بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

تاملی در معجزات پیامبر اعظم صلی الله علیه واله وسلم
بسم الله الرحمن الرحیم

اسلاید 2 :

1) معجزه محسوس و زمانی
2) معجزه معقول و فرازمانی

اسلاید 3 :

سوالات فراروی:

آیا پیامبر اسلام معجزات دیگری به غیر از قرآن داشت؟ با توجه به شواهد نهج البلاغه پاسخ دهید.
قدسیت قرآن به چه معناست و شواهدی از نهج البلاغه ذکرنمایید که ناظر به قدسیت قرآن باشد.
نظریه تجربه نبوی چه می گوید و آن را با توجه به شواهد نهج البلاغه نقد نمایید.

اسلاید 4 :

تعریف معجزه:
امری خارق العاده ای که از سوی پیامبران برای اثبات نبوتشان ارائه می شود و دیگران از آوردن آن عاجز می باشد. که بر دو نوع می باشد:
1) معجزه محسوس و زمانی
2) معجزه معقول و فرازمانی

اسلاید 5 :

اعجاز نبوی؛ محسوس و معقول
خطبه 192: من با پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم بودم آنگاه كه سران قريش نزد او آمدند و گفتند: «اى محمد صلّى اللّه عليه و آله و سلّم تو ادّعاى بزرگى كردى، كه هيچيك از پدران و خاندانت نكردند، ما از تو معجزه‏اى مى‏خواهيم، اگر پاسخ مثبت داده، انجام دهى، مى‏دانيم كه تو پيامبر و فرستاده خدايى، و اگر از انجام آن سرباز زنى، خواهيم دانست كه ساحر و دروغگويى». پس پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم فرمود «شما چه مى‏خواهيد» گفتند: «اين درخت را بخوان تا از ريشه كنده شود و در پيش تو بايستد» پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم فرمود: خداوند بر همه چيز تواناست. حال اگر خداوند اين كار را بكند آيا ايمان مى‏آوريد و به حق شهادت مى‏دهيد؟
نمونه ای از معجزه محسوس:

اسلاید 6 :

گفتند: آرى. . سپس به درخت اشاره كرد و فرمود: «اى درخت اگر به خدا و روز قيامت ايمان دارى، و مى‏دانى من پيامبر خدايم، از زمين با ريشه‏هايت درآى، و به فرمان خدا در پيش روى من قرار گير». سوگند به پيامبرى كه خدا او را به حق مبعوث كرد، درخت با ريشه‏هايش از زمين كنده شده، و پيش آمد با صداى شديد چونان به هم خوردن بال پرندگان، يا به هم خوردن شاخه‏هاى درختان، جلو آمد و در پيش روى پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم ايستاد كه برخى از شاخه‏هاى بلند خود را بر روى پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم و بعضى ديگر را روى من انداخت و من در طرف راست پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم ايستاده بودم، وقتى سران قريش اين منظره را مشاهده كردند، با كبر و غرور گفتند: «به درخت فرمان ده، نصفش جلوتر آيد، و نصف ديگر در جاى خود بماند».

اسلاید 7 :

پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم فرمان داد. نيمى از درخت با وضعى شگفت‏آور و صدايى سخت به پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم نزديك شد گويا مى‏خواست دور آن حضرت بپيچد، امّا سران قريش از روى كفر و سركشى گفتند: «فرمان ده اين نصف باز گردد و به نيم ديگر ملحق شود، و به صورت اول در آيد». پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم دستور داد و چنان شد. من گفتم: لا اله الا اللّه، اى رسول خدا من نخستين كسى هستم كه به تو ايمان آوردم، و نخستين فردى هستم اقرار مى‏كنم كه درخت با فرمان خدا براى تصديق نبوّت، و بزرگداشت دعوت رسالت، آنچه را خواستى انجام داد. امّا سران قريش همگى گفتند: «او ساحرى است دروغگو، كه سحرى شگفت آور دارد، و سخت با مهارت است». و خطاب به پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم گفتند: «آيا نبوّت تو را كسى جز امثال على عليه السّلام باور مى‏كند».

اسلاید 8 :

قرآن کریم؛ معجزه معقول و فرازمانی پیامبر(صلی الله علیه واله وسلم)
(وَ إِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِمَّا نَزَّلْنا عَلى‏ عَبْدِنا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِنْ مِثْلِهِ وَ ادْعُوا شُهَداءَكُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ صادِقِينَ.فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا وَ لَنْ تَفْعَلُوا فَاتَّقُوا النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكافِرِينَ)؛ بقره 23-24
خداوندمی فرماید: اگر در حقانیت قرآن تردید دارید، یک سوره همانند آن بیاورید.

اسلاید 9 :

قدسیت؛ بارزترین ویژگی قرآن
تعریف قدسیت: تنزه ماورایی
بعد ماورایی: یعنی قرآن از آنِ خداست و پیامبر تنها دریافت کننده وحی. و آنچه را که به مردم ابلاغ می کند سخن خداوند است.(فاعلیت ربوبی و قابلیت نبوی و اختصاص وحی به ماوراء).

اسلاید 10 :

مثالهای ناظر به ماورایی بودن قرآن:
مثال1:( ثم انزل عليه الكتاب نوراً لا تطفا مصابيحه و سراجا لايخبو توقّده و بحرا لايدرك قعره .؛ سپس (خداوند متعال) بر (پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم) كتاب (قرآن) را نازل كرد. نوري كه روشنايي اش خاموش نمي شود و چراغي که شعله اش زوال نمي پذيرد و دريايي كه عمقش درك نمي شود .)
ظاهر خطبه 198 دلالت برآن دارد كه قرآن كريم، حقيقتي است كه از جانب خداوند بر پيامبر (ص) نازل گشته است. به عبارت ديگر انزال وحي و كتاب، پديده اي است كه فاعليت آن از جانب خداوند و قابلیت و خطاب آن متوجه پيامبر اكرم است. در این فرآیند پیامبر اکرم(ص) در تولید وحی نقشی ندارد بلکه تنها در دریافت و انتقال وحی به مردم امانتدارانه نقش آفرینی می کند.

اسلاید 11 :

مثال2: امام علي  در فرازي ضمن دعا براي پيامبر (صلی الله علیه واله وسلم)، حضرت را چنين معرفي مي كند:
(اللهم. اجعل شرائف صلواتك و نوامي بركاتك علي محمد (صلی الله علیه واله وسلم) عبدك و رسولك الخاتم لماسبق . غير ناكل عن قدم و لاواه في عزم، واعياً لوحيك، حافظاً لعهدك .؛ خدايا شريف ترين درودت و افزون ترين بركاتت را براي محمد صلي الله عليه و آله قرار ده كه او بنده و فرستاده تو و خاتم پيامبران گذشته است . او كه حتي يك قدم به عقب ننشست و عزم و اراده او سست نشد. پذيراي كامل وحي و حافظ پيمان تو بود).

اسلاید 12 :

از آنجايي كه «وعي» به دریافت و حفظ سخن يا مانند آن معنی شده است عبارت فوق مستلزم آن است كه پيامبر اكرم (صلی الله وعلیه واله وسلم) حقيقتي را به عنوان «وحي» از جانب خداوند متعال دريافت نموده و نقش او تنها پذيرش و حفظ و انتقال معارف وحياني بوده و اصل آيات قرآن از جانب خداوند متعال است چنانچه اين موضوع در سخنان ديگر امام (علیه السلام) نيز مشهود است.

اسلاید 13 :

بعد عصمت: مصونیت وحی از نقص و خطاء
عصمت قرآن بدان معناست که قرآن کریم از هرگونه نقص و خطا مصون بوده و در معرفت بخشی خود نیز مخاطب را از گمراهی مصونیت می بخشد. در نهج البلاغه تعابیر گوناگونی است که می توان از آنها این رکن را استفاده نمود. مجموعه این تعابیر گوناگون که بطور مطابقی و التزامی بر عصمت دلالت دارند.

اسلاید 14 :

مثال: در نهج البلاغه پیرامون ضرورت تمسّک به قرآن و ویژگی های آن آمده است:
( وَ عَلَيْكُمْ بِكِتَابِ اللَّهِ فَإِنَّهُ الْحَبْلُ الْمَتِينُ وَ النُّورُ الْمُبِينُ وَ الشِّفَاءُ النَّافِعُ وَ الرِّيُّ النَّاقِعُ وَ الْعِصْمَةُ لِلْمُتَمَسِّكِ وَ النَّجَاةُ لِلْمُتَعَلِّق ؛ بر شما باد كتاب خدا زيرا كتاب خدا (براى اتّصال بنده بخدا) ريسمان استوارى است (كه هرگز گسيخته نخواهد شد) و (براى سير در راه حقّ) نور آشكارى است (كه تاريكى در آن راه ندارد) و (براى بيمارى جهل و نادانى به معرفت خدا و رسول) شفاء است، و (براى تشنه علوم و معارف حقّه) سير آب شدن است و براى چنگ زننده (بآن) نگاه‏دارنده (از خطاء و لغزشها) است ) .

اسلاید 15 :

شاهد بحث عبارت « الْعِصْمَةُ لِلْمُتَمَسِّكِ وَ النَّجَاةُ لِلْمُتَعَلِّق » بوده که ظاهرآن دلالت بر اطلاق موضوع عصمت دارد و این به آن معنا است که قرآن دچار خطایی نبوده و با معارف خود همواره مخاطبین را از لغزش و خطاهای معرفتی مصونیت بخشیده و مایه های نجات فکری و عملی آنها را رقم می زند.َ
(واژه « عصمة » در لغت به معنای « منع و جلوگیری » آمده است و از این رو عبارت عصمت قرآن را می توان به معنای ممانعت قرآن از گمراهی و ضلالت بشری حمل نمود).

اسلاید 16 :

ارکان قدسیت
*انشاء و تمثیل کلام در خطبه 186 مستلزم انتساب معنا و لفظ قرآن به ماوراء
فرضیه:
بعد ماورایی:
فاعلیت ربوبی و قابلیت نبوی و اختصاص وحی به ماوراء
بعد عصمت:
مصونیت وحی از نقص و خطاء
قدسیت قرآن: تنزه ماورایی از نقص و خطا

اسلاید 17 :

تبیانیت و مرجعیت قرآن
و إنّ القرآن ظاهره أنيق، و باطنه عميق، لا تفنى عجائبه، و لا تنقضي غرائبه، و لا تكشف الظّلمات إلّا به (خ 18).
و على كتاب اللّه تعرض الأمثال (خ 75).
نتیجه: قرآنی که معیار و شاخص حق و باطل است، پس خود باید عاری از خطا و نقص باشد.

اسلاید 19 :

امور قدسی عام: اماکن مقدس، زمانهای مقدس، اشیاء مقدس
امور قدسی خاص: قرآن صامت ، قرآن ناطق
نکته: اشتداد پذیری امور قدسی

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید