بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

اپيدميولوژي سرخك ( MEASLES )
مقدمه و معرفي بيماري
سرخك نوعي بيماري عفوني حاد است كه بوسيله ويروس روبئولا ايجاد مي شود، شديداً مسري است و بطور معمول در كودكان عارض مي گردد. هرچند احتمال حذف سرخك تا سال 2000 در آمريكا و بعد از آن در ديگر نقاط جهان وجود داشت ولي هنوز قريب 10% كل مرگ هاي كودكان زير پنج سال در سطح جهان را شامل مي شود و در واقع هشتمين علّت مرگ در سطح جهان است.

اسلاید 2 :

در سال 1990 علّت حدود 7/2% از ناتواني هاي مادام العمر بوده و بر اساس آمار WHO سالانه يك ميليون كودك را به كام مرگ فرو مي برد. از آنجا كه بيماري مخزن مهمي غير از انسان ندارد حذف آن با بهرهگيري از برنامه گسترش ايمنسازي و استفاده از واكسن بسيار سالم و موثر فعلي جزو اولويت هاي WHO است. در كشور ايران به فراواني يافت شده و گاهي منجر به بروز طغيان هايي نيز گرديده است و لذا در نيمه دوّم سال 1382 در سراسر كشور، اقدام به واكسيناسيون كليّه افراد 25-5 ساله گرديد.

اسلاید 3 :

535000 مرگ کودک در دنیا و عمدتا در کشورهای در حال توسعه (5% کل مرگ و میر های زیر 5 سال) در سال 2000
برنامه کاهش مرگ و میر به میزان 50% موارد قبلی بود که در سال 2007 اعلام شد 60% کاهش داشته است.
در سال 2005 اعلام شد که طبق برنامه، کاهش مرگ و میر تا سال 2010 به میزان 90% می باشد و پوشش واکسیناسیون همه مناطق باید به بیش از 90% افزایش یابد.
139000 مرگ در 2010
پس طی 2010-2000 74% کاهش مرگ و میر سرخک در جهان را داشته ایم.

اسلاید 4 :

در سال 2010 اعلام شد که مرگ و میر 2000 باید تا سال 2015 به میزان 95% کاهش یابد.
در سال 2010، مرگ و میر سرخک در تمامی مناطق WHO به استثنای جنوب شرقی آسیا، بیش از ¾ کاهش داشت.
در2010 ، 47% مرگ و میر در هندوستان و 36% در منطقه آفریقا بوده است.

اسلاید 6 :

عامل سببي بيماري
ويروس عامل سرخك نوعي RNA ويروس، از جنس موربيلي (Morbili) ويروس ها و خانواده پاراميگزو ويريده (Paramixoviride) است. بسيار ناپايدار و نسبت به اسيد، آنزيم هاي پروتئوليتيك، نور شديد و خشك شدن، حساس مي باشد ولي با اين حال به مدت چندين ساعت در هوا به خصوص در شرايطي كه رطوبت متوسطي وجود دارد زنده و عفونت زا باقي مي ماند.

اسلاید 7 :

سير بيماري
دوره نهفتگي بيماري حدود 14-7 روز و به طور متوسط 10 روز تا زمان بروز علائم اوليه و 14 روز تا ظهور بثورات است. بعد از دوره نهفتگي، دوره مقدماتي بيماري با كسالت عمومي، تب، حالت زكام، كونژونكتيويت و سرفه آغاز مي شود و به مدت سه روز ادامه مي يابد و بعد از روز چهارم شروع بيماري و يا روز چهاردهم بعد از تماس با ويروس در حالي كه علايم تنفسي به اوج شدت خود رسيده و تب بيمار، از شدت بالايي برخوردار است بثورات پوستي در سطح بدن ظاهر شده و بعد از سه چهار روز به تدريج محو مي گردد و موجب تغيير رنگ موقت پوست مي شود و در اغلب موارد، بيمار به طور كامل بهبود مي يابد.( شروع بثورات از صورت در ناحيه خط مو و گسترش به تمام بدن)

اسلاید 9 :

ولي گاهي عوارض زودرس بيماري مثل پنوموني، اوتيت مياني، لارنژيت، آدنيت چركي عقده هاي لنفاوي گردن، فارنژيت چركي، ميوكارديت، پورپوراي ترومبوسيتوپنيك، اسهال، سوء تغذيه، زخم قرنيه و كوري، آنسفاليت و كرون نيز حادث گشته و بر وخامت بيماري ، مي افزايد و يا گاهي ويروس سرخك در بدن بيمار به حضور خود ادامه داده و حدود هفت سال بعد باعث ايجاد پان آنسفاليت اسكلروزان تحت حاد (SSPE) مي شود كه درماني ندارد و در عرض كمتر از يك سال بيمار را از پا در مي آورد.
سير بيماري(ادامه)

اسلاید 10 :

اوتیت میانی شایعترین عارضه سرخک است.
پنومونی شایعترین عامل مرگ مبتلایان به سرخک است.

اسلاید 11 :

كشندگي 5-1% و در بعضي مناطق 30-10%
میزان حمله ثانویه در بین اعضای حساس خانواده بیش از 80% است.
گزارش دهي در گروه A
ژنوتيپ D4

اسلاید 12 :

انتشار جغرافيايي
انتشار جهاني دارد و در آمریکا، کانادا و اروپا در اثر واكسيناسيون موثر كودكان تا 99% كاهش يافته و بيشتر موارد بيماري نزد كودكان كم سني كه هنوز واكسينه نشده اند يا نزد بزرگسالان غيرايمن ديده مي شود.
حذف و ریشه کنی آن در اولویت WHO است.

اسلاید 13 :

شایعترین گروه سنی 19-15 ساله بوده است.
وضعیت بیماری در ایران

اسلاید 15 :

سرخك در مناطق معتدله، يك بيماري زمستانه ـ بهاره به حساب مي آيد و در نيمكره شمالي، بخصوص در ماه هاي اسفند و ارديبهشت، به حداكثر ميزان خود مي رسد، در حالي كه در مناطق استوائي، اپيدمي هاي بيماري، از وضوح كمتري برخوردار بوده و بيشتر در فصول گرم و خشك سال حادث مي گردد. همه گيري هاي بيماري در بعضي از كشورهاي صنعتي در دوران قبل از كشف واكسن ها هر 5-2 سال تكرار مي شد در حالي كه در جوامع و مناطق محدودتر و برخي از جزاير دور افتاده و مناطق قطبي، همه گيري هاي بيماري با فواصل طولاني تر و مرگ و مير بالاتري حادث مي گرديد. هرچه تعداد افراد جمعيت يك منطقه بيشتر باشد فاصله بين همه گيري هاي سرخك كوتاه تر خواهد بود.
روند زماني

اسلاید 16 :

تاثير سن، جنس، شغل و موقعيت اجتماعي
قبل از اجراي برنامه گسترش ايمنسازي، سرخك در كودكان شايع و بالغ بر 90% مردم تا سن 20 سالگي به آن مبتلا مي شدند و مهمترين عوامل موثر در ابتلا و مرگ ناشي از سرخك را سن بيماران و وضعيت تغذيه آنان تشكيل مي داد و مرگ و مير ناشي از بيماري در كودكان كمتر از 2 سال و بزرگسالان از شيوع بيشتري برخوردار بود. ميزان بروز بيماري در هر دو جنس، يكسان و تصور مي رود عوارض بيماري در جنس مذكّر بيشتر از مونث باشد. البته نتایج مطالعات ضد و نقیض است.

اسلاید 17 :

تاثير عوامل مساعد كننده
ميزان مرگ ناشي از بيماري در كودكاني كه مبتلا به بيماري هاي مزمني مثل كواشيوركور، TB يا ايدز هستند بشدت افزايش مي يابد.
سوء تغذيه شديد باعث سرخك شديدي مي شود كه در 40% موارد، منجر به مرگ مي گردد.
با ورود تعداد زيادي ويروس به بدن طي تماس بسيار نزديك و طولاني با مورد اوّليه، بيماري شديدتري ايجاد خواهد شد.
شدت بيماري در سنين 24-12 ماهگي بيشتر است.

اسلاید 18 :

در صورتي كه بيماري از جنسي به جنس مخالف انتقال يابد ميزان مرگ تا دو سه برابر بيشتر از زماني خواهد بود كه به همجنس خود انتقال يابد.
كمبود ويتامين A باعث افزايش مرگ و مير ناشي از سرخك مي شود.
ضمنا سرخك باعث سركوب موقت سيستم ايمني گرديده و طي اين بيماري آزمون توبركولين منفي شده، اگزما و آسم آلرژيك، فروكش كرده و نفروز، تشديد مي يابد و در زمينه ايدز، منجر به بروز پنوموني كشنده تحت عنوان پنوموني سلول هاي ژآنت مي گردد.
تاثير عوامل مساعد كننده(ادامه)

اسلاید 19 :

حساسيت و مقاومت در برابر بيماري
تمامي افرادي كه به اين بيماري مبتلا نشده يا به نحو موفقيت آميزي واكسينه نگرديده اند حساس مي باشند البته ايمني بعد از بهبودي تا پايان عمر ادامه خواهد يافت و نيز شير خواران بعد از تولّد از مادران مبتلا به بيماري تا 9 ماه در برابر سرخك، ايمن خواهند بود.
حساسيت به سرخك با وضعيت تغذيه ارتباط دارد
ابتلاي زنان باردار به سرخك باعث ميزان بالايي از مرگ جنيني و زايمان زودرس مي گردد. ولي تا به حال ناهنجاري جنيني مشاهده نشده است.

اسلاید 20 :

منابع و مخازن، نحوه انتقال بيماري و دوره قابليت سرايت
انسان تنها مخزن است.
ويروس سرخك، تنها از افراد بيمار به اطرافيان آنها منتقل و حتي افراد مبتلا به عفونت سرخكي بدون علامت به احتمالي براي ديگران يا مسري نيستند يا قابليت سرايت ناچيزي دارند. قابليت سرايت بيماري در دوره مقدماتي به اوج شدت خود مي رسد. از طريق ترشحات تنفسي به افراد حساس، منتقل مي شود و ورود ويروس از راه مخاط بيني و به احتمالي ملتحمه چشم صورت مي گيرد و دامنه دوره قابليت سرايت از چند روز قبل از بروز بثورات تا چند روز بعد از آن متغيّر مي باشد.(حدود 9-8 روز)

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید