بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خدا
روانشناسی ورزش
اسلاید 2 :
اهمیت روانشناسي ورزش چيست؟
1-دانش روانشناسی ورزش به مربیان و معلمان کمک می کند تا توانایی بالقوه ورزشکاران را به بالفعل تبدیل کند.
2- به مربیان کمک می کند تا رفتار بازیکنان را درک کرده و با چگونگی تغییر و اصلاح رفتار برای بهبود عملکرد آشنا شود .
3- به مربیان و معلمان کمک خواهد کرد تا محدودیت ها و قلمرو یادگیرنده را درک کرده و با شیوه های ایجاد انگیزه در آنها آشنا شوند .
4- اطلاع از تفاوتهای فردی و انگیزش به معلمان و مربیان کمک خواهد کرد تا افراد را به طور موثرتری آموزش دهند.
5- اگر مربی از فاکتورهای روانشناختی متعدد برای تیمهای مختلف اطلاع داشته باشند می تواند در گزینش بازیکنان موفق تر باشند .
6- روانشناسی ورزش کمک خواهد کرد تا بازیکنان با تجزیه و تحلیل کارخود عملکرد شان را بهبود بخشند
اسلاید 3 :
ضرورت روانشناسي ورزش چيست؟
آیا می دانید علت اینکه وزنه برداری در رده تیم ملی اعزامی به المپیک وقتی روی صحنه میرود فراموش می کند به دستان خود گچ مخصوص بزند چیست؟
آیا می دانید علت اینکه تکواندو کاری در رده تیم ملی اعزامی به المپیک وقتی روی تشک مسابقه می رود فراموش می کند کلاه مخصوص خود را برسر گذارد چیست ؟آیا می دانید علت اینکه دوچرخه سواری در رده تیم ملی اعزامی به مسابقات آسیایی وقتی در ابتدا خط استارت قرار می گیرد چنان پاهایش می لرزد که نمی تواند روی پنجه رکاب دوچرخه نیرو وارد کند و از مسابقه باز می ماند چیست؟
اسلاید 4 :
ضرورت آمادگی روانی
بسکتباليستی که در تمرين همه پرتاب های پنالتی را تبديل به گل می کند، چه می شود که در مسابقه از به ثمر رساندن يک پنالتی ناتوان می ماند؟ آيا وضعيت او با تمرين جسمانی و مهارتی بيشتر، بهتر خواهد شد؟ بعيد به نظر می رسد، زيرا او مهارت لازم را دارد و اين را در تمرين نشان می دهد، ممکن است مشکل او ناتوانی در حفظ توجه و کنترل اضطراب ناشی از هيجان مسابقه باشد. اين مسئله با هدايت وی به سمت تمرينات توجه و تمرکز و يا مهارت کنترل اضطراب قابل حل است وگرنه انجام تمرينات جسمانی بيشتر، مشکل او را حل نخواهد کرد.
امروزه، قهرمانان سطوح عالی و المپيک بخشی از زمان تمرينات خود را صرف تمرينات آمادگی روانی می کنند. در بسياری از رشته های ورزشی، تا 10 نفر اول مسابقات جهانی، به لحاظ فنی و جسمانی در يک سطح اند و آنچه نفرات برتر را متمايز می سازد، آمادگی روانی آنهاست (تفاوتی که ايجاد تفاوت می کند). در دنيای امروز رقابت ديگر فقط بر سر تکنيک برتر نيست، ورزشکاری پيروز است که از آمادگی روانی بالاتری برخوردار باشد.
اسلاید 5 :
چه وقت آغاز کنيم؟
مهارتهای روانی آموختنی است و نياز به تمرين کردن دارد. لذا بايد زمان کافی برای يادگيری و تمرين منظور شود.آغاز يادگيری مهارتها درست نزديک مسابقه سودمند نخواهد بود. دستيابی به اين مهارتها همانند آمادگی جسمانی نيازمند صرف وقت و تمرين است و از سه ماه تا يکسال به طول می انجامد.
بدترين زمان برای آغاز يک برنامه تمرين مهارتهای روانی بعد از شروع فصل مسابقات است، وقتی که ورزشکار با مسابقات پياپی با فاصله های کم روبروست. در اين موارد تمرين مهارتها يا مداخلات روانشناختی يک کار فوری و موقتی است که به ندرت ممکن است اثربخش باشد. عرضه برنامه تمرين روانی در ميان فصل يا پيش از يک مسابقه مهم فرصتی برای يادگيری و تمرين مهارتها و اثرگذاری بر عملکرد به دست نمی دهد.
همانگونه که نمی توان يک مهارت جسمانی را نزديک مسابقه به ورزشکار آموخت و انتطار اجرای ماهرانه داشت، مهارت روانی نيز کوتاه مدت و به صورت عاجل اثربخش نخواهد بود.
ورزشکار بايد امکان و فرصت فراگيری و تمرين مهارتهای روانی را داشته باشد. از آغاز يادگيری تا يافتن مهارت و به کار بردن آن در مسابقه برای بعضی ورزشکاران چند ماه تا يکسال طول می کشد.
بهرحال برای ورزشکاری که برای اولين بار با مهارت های روانی آشنا می شود، حدود شش ماه وقت برای آموزش و تمرين و تلفيق مهارت های روانی تازه آموخته با تمرينات جسمانی لازم است.فراگيری اين مهارت ها، نه تنها عملکرد ورزشی بلکه حيطه های ديگر زندگی فرد را نيز ارتقاء می بخشد و دستيابی به موفقيت را تسهيل می نمايد.
اسلاید 6 :
مربیان و ورزشکاران چه می گویند؟
* جون تریک( مربی تنیس ): 80 % تنیس به فکر و 20% آن به توانایی پاها و دست ها بستگی دارد
* جان نیوکامب : تنیس نیز همچون شطرنج، مبارزه دو ذهن با یکدیگر است.
* دیوید هنری ( قهرمان المپیک دوی 400 متر ): افرادی بودند که بسیار قوی ، سریع و با تجربه بوده اند ، اما من باید به فینال می رسیدم. باید عواملی غیر از توانایی های جسمی که باعث نتایج نهایی میشوند وجود داشته باشد.
* والری برزو ( قهرمان 100 متر المپیک ): برای موفقیت ، نخست باید هوشیار بود، دوم باید تلاش کرد و سوم باید کنترل روانی داشت.
* دان کن گورهیو ( شناگر ):95% از زمان خود را به مسائل روانشناختی اختصاص داده ام.
* جیم ولفورد:90% بازی بیس بال، بسته به شرائط روانی دارد.
اسلاید 7 :
روانشناسي ورزش چيست؟
مطالعه جنبه های روانی عملکرد ورزشکاران و کاربرد اصول روانشناسی در حوزه ورزش . یا به عبارت دیگر، مطالعه ویژگیهای رفتاری ورزشکاران.
اسلاید 8 :
طبقه بندی روانشناسي ورزش
روانشناسي باليني : روانشناسان دراين حيطه بيشتر با ورزشکاران دارای مشکلات روان شناختي مانند اضطراب،ضعف اعتماد بنفس ، برانگيختگي و. سرو کار دارند.
روانشناسي آموزشي : روانشناسان اين طبقه دارای دو نقش استاد و مشاور روانشناسي ورزش هستند .
روانشناسي تحقیقاتي : هدف تحقيقات اين روانشناسان ،دستيابي به واقعيت های علمي ،آموزشي و باليني است.
اسلاید 9 :
کاربرد روانشناسي ورزش
برای ورزشکاران
برای مربيان
حوزه های غير ورزشي
اسلاید 10 :
ده دليل براي وجود عوامل روانشناختي موثر بر عملکرد ورزشي
1- تفاوت اجرا هنگام تمرين در مقايسه با مسابقه
2- تحت تاثير قرار گرفتن عملکرد در حضور تماشاگران
3- تغييرپذيری اعتماد به نفس
4- اضطراب و ترس هنگام مسابقه
5- آگاه نبودن از دليل و انگيزه شرکت در رقابت
اسلاید 11 :
6- نسبت دادن ارزش خود به تواناييها در اجرای ورزشي
7- تغيير پذيری در تمرکز توجه
8- عملکرد ضعيف پس از برگشت به حالت اوليه از آسيب ديدگي
9- توسل به شيوه های مختلف برای رسيدن به اوج عملکرد
10- تاکيد نتايج بسياری از تحقيقات بر اهميت توجه به ابعاد روان شناختي ورزشکاران
اسلاید 12 :
مهارتهای یک مربی
اسلاید 13 :
اجزاء و مولفه های کاربردی روانشناسي ورزش:
1 – انگیزش
2 –اعتماد به نفس
3- هدف گزینی
4 – تمرکز توجه
5–برانگيختگي
7- استرس
6- اضطراب
8- پرخاشگری
9- تسهیل اجتماعی
10- خود کلامی
اسلاید 14 :
1- انگيزش
تعريف انگيزش از ديد گاه الدرمن :
انگيزش تمايل و آمادگي برای انتخاب و جهت دادن به رفتاری است که به وسيله نتايج احتمالي کنترل وپايداری در رفتار تا رسيدن به هدف را منجر مي شود.
تعريف ديگری از انگيزش :
انگيزش يک نيروی دروني است که فرد را برای رسيدن به هدفي به حرکت وا مي دارد.
اسلاید 15 :
منابع بر انگيزاننده یا عوامل انگيزشي:
1- عوامل دروني
- مانند نیاز به احترام،نياز به پيشرفت و نياز به مقبوليت
2 – عوامل بيروني:
- رسيدن به مدال، ميل به شهرت ، دريافت جايزه ،کسب درآمد
اسلاید 16 :
2- اعتماد به نفس
تعريف اعتماد به نفس :
اعتقاد فرد به تواناييهايش در رسيدن به اهداف خاص .
عوامل موثر بر اعتماد به نفس:
الف) عملکرد موفقيت آميز فرد در گذشته
ب) آمادگي جسماني و ذهني
ج) تشويق مربي و هم تیمي ها
د) خود کلامي مثبت
ه ) مقايسه با ورزشکاران موفق ديگر .
ی)هدف گزینی
ه)میزبانی
اسلاید 17 :
روانشناس سابق راجر فدرر: تفکر شکست ما را در جایگاه شکست خورده قرار می دهد.
اگر می خواهید پیروز شوید باید جرات باختن را داشته باشید و کارهای کوچک را خوب انجام دهیم . عده ای از باختن و عده ای از پیروزی در زمین مسابقه می ترسند و این عامل تاثیرگذاری است. ما باید کارهای کوچک را خوب انجام دهیم. معتقدم ترس از شکست شما را در واقع یک گام به سمت عقب می برد. برخی اوقات شما روی شکست ها متمرکز شده و دوست ندارید به سمت جلو حرکت کنید. شما هرچه بیشتر ریسک کنید، می توانید توانایی خود را بیشتر نمایش دهید.
اسلاید 18 :
چرا تیمهای قرمز رنگ بیشتر پیروز می شوند؟
محققان دانشگاه مانستر با انجام آزمایشهایی دریافتند تیمهای ورزشی که بازیکنان آن رنگ قرمز به تن می کنند تاثیر بیشتری بر روی رقبای خود گذاشته و رقبا آنها را قدرتمند و سلطه گر می بینند در حالی که این رنگ می تواند حس اعتماد به نفس را به بازیکن القا کند.(محققان اعلام کردند افرادی که از بلوز، کت و یا پوششهای قرمز رنگ استفاده می کنند می توانند در هر رقابتی که تیم رقیب لباسی به رنگ متفاوت به تن داشته باشد 10 درصد امتیاز بیشتری به خود اختصاص دهند).
اسلاید 19 :
متخصصان معتقدند رنگ قرمز می تواند به فرد یا گروه حس اعتماد به نفس بیشتر را القا کرده و در عین حال حس سلطه گری و قدرت را در دیگران نسبت به آنها برانگیزد. این یافته می تواند توضیحی بر موفقیتهای بیشتر تیمهای منچستر یونایتد، آرسنال و لیورپول باشد. به بیانی دیگر این نتایج می تواند نشان دهد رنگ قرمز باعث ایجاد اعتماد به نفس بیشتری در میان تیمهای موفق و قرمز رنگ به وجود می آورد. منچستر و لیورپول در حال حاضر رکورد قهرمانی 18 لیگ را به ثبت رسانده اند در حالی که تیم آرسنال نسبت به تیمهای دیگر تا کنون سیر موفقیت بدون نقصی را در پیش رو داشته است.
این مطالعات توسط روانشناسان ورزشی دانشگاه مانستر آلمان انجام گرفته است. این محققان فیلم رقابت دو تکواندو کار را با لباسهای قرمز و آبی به 42 داوطلب نشان دادند. سپس رنگها در این فیلم توسط نرم افزارهای ویرایشی تعویض شدند و فیلم مجددا برای داوطلبان پخش شد. نتایج نشان داد تکواندو کاری که در فیلم رنگ قرمز به تن داشته است 13 درصد امتیاز بیشتر از داوطلبان دریافت کرده است.
بر اساس گزارش تلگراف، در سال 2004 محققان دانشگاه دارهام نیز مطالعاتی را بر روی تاثیر رنگها بر روی رقابتهای ورزشی انجام دادند. تحلیل بر روی رقابتهای رزمی المپیک مانند بوکس و تکواندو نشان داد نزدیک به 55 درصد از برندگان این رقابتها رنگ قرمز به تن داشته اند. محققان معتقدند این نتایج شواهد آزمایشگاهی قابل قبولی بر تاثیرات منفی رنگ قرمز بر روی رقبا و افزایش اعتماد به نفس در فردی که قرمز را به تن دارد به شمار می روند.
اسلاید 20 :
3- هدف گزینی
Goal Setting