساس نياز خود يا اعضاي خانواده براي عضويت در گروهءهاي خوديار (از طريق پورتال، آموزشهاي گروهي/فردي، رسانههاي نوشتاري و . )، نظارت بر ثبت نام سفيران سلامت داوطلب در پورتال ملي خودمراقبتي، ارايه راهنماي تشكيل گروه خوديار به اعضا از طريق پورتال و يا حضوري (ضميمه شماره 5)، برگزاري دورههاي آموزشي آنلاين يا حضوري مبتني بر نياز اعضاي گروه خوديار، نظارت دورهاي بر جلسات برگزار شده گروه خوديار، ارزشيابي فصلي فعاليت گروههاي خوديار براساس چك ليست انجام دهند.

اسلاید 12 :

تعریف خودیاری
فرآيندي خودجوش است كه در آن افرادي كه مشكل يا آرماني مشابه دارند، به يكديگر كمك ميكنند تا سلامتشان ارتقا يابد، از تأثير بیماری و آسيب كاسته شود و تا افراد در حد امكان به زندگي سالم و طبيعي خود بازگردند.

اسلاید 13 :

تعریف گروه های خودیار
گروههای خودیار عبارتاند از گروههای باز، خودگردان و کوچکی که به فواصل منظمی یکدیگر را ملاقات میکنند و فعالیت اصلی آنها کمک دوجانبه است. کمک دوجانبه در اینجا بهصورت شکلی از حمایت اجتماعی در نظر گرفته میشود که از کمک عملی و روانشناختی بین افراد دارای یک مشکل مشترک یا موضوعی که آنها را به شکلی برابر به هم پیوند میدهد، تشکیلشده است. این فرم روی حمایت عاطفی از طریق به اشتراک گذاشتن تجربیات، اطلاعات و راههای مقابله با دیگر افراد تمرکز دارد.
توسط اعضای گروه اداره می شود.
اعضای گروه همزمان دهنده و گیرنده کمک هستند(گروه های حمایت دو جانبه)
عدم وجود بوروکراسی و تخصص رایج، نداشتن هدایت کننده متخصص(متخصص بنا به تقاضا و تایید افراد گروه به عنوان مشاور در جلسه شرکت می کند)
گروه خودیار مجازی(راحت نبودن در گروه،دور از محل تشکیل جلسه یا مشکل خروج از خانه)/ حقیقی

اسلاید 14 :

دستورالعمل تشکیل گروههای خودیار
بسیاری از روشهای تقویت عاملیت خودمراقبتی (مدلسازی، نقش بازی کردن، بحث گروهی متمرکز) در تعامل گروهی انجام می شود. لذا برنامههای خوب خودمراقبتی معمولاً یک جزء تعامل گروهی بهصورت گروه خودیاری /حمایتی /آموزشی دارند. به همین جهت حمایت از تشکیل گروههای خودیاری از رویکردهای برنامه خودمراقبتی است.

اسلاید 15 :

دستورالعمل تشکیل گروههای خودیار
اغلب اظهارشده است که خودیاری جزیی از استراتژی PHCاست که تمرکز آن بر « سلامت مردم در دستان مردم » است. نقطه قوت این استراتژی میتواند جهتگیری آن به سمت اقدام و پیشرفت باشد.
اعضای این گروهها همزمان دهنده و گیرندۀ کمک هستند و اینکه بوروکراسی و تخصص رایج در سازمانهای معمول در آنها وجود ندارد. در گروههای خودیار مردم خواهند آموخت که در نقش ارایه دهندگان خدمات سلامت در سیستم عمل کنند. یکی از نکات اساسی در خودیاری این است که فقط کسانی که یک مشکل را تجربه کردهاند، میتوانند آن را درک کنند.

اسلاید 16 :

دستورالعمل تشکیل گروههای خودیار
این فرم روی حمایت عاطفی از طریق به اشتراک گذاشتن تجربیات، اطلاعات و راههای مقابله با دیگر افراد تمرکز دارد. گروههای خودیار که بهعنوان گروههای حمایت دوجانبه نیز نامیده میشوند، از سایر انواع برنامهها قابلتمایزند چراکه این گروهها بهوسیله اعضای گروه اداره میشوند و هیچ هدایتکننده متخصصی ندارند.
متخصصین ممکن است بنا به تقاضا و تأیید افراد گروه در جلسات شرکت کنند ولی آنها صرفاً در نقش فرعی و مشاور باقی میمانند گروه­های خودیار عمدتاً بهصورت چهره به چهره ملاقات می­کنند البته امروزه گروه­های خودیار زیادی نیز از طریق کامپیوتر تشکیلشده است.

اسلاید 17 :

دستورالعمل تشکیل گروههای خودیار
گروههای خودیار اینترنتی شبکههای الکترونیکی هستند که افراد را قادر میسازند با سایر کسانی که همان مشکل را دارند، گفتگو نموده، اطلاعات جمع کرده و به یکدیگر از طریق گفتگوی الکترونیک کمک دوجانبه ارایه دهند. ارتباط از طریق کامپیوتر میتواند برای کسانی که در گروهها احساس فشار می­کنند یا کسانی که بسیار دور از محل تشکیل ملاقات گروه زندگی می­کنند و یا خروج از خانه برایشان مشکل است، مناسب باشد.

اسلاید 18 :

مزایای گروههای خودیار برای اعضای خود عبارتاند از:
یادگیری اطلاعات و استراتژیهای جدید برای مقابله با مشکلات
اطمینان یافتن مجدد و حمایت از دیگران با تجربیات زندگی مشابه
توسعه دادن بینشهای شخصی و دستیابی به رشد شخصی
فراگیری بهتر ابراز احساسات و حساسیت بیشتر داشتن نسبت به احساسات دیگران
احساس قدرت و اعتمادبهنفس بیشتر در مقابله با چالشها
توسعه دادن یک ارتباط با جامعه، همانندسازی شخصی با یک گروه اجتماعی و انزوای شخصی کمتر
بهعنوان یک منبع برای سازمان ارائه خدمت میکند
سازمان را با یک شبکه انتشار اطلاعات و منابع تأمین میکند

اسلاید 19 :

هدف نهایی:افزایش عاملیت خودمراقبتی در گروههای هدف برنامههای سلامت

اسلاید 20 :

لیست خدمات پشتیبان در دو سطح ملی و میانی
این خدمات در دو سطح میانی و ملی بهمنظور تأمین منابع (کارکنان، مالی و تجهیزاتی) برای خدمات سطوح محیطی ارایه برنامههای خودمراقبتی در حیطههای مرتبط انجام میگیرند:

در سطح ملی- مرکز مشورتی فنی حمایت از خودمراقبتی
این مرکز بازوی اصلی علمی و فنی حمایت از خودمراقبتی است و در دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی فعالیت مینماید. این مرکز بهعنوان متولی اصلی برنامه باید چرخه مشکل یابی، تحلیل مشکل، بررسی، برنامهریزی، اقدام و نظارت را هدایت نماید. یکی از برنامههای اصلی این مرکز حمایت از تشکیل گروههای خودیار میباشد. شرح وظایف زیر برای پوشش قسمتهای مختلف است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید